ΒΡΕ ΚΑΛΩΣ ΤΟ ΜΟΥ!

Ronin.gr - widget IP και λειτουργικού

9 Οκτ 2011

Ο ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ...

Και δε μιλώ για την ταινία με τον Ρέιφ Φάινς. Αλλά για το δικό μας κηπουρό, στις εξωτικές καρδιτσίους νήσους.
Στο χωριό μου άνοιξε, εδώ και μερικά χρόνια, ένας βοτανικός κήπος. Πρώτη φορά πήγα εφέτος. Περιττό να σας πω ότι ο υπεύθυνος ήξερε το γιο μου, με ρώτησε με πολύ ενδιαφέρον για το που πέρασε και είναι και ξάδερφος του μπαμπά μου. Αυτό μου το είπε ο γιος μου όταν του έδωσα χαιρετισμούς, σιγά μην το ήξερα από μόνη μου!

Ο κήπος, έχει μερικές χιλιάδες φυτά. Ο δήμος έδωσε την έκταση που μερικοί, πολύ φιλότιμοι άνθρωποι, ισοπέδωσα, έσκαψαν, έστρωσαν και φύτεψαν τα φυτά. Και μετά σταμάτησε η επιχορήγηση. Ο κήπος μαράζωνε. Αγριόχορτα φύτρωναν παντού. Και ξαφνικά, από το πουθενά, κάνει αίτηση ένας  κύριος που ήταν άνεργος. Δε ζήτησε μισθό. Δε ζήτησε ένσημα. Μόνο να τον καθαρίζει. Και του δώσανε την άδεια. Έβαλε είσοδο ένα ευρώ στους επισκέπτες το οποίο δεν παίρνει ποτέ και από κανέναν, και από τις επτά το πρωί είναι εκεί, ξεβοτανιάζει, κλαδεύει και φροντίζει τα φυτά μέχρι τις οκτώ το βράδυ που το φυσικό φως δεν επιτρέπει την ξενάγηση. Μαζεύει βότανα, τα αποξηραίνει και τα πουλά. Από τα βότανα που τα μαζεύει τα απογεύματα μετά τις οκτώ που κλείνει τον κήπο, βγάζει, αν βγάζει, κάποια χρήματα. Ο άνθρωπος είναι του δημοτικού. Αγαπάει όμως τόσο πολύ αυτό που κάνει, που διαβάζει νυχθημερόν. Γνωρίζει τα φυτά του κήπου με την λατινική και την ελληνική/χωριάτικη ονομασία. Γνωρίζει τις ιδιότητες του καθενός. Πώς να τα μαζεύεις, ποια εποχή, πώς να τα αποξηραίνεις για να μη χάσουν το χρώμα, το άρωμα, τις ιδιότητές τους. Πώς να κάνεις βάμμα, εκχύλισμα, αλοιφή, κατάπλασμα, το σωστό τρόπο παρασκευής αφεψήματος, τις δοσολογίες, τα κοκτέιλ που μπορείς να φτιάξεις. Ποια μέρη του φυτού είναι πιο χρήσιμα, ποια χρησιμοποιούνται στην ιατρική και ποιο φάρμακο φτιάχνουν από αυτό. Εν ολίγοις, είναι κινητή βιβλιοθήκη.

Μόνος του καθαρίζει όλον τον κήπο, κάνει τις ξεναγήσεις. Οργανώνει εκδρομές σχολείων που αν έπαιρνε και το ευρώ από την είσοδο θα είχε και κάποιο όφελος, αλλά δε φεύγει κανείς από τον κήπο χωρίς το δώρο του από τον κύριο Δημήτρη Παπαντώνη…

Δεν το κάνει για τα χρήματα. Το κάνει επειδή το γουστάρει και το αγαπά. Και ακριβώς για αυτούς τους λόγους κέρδισε την εκτίμηση και το θαυμασμό μου…


16 σχόλια:

  1. Μπράβο του, πάλι καλά που δεν κόλλησαν σε γραφεικρατείες και άφησαν τον άνθρωπο να ασχοληθεί..
    Λίγοι είναι αυτοί που προθυμοποιούντε αμοισθή..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ όμορφος ο κήπος ,πράγματι!!!!!
    Μπράβο στον εξαίρετο αυτό άνθρωπο και πολλά μπράβο σε σε΄να που το αναφέρεις.
    Καλή σου μέρα ria μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Hfaistiwnas

