ΒΡΕ ΚΑΛΩΣ ΤΟ ΜΟΥ!

Ronin.gr - widget IP και λειτουργικού

21 Ιαν 2011

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ, μέρος 1ο


Επειδή και εγώ δεν είμαι ή τουλάχιστον δεν ήμουν, τέλεια από την πρώτη μέρα που πάτησα το κομψότατο και πανέμορφο ποδαράκι μου στο νοσοκομείο, θα σας εκμυστηρευτώ μερικά από τα κουφά που έχω κάνει στη νοσηλευτική μου καριέρα.

Μαθήτρια στη σχολή, στο δεύτερο έτος. Εκπαίδευση στο νοσοκομείο ΣΩΤΗΡΙΑ στη β’ πνευμονολογική κλινική. Εγώ με μια άλλη συμμαθήτρια κάνουμε τη νοσηλεία των φαρμάκων που δίνονται per os. Έχω το δίσκο με τα φάρμακα και μια καρτέλα με τα ονόματα και τα φάρμακα στο χέρι.

Μπαίνουμε στον τελευταίο θάλαμο. Καλημερίζω και ρωτάω το όνομα. Ο κύριος Μανιαδάκης;;; Εδώ εδώ μου λέει ο ασθενής δίπλα στο παράθυρο. Κοιτάω την καρτέλα, βλέπω ότι παίρνει 15cc bisolvon, παίρνω ένα ποτηράκι, βάζω το φάρμακο, του το δίνω, το παίρνει, το πίνει και κοιτάω αν ο άλλος ασθενής παίρνει το κάτι τις του, βλέπω ότι στο συγκεκριμένο θάλαμο, μόνο ένας ασθενής παίρνει νοσηλεία στις δέκα το πρωί, και ξεκινώ για την πόρτα. Πριν βγω έξω, μου λέει ο άλλος ασθενής. Εγώ δεν παίρνω τίποτα τέτοια ώρα; Πως λέγεστε; Τον ρωτάω. Μανιαδάκης, μου λέει. Ξεροκαταπίνω, δε λέω τίποτα, κοιτάω την καρτέλα μπροστά στο κρεββάτι του τύπου που του έδωσα το φάρμακο και ο τύπος λέγεται Παρασκευοπουλος, ακόμα θυμάμαι τα ονόματα. Ψύχραιμα, του λέω, παραλίγο να σας ξεχάσω κύριε Μανιαδάκη. Του δίνω τα 15cc bisolvon και βγαίνω από το θάλαμο και κλείνω την πόρτα.

Και λιποθυμώ. Πέφτει ο δίσκος, κάνει ένα διαολεμένο θόρυβο, τρέχει η εκπαιδεύτρια και με συνεφέρει, γιατί η καημένη επέβλεπε τις μαθήτριες που κάνανε τα ενδοφλέβια.

Συνέρχομαι και αρχίζω το θρήνο. Σκότωσα άνθρωπο! Έδωσα λάθος φάρμακο σε λάθος άνθρωπο! Η άλλη συμμαθήτρια που ήταν μαζί μου, εξηγεί τι έγινε, και αυτή κατάχλωμη, αλλά πολύ πιο ψύχραιμη. Της εξηγεί ότι ο Παρασκευόπουλος απάντησε όταν ζητήσαμε το Μανιαδάκη και του δώσαμε το φάρμακο. Μετά ο Μανιαδάκης ζήτησε το δικό του και πως αντέδρασα και πως έκλεισα την πόρτα και πως ταβλαρώθηκα.

Βάζει τα γέλια η εκπαιδεύτρια, προσπαθεί να φανεί σοβαρή, μας εξηγεί τι ακριβώς φάρμακο ήταν το bisolvon και γιατί δεν ήταν για λιποθυμία το λάθος, αρχίζει και λίγο τις υποδείξεις ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικές και να μη βασιζόμαστε στα λεγόμενα των ασθενών αλλά στα ίδια μας τα μάτια, και αυτό, και εκείνο, και το άλλο. Εγώ, πάλι κάτω που συνειδητοποιώ ότι ναι μεν έδωσα λάθος φάρμακο σε λάθος ασθενή και εντάξει, δεν έγινε και κάτι, αλλά αν δεν ήταν αυτό το φάρμακο αλλά κάποιο άλλο, μπορεί να τον είχα στείλει τον άνθρωπο να συναντήσει το δημιουργό του.

