ΒΡΕ ΚΑΛΩΣ ΤΟ ΜΟΥ!

Ronin.gr - widget IP και λειτουργικού

26 Μαΐ 2008

ΛΥΠΗΡΗ ΚΑΤΑΝΤΙΑ

Μου τηλεφώνησε η θεία μου σήμερα από τις εξωτικές Καρδιτσίους νήσους. Είναι η αγαπημένη μου θεία γιατί εκτός από το γεγονός ότι είναι η μοναδική από τις θείες μου με χιούμορ, έχει χάσει και την κόρη της πριν δυο χρόνια από καρκίνο.
Και εδώ είναι το επίμαχο σημείο. Η ξαδέρφη μου είχε λέμφωμα Hodgkin, το ανακάλυψε ένας γιατρός στην Καρδίτσα και λόγω του ότι ήταν σε πολύ αρχόμενο στάδιο, μετά από τις χημειοθεραπείες και την ακτινοβολία, επήλθε πλήρης ίαση. Τέσσερα χρόνια μετά, ξαναπήγε στον ίδιο γιατρό γιατί έπιανε στο δεξιό μηρό της ένα «γρομπαλάκι». Ο διαπρεπής αυτός επιστήμων το ψηλάφισε και της είπε ότι είναι από το γυμναστήριο που πήγαινε και πιθανόν να ήταν κάποια θλάση ιστών. Τρεις μήνες μετά, ο Ιάσιος σε ένα ταξίδι μας το ψηλαφά και της συστήνει να τη δει ένας ορθοπαιδικός και να κάνει μια ακτινογραφία τουλάχιστον. Η ίδια αρνήθηκε, λέγοντας ότι ο γιατρός της ήταν αυτός που πρωτοδιέγνωσε το Hodgkin και του έχει τυφλή εμπιστοσύνη. Τέσσερις μήνες αργότερα, γίνεται διάγνωση με μεταστατικές εστίες που καταλαμβάνουν σχεδόν όλον τον πνεύμονα από εξωσκελετικό σάρκωμα Ewing με αρχική εντόπιση στο δεξιό μηρό. Εννέα μήνες μετά η Χρυσάνθη έφυγε.
Η θεία μου είχε μητρορραγία για αρκετό καιρό. Καθημερινά της έλεγα να έρθει στην Αθήνα για εξετάσεις. Σήμερα έκανε τεστ Παπ και ο γιατρός της είπε ότι: α) έχει μεγάλο πολύποδα στον τράχηλο και β) διατοιχωματικά ινομυώματα. Και τι σύστησε? Να πάει απόψε το βράδυ, ναι το βράδυ, για διαγνωστική απόξεση.
Θα μου πείτε τι σας ενδιαφέρει; Το περιστατικό της θείας όχι, δεν είναι για να σας απασχολήσει. Όμως η συμπεριφορά των δυο γιατρών που δεν αποτελούν και εξαίρεση στην αγγελική και ιδανική κοινωνία που ζούμε, σας ενδιαφέρουν.
Η αυτοπεποίθηση και το γεγονός ότι δεν ήθελε να στείλει σε άλλους συναδέλφους του περιστατικό, ο πασίγνωστος κατά τα άλλα και διαπρεπής (τρομάρα του) παθολόγος, άνοιξε την ταφόπλακα και στοίχισε τη ζωή σε ένα κορίτσι μόνο 25 ετών.
Ο άλλος είναι πιο έξυπνος. Χρέωσε τη θεία μου για το τεστ Παπ, τη χρέωσε για το υπέρηχο και της ζήτησε και 500 ευρώ για μια διαγνωστική απόξεση που θα γινόταν νύχτα. Ενημερωτικά σας λέω ότι ο πολύποδας δε φεύγει με απόξεση και ότι τα ινομυώματα απαιτούν χειρουργική εκπυρήνωση και αν είναι μεγάλα, ολική αφαίρεση της μήτρας. Αυτά δεν τα είχε πειράξει κανείς και προκαλούσαν αιμορραγία, αν θα έκανε απόξεση δε θα αιμορραγούσαν;
