ΒΡΕ ΚΑΛΩΣ ΤΟ ΜΟΥ!

Ronin.gr - widget IP και λειτουργικού

18 Μαρ 2008

Ταξίδι στο εξωτερικό μέρος γου

Αφού διαβάσατε το ααα και βου μέρος έρχεται και το γου για να συμπληρωθεί η τριλογία.
Επειδή, ίσως, να άφησα να εννοηθεί ότι όλα στραβά τα βρήκα εις την αλλοδαπή, είπα με το γου μέρος να επανορθώσω.
Παρά το ψοφόκρυο, το ρατσισμό για τους καπνιστές και τον κακό μας τον καιρό, εντυπωσιάστηκα από πολλά πράγματα στο βορρά! Περπατούσες στο δρόμο και έλεγες να ανάψεις ένα τσιγάρο, με το που το έβαζες στο στόμα σου (το τσιγάρο καλέ, μα τι σκεφτήκατε τέλος πάντων;), τριάντα αναπτήρες αναμμένοι μπροστά σου! Όλοι με τον zippo στο χέρι κυκλοφορούν; Ή κάθονταν και παρακολουθούσαν πια γυναίκα θα βγάλει να καπνίσει;
Ποδήλατα, πολλά ποδήλατα και μάλιστα πολύ ωραία και φτηνά. Μπορείς να δανειστείς ποδήλατο από το ξενοδοχείο σου, μπορείς να δανειστείς ποδήλατο από το δημαρχείο ή άλλη υπηρεσία της πόλης σου. Αν τύχει δε και τρακάρεις με ποδήλατο, πάντα ο ποδηλάτης έχει δίκιο. Αν μπορούσα, θα έφερνα ένα ποδήλατο με το μεγάλο καλάθι μπροστά αλλά κωλυόμουν όσον αφορά τη μεταφορά! Να με δείτε να κυκλοφορώ με ποδήλατο τέτοιο στην Αθήνα, να γελάσει ο κάθε πικραμένος! Για να παρηγορηθώ, σκέφτηκα ότι πως θα έκανα ποδήλατο στις ανηφοριές της ζαφειρόπετρας στης γης το δακτυλίδι; Θα έφτανα στη δουλειά ψόφια. Έχουν ποδήλατα, αλλά οι πόλεις είναι εντελώς επίπεδες. Στη Δανία συγκεκριμμένα, το ψηλότερο βουνό έχει ύψος 147 μέτρα και έβαλαν έναν πύργο επάνω για να δείχνει ψηλότερο!
Μεταξύ Δανίας και Σουηδίας, έφτιαξαν μια γέφυρα που ενώνει τις δυο χώρες από τη θάλασσα (όχι ότι δεν είχε δρόμο αλλά δεν είχαν τι να κάνουν και έφτιαξαν και μια γέφυρα). Και έφτιαξαν και ένα τεχνητό νησί για να μην τη στηρίξουν εξ ολοκλήρου με κολώνες! Και το μήκος της γέφυρας είναι 4 χιλιόμετρα. Εμείς ούτε τα χίλια τόσα μέτρα που απέχει η Σαλαμίνα με τον Πειραιά δεν αποφασίζουμε να ενώσουμε. Στο δε τεχνητό νησί, δεν φύτεψαν τίποτα γιατί θέλουν να δουν τι θα φυτρώσει μόνο του από τα πουλιά που σταματούν και φτιάχνουν φωλιές εκεί! Σεβασμός στη φύση!
Και μια που μιλάω για σεβασμό, να δείτε σεβασμό στον άνθρωπο! Έβαλαν 18 ανεμογεννήτριες στη θάλασσα για να μην ενοχλούν με το θόρυβο που κάνουν τους ανθρώπους. Και με μόνο 18 ανεμογεννήτριες, παίρνουν τόση ηλεκτρική ενέργεια για να καλύψουν τις ανάγκες 450.000 νοικοκυριών. Αμ πως! Όχι σαν εμάς που αν τις βάζαμε στη θάλασσα κοντά στο Σούνιο, δε θα χρειαζόταν να πληρώνουμε το ρεύμα στους αλβανούς, τους σκοπιανούς και τους βούλγαρους! (δεν έκανα λάθος και έγραψα με μικρό το πρώτο γράμμα, είναι έκφραση ρατσισμού, δεν είμαι ρατσίστρια, αυτοί δεν είναι Έλληνες). Έχει και κοινωνικό μήνυμα το blog, οικονομία στο ρεύμα, κάνουμε εισαγωγή από αλβανία, σκόπια, βουλγαρία (μιλάω εγώ για οικονομία που ο μακαρίτης ο πατέρας μου με αποκαλούσε τρύπιο τρουβά!).