Με βουτάει η εκπαιδεύτρια, γυρνάμε στη σχολή με ταξί, με αρχίζουν στις εξετάσεις, και που να τολμήσω να μαρτυρήσω ότι λιποθύμησα από το φόβο μου και τις τύψεις μου για το λάθος…

Έκτοτε, μπορεί να έχω κάνει εκατομμύρια λάθη, που δεν κάνω, αλλά λάθος φάρμακο σε λάθος ασθενή, δεν έχω δώσει ποτέ ξανά. Τσεκάρω και ξανατσεκάρω εκατό φορές. Χίλια άλλα λάθη μπορεί να κάνω, εκτός από αυτό!


28 σχόλια:

  1. Έμαθες όμως και μετά δεν το ξανάκανες ;-)
    Κάποιοι άλλοι δεν μαθαίνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. φαντάζομαι πώς παντού γίνονται αυτά, χωρίς να σημαίνει ότι δικαιολογείται.. το βασικό νομίζω πώς είναι ότι δεν έγινε τελικά κάτι το τρομερό και όπως λέει και ο κίτσος έμαθες!!!!!!
    Την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. χαχα έλα ρε, σώπα, κάνεις έτσι για το
    bisolvon,σε φαντάζομαι να του είχες δώσει Βιάγκρα, και όπως είσαι κούκλα ακόμα θα σε κυνηγούσε στους διαδρόμους του νοσοκομείου!!!
    Μια χαρά φιλενάδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ειδικά σε αυτή τη δουλειά πρέπει να είστε πολύυυυυυ προσεχτικοί!!!
    Τέτοιο λάθος άκακο είναι εντάξει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΑΧΑΧΑΧΑΧ δεν θα ήθελα να σε έχω μαία να μου πετάξεις κανά βιάγκρα στο φαί, είμαι που είμαι φουσκωσηκωμένη τελευταία θα με βρίσκατε καβάλα στους ορούς χαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από τις καλύτερες και πιο ανθρώπινες αναρτήσεις σου ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. KitsosMitsos

    αν έμαθα λέει;;;
    χίλια λάθη θα μπορούσα να κάνω, εκτός από το να δώσω λάθος φάρμακο σε λάθος ασθενή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. next_day

    κοριτσακι, δυστυχώς πραγματικά συμβαίνουν. ίσως όμως κάποιοι δεν το καταλαβαίνουν ότι έκαναν λάθος. αυτο είναι το χειρότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΦΟΥΛΗ

    αααχ φούλη, δεν είχε εφευρεθεί τότε το βιάγκρα...
    τώρα ξέρω ότι το μπισολβόν σε πνευμονολογική κλινική δεν είναι λάθος, μη σου πω και επιβεβλημένο, αλλά τότε νόμιζα ότι του έδωσα στρυχνίνη. περιττό να σου πώ ότι ακόμα και σήμερα με πιάνει ταχυπαλμία που το σκέφτομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Hfaistiwnas

    στη δική μας δουλειά φίλε μου, κανένα λάθος είναι αποδεκτό!!!
    αυτό το έχω ως αρχή και γιαυτό οριζοντιώθηκα δις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μάγισσα Κίρκη

    δε θέλω να περιαυτολογίσω, αλλά μακάρι να είχες εμένα μαία!
    οι γνώσεις μου και η εμπειρία μου θα ηταν ανεκτίμητες...
    άσε το γέλιο που θα ρίχναμε.
    οι επίτοκες φωνάζουν από τους πόνους εσύ θα φώναζες από τα γέλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Panagiotis

    ευχαριστώ παναγιώτη. αλλά όλες οι αναρτήσεις μου είναι ανθρώπινες και αυθεντικές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Και τελικά το bisolvon τι είναι; το σασπενς μένει άνευ εξήγησης. Τα Λάθη πάντως είναι Ανθρώπινα, και οι Ανθρωποι Λαθεύουν μόνο όταν δεν μαθαίνουν απ' αυτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. thinks

