ΒΡΕ ΚΑΛΩΣ ΤΟ ΜΟΥ!

Ronin.gr - widget IP και λειτουργικού

11 Νοε 2010

ΓΕΜΙΣΑΜΕ ΨΩΝΙΑ ΟΜΩΣ...

Πριν μερικές μέρες, μόλις είχα γυρίσει σπίτι, χτύπησε το κουδούνι της εξώπορτας. Ξαφνιασμένη, αντίκρισα μια κυρία, η οποία μου ήτο και άγνωστη, βεβαίως βεβαίως!
Πουλούσε βιβλία. Ένα συγκεκριμένα. Ένα βιβλίο με μαύρο εξώφυλλο και με χρυσά λαχούρια. Επειδή συνέπεσε να μην έχω ανάγνωσμα εκείνη τη μέρα, το αγόρασα.
Είκοσι, λαχταριστά, ζεστά, γαλαζούλικα ευρουλάκια έδωκα στην εν λόγω κυρία.
Και από τη χαρά μου, αντί να λύσω το καθιερωμένο μου σουντόκου πριν κοιμηθώ, ξεκίνησα να διαβάζω το βιβλίο.
Ως συνήθως, έριξα μια ματιά στο Curriculum Vitae της συγγραφέως.
Θεωρητικά, είναι παιδί ίντιγκο. Τώρα τι τρίχα είναι αυτή με τα παιδιά ίντιγκο, το προσπερνώ.
Λέω, μικρό είναι, άρα ευαισθητούλι, ας το διαβάσω, εύκολο ανάγνωσμα θα είναι και εύπεπτο…
Και το ξεκινώ. Τι παπαριά ήταν αυτή; Τι χαζομάρα; Τι άχρηστο ανάγνωσμα;
Κρίμα τα λεφτάάάάάάάάά. Είκοσι ευρώ, τα έκλαψα. Πρώτη φορά κλαίω λεφτά για βιβλίο. Πρώτη. Και πολύ φοβάμαι ότι δε θα είναι και η τελευταία.
Άλλο ένα βιβλίο βρήκα το ίδιο άχρηστο, αλλά δεν το είχα πληρώσει. Μου το είχε δώσει μια φίλη, που δεν το είχε διαβάσει. Και πολύ καλά είχε κάνει δηλαδή η κοπέλα!
Έπρεπε να με παραξενέψει το γεγονός ότι το πουλούσαν το βιβλίο πόρτα πόρτα όπως τα τάπερ. Και τα τάπερ, είναι και χρήσιμα. Αυτό ήταν για πέταμα. Ούτε για κωλοσφούγγισμα δεν ήταν. Ήταν σκληρά τα φύλλα του και χοντρά. Για να παίρνει όγκο. Το απόλυτο τίποτα.
Και να με ρωτήσετε, τον τίτλο δεν τον θυμάμαι. Πρέπει να κοιτάξω στο τζάκι που το έχω για προσάναμμα όταν το ανάψω για να σας το πω.
Στο άλλο, τον τίτλο τον θυμάμαι. Και ξαφνικά έβρεξε χρόνια. Σιγά ρε κουλτουριάρη, μη βρέξει και δεινόσαυρους! Τόση μαλακία μαζεμένη, από αυτούς τους κουλτουριάρηδες του κώλου, μόνο σε αυτά τα δυο βιβλία βρήκα.
Είμαι μέσα στην τσατίλα. Πήγα σήμερα να αγοράσω βιβλίο για να έχω στο τρένο και βρήκα τη σάρα τη μάρα και το κακό συναπάντημα στα ράφια του βιβλιοπωλείου. Διάβαζα τον τίτλο, ξεφύλλιζα το βιβλίο, σταματούσα σε μια σελίδα και διάβαζα για να δω τον τρόπο γραφής, την αμεσότητα του λόγου, τη ροή της σκέψης του συγγραφέα και διαπίστωνα τα ανείπωτα. Πομπώδεις εκφράσεις, ασύνδετες προτάσεις, παρομοιώσεις άσχετες με το θέμα, λουλούδια, πουλιά, σκατά, γαμήσια, χύσια όλα μαζί σε μια παράγραφο. Νόημα να μη βγαίνει, η περίληψη από πίσω να μη δίνει πληροφορίες, λέξεις σκόρπιες, όμορφες κατά τη γνώμη του συγγραφέα, άσχετες μεταξύ τους… Κάπου εκεί μου τηλεφώνησαν από τη δουλειά, άφησα τις συγγραφικές απόπειρες του κάθε πονεμένου στο ράφι και έφυγα σούμπιτη μήπως και σώσω καμιά γριά!
Θα μου πείτε, τι μου ήρθε νυχτιάτικα να γράψω για αυτά. Αύριο φεύγω ταξίδι και έψαχνα να βρω ένα βιβλίο για να διαβάσω. Και τα είδα στη βιβλιοθήκη μου. Τα μετέφερα στο τζάκι για προσάναμμα.
Και αύριο θα λύνω σουντόκου σε όλη τη διαδρομή. Δεν πειράζει. Θα φτάσω στον προορισμό μου με υψηλότερο δείκτη ευφυΐας!
Το κάθε νούμερο που έχει λεφτά για πέταμα, αρχίζει και γράφει πέντε χαζομάρες, το ονομάζει διήγημα, μυθιστόρημα και μας το πλασάρει. Κανένα βέβαια μεγάλο εκδοτικό ίδρυμα δεν το εκδίδει. Το εκδίδει με δικά του έξοδα και μας το σερβίρει ως πόνημα ευαισθησίας, μελέτης, ή κόπου πνευματικού, μη χέσω. Και βάζουν και ένα πιασάρικο τίτλο, ακαταλαβίστικο για να πειστούν τα κορόιδα ότι είναι υψηλή διανόηση. Τσάκια μπλε! Ότι τους κατέβαινε μεταξύ ρεψίματος και πορδής, το έγραφαν και εμείς (εσείς, εγώ την πάτησα άπαξ, δεν την ξαναπατώ) τα θύματα τσιμπάτε στον τίτλο και το αγοράζετε. Και οι κουραδόμαγκες κερδίζουν από την αφέλειά σας.