Όταν τα είπα στη θεία μου με ρώτησε: «Καλά βρε κορίτσι μου, αυτός δεν έβγαλε ιατρική;». Ιατρική έβγαλε. Γιατρός έγινε, άνθρωπος δεν έγινε. Γιατί; Πως κύριε ελαφρά τη καρδία, αποφασίζεις να κάνεις απόξεση σε ινομυωματώδη μήτρα; Γιατί δεν την κάνεις σε ώρες εργάσιμες ώστε να λειτουργούν αιμοδοσία και λοιπές υπηρεσίες ώστε να είσαι καλυμμένος ότι και αν συμβεί;
Αγύρτες. Όχι όλοι, αλλά αρκετοί.
Θύμωνα που ο Ιάσιος έκανε αλλαγές σε έναν ασθενή στο σπίτι του και δεν ζήτησε αμοιβή, παρότι το όλο σκηνικό κράτησε πάνω από μήνα και καθημερινά έφευγε από το νοσοκομείο, πήγαινε έκανε την αλλαγή και καπάκι πήγαινε στο πανεπιστήμιο για το μεταπτυχιακό του (γύρναγε σπίτι μετά τις εννέα σε καθημερινή βάση). Είμαι όμως και περήφανη που δεν εκμεταλλεύτηκε τον άνθρωπο που τον είχε ανάγκη. Μπορεί να μη με ευχαριστούσε που αντί να έρθει σπίτι να φάει, να ξεκουραστεί ή να με δει, πήγαινε και πέρναγε μια ώρα με έναν ηλικιωμένο που είχε κομμένα και τα δυο πόδια, μου άρεσε όμως που ποτέ δεν το είδε σα μέσο για να πάμε διακοπές το καλοκαίρι. (επίσκεψη και αλλαγή κατ’ οίκον = το λιγότερο 80 ευρώ, για 43 μέρες με πήγαινε όπου ήθελα!). (κάτι τέτοια κάνει και τον αγαπάω περισσότερο)!
Είναι γνωστό ότι κάθε γιατρός που στέλνει ένα περιστατικό σε άλλον, παίρνει το λιγότερο το 30% της αμοιβής που θα πάρει ο δεύτερος γιατρός. Για να γίνω πιο κατανοητή, ένας παθολόγος που στέλνει ένα ασθενή του σε συγκεκριμένο βιοπαθολόγο για εξετάσεις αίματος, θα πάρει 30% από την αξία των εξετάσεων που θα κάνει ο ασθενής. Το ίδιο και με τον ακτινολόγο ή το γαστρεντερολόγο. Το ίδιο και με τον καρδιολόγο που θα στείλει για εγχείρηση τον καρδιοπαθή στον καρδιοχειρουργό (γιατρός έπρεπε να γίνω γμτ!). Το ίδιο με όλους. Αυτός ο … άντε να μην τον χαρακτηρίσω, γιατί δεν έστειλε την ξαδέρφη μου για ακτινογραφία ή τουλάχιστον να τη δει ένας όρθοπαιδικός; Ίσως να μη ζούσε αλλά δε θα πέθαινε και σε 9 μήνες. Μπορεί να ζούσε πέντε χρόνια και να χαιρόταν τον έρωτα που ήρθε στη ζωή της όταν ήδη είχε αρχίσει τις χημειοθεραπείες.
Ο άλλος; Νύχτα διαγνωστική απόξεση; Που ακούστηκε; Ακόμα και στο Αρεταίειο που δουλεύει το γυναικολογικό νυχθημερόν, διαγνωστικές αποξέσεις δεν κάνουν. Τόσο ανάγκη είχε τα 500 ευρώπουλα; Ένα θύμα η θεία μου και ένα άλλο σε δυο μέρες, τα έβγαλε τα έξοδα για το δυαράκι της γκόμενας!
Λυπάμαι.
Λυπάμαι, που ο όρκος του Ιπποκράτη σημαίνει γι αυτούς ότι τελείωσαν το πανεπιστήμιο και όχι ότι θα έπρεπε να σημαίνει.
Λυπάμαι που μερικοί δεν κατάλαβαν ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα.
Λυπάμαι γιατι δεν είναι πολλοί απ’ αυτούς άξιοι να λέγονται ιατροί…
Τέλος η γκρίνια για σήμερα. Είμαι πολύ θυμωμένη για να γράψω απόψε.
Καλό βράδυ να έχετε.

