Κάνοντας την καθιερωμένη βόλτα μου στα μπλογκ, πέτυχα στο μπλογ του φίλου Locus Publicus μια αναφορά για το Λας Βέγκας. Στο τέλος ο φίλος μας, είχε μια πολύ καλή ιδέα και θα ήθελα να τη μοιραστώ μαζί σας.
...Το μυαλό μου τρέχει στην Ελλάδα. Θα μπορούσαμε να φτιάχναμε κάτι τέτοιο στην πατρίδα; Ενα "θέμα ελληνικό", μια "Αρχαία Ελλάδα", κάπου σε ένα νησί, κάτω απο τον ηλιόλουστο ουρανό της Μεσογείου; Μια νέα Ακρόπολη, κάποιες νέες Μυκήνες; Με σεβασμό, να αποτυπώναμε τη ζωή ενός κόσμου που χάθηκε, μιας αισθητικής που δεν υπάρχει πια. Να δίναμε στους αρχιτέκτονες και τους μηχανικούς μας τη δυνατότητα της δημιουργίας μιας αρχαίας πολης, στους καλλιτέχνες μας έναν καμβά να ζωγραφίσουν, στους ιστορικούς και δασκάλους μας, την δυνατότητα να φτιάξουν ταινίες και μουσειακό υλικό. Να δημιουργούσαμε ενα εκατομμύριο νέες δουλειές, πλούτο για τη νέα γενιά, χρήμα για την κοινωνία μας. Να φέρναμε εδώ όλην την Ευρώπη, όλο τον κόσμο. Και ενώ θα τους δείχναμε με σεβασμό το δημιούργημά μας χρησιμοποιώντας το δυνατότερο διαχρονικό μας όπλο, τον ιστορικό πολιτισμό μας, συγχρόνως θα κάναμε και κέρδος για τις σύγχρονες ανάγκες μας. Χρειάζεται αγάπη για τις επιχειρήσεις, τεχνογνωσία επιπέδου, μαστοριά και γνώση ακόμη και για την απομίμηση. Χρειάζεται συνείδηση παροχής υπηρεσιών, σεβασμός προς τον πελάτη, αστυνόμευση του χώρου.
Θα θέλαμε; Σίγουρα θα προσκρούαμε στο κλασσικό πρόβλημα της «πολιστικής κληρονομιάς». Και σωστά θα ήταν να το σκεφθούμε. Θα μας μείωνε; Οι Αμερικανοί έφτιαξαν το Βέγκας, αλλά κράτησαν την Ουάσινγκτον αλώβητη, πνιγμένη στα μουσεία, τα πάρκα και τις λεωφόρους, και στην κλασσική και μοντέρνα αρχιτεκτονική του συμβολισμού. Οι Γάλλοι έφτιαξαν το Disney Land αλλά κράτησαν το Παρίσι ένα πανέμορφο μουσείο.Κάπου στην Ασία, κάποιοι άλλοι κατασκεύασαν απο το μηδέν την πόλη της Σιγκαπούρης. Τελευταία, οι βεδουίνοι Αραβες μπήκαν στο χορό με την δική τους ιδέα, της φουτουριστικής πόλης του Ντουμπάι.
Δε θα ήταν καθόλου άσχημα, να φτιάξουμε τη δική μας πραγματικότητα για την αρχαιότητα που τόσο περηφανευόμαστε. Η επιτυχία του εγχειρήματος θα ήταν εξασφαλισμένη. Εδώ οι τρελλοτουρίστες αγοράζουν πέδιλα δερμάτινα που σε καμιά περίπτωση δε θα φορέσουν στην παγερή Σουηδία μόνο και μόνο για να νιώσουν πιο κοντά στην αρχαία Ελληνική πραγματικότητα. Αν είχαμε λοιπόν, κάτι που να τους κάνει να ζουν σαν αρχαίοι Ελληνες θα έκαναν ουρά να το βιώσουν!
μου κανει μεγαλη εντυπωση η αισθητικη του ελληνικου αλλα και μερικων αλλων αρχαιων πολιτισμων που αποτυπωνονταν σε ολους τους τομεις της καθημερινης ζωης.
ΑπάντησηΔιαγραφήη τεχνη υπηρχε παντου , στους δρομους την αγορα , τους ναους κτλ.
στη συγχρονη εποχη εστω και σαν 'ματαιοδοξια' (να αφησει ονομα καποιος ) δεν υπαρχει.
