ΒΡΕ ΚΑΛΩΣ ΤΟ ΜΟΥ!

Ronin.gr - widget IP και λειτουργικού OΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΜΠΛΟΓΚ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ izismile.com

22 Μαΐ 2014

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ     Την Κυριακή, έχουμε το δεύτερο κύκλο των δημοτικών εκλογών και τις ευρωεκλογές.
          Θα πάτε να ψηφίσετε;          Άλλοι, ψηφίζουν σε περιοχές πολύ μακριά. Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η οικονομική κατάσταση της χώρας μας, το να πάει κάποιος με το αυτοκίνητό του στην Άρτα, επί παραδείγματι, θες η βενζίνη, θες τα διόδια, θες η διαμονή, το κόστος της μετάβασης στη γενέτειρά του είναι αποτρεπτικό.
          Άλλος ψηφίζει στην Αθήνα, διαμένει στην Αθήνα αλλά το εκλογικό κέντρο είναι πολύ μακριά, ή είναι στο κέντρο, ή δε βρίσκει να παρκάρει. Σκεπτόμενος την ταλαιπωρία του να πάει, την ταλαιπωρία του παρκαρίσματος, προτιμά να μείνει σπίτι του και να λιώσει στο φέισμπουκ ή το τουίτερ.
          Άλλος κατάφερε να κλείσει το πολυπόθητο ραντεβού με την ντίβα της παρέας και αφού πάνε στον αστέρα της βουλιαγμένης για ηλιοθεραπεία και μπανάκι (μπρρρρρ, ακόμα η θάλασσα είναι μπούζι) θα πάνε για φαγητό, καφεδάκι, και ότι ήθελε προκύψει… Τις εκλογές θα σκεφτεί αυτός ή το ότι ήθελε προκύψει;
          Άλλος είναι δυσαρεστημένος από τις πολιτικές αποφάσεις του κόμματός του και δε θέλει να το στηρίξει. Οι αρχές του όμως δεν του επιτρέπουν να ψηφίσει και άλλο κόμμα πέρα από αυτό που υποστηρίζει. Οπότε προτιμά να δει το Μαυρογιαλούρο και το Γκόρτσο για νιοστή φορά στο χαζοκούτι, παρά να πάει για να ψηφίσει.          Άλλος, δεν κάθισε να ψάξει ποιες είναι οι θέσεις των κομμάτων για διαμορφώσει μια σαφή άποψη που θα την εκδηλώσει στην κάλπη και ως αναποφάσιστος, προτιμά να πάει για καφέ.
          Όλα αυτά είναι αποτρεπτικοί λόγοι για να πάει κάποιος να ρίξει την ψήφο του σε οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση. Ορθολογικά σκεπτόμενη, πολύ καλά κάνουν. Γιατί το κόστος, οικονομικό, ψυχολογικό, χάσιμο χρόνου είναι μεγαλύτερο από το να καθίσει και να αδιαφορήσει για τις εκλογικές αναμετρήσεις.
          Υπάρχουν όμως και αυτοί που θα πάνε να ψηφίσουν. Ποια όμως είναι τα επιλεκτικά τους κίνητρά (Olson), να πάνε και να κάνουν έξοδα, να χάσουν χρόνο και χαλάσουν και τη διάθεσή τους περιμένοντας στην ουρά του εκλογικού κέντρου μέχρι να έρθει η σειρά τους να ψηφίσουν;
          Κάποιοι θεωρούν ότι είναι ύψιστο καθήκον τους να συμμετέχουν στις εκλογές με την ψήφο τους.
          Άλλοι, πιστεύουν πως η δική τους ψήφος είναι η καθοριστική για το εκλογικό αποτέλεσμα.
          Μερικοί, είναι της άποψης πως με τον τρόπο αυτό συμμετέχουν στα πολιτικά δρώμενα της χώρας τους.
          Τα πρόβατα, παρντόν, οι ψηφοφόροι, λαμβάνουν οδηγίες από το κόμμα που υποστηρίζουν για να πράξουν ότι τους λέει ο καθοδηγητής τους.
          Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που το κάνουν γιατί είναι υποχρεωτική η ψηφοφορία και φοβούνται τις κυρώσεις.
          Όποιος και να είναι ο λόγος, αυτοί, θα πάνε να στηθούν στην ουρά για να γεμίσουν την κάλπη.