15 σχόλια:

  1. Γαμόγιατροι,τα βλπεω και γω τα χαϊρια στους καθημερίνά.Λίγες οι εξεραίσεις.Ευγε στον ανιψιό Ιάσιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ευχαριστώ θεία,
    το γλυκούλι μου, κάθε φορά που το έλεγα ήξερε οτι τον πείραζα αλλά ήμουν πολύ περήφανη για αυτόν!
    με κάτι τέτοια με έριξε τι νόμιζες?

    αμ οι άλλοι οι αλμπάνηδες?
    στήσιμο στα πέντε μέτρα θέλουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ε, ρε να γινόταν ένα θαύμα και να ανέβαινε ένα τσουνάμι από τη μια που να περέσυρε όλες αυτές τις ντροπές τού Ιπποκράτη στον πάτο τής θάλασσας και ένα δεύτερο ταυτόχρονα να ξέβραζε στη θέση τους ένα καράβι γεμάτο Ιάσιους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάλι με έβγαλες στη φόρα.
    Πάλι νύχτα. Άλλη ώρα δεν προλαβαίνω.

    Μην την ακούτε, υπερβάλλει.
    Μετά με ρωτάς γιατί δεν κάνω σχόλια στο blog σου.

    Η κατάσταση της Υγείας στην Ελλάδα είναι όντως προβληματική. Απο το κακό στο χειρότερο και απο το Δημόσιο στο Ιδιωτικό.

    Θεία Ντόννα,
    παρόλο που είναι η φάρα μου έχεις δίκιο, είμαστε γαμογιατροί και γαμόγιατροι και λαμογιοχειρουργοί και χασαποχειρουργοί και ...δεν συνεχίζω. Κάποια άλλη φορά ίσως να επεκταθώ στούς λόγους, τις αιτίες και τους παράγοντες αυτής της κατάντιας.

    Blogouli τέτοια θαύματα δυστυχώς δεν γίνονται. Πάντως τσουνάμι υπάρχουν στον χώρο μας και παίρνουν κατακαιρούς ονόματα όπως ασυδοσία, απληστία, ανηθικότητα, ανικανότητα, καβαλημένο καλάμι. Με ένα όνομα "ΕΓΩ" ή "ΕΓΩΙΣΜΟΣ".

    Τέλος πάντων,
    θέλει καθημερινό αγώνα, θέλει αφοσίωση, θέλει αφιέρωση. Το ΕΓΩ στο γιατρό πρέπει να υπάρχει αλλά θέλει την κατάλληλη τροφή και κατεύθυνση.

    Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια αλλά μην την ακούτε, επαναλαμβάνω, υπερβάλλει.