Μετά τα ψωνια τραγουδιστές, μετά τα ψώνια ηθοποιούς, μετά τα ψώνια μοντέλα, ήρθε ο καιρός και για τα ψώνια συγγραφείς… και που να σφίξουν οι φτώχιες!!!



36 σχόλια:

  1. Μου άρεσε το κείμενό σου ria.
    Ως συγγραφέας (τα βιβλία μου εκδίδονται από εκδοτικό οίκο, χωρίς κανένα δικό μου έξοδο) έχω βρεθεί πολλές φορές στην θέση να ακούσω ηλιθιότητες του τύπου "εκπορνεύεις τα κείμενά σου" ή "η πραγματική ποιοτική λογοτεχνία είναι για λίγους κι όχι για τους πολλούς". Έχω δεχτεί μάλιστα πολύ άσχημη επίθεση από κάποιον "συγγραφέα" ο οποίος ποτέ έως τώρα δεν μπόρεσε να εκδώσει κάποιο έργο του.
    Ασταδιάλα νυχτιάτικα. Τα θυμήθηκα και συγχύστηκα τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Sebastian Barry, "Μακριά, πολύ μακριά", εκδόσεις Πόλις. Αν βρεις χρόνο διάβασε το.

    Μα βρε κορίτσι κι εσύ...ρώτα με όταν θες για βιβλία. Περί τα 1000 κοσμούν τη βιβλιοθήκη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ω ναι! Αν και δεν έτυχε να πέσω σε κάποιο βιβλίο που να πω τα ίδια, έχω ακούσει πολλές φορές τα ίδια λόγια!
    Μπορεί ο καθένας να έχει τα χρήματα και να βγάζει ότι θέλει! Εμείς διαλέγουμε! Και στην περίπτωση αυτή, καλύτερα σοντόκου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα!!!
    Μόλις μία μέρα μετά την ανακοίνωση του δικού μου βιβλίου, δεν το παίρνω στραβά γιατί καταλαβαίνω απόλυτα τί λες αν και καλά να πάθεις γιατί δεν πήγες να το πάρεις που κάνει μόνο 13 ευρώ και τώρα θα παίζεις σουντόκου!:p