          Ορθολογικά, όλοι αυτοί οι παραπάνω, άσχετα με τα επιλεκτικά τους κίνητρα, δε θα έπρεπε να πάνε. Χάνουν. Το κόστος του να πας να ψηφίσεις, με οικονομολογική προσέγγιση της κατάστασης, είναι υψηλό σε διάφορους τομείς και σε ωφελιμιστικό επίπεδο, το κέρδος ανύπαρκτο. (Downs)
          Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο κόσμος, δε θα έπρεπε να πηγαίνει να ψηφίζει. Όμως πάει. Και το ποσοστό των ψηφοφόρων είναι υψηλότερο της αποχής. Άσχετα αν είναι μικρή η διαφορά τους. Σε απόλυτους αριθμούς, οι ψηφοφόροι είναι περισσότεροι από τους αδιάφορους και το σημαντικό είναι αυτό.          Ως πολίτες μιας χώρας, είμαστε υποχρεωμένοι να σεβόμαστε το κράτος και  να θεωρούμε ότι έχει τις καλύτερες προθέσεις για το συμφέρον των πολιτών. Παράλληλα όμως, έχουμε και δικαίωμα να ελέγχουμε το έργο του κράτους, να το κρίνουμε και να παρεμβαίνουμε προκειμένου να αλλάξουμε τις αποφάσεις τους για να διορθώσουμε αδικίες. (Almond and Verba)
          Πρέπει τελικά να πηγαίνουμε να ψηφίζουμε ή όχι.

          Βεβαίως και ναι. 

          ΝΑΙ.  

          ΝΑΙ.  

        ΝΑΙ

        Οι εκλογές είναι η ύψιστη έκφραση της δημοκρατίας. Αν η αποχή από τις εκλογές μεγαλώσει, τότε η δημοκρατία χάνει το νόημά της και γίνεται ασταθής και κινδυνεύει να αντικατασταθεί από ένα απολυταρχικό καθεστώς. Το όφελος του να διατηρηθεί η δημοκρατία, μακροπρόθεσμα, είναι υψηλότερο από το κόστος της επίτευξης της ψηφοφορίας. (Downs)
          Η ψήφιση των νόμων πρέπει να γίνεται με απόλυτη δημοκρατική διαδικασία για το συμφέρον των πολιτών. Όμως η εφαρμογή τους πρέπει να γίνεται με αυστηρότητα γιατί αλλιώς δε θα επιτευχθούν οι στόχοι του κράτους. (Eckstein)
 
          Εν συνεπεία, να σηκώσετε τους κώλους σας από καρέκλες, καναπέδες, ντιβάνια, μπαουλοντίβανα και να πάτε να ψηφίσετε ρεμάλια!24 σχόλια:

 1. Ντροπή και πληγή η αποχή. Οκ συμφωνούμε. Από την άλλη σκέφτομαι, κι αν αυτοί οι αδιάφοροι,οι ανήλικοι που ζουν στη νιρβάνα του ''ωχαδερφέ'' ζοριστούν και ξυπνήσουν απότομα από το σοκ της ευθύνης και δώσουν τη ψήφο τους ξέρεις πού? Εξάλλου μια ταύτιση με τη ρητορική της ΧΑ την έχουν. ''Ολοι ίδιοι είναι''...Με το να μην πηγαίνουν να ψηφίζουν δεν κάνουν επανάσταση,απλά τα κάνουν ακόμα χειρότερα...για να γίνει επανάσταση,πρέπει να μην πάει ΚΑΝΕΙΣ...από τη στιγμή λοιπόν που αυτό δε γίνεται,να πάνε,αλλά να ψηφίσουν σωστά.Είδαμε τόσα χρόνια με τα ίδια και τα ίδια...Η πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης συνοψίζεται ως εξής: “Δυστυχώς δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε τα αιτήματά σας...Πείτε μας ποιον κλάδο θέλετε να γαμήσουμε να ευχαριστηθείτε” ...Η μοναδική -επανάσταση να το πούμε θα γελάνε κι οι πέτρες- που έκανε ο Ελληνας,για να αποτινάξει τη σαπίλα των 2 μεγάλων κομμάτων,τα μνημόνια,τους προσκυνημένους,μπλα μπλα μπλα,ήταν να βάλει τους ναζήδες στη βουλή....Από εκεί να καταλάβεις την αθάνατη λεβεντιά....
  Και κλείνω με μία φράση της Γώγου : "Κι όταν ακούω "Κατερίνα" τρομάζω. Νομίζω πως πρέπει να καταδώσω κάποιον..."
  Κι εγώ τρομάζω, ξανά και ξανά, από το πόσο επίκαιρα είναι πάλι τα λόγια της μέσα σ' αυτό το χυδαίο, αποκτηνωμένο φασισμό που φοράει τον αποστειρωμένο μανδύα της δημοκρατίας...
  Φιλιά Ρία μου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. το να μην πάει και να ψηφίσει ο κόσμος είναι το πρώτο βήμα για την κατάλυση της δημοκρατίας. όπως κατάλαβες διάβαζα πολιτικές επιστήμες και έξι βιβλία για τους οικονομολόγους και τους κοινωνιολόγους για τη δημοκρατία. λάλισα. όμως το συμπέρασμα που έβγαλα είναι πως οι εκλογές είναι το υπέρτατο νόημα της δημοκρατίας.
   δεν αναρρωτήθηκες πως και σε ολες τις χώρες της ευρώπης, ανέβηκαν τα εθνικιστικά κινήματα; αυτό να σε προβληματίσει. όχι η χρυσή αυγή.

   Διαγραφή
 2. οκ εγώ και βέβαια θα πάω να ψηφίσω εξάλλου περιμένω τόσο καιρό για να τους τιμωρήσω...ΟΛΟΥΣ τους εμπλεκόμενους και πρώτους και δεύτερους......και ο νοών νοείτω ...αν θα πάω λέει απο τα χαράματα...τώρα όμως θα σου πώ ότι θαπρεπε ο καθένας ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να ψηφίζει στον τόπο μόνιμης κατοικίας του και όχι να αποφασίζει από δω τι θα κάνουν αλλού...αυτή είναι η άποψη μου ...τα σέβη μου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. μα ο καθένας μπορεί να ψηφίζει στον τόπο κατοικίας του. μεταφέρει τα εκλογικά του δικαιώματα στον τόπο διαμονής του.
   και εγώ θα πάω. όχι πρωί πρωί, αλλά θα πάω γιατί μετά έχουμε κανονίσει ουζοκατάνυξη οι φιλενάδες!

   Διαγραφή
 3. E, ναι λοιπον. Τι κι αν διαφωνούμε στα επιμέρους; Συμφωνούμε στα ΒΑΣΙΚΑ :-)
  Νατάσα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. τι σχέση έχει το τι ψηφίζει ο καθένας; σημασία έχει να ψηφίζει.
   φιλιά φιλενάδα και περαστικά στη μαμά σου!

   Διαγραφή
 4. μα ο νομος δε λεει οτι οι εκλογες ειναι υποχρεωτικες και οτι οσοι απεχουν αναιτια θα εχουν κυρωσεις; πως και δε πανε εστω και γι αυτο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. γιατί όπως όλοι οι νόμοι στη χώρα μας, δεν εφαρμόζονται!
   πολύ απλό.
   αυτό που είπε ο Eckstein αυτο ακριβώς είναι. πρέπει αυταρχικά να εφαρμόζονται οι νόμοι!

   Διαγραφή
 5. Εμένα θα μου άρεσε ΝΑ είμαστε υποχρεωμένοι οι πολίτες και να σεβόμαστε το κράτος....
  και ΝΑ είναι ο κράτος υποχρεωμένος να σέβεται τους πολίτες...

  Φιλιά πολλά, σε ποιόν να ψηφίσω; Ακόμα δεν ξέρω...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. σημασία έχει να συμμετέχεις στις εκλογές. να ψηφίζεις έστω και αν είναι λάθος η ψήφος σου. λευκό και άκυρο ενισχύουν τα ποσοστά του πρώτου κόμματος δίνοντάς του μεγαλύτερη ισχύ με λιγότερους ψήφους!