    Πάντα γειά πάντα χαρά σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ... και μου έβαλες και τη φάτσα του George λες και δεν με φτάνει το δικό μου καθημερινό ER...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @IASIOS
    ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΠΟΣΤ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. θεία, έκανε και μάλιστα πολύ δυνατό. εγώ κατέβασα ήδη το βιβλίο και αναμένεται εργώδες καλοκαίρι για τη μετάφραση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παρόμοιο σκηνικό έχω ζήσει με τη μάνα μου. Παρόμοιο στο περιστατικό, πολλαπλάσιο στην αγριότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε. Ένα θα σου πω: ο γιατρός "ξυρίστηκε" τρεις μέρες μετά και πάντως όχι επειδή έβαλα εγώ το χέρι μου. Σκέψου πόσους και πόσες είχε γδάρει... Την καλησπέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. κοπτοραπτού μου,
    πές μου έναν έλληνα που να μην έχει παρόμοια εμπειρία. ειναι πολλοί οι αλμπάνηδες. η καλύτερή μου φίλη, πέθανε επειδή ο γιατρός/παθολόγος/αγύρτης όταν τον επισκεφθηκε λόγω βήχα, της έδωσε αντιβίοση χωρίς να της κάνει μια ακτινογραφία. στη σκόπελο που πήγε το καλοκαίρι και της τέλειωσαν τα αντιβιοτικά, ο αγροτικός γιατρός της επέβαλε μια ακτινογραφία και οι πνέυμονές της ήταν γεμάτοι μεταστάσεις. 40 μέρες έζησε. έβηχε από τα χριστούγεννα του 2002 δε με άκουγε που της έλεγα να έρθει να κάνει μια ακτινογραφία στο γνα. πέθανε τον οκτώβριο του 2003.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν ειναι λυπηρη καταντια ρια μου!
    Η; δεν ειναι μονοπλευρη!
    Εχω ευτυχως καλυτερη γνωμη και αποψη για τους γιατρους ανα τον κοσμο!
    Ποσοι απο τους παθοντες,δεν επισκεπτονται τον γιατρο οταν ειναι ηδη πολυ αργα;
    Ποσοι κανουν προληπτικες εξετασεις;
    Το οτι το συστημα στην ιατρικη περιθαλψη χωλαινει,σε ολες σχεδον τις χωρες,μην το αγνοεις!Αλλα δεν φταινε για αυτο οι γιατροι και μονο!
    Και φυσικα ακουγεται ωραιο οταν λες πως οι γιατροι δεν ασκουν επαγγελμα!Το ιδιο και οι δασκαλοι και καθηγητες!Ειναι λειτουργημα!Σωστα!Αλλα με το λειτουργημα δεν ζεις σημερα!Καλος ο αλτρουισμος,δεν λεω!Αλλα πιο σκληρη η πραγματικοτητα!
    Εγω για να κανω το προσωπικο μου ιατρειο επειτα απο χρονια σπουδων και εργαζομενος για αλλον,μου κοστισε πανω απο 250.000 χιλιαδες ευρω!
    Και δεν το εκανα απο βιτσιο αυτο!
    Απλα επρεπε να εχω ενα συγχρονο ιατρειο εργαστηριο,που κοστιζει αρκετα,για να μπορω να κανω καλυτερες διαγνωσεις!Και οχι προβλεψεις που κανουν καποιοι γιατροι επειδη δεν εχουν τον απαιτουμενο τεχνικο εξοπλισμο!
    Ολα λοιπον σχετικα ειναι!Λιγοι ειναι οι ασυδοτοι γιατροι που καταπατουν τον ορκο!Μην παιρνει η μπαλα ομως ολους γενικα και αοριστα!
    Και θα περιμενα εδω,ειδικα απο τον συντεκνο Ιασιο,να αφηνε πιο επιτιμητικο σχολιο!
    Το οτι το συστημα φταιει,δεν λεει τιποτα!Οταν εγω μεσα σε αυτο το συστημα ειμαι ανθρωπος και επιστημονας,μπορω το βραδυ να κοιμαμαι ησυχος!Και αν κατι παει στραβα με μια μου διαγνωση,ειναι λυπηρο για μενα και τραγικο για καποιον αλλον,αλλα δεν ειμαι...και Θεος!
    Και το λεω αυτο χωρις κυνισμο!
    Καλησπερα σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. κώστας βράκας

    κατ'αρχάς, συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. δεν είχα δει το σχόλιο και αν δεν το επεσήμανες στο επόμενο, δε θα το είχα δει ποτέ.

    σαφώς και οι γιατροί δεν είναι θεοί. πράγματι πολλοί ασθενείς ενώ έχουν ένα πρόβλημα, δεν πανε στο γιατρό γιατί φοβούνται. δε μιλάω όμως για αυτές τις περιπτώσεις.

