ΒΡΕ ΚΑΛΩΣ ΤΟ ΜΟΥ!

Ronin.gr - widget IP και λειτουργικού

3 Νοε 2013

8 ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΝΑΞΙΑ...



   18 Οκτωβρίου 1981 εκλέγεται το ΠΑΣΟΚ ως κυβερνών κόμμα της χώρας μας.
    21 Οκτωβρίου του ιδίου έτους, ο πατέρας μου έπρεπε να παρουσιαστεί στη νέα του μονάδα που είχε τον ίδιο βαθμό με το διοικητή, αλλά φυσικά δεν ήταν διοικητής αλλά τρίτος στην ιεραρχία. Ήταν η πρώτη μετάθεση της Π.Α. μετά την εκλογή του ΠΑΣΟΚ.
   Ο αρχηγός της αεροπορίας που υπέγραψε τη μετάθεση του πατέρα μου, ήταν σόι της μαμάς μου. Ήξερε τις πολιτικές μας πεποιθήσεις και το θεώρησε σωστό να πάρει έναν άνθρωπο από την οικογένειά του που τα παιδιά του ήταν στο γυμνάσιο και το λύκειο και να τον στείλει σε κάποια μονάδα στην Πελοπόννησο.
    Το επόμενο καλοκαίρι, παντρευόταν ο αδερφός της μάνας μου και φυσικά ο αρχηγός της αεροπορίας ήταν καλεσμένος με τη γυναίκα του στο χωριό μου. Τους φιλοξενούσαμε εμείς στο σπίτι μας γιατί το δικό τους ήταν ερείπιο και γιατί το δικό μας ήταν το μοναδικό σπίτι που ήταν σύγχρονο. Είχε μόνο ένα χρόνο που το είχαμε φτιάξει.
   Το Σάββατο πριν το γάμο, κάθονταν ο μπαμπάς μου με τον αρχηγό και πίνανε καφέ στη βεράντα αγναντεύοντας τη λίμνη. Εγώ διάβαζα στην κούνια.
Λέει ο αρχηγός στο μπαμπά μου: «Θανάση, ξέρεις, για τη μετάθεσή σου…»
Και ο μπαμπάς μου τον κόβει: «Κύριε αρχηγέ, τώρα εδώ είστε φιλοξενούμενος. Δε θα μιλάμε για υπηρεσιακά θέματα. Ήρθαμε να διασκεδάσουμε. Αυτά θα τα πούμε αν έρθετε κάποτε στη μονάδα.»
    Εγώ έμεινα μαλάκας. Ήταν η τέλεια ευκαιρία να πετύχουμε τη μετάθεση, είχαμε στραγγίξει οικονομικά με τα φροντιστήρια και δυο σπίτια, ένα στην Αθήνα ένα στην Πάτρα και χώρια οι βενζίνες και τα έξοδα πέρα δώθε κάθε σαββατοκύριακο.
    Ρωτώ τον μπαμπά μου όταν ο αρχηγός πήγε με τη γυναίκα του επίσκεψη σε γνωστούς του,  γιατί δεν τον άφησε να απολογηθεί και γιατί δεν το συζητούσε το θέμα μπας και καταφέρναμε να έρθει πίσω στο σπίτι μας.
  -Γιατί κορίτσι μου, εγώ τον κάλεσα να μείνει σπίτι μας για να τον εξυπηρετήσω επειδή και αυτός και η γυναίκα του είναι μαθημένοι αλλιώς. Δε θα το εκμεταλλευτώ ποτέ, είναι ανήθικο, ανίερο και κυρίως δεν ταιριάζει με τις αρχές μου. Και αυτό να σου γίνει μάθημα παιδί μου!

    Όταν χώρισα, πήγα στο μπαμπά μου και του το είπα. Αυτός πήρε το γιο μου αγκαλιά και του είπε: «παλικάρι μου, πάμε βόλτα στο Διόνυσο.» Εκεί έμενε ο αδερφός του ο εισαγγελέας. Θα μας έλεγε τι πρέπει να κάνουμε από δω και εμπρός.
   Φτάνουμε στο Διόνυσο και εκεί που εξιστορώ στο θείο τι έγινε και πως κατέληξα στην απόφαση αυτή, λέει η θεία μου: «Μόνη σου τον διάλεξες, μόνη σου επέμενες να τον πάρεις. Δεν άκουσες κανέναν, τώρα τι θες;»
    Τσατίζεται ο πατέρας μου που πάντα μίλαγε πάρα πολύ ήρεμα και υψώνει τον τόνο της φωνής του και της λέει: «Ναι, μόνη της τον πήρε, μόνη της τον διάλεξε, μόνη της πήρε και την απόφαση να τον χωρίσει. Δεν τον θέλαμε αλλά τον δεχτήκαμε. Και τώρα που το παιδί μου με έχει ανάγκη και μου απλώνει το χέρι για βοήθεια, εγώ θα του δώσω μια να πάει παρακάτω; Όχι. Είναι παιδί μου και θα το βοηθήσω. Πάμε κορίτσι μου, 150.000 δικηγόρους έχει η Αθήνα, δε θα βρούμε ένα να μας βοηθήσει!»