εχει περασει η πολιτικη του 'οτι φαμε και οτι πιουμε..' ενω τα οραματα για το πολιτιστικο μας μελλον και της αισθητικης μας εξαντλουνται στις φαντασιωσεις του καθε ζαχοπουλου
Καλημέρα Ρία...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι όντως καλή σκέψη. Το πρόβλημα μας, σαν Έλληνες, είναι ότι δεν αξιοποιούμε τα δυνατά μας σημεία...
Πολλά θα μπορούσαμε να φτιάξουμε, να δημιουργήσουμε, να τονώσουμε ότι καλό έχουμε και το προωθήσουμε προς τα έξω, αλλά δεν το κάνουμε. Οι άλλοι μια τρύπα έχουν ή τρία βράχια και τα έχουν κάνει μέγα τουριστικό αξιοθέατο!!!
Και εμείς που έχουμε τόσα, τα αφήνουμε να ρημάξουν και ζούμε μέσα στην μιζέρια και στην ανέχεια!!!
Τι να πω!!!
Καλημέρα ανιψι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλη Εβδομάδα!
Καλο μήνα και ολα καλα να ναι!!!
Φιλιά πολλά και ζουπηχτά!
Άμα το φτιάξουμε, μπορεί να έχει επιτυχία, αλλά θα αποδείξουμε για άλλη μια φορά πως είμαστε άχρηστοι να παράγουμε κάτι ουσιώδες και καινούριο, έτσι αναμασάμε τα έτοιμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆχρηστος λαός, άχρηστος πολιτισμός.
Καλή ιδέα, αλλά η υλοποίηση δεν ξέρω αν θα ήταν εφικτή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ καλή ιδέα, το είχα σκεφτεί κι εγώ κάποτε, αλλά δύσκολο να εφαρμοστεί. Θα μπορούσε να γίνει κάτι σαν θεματικό πάρκο... αλλά θα χρειαζόταν οργάνωση και σχεδιασμός και... γενικά δε νομίζω ότι είναι τομείς στους οποίους διακρινόμαστε σα λαός.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου Ρία, ευχαριστώ για την παραπομπή. Και επειδή (λογικά) υπάρχει και αντίδραση απο πολλούς, μην τυχόν και δημιουργήσουμε κάποιο τερατούργημα, θα αφήσω εδώ και ένα επεξηγηματιό σχόλιο (που άφησα και στο μπλόγκ μου), ανοιχτό σε διάλογο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΙσως είναι καιρός να ξανασκεφτούμε τί ακριβώς θέλουμε να προβάλουμε στον κόσμο. Ναί, ήλιο και θάλασσα έχουμ πολύ για τους τουρίστες, αλλά έχουμε και μια Ιστορία που είναι μοναδική...
Συγγνώμη για το σεντόνι.
-----------------------
Δεν προτείνω Disneyfication του αστικού χώρου. Προτείνω ανακατασκευές ιστορικών και κοινωνικών θεμάτων, για πολλαπλές χρήσεις (μορφωτικές και εμπορικές). Σε χώρους με μεγάλη επιμέλεια, αστυνόμευση, και με σεβασμό προς το όποιο θέμα αποφασίσουμε να αναπαράγουμε. Μέσα απο τη δική μας αισθητική, αντίληψη της Ιστορίας, και συνθήκες που μας διέπουν. Σε πράγματα που εμείς θα αποφασίσουμε οτι μας ταιριάζουν, και δεν μας μειώνουν. Για πράγματα που θα θέλαμε όχι μόνον να πουλήσουμε, αλλά και να τα εκθέσουμε σε μας και τα παιδιά μας.
Ενα "πάρκο", για παράδειγμα, υψηλής αισθητικής, στο οποίο θα έχουμε ανακατασκευασμένα αρχιτεκτονικά κτίρια, μουσεία, κάποιο Omni Theater με πληροφοριακό υλικό, βιβλία, ταινίες, υλικό για όλους. Προορισμός εκείνων που επιθυμούν να βιώσουν απο κοντά, είτε κάτι που χάθηκε, είτε κάτι που έχει φθαρεί. Η Ακρόπολη, για παράδειγμα, ειναι εκεί, αλλά γυμνή απο όλες της της διασκοσμήσης, τα χρώματά της, και τον περίγυρό της. Εκ του ασφαλούς λοιπόν, θα δίναμε "κάτι παραπάνω", με συμμετοχή χιλιάδων καλλιτεχνών, συγγραφέων, κινηματογραφιστών, κλπ. Κάτι που να έχει ποιότητα. Αυτό προτείνω. Αν γίνεται.
Η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε κάτι το όμορφο που γίνεται ευτελές, είναι σίγουρα πολύ λεπτή. Αυτό το πρόβλημα θα υπάρχει πάντα. Το ίδιο πρόβλημα είχαν και οι Ιταλοί που ανανέωσαν το Sistine Chapel. Και εκεί υπήρχε τρομερή αντίδραση.