    Θεωρώ πάντως πως ένας π.χ. φοιτητής δεν είναι ο απατεώνας που κοιτάει να σου φάει τα λεφτά ή το ψώνιο που την "άκουσε", πολύ πιθανό να του αρέσει πραγματικά και να χαίρεται μ' αυτό που έγραψε. Πιο κερδοσκόπες και ψωνάρες, θεωρώ κάτι μεγαλοκυρίες που βγάζουν βιβλίο ανα τρίμηνο σαν copy paste του Φοίβου, στα οποία σερβίρουν την ίδια υπόθεση με αλλαγμένα ονόματα εκπληρώνοντας τον δήθεν πόθο της μέσης σαραντάρας γράφοντας για μπουζούκια και γαμήσια! (τη θυμάσαι τη Φωφώ έτσι; Χαχα!). Πάντως έχω προσέξει και κάτι άλλους που λένε πως έχουν βγάλει βιβλίο όταν τα ορθογραφικά και τα συντακτικά λάθη πάνε σύννεφο.Δεν ξέρω, είναι τελικά στην ευχέρειά μας ποιό θα αγοράσουμε και εντελώς υποκειμενικό τί μας αρέσει. Καλό σουντόκου! :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για αυτό κι εγώ προτιμώ τα παλιά καλά κλασσικά, για να αποφεύγω τα ψώνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σου στοίχισε κάτι παραπάνω το προσάναμμα!!
    καλό ταξίδι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. καλά , το σχόλιο του ανώνυμου τα σπάει.
    Έφτυσα τον καφέ από το γέλιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΛΟΛ Ρία γουστάρω χώσιμο, έτσι αισθάνομαι κι εγώ πολλές φορές όταν πάω να αγοράσω ένα βιβλίο (από κάποια στιγμή και μετά έπαψα να αγοράζω ό,τι να 'ναι και διαβάζω κριτικές πρώτα).

    Πάντως αν ήθελες ιδέες για βιβλάι θα μπορούσε ςνα κάνεις μαι καταχώρηση εδώ και να σου πούμε ιδέες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ευχαριστήθηκα την ανάρτηση και γέλασα με το γράψιμο σου.

    Τι καλό βιβλίο μπορεί να πουλά από πόρτα σε πόρτα? αλλά η ευγενική καρδιά σου της άνοιξε όχι μόνο την πόρτα αλλά και το πορτοφόλι.

    Χάρισε τα σε κανένα φτωχό για να τα μεταπουλήσει όσο κ όσο, τουλάχιστον να φάει κάτι.

    Απόψε τελειώνω αυτό το βιβλίο 'THE BOOK OF NEGROES" by LAWRENCE HILL, κατά την γνώμη μου ήταν ωραίο, με κράτησε σε ενδιαφέρον, μερικά βράδια με κράτησε λυπημένη με την
    συμπεριφορά των ανθρώπων. Αυτά είναι γούστα και πρέπει να ξέρεις καλά κάποιον για να προσφέρεις ιδέες.

    Καλό σου ταξίδι και να περνάς καλά όπου και να πας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Βιβλία... η αγαπημένη μου ασχολία. Δώσε μου ένα καλό βιβλίο και πάρε μου την ψυχή.

    Να σου γίνει μάθημα να αγοράζεις βιβλία σαν να είναι... τάπερ που λες και εσύ!!! :-P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σεμπαστιάνο Βισκόντι Πράσκα, "Εγώ Εισέβαλα Στην Ελλάδα" (εκδόσεις Γκοβόστη).

    Πολύ ενδιαφέρον ανάγνωσμα από τον στρατηγό της ιταλικής εισβολής του '40, στο οποίο αναφέρονται χαρτί και καλαμάρι οι ίντριγκες και οι χαζομάρες της ιταλικής στρατιωτικής ηγεσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ρία μου, αυτοί οι πωλητές από πόρτα σε πόρτα ή στο δρόμο, απλά είναι επαίτες που ωραιοποιούν την πράξη της επαιτείας με το να προσφέρουν ένα αντικείμενο που δεν τους κόστισε τίποτα αντί να γυρνάνε με ένα άδειο τενεκεδάκι. Σαφώς προτιμότερο από το να παριστάνουν τους παράλυτους, ή ακόμα χειρότερα να παραμορφώνονται για αυτή τη "δουλειά" τους επίτηδες. Στη Νέα Υόρκη λέγανε, όταν βγαίνεις να περπατήσεις, πάρε στη τσέπη 3 δολάρια για καφέ, 5 δολάρια σε ψιλά για τους ζητιάνους και κανένα δεκάρικο για τον κλέφτη. Για μας, ότι έρχεται στην πόρτα θεωρείται προσάναμμα για το τζάκι και το αγοράζουμε ως αυτό :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. αχαχαχαχα!! την εχω πατησει και γω...!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. athina μπασιούκα