    είμαι προϊσταμένη σε κλινική και για 18 χρόνια είμαι μέσα στα νοσοκομεία. γνωρίζω λοιπόν από πρώτο χέρι και όχι γιατί κάποιοι μου είπαν, πως πρέπει να λειτουργούν σωστά και οι γιατροί και τα νοσοκομεία και πάνω απ' όλα οι νοσηλευτές. έχω χειρουργική ειδικότητα με εξετάσεις στο υπουργείο υγείας και καρδιολογική με εξειδίκευση στο αιμοδυναμικό εργαστήριο στο μεγαλύτερο αιμοδυναμικό εργαστήριο της χώρας.
    τα γράφω όχι για να περιαυτολογήσω, αλλά γιατί και την ειδικότητα την έκανα στο γενικό κρατικό αθηνών και την εξειδίκευση στο ωνάσσειο. που σημαίνει ότι έχω δει γιατρούς να εργάζονται και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα και στον υβριδικό στρατιωτικό τομέα.

    δεν είναι δυνατό, για μένα τουλάχιστον, να ζητά επίκουρος καθηγητής χειρουργικής από ασθενή σε δημόσιο νοσοκομείο 2000 ευρώ την ώρα για τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης και η επέμβαση θα έκανε κανένα τρίωρο. το άκουσα με τα αυτιά μου. και όταν ο ασθενής έιπε ότι δεν έχει τα χρήματα, η απάντηση που ελαβε ήταν "γι αυτό υπάρχουν και τα καταναλωτικά δάνεια"!
    δεν είναι δυνατό να πηγαίνει νέος άνθρωπος από τροχαίο στο κατ και να μην του κάνουν υπέρηχο κοιλίας παρότι τον κράτησαν μέσα ένα 24ωρο, μετά το εξιτήριο ο νέος πέθανε από εσωτερική αιμορραγία μετά από 12 ώρες. το δικαστήριο θα γίνει σε 2 χρόνια, τώρα 1,5!
    δεν είναι δυνατό να πηγαίνει ασθενής στο γιατρό και να μην τον ψηλαφά. το έχω δει κατ' επανάληψη.
    δεν είναι δυνατό να κρίνεται ο γιατρός από το ντύσιμό του και όχι από τις ικανότητές του. (ρώτα τον ιάσιο)
    δεν είναι δυνατό να έρχεται ασθενής με καρκίνο παγκρέατος και να ομολογεί ότι πριν είχε επισκεφθεί δυο άλλους γιατρούς, ο ένας μάλιστα και καθηγητής χειρουργικής και να μην του έχουν πει να κάνει μια αξονική ή συγκεκριμένες εξετάσεις αίματος.
    δεν γίνεται να πηγαίνεις σε ένα γιατρό για ένα οζίδιο που έπιασες στο στήθος σου και όταν σου λέει να κάνεις ένα σωρό εξειδικευμένες εξετάσεις και δακρύζεις, να γελά και να λέει το πολύ πολύ να πεθάνεις ειδικά αν η ασθενης είναι μόνο 25 χρονών! εγώ. σε μένα το είπε ο χειρουργός που απευθύνθηκα.
    δεν είναι δυνατό να απευθύνεσαι σε ένα χειρουργό για να σε χειρουργήσει και αυτός να μην πατάει στο χειρουργείο και μετά να καρπώνεται τον κόπο του άλλου που χειρουργησε ασθενή που δε γνώριζε. για τον ασθενή είναι απάτη.

    δεν αρνούμαι ότι δεν υπάρχουν μόνο οι τσαρλατάνοι που γιατρός για αυτούς σημαίνει χρήμα και μόνο.

    υπάρχουν γιατροί που ξενυχτούσαν πλάι στον ασθενή τρεις μήνες. διευθυντές κλινικών που κάνουν επισκέψεις τρεις φορές το 24ωρο. αναισθησιολόγοι που παίρνουν λεπτομερές ιστορικό δυο μέρες πριν την επέμβαση από κάθε ασθενη που θα δώσουν αναισθησία.
    χειρουργοί που ντρέπονται όταν τους δίνουν ένα φακελάκι με μερικά ευρώ, γιατί θεωρούν ότι έκαναν μόνο το καθήκον τους και τίποτα παραπάνω για να ανταμοιφθούν έξτρα.