Οι Σκανδιναβοί, για να μην ξεχνιώμαστε, χρησιμοποιούν πολύ τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Τραίνα, μετρό, λεωφορεία… μόνο που αυτά έρχονται στην ώρα τους και οι συνθήκες μέσα είναι τελείως διαφορετικές από αυτό που βλέπουμε στον ηλεκτρικό το δικό μας με πάσης φύσεως κουλό, κουτσό και ανόητο να ζητιανεύει! Είναι λίγο πιο ακριβά έως πολύ, αλλά και αυτό που προσφέρουν είναι καλύτερο!
Αυτά είναι τα όσα με εντυπωσίασαν και μου άρεσαν.
Ας περάσουμε στις πραγματικές διαπιστώσεις που έκανα.
Χμμμμ, χρώμα, πολύ χρώμα. Σα να είσαι σε ντουλάπα νιόπαντρης στον τσιγγάνικο καταυλισμό της Αγίας Βαρβάρας. Και δεν εννοώ ότι τα φορούν. Τα σπίτια βάφουν έτσι, είτε είναι μεζονέτες έιτε είναι πολυκατοικίες (τώρα για τις πολυκατοικίες δε θα γράψω παρά μόνο αυτό: κύριοι αρχιτέκτονες που φτιάχνετε τόσο ωραίές πολυκατοικίες εδώ, δεν πάτε μια βολτα στα βόρεια της ηπείρου γιατί φαίνεται από το κρύο έπηξε το μυαλό τους και στέρεψαν από φαντασία!) Το τι κιτς χρωματισμούς είδα σε προσόψεις σπιτιών δε λέγεται! Ακόμα και οι πολυκατοικίες τους βαμένες έτσι, μπλε ελεκτρίκ, φούξια (!), κεραμιδοκόκκινο, μπορδοροδοκόκκινο, δεν κάνω πλάκα. Αν η Μιραράκαινα πήγαινε στη Σουηδία, μόνο τότε θα μαθαίναμε τους ακριβείς χρωματισμούς τους! Έχει βέβαια και αυτό τη λογική του εξήγηση. Να φαίνονται μέσα στην ομίχλη, βλέπουν τόσο χιόνι που χρειάζονται χρώμα ακόμα και στα σπίτια τους. Όχι ότι δεν τα φοράνε κιόλας! Σε ρούχα και παπούτσια! Να δεις μωβ-κίτρινη-καφέ-ροζ γόβα (στην ίδια γόβα), να πάθει εγκεφαλικό ο στυλίστας Ρούσσος!
Η ευγένεια είναι σχετική, μια καλή βιτρίνα στην εργάσιμη εβδομάδα. Την Παρασκευή το απόγευμα αλλάζουν όλα. Οι δρόμοι γεμίζουν, τα super markets κατακλύζονται από πελάτες που φεύγουν με κασόνια μπύρες και κρασιά. Δεν επιτρέπεται να πίνουν στη διάρκεια της εβδομάδας γιατί λέει τότε είναι αλκοολικοί (και το κράτος δηλαδή που το ξέρει ότι κάθε βράδυ αυτός πίνει δυο μπύρες ή δυο ποτήρια κρασί; -φαίνεται ο μεγάλος αδερφός ζει και βασιλεύει εκεί σα πάνω-), αλλά το Σαββατοκύριακο του δίνουν και καταλαβαίνει! Μετά τις δυο τη νύχτα, οι δρόμοι γεμίζουν από μεθυσμένους κάθε ηλικίας και δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα φρικιά από την Αγγλία που κατακλύζουν την Κρήτη και την Κέρκυρα τα καλοκαίρια! Το πρωί του Σαββάτου και της Κυριακής τους βλέπεις να κοιμούνται όπου βρίσκουν. Σαν τα αδέσποτα ένα πράμα. Γωνία που να μην την πιάνει η βροχή να είναι και δυο δυο θα τους βρει τους ψυχρούς ευγενικούς και σοβαρούς σουηδούς. Απορώ πως δεν πεθαίνουν από το κρύο!
Σε μπαρ είναι, σε εστιατόρια είναι, στον κινηματογράφο είναι, σε τακτά χρονικά διαστήματα βγαίνουν και κάνουν το τσιγαράκι τους. Όταν έχει διάλειμμα το έργο στον κινηματογράφο, τους βλέπεις όλους να βγαίνουν στο δρόμο για μπάφο. Όταν όμως τους επέβαλλαν το νόμο που απαγορεύει το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους κανείς δε διαμαρτυρήθηκε. Σα ζώα στο μαντρί. Αν τους βγάλει ο τσοπάνης έξω έχει καλώς αλλιώς δεν πειράζει!