    μπράβο του και λίγα λες, ηφαιστιωνάκο. όταν επισκέφθηκα εγώ τον κήπο, ξεβοτάνιαζε και μάζευε τα πεσμένα φύλλα γιατι θα έρχονταν την επομένη μια ομάδα από την αθήνα για να δει τα φυτά. έφυγα στις οκτω και στις δέκα έβλεπα ακόμα το φως αναμένο στο μικρό σπιτάκι που ξεκουράζεται. μετά έμαθα πως έμεινε εκεί το βράδυ για να ξεκινήσει με το πρώτο φως τις δουλειές του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Venus on fire

    και που να τον δεις τώρα. έχουν ψηλώσει πολύ τα δέντρα, η φωτογραφία είναι από τον πρώτο χρόνο που λειτούργησε ο κήπος.
    με εντυπωσίασαν οι γνώσεις του και η προθυμία του να δείξει, να εξηγήσει, να μάθει τις ιδιότητες των φυτών στους επισκέπτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι, καταλαβαίνω τι λες. Και χίλια μπράβο στον επίμονο κηπουρό. Και πρέπει να είναι πολύ ευτυχής ο ίδιος. Γιατί αν κάνεις κάτι που αγαπάς πραγματικά, δεν σε νοιάζει αν πληρώνεσαι. Ο αμοιβή σου είναι η ευχαρίστηση και η χαρά που εισπράττεις από αυτό. Κι ας μην το καταννοούν ορισμένοι.
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αθηνά...

    όπως ακριβώς τα λες, αθηνά. έλαμπε το πρόσωπό του όταν τον ρωτούσα για τα φυτά. τον έπρηξα δυο ώρες αλλά συνέχιζε να με ενημερώνει χωρίς να κουραστεί ή να δυσανασχετίσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ευτυχως που υπαρχουν ανθρωποι....Πολυ ωραια πρωτοβουλια...Μακαρι να ειχαμε κατι αντιστοιχο εδω να μπορουσα να παω εκδρομη τα μικρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Άννα

    κρίμα που είσαι μακριά, θα μπορούσες να τα πας εκεί να ξεδώσουν τα παιδακια.
    θα μάθαιναν και πέρναγαν πολύ ωραία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. χίλια μπράβο στον άνθρωπο....
    καλό απόγευμα Ρια μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΦΟΥΛΗ

    όταν ξαναβρεθείς στα μέρη μου, θα πάμε μαζί στο βοτανικό κήπο και θα δεις και μόνη σου τι έχει φτιάξει και πόσα ξέρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μη!... Σσσσ... Μην τον πάρουν μυρουδιά οι ιθύνοντες ότι κάτι γίνεται σωστά και τον απολύσουνε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. thinks

    πες το ψέματα!!!
    είναι να λεμε ότι κάποιος είναι υπεύθυνος και χαίρεται με αυτό που κάνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πραγματικά μπράβο του!
    Είναι τόσο όμορφο να βλέπεις ανθρώπους που πραγματικά αγαπάνε αυτό που κάνουν!!
    Αν είμαστε όλοι λίγο σαν τον επίμονο κηπουρό ο κόσμος θα ήταν πιο όμορφος!

    Φιλί Διαμαντένιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Διαμαντένια

    πράγματι ο κόσμος μας θα ήταν καλύτερος αν ο καθένας έκανε αυτό που αγαπούσε...

    καλή εβδομάδα κοριτσάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Υπάρχουν ακόμα τέτοιοι άνθρωποι... Το μόνο που έχω να πω είναι συγχαρητήρια. Αν μας κυβερνούσαν 10 τέτοιοι θα είχαν αλλάξει πολλά πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Panos Konstantinidis

    πες το ψέματα!!!
    αν αγαπούσαν όλοι αυτοό που έκαναν δε θα ήμασταν μπουρδέλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

οι δικές σου σκέψεις ποιές είναι;

σχόλια γραμμένα με αγγλικούς χαρακτήρες θα σβήνονται αμέσως. αν δε γνωρίζετε πως γυρνά το πληκτρολόγιο στα ελληνικά, ρωτήστε να μάθετε!

Από το Blogger.

ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ ΕΔΑΦΗ

ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ ΕΔΑΦΗ
ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΙΝΕΨΕΙΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΠΕΦΤΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΛΑΚΩΝΕΙ

Αναγνώστες