    όμως δε θα καυτηριάσεις αυτους που κάνουν σωστά τη δουλειά τους αλλά αυτούς που από αμέλεια, άγνοια ή βαρεμάρα δεν έκαναν ότι έπρεπε και κάποιοι τώρα έχουν συναντήσει τους προγόνους τους.
    αυτούς που πρέπει να τους δείχνεις με το δάκτυλο ώστε να τους αποφεύγουν οι ασθενείς.
    επειδή δηλαδή ανήκω στον κλάδο της υγείας δε θα καυτηριάζω τα κακώς κείμενα? δεν έχω δικαίωμα να κρίνω όταν ζω στο χώρο αυτό τόσα χρόνια και έχω ιδία άποψη και γνώση?
    δεν εθελοτυφλώ. ξέρω ότι υπάρχουν πανάξιοι γιατροί αλλά δυστυχώς μια μεγάλη μερίδα επίσης, είναι ανάξιοι.
    και επειδή σα χαρακτήρας έχω μάθει να εκφράζω την άποψή μου, τη λέω. το ξέρω ότι δεν είναι δυνατό να είμαι σε όλους ευχάριστη με αυτά που εκφράζω, αλλά τουλάχιστον είμαι ευχάριστη στον πιο σημαντικό. τον εαυτό μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. «Τσόντα» κι εγώ στο ενδο-υγειακό σας debate, αγαπητοί Κ.Β. και Ρία.

    Διάβασα με προσοχή τα "σεντόνια" σας και δεν μού βγαίνει κάτι άλλο να πώ πλην του αρχαίου:
    «Πάντων χρημάτων μέτρον άνηρ»

    Οι δικές μου πάντως εμπειρίες από
    γιατρούς (ελάχιστες φορές έχω αρρωστήσει κι αυτές λίγο...),
    νοσοκόμες (είχα παντρευτεί κάποτε μία κι έχουμε και μιά κόρη, στην ηλικία της Ρίας τώρα)
    και νοσοκομεία (έχω κατασκευάσει την επέκταση ενός)
    είναι μάλλον ευνοϊκές στο "ρεζουμέ".

    Υγιαίνετε!

    Υ.Γ.
    Κώστα,
    επειδή πάντως πλησιάζω (ή τον πέρασα...) τον ορίζοντα των προβλημάτων υγείας θά 'θελα να ξέρω την ειδικότητά σου, μήπως σέ χρειαστώ.
    Αν δεν θέλεις να φανεί ...ενδομπλογκική διαφήμιση, στείλε μου e-mail:
    nalambis@ tee.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ν. α. λάμπης

    δυστυχώς πολλοί λίγοι θυμούνται τον πλάτωνα που έγραψε στο συμπόσιο ότι ο γιάτρός είναι άξιος πολλών άλλων αντρών!

    ενημερωτικά και αχρείαστος να είναι, ο ιάσιος είναι γενικός χειρουργός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν διαβάζεται χρόνια τώρα ο Ορκος του Ιπποκράτη στις ορκομωσίες νέων γιατρών γιατί θεωρείται αναχρονιστικός. Διαβάζεται μια άλλη βλακεία που μιλάει περί πίστης στην Επιστήμη και άλλες πίπες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. μαντ

    δεν το ήξερα αυτό!

    βλέπεις σε όλα τα ιατρεία είναι ο όρκος του ιπποκράτη σε περίοπτη θέση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

οι δικές σου σκέψεις ποιές είναι;

σχόλια γραμμένα με αγγλικούς χαρακτήρες θα σβήνονται αμέσως. αν δε γνωρίζετε πως γυρνά το πληκτρολόγιο στα ελληνικά, ρωτήστε να μάθετε!

Από το Blogger.

ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ ΕΔΑΦΗ

ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ ΕΔΑΦΗ
ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΙΝΕΨΕΙΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΠΕΦΤΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΛΑΚΩΝΕΙ

Αναγνώστες