ΒΡΕ ΚΑΛΩΣ ΤΟ ΜΟΥ!

Ronin.gr - widget IP και λειτουργικού

17 Μαΐ 2010

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ

Καιρός να απαντήσω στο ερώτημα που έθεσα σε προηγούμενη ανάρτηση.
Το ερώτημα ήταν τι θα έπρεπε να λάβει σε απάντηση ή ως ανταμοιβή κάποιος που σε μια σχέση έδωσε αγάπη, στοργή, τρυφερότητα, συμπόνια, υποστήριξη, κατανόηση και αποδοχή.

Εγώ, ως τρυφερή και ονειροπόλα υποστήριξα ότι τουλάχιστον τα ίδια θα έπρεπε να λάβει ως εκτίμηση των δικών του παροχών.

Η δημοσιογράφος φίλη μου είπε.  Βία. Και εξηγεί.

Η αγάπη είναι ένα ανιδιοτελές συναίσθημα που σε κάνει να δίνεις τα πάντα στο αντικείμενο της αγάπης σου. Όμως σε μια τέτοια περίπτωση, παραμελείς κάτι που είναι πιο σημαντικό από όλα. Τον ίδιο σου τον εαυτό. Όταν προσφέρεις στοργή, τρυφερότητα, συμπόνια, κατανόηση, αποδοχή, σημαίνει ότι δε θέτεις όρους. Όρους που θα προστατεύσουν τον ίδιο σου τον εαυτό από τον άλλο. Όρους που θα τον/την κάνουν να πορεύεται εντός πλαισίων.

Όταν επιδεικνύεις στοργή σε κάποιον, αυτόματα χάνεις το ρόλο του συντρόφου και ενστερνίζεσαι την αντίστοιχη γονεϊκή φιγούρα. Παύεις να είσαι αντικείμενο πόθου, γίνεσαι το λιμανάκι που θα καταφύγει στα δύσκολα. Αλλά ενώ αυτό δε θα έπρεπε κατ’ ανάγκη να είναι κακό, γίνεται γιατί εσύ μετά δεν μπορείς να έχεις δικά σου προβλήματα. Διαιωνίζεις το παιδί μέσα του/της και δεν επιτρέπεις εσύ μετά, να ενηλικιωθεί.

Η τρυφερότητα είναι καλή για λίγο πριν ή μετά το σεξ, αλλά σε ανύποπτη στιγμή του/της εδραιώνει την παιδικότητα μέσα του/της και στα παιδιά επιτρέπονται τα πάντα. Έτσι χάνεις από χέρι το παιχνίδι.

Όταν συμπονάς κάποιον και τον παρηγορείς, του στερείς το δικαίωμα να αναγνωρίσει τα ίδια του τα λάθη ώστε να μην τα ξανακάνει. Ειδικά αν αυτά σχετίζονται με εσένα.

Η υποστήριξη είναι πολύ περίπλοκη. Αν υποστηρίζεις το αντικείμενο της αγάπης σου σε μια δίκαιη και σωστή περίπτωση όσο δύσκολη και αν είναι αυτή, δικαιώνεσαι στο τέλος τουλάχιστον όσον αφορά το δικό σου ηθικό κώδικα τιμής. Όταν όμως στηρίζεις τις αποφάσεις του/της ακόμα και αν δεν συμβαδίζουν με το δικά σου πρέπει και κανόνες, δημιουργείς ένα μικρό δικτάτορα που νομίζει ότι έχει τις δυνατότητες να κάνει τα πάντα γιατί έχει οπαδούς, εν ολίγοις τον/την αποκόπτεις από την πραγματικότητα.

Όταν δείχνεις κατανόηση για κάτι χωρίς να το περιορίσεις, τότε θα δείξεις κατανόηση και στην απιστία. Και αν κάνεις το σφάλμα να το καταπιείς μια φορά, τότε πολύ απλά αφήνεις στο σύντροφό το δικαίωμα να θεωρήσει ότι μπορεί άνετα να το ξανακάνει και θα κατανοήσεις επίσης.

Όταν αποδέχεσαι τις ιδιοτροπίες κάποιου που είναι ανώδυνες φαινομενικά, αποδέχεσαι και την ιδιοτροπία του να σου μιλά άσχημα και υποτιμητικά όταν και όποτε ο ίδιος θέλει. Μπροστά σε φίλους του, στους δικούς σου, στο κοινωνικό σας περιβάλλον.