Μου άρεσε η άνεση που έχουν στον τρόπο που αντιμετωπίζουν την ομοφυλοφιλία. Δεν τους απασχολεί στο κρεββάτι του τι κάνει κάποιος. Αρκεί να είναι σωστός απέναντι στο κράτος, στην κοινωνία, στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Βέβαια δεν είδα και κανένα σούργελο να κυκλοφορεί στους δρόμους όπως μερικοί δικοί μας στο κολωνάκι και στου Ψυρρή! Όπως όμως, σχολίασα και στο blog του προβατάκου, σημασία έχει να έχεις μια αξιοπρεπή εικόνα στον κόσμο και τον κόσμο θα έπρεπε να τον ενδιαφέρει το συνολικό εκτόπισμα του καθένα και όχι αν κοιμάται το βράδυ αγκαλιά με τη Νίτσα ή το Βαγγέλη! Γέλασα πολύ όταν είδα σε ένα ζαχαροπλαστείο διακοσμητικό για τούρτα γάμου με δυο νύφες ή δυο γαμπρούς σε πολύ έξυπνες στάσεις, (όχι σεξουαλικές, μα που πάει το μυαλό σας! Τσς τσς τσς!)
Το πιο ωραίο δε σας το είπα! Δουλεύουν για την εφορία. Το 50% του ετήσιου καθαρού εισοδήματος ενός μεσαία αμοιβόμενου εργαζόμενου το παίρνει η εφορία. Και αν είναι υψηλά αμοιβόμενος φτάνει η εφορία να του παίρνει μέχρι και 80% του ετησίου καθαρού εισοδήματός του! Γιαυτό δε σπουδάζουν, να δουλεύουν για την εφορία; Να βγάζεις 10.000 το μήνα και να πληρώσεις στο τέλος του χρόνου 60.000 ευρώ εφορία; Για να πάνε μερικοί ποδοσφαιριστές, τραγουδιάρες και παρουσιάστριες να δουλέψουν στη Σουηδία! Πλάκα θα είχε, θα επέστρεφαν όλοι με περούκες! Έτσι όλοι προτιμούν να κάνουν ότι δουλειά να είναι, άσχετα με το αν έχουν πτυχία ή όχι και να πληρώνουν το λιγότερο δυνατό στο κράτος. Βέβαια, έχουν κράτος πρόνοιας. Επειδή εκεί τα παιδιά μόλις φύγουν από το σπίτι δηλαδή στα 18, ξεχνούν ότι έχουν την οποιαδήποτε υποχρέωση στους γονείς και τους βάζουν στα γηροκομεία. Αν πάλι τα γεροντάκια δεν θέλουν, έρχεται άτομο σταλμένο από την πρόνοια καθημερινά, τους βοηθά στα ψώνια, στις δουλειές του σπιτιού, στο μαγείρεμα ή ότι άλλο έχουν ανάγκη. Και τα «βλαστάρια τους» τους βλέπουν μια φορά το μήνα και αν. Άντε να πεις σε Έλληνα να πάει στο γηροκομείο!
Λυπάμαι που το μέρος γου του ταξιδιού μου δεν είναι το ίδιο αστείο με τα προηγούμενα μέρη, αλλά πριν από λίγες ώρες έμαθα ότι σκοτώθηκαν τρεις συνάδελφοι του Στρατού Ξηράς σε πτώση στρατιωτικού ελικοπτέρου στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Εσείς προφανώς δεν το ξέρετε γιατί δεν έχουμε ειδήσεις σήμερα λόγω απεργίας πάλι! Τι να πεις; Βαριούνται οι εργατοπατέρες και λένε δεν κάνουμε μια απεργία πάλι; Άσε αυτονών θα τα ψάλω άλλη φορά.
Τα θερμά συλλυπητήριά μου στις οικογένειες τους.
Φιλιά και θα τα πούμε σύντομα.
Ενημερώθηκα από τις ειδήσεις που έχει το χωνευτήρι – να σαι καλά Μάνο, αλλιώς δε θα μαθαίναμε τι γίνεται στον κόσμο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

οι δικές σου σκέψεις ποιές είναι;

σχόλια γραμμένα με αγγλικούς χαρακτήρες θα σβήνονται αμέσως. αν δε γνωρίζετε πως γυρνά το πληκτρολόγιο στα ελληνικά, ρωτήστε να μάθετε!

Από το Blogger.

ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ ΕΔΑΦΗ

ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ ΕΔΑΦΗ
ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΙΝΕΨΕΙΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΠΕΦΤΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΛΑΚΩΝΕΙ

Αναγνώστες