    το ξέρω αθηνά, το ξέρω. ο εκδοτικός σου οίκος είναι από τους πιο αξιοσέβαστους.
    δεν έχω ακούσει μεγαλύτερη βλακεία αποτο η πραγματική λογοτεχνία είναι για λίγους και όχι για πολλούς!
    ποιος ανέκδοτος συγγραφέας τα λέει αυτά για να απαλύνει τον πόνο του;;;
    άμα είχε όμως φράγκα για να εκδόσει τα έργα του, θα το έκανε γαργάρα και θα έλεγε ακριβώς τα αντίθετα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γαμάει και Δέρνει

    μα και εγώ έχω πάνω από 700 τίτλους βιβλίων στη βιβλιοθήκη μου. και αυτό είναι που με κάνει να σκέφτομαι το ηλεκτρονικό βιβλίο τώρα τελευταία!
    άσε που δε δανείζομαι βιβλία. άμα μου αρέσουν, δε θέλω να τα δώσω πίσω, πρώτα το αγοράζω και μετά το επιστρέφω. και ως αρχή έχω να μη δανείζω βιβλία!

    άσε την πάτησα για τα καλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Hfaistiwnas

    την πάτησα ηφαιστιωνάκο. για τα καλά. και την πάτησα διπλά, όταν διάβασα το βιογραφικό της συγγραφέως, μη χέσω!

    καλά να πάθω. λες και δεν είχε βιβλιοπωλεία στην αθήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μάγισσα Κίρκη

    εμ τσούπρα, για να παραλάβω το δικό σου και της κωλόγριας, χρειάζονται τρεις μέρες, εμένα η ειδοποιηση για τη λάρισα έγινε το πρωί της τετάρτης. πότε να προλάβω να τα πάρω;;; να ετοιμάσω βαλίτσα, να κλείσω εισιτήρια, να κλείσω ξενοδοχείο, να πάρω και βιβλία.
    δεν είπες, ρία μου μη σκας, το φέρνω τώρα από κει να πιούμε καφέ στη βεράντα σου με θέα την ακρόπολη. το είπες; δεν το είπες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. athinovio

    αθηνούλα τα παλιά κλασσικά, έχουν διαχρονική αξία, αν και μερικά είναι υπερτιμημένα. πχ, το κόκκινο και το μαύρο του σταντάλ, ως θέμα είναι εξαιρετικό, ο τρόπος γραφής όμως με κουράζει γιατί δε συνάδει με τις ταχύτητες των σύγχρονων συγγραφέων και δεν έχω μάθει να διαβάζω σε τέτοιο στυλ. προτιμώ τη σύγχρονη ελληνική και ξένη πεζογραφία και όχι μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΦΟΥΛΗ

    προσάναμμα ποιότητος, όχι ότι και ότι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ανώνυμε

    αν ζήλευα, θα είχα ήδη εκδόσει τα άρθρα του μπλογκ που μου τα ζητούν εδώ και ένα χρόνο με δυο μέηλ το μήνα από γνωστότατο εκδοτικό οίκο. και θα είχα εκδόσει και τέσσερα διηγήματα που επίσης είδε εκδοτικός οίκος αλλά δεν τα βρήκαμε στα ποσοστά. και θα είχα πάρει προκαταβολή από το μυθιστόρημα που γράφω. απλά δε με ενδιαφέρει σε αυτή τη φάση της ζωής μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. athinovio

    μάλλον δεν είναι τόσο ανώνυμος όσο πιστεύει!!! είναι και χαζός γιατί έχω την ip του, λες και δεν ξέρω που ανήκει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Panos Konstantinidis

    ευτυχώς που έχουν και άλλοι τέτοια άποψη με τη δική μου. δεν πρόλαβα να κάνω τέτοιες δουλειές γιατί ήταν ξαφνική η αναχώρησή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Evie

    καλή ιδέα αυτή, δεν το είχα σκεφτεί να τα δωσω σε κάποιον για να τα πουλήσει μπας και βγάλει μια φέτα ψωμί. και εγώ θα τα ξεφορτωθώ και θα έχει όφελος και κάποιος άλλος!

    ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Vassilis

    σωστόοοοοοοοοος!
    άσε, το πήρα το μάθημά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ο Αιρετικός - The Heretic

    καλό πρέπει να είναι, αλλά δεν είναι ανάγνωσμα για όλες τις ώρες ρε κωνσταντίνε, λίγο εξειδικευμένο είναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. thinks

    δε μου είχε τύχει να το ξαναδώ αυτό με τα βιβλία πόρτα πόρτα. τώρα το πήρα το μάθημά μου, δημήτρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. A λ ς

    πάλι καλά, νόμιζα ότι μόνο εγώ ήμουν τόσο βόδι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Χαχαχα τρελλή!Που να ρθω μαρή με την κοιλιά στο στόμα, εδώ δεν μπορώ να πάω μέχρι το περίΦτερο! Άσε που θα έκανα αυτό που κοροιδεύεις, δηλαδή να πουλήσω πόρτα πόρτα το αποχετευτικό σύστημα στο Βυζάντιο. Πάντως είναι κρίμα να γράφεις μυθιστόρημα χωρίς να σ' ενδιαφέρει και να κάθεσαι να το κοιτάς. Για να σου έχουν κάνει πρόταση σημαίνει ότι αξίζει.Και μας το στερείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Μάγισσα Κίρκη

    μικρό γκαστρωμένο ζουζούνι, πόσων μηνών είσαι καλέ και μας λες με την κοιλιά στο στόμα;;;
    δυο; τριών; άντε τεσσάρων! δηλαδή όταν θα είσαι στο μήνα σου, θα συνδεθείς με τη βρύση και την τουαλέτα με σωληνάκια;;;

    άντε σήκωσε τον ακόμα μικρό κώλο σου και έλα κατά δω, να δεις πως φαίνεται η ακρόπολη όταν είσαι στο ίδιο επίπεδο με αυτήν! και φέρε και το βιβλίο της κωλόγριας, την ίδια εκδοτική εταιρεία έχετε. μη σου πω να το κάνει η ίδια και να μαζευτούμε και οι τρεις, να λαλίσει η γειτονιά μου! όχι ότι το έχει ανάγκη, λέμε τώρα.

    ότι χρειαστείς για την εγκυμοσύνη, πες μου. μη διστάσεις.


    όσο για τα συγγράμματα (πως τα λεω έτσι το άτιμο!), είδε ο δικηγόρος μου τις προτάσεις τους και μου είπε όιτ δε με συμφέρουν. τα διηγήματα τα έδωσα εγώ όταν ζήτησαν τα άρθρα, αλλά η προσφορά τους ήταν του κώλου. να έκδοθώ θέλω, αλλά όχι ως πουτάνα στη συγγρού! και έπειτα δεν έχω τόσο ψώνιο, τουλάχιστον ακόμα. φυσικά και αξίζουν, για μένα και μερικούς άλλους σίγουρα. το θέμα είναι ότι γράφω για προσωπική ευχαρίστηση και εκτόνωση όχι για δημοσιότητα. δε σκοπεύω να γίνω μάρα μεϊμαρίδη ούτε πασχαλία τραυλού. ούτε καν κική δημουλίδου. δε σκοπευω να διαφημίζω τα βιβλία μου, που όντως εγώ τα πονάω, στην τηλεόραση στο άλτερ πριν τις τηλεοπτικές εκπομπές όπως τα πάμπερς και τις τσίχλες.