Ως το τέλος, έχεις δημιουργήσει ένα αυτιστικό χαρακτήρα, που νομίζει ότι  το σύμπαν περιστρέφεται γύρω από αυτό το άτομο. Έχεις ένα πρόσωπο που νομίζεις ότι είναι δίπλα σου ενώ στην πραγματικότητα μόνο εσύ είσαι δίπλα σε αυτό. Έχεις καταφέρει να χάσεις την αλήθεια, γιατί σε πείθει τελικά ότι εσύ έχεις άδικο παρότι είσαι 100% σωστός άνθρωπος με αρχές. Έχεις ένα μικρό εγωιστικό, αχάριστο σύντροφο που ποτέ δε θα έχει χρόνο/χρήμα/διάθεση να ασχοληθεί με εσένα. Θα έχεις χάσει χρόνια από τη ζωή σου μέχρι να ξυπνήσεις και να ακούσεις ένα πολύ ωραίο «είσαι αυτή/ος  που είσαι γι’ αυτό και δεν…». Και μπορεί να αργήσεις, αλλά θα κατανοήσεις ότι είσαι ένα κακοποιημένο πλάσμα. Όχι κατ’ ανάγκη γιατί έχεις φάει ξύλο, αλλά γιατί το να χτυπά κάποιος το συναίσθημα και τον ψυχισμό σου, την αξιοπρέπεια και την αυτοεκτίμησή σου, είναι βία.



Η πραγματική απάντηση που έδωσε η φίλη δημοσιογράφος ήταν: «Όχι. Το τρίτο το μακρύτερο θα πάρει κάποιος που δίνει σε μια σχέση αυτά που προανέφερα». Ακριβώς αυτά ήταν τα λόγια της, αλλά μετά κατέληξε στη βία και προτίμησα να βάλω αυτό γιατί είμαι κορίτσι από σπίτι!


20 σχόλια:

  1. Ναι έτσι όπως το θέτει σωστό είναι, θα κρατήσω τα δικά μου πιστεύω, γιατί μάλλον με βολεύουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα συμφωνήσω με τον Ηφαιστίωνα....
    Καλό βράδυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρία μάλλον η φίλη σου μπλέκει με λάθος άτομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ισχύουν αυτά για κάποιους όντως, αλλά όχι για τους πάντες.
    θα ταν πάααρα πολύ έυκολο αν για όλους τους ανθρώπους υπήρχε συγκεκριμενη δοσολογία στα παραπάνω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για τον άνθρωπο που ξέρει και να υποχωρεί-σε αυτόν αξίζει και η προσμονή !
    ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΜΕΡΑ ΡΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. οποιος τα δινει ολα αυτα ''ανιδιοτελως'' δεν εχει αναγκη να παρει πισω τιποτα, επομενως το ερωτημα ειναι εκτος πραγματικοτητος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν το δίνω στο πρόσωπο που αγαπάω και να το κάνω εθελοντικά είναι σωστό και καλό. Αν το κάνω λόγω ανάγκης να γίνομαι αποδεκτή ή αγαπημένη ένας ή λόγω φόβου εγκατάλειψης, είναι άλλο θέμα.
    Αν το πρόσωπο στον οποίο δίνω την προσφορά την βλέπει με σεβασμό είναι σωστό και καλό. Αν δεν καταλαβαίνει αυτό που τον προσφέρω, είναι άλλο θέμα.
    Εάν δεν περιμένουμε να μου επιστρέψει το ίδιο πράγμα είναι σωστό και καλό. Αν περιμένω μια ανταμοιβή, είναι άλλο θέμα.

    Πολλά θέματα είδα, φίλη μου. Νομίζω ότι όλα είναι υποκειμενικά.

    Φιλάκια, αγαπημένη μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν και σε γενικές γραμμές συμφωνώ με την απάντηση της φίλης σου, άμα δεν δίνεις στοργή, αφοσίωση, αποδοχή και όλα αυτά τότε το μόνο που σου μένει να κάνεις όταν αγαπάς κάποιον είναι να μοιράζεις χαστούκια! :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. οταν αγαπας δεν περιμενεις τιποτα
    οταν ερωτευεσαι επειδη ειναι εγωιστικο συναισθημα περιμενεις ανταποκριση
    αλλο ερωτας αλλο αγαπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κάποιος της έδωσε πολύ αγάπη, στοργή, τρυφερότητα, συμπόνια, υποστήριξη, κατανόηση και αποδοχή; Γιατί σύμφωνα με τα δικά της λόγια μόνο δικαιολογείται η απάντησή της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Hfaistiwnas