    Αυτός ήταν ο πατέρας μου. Αυτός ήταν ο άνθρωπος που ήταν για μένα και φίλος και μέντορας και συντροφιά. Σα σήμερα με άφησε. Σα σήμερα, για οκτώ χρόνια είμαι μόνη. Και όχι μόνο εγώ…


Δεν έχει περάσει μέρα που δε σε σκέφτηκα μπαμπά...

20 σχόλια:

  1. Ρια μου να ζήσεις πολλά και καλά χρόνια μαζί με ολους τους αγαπημένους σου, η μνήμη του μπαμπά πάντα θα σας γλυκαίνει την ψυχή. Σε καταλαβαίνω!!!!! Φιλιά πολλά με μια μεγάλη αγκαλιά, έστω και τοσοοο μακρινή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όσο τον θυμάσαι είναι σα να βρίσκεται κάπου ακόμα κοντά σου. Φιλιά κοριτσάρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το ξέρω μαλεράκο μου. και εγώ τον νιώθω δίπλα μου συνέχεια.

      Διαγραφή
  3. έτσι είναι! Οι καλοί γονείς δεν ξεχνιούνται ,πόσο μάλλον από τις κόρες!
    φιλιά Ρία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. νάσια μου, η σχέση μου με τον μπαμπά μου ήταν και φιλική. ήταν ο καλύτερος φίλος μου, ο συμβουλάτοράς μου, άσε την οικονομική ενίσχυση!
      κάθε μέρα μου λείπει. ακόμα και μετά από οκτώ χρόνια!

      Διαγραφή
  4. Ρία να είσαι πάντα καλά εσύ και οι δικοί σου να τον θυμόσαστε τον άνθρωπο. Ηθικότατος ο πατέρας σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστώ πάνο μου. δεν έχει περάσει μέρα που δεν τον θυμόμαστε, δεν τον μελετάμε...

      Διαγραφή
  5. Αν είχαν γνωριστεί ο μπαμπάς μου με τον δικό σου, είμαι σίγουρη ότι θα έκαναν πολύ καλή παρέα. Έτσι ήταν κι εκείνος. Με αρχές και ηθικές αξίες. Θυμάμαι όταν έψαχνα για δουλειά, η μαμά μου του είχε πει: Διευθυντής είσαι, γιατί δεν παίρνεις το παιδί στην εταιρεία; Και εκείνος της είχε απαντήσει: Για να πουν ότι ο Βασίλης έφερε την κόρη του μόνο και μόνο επειδή είναι κόρη του; Τα εφόδια τα έχει, ας βρει μόνη της αλλού δουλειά.
    Με αυτές τις αρχές μεγάλωσα και με τις ίδιες μεγάλωσες κι εσύ. Και τι κι αν πέρασαν 8 χρόνια ή 13; Πάντα θα τους θυμόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αν ζούσε ο μπαμπάς μου, μπορεί και να μας έλεγε πως τον ήξερε τον δικό σου. συνάδελφοι ήταν. κάπου θα είχαν συναντηθεί.
      όσα χρόνια και να περάσουν, σα χθες θα είναι...

      Διαγραφή
  6. Ρία μου να είστε καλά να τον θυμάστε!!
    Μπορεί να έφυγε, αλλά είναι πάντα μαζί σας....έτσι θέλω να πιστεύω...
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και εγώ έτσι θέλω να πιστεύω μαρία!
      και έτσι το αντιμετωπίζω.

      Διαγραφή
  7. Ειναι φανερό ότι ο πατέρας σου ζει και δεν έφυγε ποτέ --στις καρδιές που άγγιξε και τον αγαπάνε, κάθε μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι να πω, εκπληκτικός α΄νθρωπος, καταλαβαίνω την απώλειά σου αγαπημένη μου, καταλαβαίνω απόλυτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το ξέρω γλυκέ μου. το ξέρω πως με καταλαβαίνεις επίσης. και εσύ τα ίδια πέρασες!

      Διαγραφή
  9. Παίρνουμε από τους γονείς δασκάλους συγγενείς,μας βοηθούν να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι!
    Ο μπαμπάς σου έδειξε αρχές στη ζωη,βασικό για να είσαι ακέραιος άνθρωπος ρία μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

οι δικές σου σκέψεις ποιές είναι;

σχόλια γραμμένα με αγγλικούς χαρακτήρες θα σβήνονται αμέσως. αν δε γνωρίζετε πως γυρνά το πληκτρολόγιο στα ελληνικά, ρωτήστε να μάθετε!

Από το Blogger.

ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ ΕΔΑΦΗ

ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ ΕΔΑΦΗ
ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΙΝΕΨΕΙΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΠΕΦΤΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΛΑΚΩΝΕΙ

Αναγνώστες