    σε αυτή τη φάση της ζωής μου, όπως έλεγε και ο μακαρίτης ο μπαμπάς μου, έχω τραχανά απλωμένο. έχω πολλά μέτωπα ανοικτά για να ασχοληθώ με κάτι που αποτελεί ευχαρίστηση μέν, αλλά και πολύ δουλειά και τρέξιμο. άσε που με δυο δουλειές, αντλώ ιδέες αλλα΄οχι χρόνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. ΠΕΡΑΣΜΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ.
    ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΙΧΑΝ ΕΡΘΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥΛΟΥΣΑΝ ΚΑΤΙ ΑΣΧΕΤΑ ΒΙΒΛΙΑ:(
    ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΟΜΟΡΦΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Τί τριών τεσσάρων παιδί μου; Πω πω πίσω σας άφησα μου φαίνεται. 7 μηνών είμαι η γυναίκα κι έχω θέμα, γενικά η εγκυμοσύνη μου δεν είναι πολλή εύκολη.
    Όσον αφορά το θέμα βιβλίο κακά τα ψέμματα κανένας blogger δεν γράφει 100% για προσωπική ευχαρίστηση, ειδάλλως θα γράφαμε όλοι στο word και θα τα βλέπαμε μόνοι μας.Γι' αυτό χαίρομαι που αυτό το "ψώνιο" το μοιράστηκαν μαζί μας bloggers όπως η Κωνσταντίνα Δελημήτρου (Ψιλικατζού) το βιβλίο της οποίας πραγματικά καταφχαριστήθηκα (αν δεν το έχεις πάρει, ειλικρινά χάνεις!). Δεν είναι ανάγκη να το διαφημίσεις τηλεοπτικά, άσε που αυτό το αποφασίζει κατά κύριο λόγο ο εκδοτικός που το χρηματοδοτεί. Όποιος και να είναι ο τρόπος πάντως, η προώθηση-προβολή είναι μια αναπόφευκτη υπόθεση διότι ακόμη και το βιβλίο είναι προιόν, γι΄αυτό εξάλλου πωλείται αντί να διανέμεται δωρεάν. Παρά το γεγονός ότι η έκδοση δεν σε ενδιέφερε το έψαξες με δικηγόρο και πολύ καλά έκανες για να χεις μια εικόνα.Τα χαμηλά ποσοστά που σου έδιναν είναι τα συνήθη για έναν συγγραφέα που δεν τον ξέρει ούτε η μάνα του (όπως εγώ καλή ώρα! :p) που σημαίνει πως ο εκδοτικός περισσότερο ρισκάρει παρά κερδίζει(ο μόνος στην Ελλάδα που ζούσε από τη συγγραφή ήταν ο Καζαντζάκης).
    Σου τα λέω όλα αυτά γιατί θέλω να ανατρέψω λίγο την εικόνα του "επαίτη" που έχουν πολλοί άνθρωποι γι' αυτούς που χτυπάνε πόρτες. Προσωπικά δεν θα το έκανα ούτε σκοπεύω να το κάνω για άλλους λόγους αλλά οι χαρακτηρισμοί "επαίτης" ή "ψώνιο" είναι βαρείς για έναν πχ. φοιτητή που θέλει να μοιραστεί το γούστο του για το γράψιμο, εξάλλου κανείς δεν βάζει το μαχαίρι στο λαιμό κανενός. Αντιθέτως, περισσότερο ψωνάρες θεωρώ κάτι μπεστ-σελλερίστες που βγάζουν καινούριο βιβλίο κάθε τρίμηνο γράφοντας κάθε φορά τα ίδια απλώς αλλάζοντας τα ονόματα με χαζομάρες τύπου "Φωφώ" που σ' ένα μήνα έχασε 30 κιλά και βρήκε γκόμενο αλλά δυστυχώς σήμερα όποιος φημίζεται για τρελλές πωλήσεις θεωρείται εγγύηση (εξάλλου στη χώρα αυτή ότι δηλώσεις είσαι, ποιός θα το ψάξει;!).
    Ελπίζω να σε έπεισα να βγείς έστω και στη Συγγρού! :p

    Y.Γ Η Κική Δημουλίδου ποιά είναι; Εννοείς τη Χρύσα Δημουλίδου ή την Κική Δημουλά; Μπερδεύτηκα...:(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Μάγισσα Κίρκη

    σε δυο μήνες δηλαδή θα έχουμε μωρό;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

    ουάου, γεννητούρια στην μπλογκόσφαιρα.

    πράγματι είδα τις προσφορές με το δικηγόρο μου γιατί έχω πάθει μεγάλη νίλα. ακόμα και χθες που ήμουν στη λάρισα για μια κατάθεση σε δικαστήριο, πριν υπογράψω στον ειρηνοδίκη, πήρα το δικηγόρο μου και του διάβασα το εγγραφο που θα υπέγραφα. δεν κάνω τίποτα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του. και δε μιλάω για μικρά ποσοστά, μιλάω για απειροελάχιστα.

    τα διηγήματα και το μυθιστόρημα τα γράφω για μένα. για δική μου εκτόνωση. τα άρθρα του μπλογκ είναι άλλη ιστορία. τα άρθρα είδαν οι εκδότες, τα άλλα τους τα πήγα εγώ και έγιναν οι προτάσεις δυο εβδομάδες μετά. δεν έχω βάλει ποτέ διήγημα ή απόσπασμα από το μυθιστόρημα στο μπλογκ. δεν είναι για να το αναρτήσω εδώ.