    είναι βλεννολυτικό αποχρεμπτικό. κοινώς κάνει πιο λεπτόρευστες τις εκκρισεις του αναπνευστικού για να αποβάλλονται πιο εύκολα. δηλαδή για μια πνευμονολογική κλινική, είναι το φάρμακο που σχεδόν όλοι παίρνουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μάλιστα! Θα παραγείλω ένα γαλόνι για αρχή... (γκουχ-παφ-πουφ-γκουχγκουχ!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. thinks

    έλεγα να φέρω καριόκες τη δευτέρα που θα συναντιόμασταν, τώρα θα φέρω τρία μπουκάλια μπισολβόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΓΙΑΤΡΟ ΚΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟ!
    ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος

    εσύ αν αρρωστήσεις, να πας σε κουρέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τώρα με τέτοιο δίλλημα… Καριόκες! Καριόκες για διαβητικούς :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. thinks

    εγώ και η μαργαρίτα θα τρώμε καριόκες και συ θα πίνεις μπισολβόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. thinks

    θα σου αφήσουμε να πετάξεις τα χαρτάκια...

    άντε βρε, θα σου βρώ και τρεμπόν! το ίδιο σε φακελάκι που το βάζεις σε νερό και έχει γεύσεις διάφορες (παστίτσιο δε βγήκε ακόμα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ρια μου,
    είχα καιρο΄να σε επισκεφτώ και πραγματικά το χάρηκα. τα διάβασα όλα και με τη μία. Δυστυχώς για μένα, το μπισολβόν το έχω πάρει με τα βαρέλια και πλέον σπάνια με πιάνουν τα διάφορα φάρμακα. Δε θα ξεχάσω μάλιστα τότε που μου δινανε κάποια αντιβίωση 600 μιλιγκράμ και εναλλαγή με 700 ανά 4 ώρες και ργώ ήμουν σε υπερένταση και τρελά κέφια. Τέλος παντων.
    Δυστυχώς ή ευτυχώς είμαστε άνθρωποι και όχι ρομπότ (κάποιοι θα το ακούνε αυτό για πρώτη φορά).
    Να συνεχίσεις να είσαι ευσυνείδητη και να ππαλεύεις για το καλύτερο. Πολλά φιλιά με τρελό κέφι.

    όσο για τα της υγείας μου, είμαι (αλήθεια στο λέω) σπάνια περίπτωση. 1 στις 1000, Και γουστάρω τρελά! Οι γιατροί φωνάζουνε ο ένας τον άλλον για να με χαζέψουνε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. happypepper

    που είχες εξαφανιστεί ρε παλικάρι;
    δεν περνας να σε χαζεψουν και οι δικοί μας γιατροί; έχουμε και εμείς ανάγκη από γέλιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. kai να φανταστείς ότι μόλις έκανα τσεκαπ - πήγα στο νιμτς που είναι δίπλα στο γραφείο μου.
    ο γιατρός που μού κανε υπερηχο καρδιας φώναξε τον εκπαιδευόμενο:
    "έλα να δεις κάτιπου σίγουρα δεν έχεις ξαναδεί"!!!
    χαχαχαχα
    Νομίζω είχα βγάλει κεραίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. happypepper

    ουάου!
    τι ακριβώς σου βρήκαν; καρδιά χωρίς πρόβλημα; γιατι ακόμα και εγώ που είμαι παιδούλα, το καρδιακό μου το εχω. γιαυτό και οριζοντιώνομαι μόλις ταραχτώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Την ξέρεις την περίπτωση που ασθενής στο Αττικό ψυχικών νόσων έπερνε επί 17ετιά πεντρεξύλ σε ημερήσια καθημερινή δόση χωρις να λειτουργήσει ένα checkin feed back?.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. DIONYSOS

    και πως δεν έκανε ηπατική ανεπαρκεια; πως δεν έκανε όψιμη αντίδραση στην πενικιλλίνη; είχε άγιο μαζι του ο ανθρωπος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

οι δικές σου σκέψεις ποιές είναι;

σχόλια γραμμένα με αγγλικούς χαρακτήρες θα σβήνονται αμέσως. αν δε γνωρίζετε πως γυρνά το πληκτρολόγιο στα ελληνικά, ρωτήστε να μάθετε!

Από το Blogger.

ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ ΕΔΑΦΗ

ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ ΕΔΑΦΗ
ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΙΝΕΨΕΙΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΠΕΦΤΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΛΑΚΩΝΕΙ

Αναγνώστες