    μια χαρά τα λέει, απλά δε θέλουμε να το δούμε, γιατί όπως και να το κάνουμε, πονάει η αλήθεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΦΟΥΛΗ

    ας είναι και έτσι φιλενάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Panos Konstantinidis

    όχι πάνο μου, η φίλη μου είναι παντρεμένη με έναν πολύ αξιόλογο άνθρωπο εδώ και πολλά χρόνια.
    αφορμή για την ανάρτηση ήταν το γεγονός ότι πήγα να επισκεφτώ την αδερφή της στο νοσοκομείο και η φίλη μου την έκραζε. εγώ τη μάλωσα που της φώναζε ενώ είναι άρρωστη και από εκεί ξεκίνησε η συζήτηση γιατί μόλις είχε χωρίσει η άρρωστη και η φίλη μου της τα εχωνε επειδή εβλεπε τα λάθη που έκανε η αδερφή της. και δε μου είπε μόνο αυτά, άκουσα και πάρα πολλά παραδείγματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σούλα Φρίκη

    μεγάλη αλήθεια σούλα είπες!
    πράγματι, δεν υπάρχει συνταγή. γιαυτό άλλωστε και στα μέρη μας λένε καλό τυχερό να έχεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

    δημήτρη, δε θα το έλεγα, έχω κάνει άπειρη υπομονή εγώ προσωπικά και δεν εκτιμήθηκε.
    η αχαριστία, είναι μεγάλο πρόβλημα στις σχέσεις.

    όσο για τη βία που αναφέρω στην ανάρτηση, η υπομονή που έκανε η αδερφή της φίλης μου, δεν είδα να της βγήκε σε καλό! και έτσι όπως το έθεσε η αδερφή της, έχει δίκιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. γουφ..

    θείο, θείο, θείο, ζούμε σε ιδανική πολιτεία και κοινωνία για να υπάρχει ανιδιοτέλεια στις σχέσεις των ανθρώπων;

    γιατί εγώ άλλα βιώνω, και είμαι σίγουρη, και εσύ και όλοι μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. VERÓNICA MARSÁ

    φιλενάδα, ειναι το πιο έξυπνο σχόλιο της ανάρτησης το δικό σου.

    αν ζούσαμε σε ιδανική κοινωνία, αυτό θα ήταν σωστό και καλό, αν η κοινωνία μας ομως δεν είναι ιδανική, αυτό είναι άλλο θέμα.

    αν υπήρχε ιδανική σχέση, θα ήταν σωστό και καλό, αλλά οι σχέσεις είναι δούνε και λαβείν (πάρε δώσε), οπότε είναι άλλο θέμα.

    καλή σου μέρα. τι καιρό έχετε στην ισπανία;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μάγισσα Κίρκη

    όχι ρε κοριτσάκι, τα δίνεις αλλά θέτεις και τα όριά σου. και η συνεχής διάθεση ψυχικού αποθέματος, κακά τα ψέματα, σε εξουθενώνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. stella

    εσύ κοπελιά και που αγάπησες και ερωτεύτηκες και που έθεσες τα όριά σου, διαπίστωσες ότι δε ζούμε σε ιδανική κοινωνία που οι άνθρωποι ανιδιοτελώς προσφέρουν συναίσθημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Vassilis

    όχι βασίλη, έδωσε όλα αυτά η αδερφή της, και πήρε... δεν κάνει να πω γιατι είμαι και πολύ καλό κορίτσι.

    βασίλη διάβασα την ανάρτηση για το ηλεκτρονικό βιβλίο αλλα λόγω άγνοιας σε κάτι τέτοια, θέλω επιπλέον πληροφορίες. μέηλ στείλε μου να σου πω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

οι δικές σου σκέψεις ποιές είναι;

σχόλια γραμμένα με αγγλικούς χαρακτήρες θα σβήνονται αμέσως. αν δε γνωρίζετε πως γυρνά το πληκτρολόγιο στα ελληνικά, ρωτήστε να μάθετε!

Από το Blogger.

ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ ΕΔΑΦΗ

ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ ΕΔΑΦΗ
ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΙΝΕΨΕΙΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΠΕΦΤΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΛΑΚΩΝΕΙ

Αναγνώστες