    πράγματι, όποιος θέλει να γράψει γράφει, δεν υπάρχει λόγος να του απαγορευτεί. όμως το να εκδίδεις μόνος σου τα γραφόμενά σου, ίσως κάτι να λέει. όπως έγραψα, εκτός απότο βιβλίο/τάπερ, άλλο χουνέρι δεν έχω πάθει. διαβάζω λίγο στο βιβλιοπωλείο, αν μου αρέσει ο τρόπος γραφής, όπως είδα στο δικό σου βιβλίο, ή της κωλόγριας, θα το αγοράσω. το παρήγγειλα ήδη. μου είπαν την τρίτη θα το εχω. αν δε μου αρέσει, δεν το παίρνω. γι αυτό και δεν έχω κλάψει άλλα λεφτά για βιβλία. το άλλο μου το έδωσε μια φίλη που τη βιβλιοθήκη την είχε διακοσμητική. εγώ την έχω με δυο σειρές βιβλία σε κάθε ράφι. ο καθένας οπως βολεύεται.

    η επιλογή σαφώς είναι και του αγοραστή. πάντως ένα βιβλίο με πολλές εκδόσεις, κάτι πρέπει να λεει. και ο θυμός μου ρε κική, πάει περισσότερο στο ότι κάποιοι εκμεταλεύονται την καλοσύνη μας και έχουν πωλήσεις όπως το παιδί ίντιγκο με τα χαζά γραπτά. αν δεν ήταν εννιά το βράδυ και δεν ήμουν χώμα, θα το ξεφύλλιζα και αυτό. αλλα΄ήταν και η κυρία που το πουλούσε να τη λυπάσαι, τι να έκανα. τα έκλαψα κική μου τα 20 ευρώπουλα. αλήθεια σου λεω. αν δεν το δώσω πουθενά, θα στο δώσω το βιβλίο να το διαβάσεις. αν και σε δυο μήνες, ούτε να κοιμηθείς δε θα προλαβαίνεις...

    φιλιά και καλή λευτεριά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS

    καλή εβδομάδα αγόρι μου και σε σένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Μάγισσα Κίρκη

    για να σου πω την αλήθεια, αυτές τις δυο τις μπερδεύω. λίγες σύγχρονες συγγραφεις ελληνίδες αγαπώ να διαβάζω βιβλία τους.

    μου αρέσει πολύ ο τρόπος που γράφει ο χωμενίδης, μου αρέσει ο παύλος μάτεσις, η δήμητρα παπαδήμα, ο γιώργος λεονάρδος (είναι ο αγαπημένος μου) η παυλίνα νάσιουτζικ, ο νίκος θέμελης και μου αρέσει ο τρόπος που γραφει αν και δεν είναι διηγηματικός ο δημήτρης καμπουράκης.

    προτιμώ ξένους συγγραφείς. η αγαπημένη μου είναι η j. m. auel και φυσικά ο lee child.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Και που να δεις μεταφράσεις του κώλου! Μπορεί το πρωτότυπο να ήταν εξαιρετικό, αλλά ήρθαν κάτι μεταφραστές που άλλαξαν τα φώτα στη γλώσσα, μεταφράζοντας κατά λέξη ακαταλαβίστικα Ελληνικά, που (αν ξέρεις τη γλώσσα του πρωτότυπου) προσπαθείς να κάνεις αντίστροφη μετάφραση, μπας και καταλάβεις τι ήθελε να πει ο συγγραφέας! Φαντάζεσαι, ας πούμε, την περίπτωση να σου μεταφράζουν το "Η ώρα είναι πάνω-κάτω 7" να το βλέπεις: "The time is up-down 7"; Ε, κάτι τέτοια έχω δει κι έχω βγάλει σπυριά στον εγκέφαλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

οι δικές σου σκέψεις ποιές είναι;

σχόλια γραμμένα με αγγλικούς χαρακτήρες θα σβήνονται αμέσως. αν δε γνωρίζετε πως γυρνά το πληκτρολόγιο στα ελληνικά, ρωτήστε να μάθετε!

Από το Blogger.

ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ ΕΔΑΦΗ

ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ ΕΔΑΦΗ
ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΙΝΕΨΕΙΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΠΕΦΤΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΛΑΚΩΝΕΙ

Αναγνώστες