Πρωτότυπη δεν ήταν και η ιδέα του Μουσείου Madame Tussauds; Αναπαραγωγές εκ του μηδενός δεν κάνει. Για πολλαπλές χρήσεις.
Και στα δικά μας, υπέροχο δεν είναι και το Μουσείο του κ. Παύλου Βρέλλη με τις θεματικές απομιμήσεις θεμάτων της Ελληνικής Ιστορίας;
Οι Ολλανδοί, έκλεισαν όλη τους την Ιστορία στο Madurodam, οι Γιαπωνέζοι στο Edo Museum. Το τί θα μπορούσαμε να κάνουμε, είναι καθαρά δική μας απόφαση. Το ίδιο, και άν το επιθυμούμε. Και ας μην φοβόμαστε το Εμπόριο. Κουλτούρα και Εμπόριο μπορούν κάλλιστα να συνδιαστούν.
Ελπίζω να έγινα λίγο πιο σαφής. Τις ευχές μου:)
Οι φωτογραφίες που παραθέτεις, είναι έξοχα παραδείγματα ανακατασκευών. Μας τιμούν ως Ελληνες και ως Ιστορία. Ρία μου ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ είμαι πολύ απαισιόδοξος. Εδώ δε φροντίζουμε τα ήδη υπάρχοντα και τα αφήνουμε να καταστραφούνε, θα ανακατασκευάσουμε καινούργια; Δε νομίζω η διορατικότητα του νεοέλληνα να φτάνει μέχρι εκεί.
ΑπάντησηΔιαγραφήανώνυμε
ΑπάντησηΔιαγραφήμα αυτό ακριβώς θέλω να πω. θα ήταν πολύ όμορφο να έχουμε ένα τόπο που η τέχνη θα πηγάζει στα πιο απλά και καθημερινά πράγματα!
Κι εγώ σου λέω ότι θα έσπευδαν αμέσως να γκρεμίσουν τις εγκαταστάσεις αυτές ("ες έδαφος φέρειν") οι θεούσες κι οι τράγοι της εβραϊκής αίρεσης που έχει το θράσος να αυτοαποκαλείται "επίσημη θρησκεία" του κράτους μας...
ΑπάντησηΔιαγραφήLily
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλώς την κρινιώ! (Lily=κρίνος)
το θέμα δεν είναι να το σκεφτούμε, το θέμα είναι αν το υλοποιήσει κάποιος μεγιστάνας που θα προσλάβει τους καλύτερους του είδους για να φτιάξει μια όσο το δυνατόν πιο πιστή αντιγραφή της καθημερινότητας των αρχαίων ελλήνων!
αλλά για την ελλάδα μιλάμε. που στο διάολο πήγε όλο αυτό το πνεύμα και γίναμε τόσο μουρόχαβλοι?
θεία ντόννα
ΑπάντησηΔιαγραφήσιγά ρε θεία, με γέμισες σάλια!
από φαγητό τίποτα????
λύσαξα από την πείνα θείααααααα!
ΕΧΕΤΛΑΙΟΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήκοίτα, αν το φτιάξουμε ελοχεύει ο κίνδυνος να το κάνουμε λίγο τσίρκο έως πολύ τσίρκο.
μιλάμε τώρα για την ιδανική περίπτωση που δε θα κάνουμε γυφτιές και θα φτιάξουμε κάτι αξιόλογο!
τότε δε θα μας πούνε ότι αναμασούμε. στο κάτω κάτω της γραφής, μήπως και οι άλλοι το ίδιο δεν κάνουν? οι γάλλοι αρώματα και κάστρα επιδεικνύουν, οι ιταλοί την αναγέννηση και οι αμερικανοί ότι έχουμε όλοι οι άλλοι!
Γιάννης Τ11
ΑπάντησηΔιαγραφήσυνάδελφε, όλα είναι εφικτά αρκεί κάποιος να θελήσει να το κάνει και να μην τσιγκουνευτεί!
Σουζάνα Xατζηνικολάου
ΑπάντησηΔιαγραφήπου χάθηκες φιλενάδα? τόσο δύσκολα είναι εκεί?
μα αυτό δε λέμε? ότι δε διακρινόμαστε στην πιστή αντιγραφή χωρίς να γινόμαστε και λίγο γύφτοι?
Locus Publicus (1)
ΑπάντησηΔιαγραφήπολύ καλή η διασαφήνισή σου!!!
πλήρης και κατατοπιστική.
ευχαριστώ για την επεξήγηση.