   Διαγραφή
 6. Εγώ θα ψηφίσω τον εαυτό μου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. και πολύ καλά θα κάνεις.
   για να έχει το χωριό σου το καλύτερο σάιτ και την πιο καλή διαφήμιση!
   και τον πιο οργανωτικό και μεθοδικό εκπρόσωπο!
   συγχαρητήρια και απο εδώ!

   Διαγραφή
 7. Εγώ δεν είμαι ρεμάλι
  απλά δεν βαδίζω όπως οι άλλοι!
  Πάω την Κυριακή
  για ψήφο αντιμνημονιακή!

  Πήγαινε και εσύ
  αυτή την Κυριακή
  δαγκωτό γερά
  και καλά μυαλά!

  Να ρίξεις ψήφο
  να βγούμε εμείς οι δυο!
  Να είμαστε αγκαλιά
  να τρώμε πασατέμπο ξανά!

  Αν δεν ψηφίσεις
  αν δεν πας.
  Θα χτυπάς το κεφάλι σου
  στον τοίχο δυνατά.

  Πήγαινε για ψήφο ρε!
  γιατί θα σε λυόσουν.
  Γιατί έχουν πει
  τι μέτρα θα πάρουν μετά την Κυριακή!
  Μικρός Ήρωας γερά αντιμνημονιακά!
  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ευχαριστώ για το ποίημα, και βέβαια καλά έκανες και ψήφισες.
   τα μέτρα που θα παρθούν είναι για πολλά βαζάκια βαζελίνη!

   Διαγραφή
 8. Εγώ θα πάω γιατί παίρνω και μια μέρα άδεια!!!#apolyta antikeimeniko kritirio

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. και απόλυτα δεκτό! και βέβαια να μεταφέρεις τα δικαιώματά σου στη λήμνο, παίρνεις τρεις μέρες άδεια!

   Διαγραφή
 9. Τώρα δεν θα πάω, στις προηγούμενες πήγα.. γι'αυτό και χάθηκα! χαχαχα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ηφαιστιωνάκο μου, πήγες για τις δημοτικές και δεν πήγες στις ευρωεκλογές; τσ τσ τσ, δεν επρεπε!

   Διαγραφή
 10. Ψηφίσαμε! Ψηφίσαμε καλέ!
  Μπορεί με δυσκολία αλλά τέλος πάντων καταφέραμε να τον σηκώσουμε τον ποπό μας από τον καναπέ και τον σύραμε στην κάλπη!
  Το τι κάναμε στην κάλπη θα το δείξει η νεκροψία!
  Τις φιλούρες μου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. αφού ψήφισες, καλό είναι αυτό. σημασία έχει να πας. το τι θα ρίξεις μέσα, είναι αλλο πράγμα. όχι τόσο σημαντικό. η συμμετοχή δείχνει πως θελεις να διατηρήσεις το θεσμό της δημοκρατίας. και αυτό μας ενδιαφέρει πρωτίστως!

   Διαγραφή
 11. Μια καλησπέρα!
  Το θέμα δεν είναι αν ψηφίσαμε εμείς, το θέμα είναι ότι ζούμε σε μια κοινωνία με αξιοσημείωτες τοποθετήσεις...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. οι απόψεις του καθενός είναι σεβαστές. εδώ υπάρχει κόσμος που ψηφίζει μαρξ και λένιν. τι να πει κανείς;

   Διαγραφή

οι δικές σου σκέψεις ποιές είναι;

σχόλια γραμμένα με αγγλικούς χαρακτήρες θα σβήνονται αμέσως. αν δε γνωρίζετε πως γυρνά το πληκτρολόγιο στα ελληνικά, ρωτήστε να μάθετε!

Από το Blogger.

ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ ΕΔΑΦΗ

ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ ΕΔΑΦΗ
ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΙΝΕΨΕΙΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΠΕΦΤΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΛΑΚΩΝΕΙ

Αναγνώστες