ΒΡΕ ΚΑΛΩΣ ΤΟ ΜΟΥ!

Ronin.gr - widget IP και λειτουργικού

27 Νοε 2011

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΓΙΑ ΓΕΡΑ ΝΕΥΡΑ...

Διαβάζω καθημερινά στα μπλογκ, γιατί από αυτά ενημερώνομαι, ότι υπάρχει κρίση.
Ηθικής, σίγουρα.
Αξιών, δεν το συζητώ.
Οικονομική, εκεί διατηρώ τις αμφιβολίες μου.
Και εξηγούμαι.
Πήγα χθες το μεσημέρι να πάρω τη μαμά μου από το Διόνυσο. Είχε πάει στο χωριό και έφερε και καλούδια.
Ξεκίνησα από το σπίτι γύρω στις τρεις και μισή. Τι γύρω, ακριβώς ήταν τρεις και μισή. Το τι κίνηση βρήκα στην Κηφισίας δεν περιγράφεται. Όλοι έξω, με τα αυτοκινητάκια τους.
Άμα έχει κρίση, δεν παίρνεις τα μέσα μαζικής μεταφοράς; Δεν ελαχιστοποιείς τα περιττά έξοδα; Δεν περιορίζεις τις εξόδους σου; Ε, εγώ αυτό δεν το έχω δει. Εγώ έκοψα την παραδουλεύτρα, ψιλομαγειρεύω, έκοψα μαχαίρι τις νυχτερινές βόλτες στο Σούνιο με το αυτοκίνητο και όλα αυτά για να ανταπεξέλθω στην κρίση.

Έφτασα στο Διόνυσο γύρω στις πέντε παρά. Η μαμά με το θείο μου είχαν σταματήσει να φάνε ψάρια και θα καθυστερούσαν, έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία να τα πω και με τη θεία μου και με τον ξάδερφο τον πλαστικό χειρουργό. Τέλειο το βρήκε το μπότοξ. Πολύ χάρηκα. Σε λίγες μέρες θα με το ξανακάνει… λέει ότι πρέπει. Τώρα, ή πάνω μου μαθαίνει, ή έτσι πρέπει να είναι!

Φτάνει η χήρα μάνα, φορτώνω τα προικώα στο γερμανούλη και ξεκινάμε για το σπίτι της. Και φτάνουμε στο ύψος του ΚΑΤ. Και αυτό ήταν. Κάναμε τρεις ώρες να φτάσουμε στο κέντρο. Πήχτρα. Σημειωτόν σε όλη σχεδόν τη διαδρομή. Εντελώς σταματημένοι για κανένα δεκάλεπτο στο ύψος του golden hall. Μιλάμε για ορδές οικονομικά ασθενών ελλήνων που γονάτιζαν το mall. Και μη μου πείτε ότι δεν ψώνιζαν γιατί μόνο στο πάρκινγκ να βάλεις το αυτοκίνητο, πληρώνεις! Και με αυτοκίνητα είχαν πάει όλοι εκεί. Και όλοι έφευγαν με σακούλες. Και όχι μια, πολλές σακούλες από φίρμες. Μήπως τα μοιράζουν δωρεάν εκεί; Γιατί αν τα μοιράζουν δωρεάν, να  πάω και εγώ. Μόνο που όταν πήγα, πλήρωσα αδρά όχι μόνο το ρόλεξ αλλά και τον καφέ!

Κρίση κρίση, αλλά τις βόλτες με το αυτοκίνητο, τα ψώνια, τις αγορές μια χαρά τις κρατάει ακόμα ο έλλην.

Έκανα μια βόλτα στη λεωφόρο βουλιαγμένης με τα πόδια. Πριν τρία χρόνια έσφυζε από ζωή η περιοχή. Όλα τα καταστήματα είχαν κόσμο. Πριν τρεις μήνες, ένα στα τρία καταστήματα ήταν κλειστό και ανάμενε ιδιοκτήτη. Έπαθα ένα σοκ είναι η αλήθεια.

Όμως τα πολυκαταστήματα τύπου mall, δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα. Μάλλον η κρίση είναι μια μεταβατική κατάσταση ή το έναυσμα για την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του λιανικού εμπορίου. Δεν μπορεί ένας από τους πιο εμπορικούς δρόμους της Αθήνας να έχει το 33% των καταστημάτων κλειστά και στο mall της Κηφισίας να γίνεται το έλα να δεις! Ακόμα και στο mall στη λεωφόρο βουλιαγμένης, χαμός γίνεται. Η κίνηση δε σταματά ποτέ. Ότι ώρα και να πας ως τις εννέα το βράδυ, τα καταστήματα είναι ανοικτά και τα καφέ και τα φαγάδικα γεμάτα!

Υποθέτω ότι όταν θα βγούμε από την κρίση, θα διαπιστώσουμε πολλές διαφορές σε πράγματα που μέχρι τότε δεν είχαμε δώσει την πρέπουσα σημασία. Ίσως οι αγορές με τον τρόπο που τις είχαμε συνηθίσει να μην υπάρχουν πια. Να έχουν γίνει ζώνες εμπορικές, κατοικιών, διασκέδασης και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο…

Αλλά είδωμεν…


11 σχόλια:

  1. Πριν, πηγαίνανε στα Mall για να παριστάνουν τους δυτικοευρωπαίους και Αμερικάνους, όπως τους βλέπαν στην τηλεόραση. Τώρα πάνε γιατί αφ' ενός δεν τους είναι δυνατόν να δεχτούν ότι κάποιος θα τους πει πως δεν έχουν λεφτά να πάνε, και πάνε να ξεδώσουνε. Στην πραγματικότητα πηγαίνανε και πάνε γιατί στην ζούγκλα του αυθαίρετου τσιμέντου που αλλού να πας να βγεις λίγο από το σπίτι σου; Η ενδιαφέρουσα ερώτηση είναι στα εστιατόρια που είναι γεμάτα, παραγγέλλουν φαΐ και καφέ ή μόνο καφέ; Στα μαγαζιά αγοράζουν ολόκληρο το παντελόνι ή μόνο την ζώνη; Από αυτούς που βγαίνουν, πόσοι έχουν δουλειά και από αυτούς που έχουν δουλειά πόσοι παίρνουν τον ίδιο μισθό που παίρνανε πριν 2 χρόνια. Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις αυτές ίσως και να δείξουν ότι τα Mall είναι οι καινούργιες πλατείες, μια που ανθρώπινες και ασφαλείς πλατείες δεν υπάρχουν, και, στο κάτω-κάτω, πιο πολλά δέντρα έχουν στις γλάστρες των Mall παρά στο τσιμέντο της πόλης γύρω από το Mall. Μωλ. Ή "Μούλικο" που τό 'λεγε και ο συγχωρεμένος ο πατέρας μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άκου κι αυτό και πες μου...
    Στο Άργος χθες άνοιξε Jumbo!
    Ναι, εν καιρώ κρίσης!
    Και ενώ τα δύο παιχνιδάδικα που υπάρχουν στην πόλη είναι λίγο πριν το κλείσιμο.
    Θα μου πεις προσλάβανε κόσμο. Θα σου πω μόνον 14 άτομα και αυτά με πολιτικό μέσον!
    Αυτά.
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι μικρές επιχειρίσεις έχουν το πρόβλημα είναι η αλήθεια.. αυτές κλείνουν, τα Μόλ δεν έχουν τέτοια προβλήματα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι μικρες επιχειρησεις κλεινουν, οι μεγαλες μενουν. Το ειχα δεν πριν καιρο, το ειχα διαβασει.. δεν το προσεξα ιδιαιτερα, ελεγε παντως πως οι μαρκες και τα μεγαλα καταστηματα μενουν ανεπηρεαστες. Τι να πω δεν ξερω. Δε θελουν να καταλαβουν οτι υπαρχει προβλημα; Θελουν να κανουν τους σικ και πηγαινουν παιρνοντας πολυ λιγοτερα πραγματα; Δεν ξερω... Ξερεις τι μ εκνευριζει εμενα; Πανε σ αυτα τα πανακριβα που λες, αν ομως τους πεις να παρουν ελληνικα προιοντα μπας και μεινει κανενα ευρω στη χωρα σου λενε οτι ειναι ακριβα! Και να σου οι ουρες στα λιντ για το γαλα κατω λιχνεσταιν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νομίζω πως είναι και λίγο στο χέρι μας.
    Να προτιμαμε να τονωνουμε την τοπική μας αγορά και οχι τα μεγαθήρια!

    Ουτε κι εγω τη βλέπω την οικονομική κρίση! Όλος ο κόσμος έξω ειναι και τρώει, πινει, διασκεδάζει, ψωνίζει.

    Και τωρα που ερχονται και τα Χριστουγεννα, το οξύμωρο σχήμα θα φανεί ακόμη πιο έντονα.

    Δε λέω πως δεν υπάρχουν άνθρωποι που πεινάνε, απλά πιστευω πως μαλλον μας παρμαυθιάζουν με υπερβολές για να βγάλουν εκεινοι τα κέρδη τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. να συμπληρωσω την Αθηνα λεγοντας πως για τα 14 ατομα που πηραν ειχαν κανει αιτηση 1200!!!!!

    εγω αυτα που γινονται δεν μπορω να τα κατανοησω.....ειλικρινα δεν μπορω!

    καλο βραδυ!φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υποθέτω ότι θα δούμε αυτή την κατάσταση, καθώς οι οικογένειες έχουν κάποια εξοικονόμηση... αλλά όταν φύγει, θα δούμε ποιος θα φάει έξω, φιλενάδα.

    Εμείς, φέτος το καλοκαίρι, περάσαμε με παγοτό με παλούκι.

    Φιλιά πολλά, πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ένα ταξιδάκι που θέλω να κάνω...είπα κρίση είναι ποιος ταξιδεύει!!!θα βρω καμια καλή τιμή!!!!
    Ναι καλά!!!!! 7 πτήσεις καθημερινά Λάρνακα-Αθηνα-Λάρνακα...Την κρίση μας μέσα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν ξέρω τι γίνετε κει μα εδώ 1 στα 3 μαγαζιά κλείνουν...
    καλό απόγευμα φιλενάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σιγά-σιγά η κρίση σαρώνει. 'Ερχεται πρώτα σε μιά κατηγορία ανθρώπων, μετά στην επόμενη και προχωρεί. Στα Mall θα αργήσει λίγο γιατί κάποιες ομάδες, ειδικά οι πελάτες των ακριβών Malloμαγαζιών με τα φιρμάτα ονόματα κρατάνε ακόμη. Μερικές ομάδες δεν θα τις αγγίξει η κρίση, μιά και ανήκουν στην πλουτοκρατία, με εξασφαλισμένα εισοδήματα. Τους μικρομεσαίους να κλαις. Υπομονή και θα δεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

οι δικές σου σκέψεις ποιές είναι;

σχόλια γραμμένα με αγγλικούς χαρακτήρες θα σβήνονται αμέσως. αν δε γνωρίζετε πως γυρνά το πληκτρολόγιο στα ελληνικά, ρωτήστε να μάθετε!

Από το Blogger.

ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ ΕΔΑΦΗ

ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ ΕΔΑΦΗ
ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΙΝΕΨΕΙΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΠΕΦΤΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΛΑΚΩΝΕΙ

Αναγνώστες