Locus Publicus (2)
ΑπάντησηΔιαγραφήπαρακαλώ, δεν κάνει τίποτα. εγώ κάπως έτσι το φανταζόμουνα! τα βρήκα και τα έβαλα...
Panos Konstantinidis
ΑπάντησηΔιαγραφήαν το εγχείρημα είναι δημόσιο, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα γίνει κ@λος!
μόνο αν είναι ιδιωτική η κατασκευή και η εκμετάλλευση και εφ' όσον δε θα χαραμιστεί η πιστότητα σε σχέση με το κέρδος μπορεί κάτι να γίνει με προοπτικές!
κώστας βρακάς
ΑπάντησηΔιαγραφήκώστα, θα διαφωνήσω. είμαστε εντελώς ιθαγενείς!
δες με πόση μαεστρία μας παίζουν όσοι θέλουν να μας χειραγωγήσουν!
κωνσταντίνε
ΑπάντησηΔιαγραφήμεγάλη αλήθεια αυτό που γράφεις. ήδη όμως κατέστρεψαν μια φορά τόσα θαύματα, τώρα ο κόσμος δεν είναι πια τόσο αφελής και ανίδεος!
Θα ηταν καλυτερο να συντηρούμε και να αναδεικνύουμε τα υπέροχα μνημεία που έχουμε παρα να φτιάχνουμε ρέπλικες...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρης
Καλημέρα! Ρια μου 8α σε δυσαρεστησω αλλά δεν βρίσκω καλή την ιδέα σου στο θέμα αυτό.Τι να τις κάνουμε φίλη μου τις απομιμήσεις? Πιστευω πως 8α φαντάζουν μίζερα φτηνά αντίγραφα δίπλα στα αυθεντικά μνημεία μας,βρε !
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδω δεν φροντίζουμε για την συντήρηση, και προβολή των υπαρχώντων αρχαίων μνημείων που είναι από τα λίγα στον κόσμο!
Αυτό να κοιτάξουμε!
Αυτό να κοιτάξουμε!
Φιλιά και καλημερούδια !
1ον,
ΑπάντησηΔιαγραφήη τέλεια αναστήλωση ΔΕΝ υπάρχει. Σαν πρακτική, βασίζεται σε πηγές, ανακαλύπτουμε συνέχεια καινούριες ή ερμηνεύουμε αλλιώς τις παλαιότερες,
2ον,
όχι η Ελλάδα δεν πουλάει μόνο ήλιο και θάλασσα, πουλάει και Ιστορία και είναι τίγκα και στους τουρίστες αυτού του είδους,
3ον,
Schnaps Ideen. Ακριβώς. Και θα πρόσθετα "πρόχειρες",
4ον,
αγαπήστε επιτέλους λιγάκι τη χώρα σας και θα δείτε ότι και όμορφη είναι και οι άνθρωποι της όχι κατά κόρον καθυστερημένοι και ανίκανοι :) (α επίσης, το "ιθαγενείς" και η ιθαγένεια από πότε έγινε απαξιωτικό?)
Έχουν πέσει και στο παρελθόν παρόμοιες προτάσεις για θεματικά πάρκα τύπου Ντίσνεϋλαντ. Αλλά δεν προχωράει το θέμα. Ίσως όντως είναι λίγο κιτς. Για να δούμε. Ενδιαφέρον θα είχε πάντως.
ΑπάντησηΔιαγραφήσαν ιδεα δεν ειναι κακη αλλα εδω δεν μπορουμε να συντηρησουμε αυτα που εχουμε μονο μαλλον να κανουμε τετοιο θεμα
ΑπάντησηΔιαγραφήγια να μην σου πω οτι αν κανουμε και κατσει κανενας αγωνας εκει κοντα παναθηναικος ολυμπιακος παει διαλυθηκε το ολο θεμα
καλο μηνα καλησπερα
σημ. η σελιδα σου πεταει spam καζινο
Υπάρχει τεράστιος "Ιστορικός τουρισμός" προς τη χώρα μας. Δεν μπόρεσα να βρώ την πληροφορία για να την παραθέσω, αλλά η Ελλάδα, δέχεται κάθε χρόνο περίπου 300 χιλιάδες επισκέψεις Αμερικανών, οι περισσότεροι εκ των οποίων έρχονται χειμερινούς μήνες και για λόγους ιστορικούς. Ενα μεγάλο ποιοτικό σύνολο ανθρώπων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είμαστε βέβαια "Ιθαγενείς". Παρακαλώ. Κανείς στο εξωτερικό δεν μας θεωρεί έτσι. Είμαστε και εμείς, όπως όλοι οι άλλοι. Με τα καλά μας, και τα ανάποδά μας.
Ε ναι!!! Αφού μια ζωή προσπαθούμε να αντιγράψουμε τους άλλους και μάλιστα στο περίπου, χωρίς να προσπαθούμε καν για κάτι καλύτερο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΆσε, όντως χάθηκα, αλλά όχι μόνο από ΄σένα, απ΄ όλους!! Γυρίζω σπίτι στις 4.30 και πέφτω κατευθείαν για ύπνο! Πτώμα μιλάμε!
Επίσης είμαι και σε φάση μετακόμισης, αν σου λέει κάτι αυτό!
:))
Aristodimos
ΑπάντησηΔιαγραφήδε θα φτιάξουμε ρεπλίκες, θα φτιάξουμε μια πόλη όπως θα ήταν στην αρχαιότητα.
με τους εργαζόμενους με το εργαστήρια, με τα όλα τους!
κάτι τέτοιο είχα στο νού μου!
xeimwniatikhliakada
ΑπάντησηΔιαγραφήδε με στενοχωρείς λιακάδα μου, απλά έχεις άλλη άποψη. τι θα χαλάσουμε τις καρδιές μας για τέτοια πράγματα?
άμα όλοι συμφωνούσαμε, τι στο καλό διάλογος θα ήταν αυτός?
το θέμα της συντήρησης των αρχαίων είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα.
εδώ μιλάμε για μπίζνες, για κάτι σαν το χωριό του άι βασίλη!
trol
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν καταλάβα ακριβώς άν κατάλαβες τι είπαμε.
δε λεμε να αναστηλώσουμε, λέμε να φτιάξουμε κάτι σαν τα παραδοσιακά χωριά της καρπάθου, σαν τα χωριά των ινδιάνων στην αμερική.
και ποιος είπε όιτ είναι απαξιωτικός όρος ο ιθαγενής? απαξιωτικό είναι ότνα σε βλέπουν και σε χρησιμοποιούν έτσι!
KitsosMitsos
ΑπάντησηΔιαγραφήεγώ φίλε, πρώτη φορά το άκουσα, ή μάλλον το διάβασα, από το φίλο locus publicus.
κιτσ θα είναι αν γίνει με νέον και λοιπά σύγχρονα τερατουργήματα. φαντάζομαι όμως ότι δε θα βάλουν τον μπάμπη βωβό ούτε τον καλατράβα να το σχεδιάσει και να το υλοποιήσει!
skouliki
ΑπάντησηΔιαγραφήαν αφήσουμε το δημόσιο να κάνει κάτι τέτοιο, θα έχουμε μια παραγκούπολη.
αν όμως το υλοποιήσει κάποιος που πραγματικά αγαπάει τη χώρα, θα φτιάξει θαυματα!
θα φτιάξει κάτι που δε θα ρεζιλεύει τον τόπο, θα έχει στόχο το κέρδος και επιπλέον, επιδιώκοντάς το (το κέρδος) θα είναι όσο το δυνατόν πιο πιστός και σωστός στο στόχο!
πολλά αν και πολλές προϋποθέσεις γιαυτό και είναι ανεύθυκτο!
skouliki
ΑπάντησηΔιαγραφήανεύφυκτο!
σόρρυ, λόγω ταχύτητας έκανα λάθος.
Locus Publicus
ΑπάντησηΔιαγραφήμάκη, είναι πάρα πολλοί αυτοί που έρχονται στην ελλάδα για τα αρχαία και πάρα πολλοί αυτοί που θα έβλεπαν με πολύ καλό μάτι μια τέτοια ενέργεια!
το θέμα είναι ότι δε βγαίνει άκρη γιατί οι προϋποθέσεις και τα κεφάλαια που απαιτούνται είναι πολλά!
Σουζάνα Xατζηνικολάου
ΑπάντησηΔιαγραφήμου φαίνεται ότι μάλλον είσαι λάθος.
όλοι εμάς αντιγράφουν.
καλό κουράγιο και καλή μετακόμιση φιλενάδα.
κανένα καινούργιο μυθιστόρημα υπάρχει στα σκαριά?
vrakas kostas
ΑπάντησηΔιαγραφήσαφώς και ο όρος δεν είναι υποτιμητικός. μας υποτιμά μόνο όταν μας βλέπουν σαν τους άγριους που με τις "χάντρες" και τα "καθρεφτάκια" θα μας κάνουν καλά! το ασχημο είναι ότι οι σύγχρονες "χάντρες" πιάνουν και πετυχαίνουν το ζητούμενο!
Αχ παιδιά πείτε με slow αλλά το ιθαγενής πάλι δεν κατάλαβα τι χροιά του δίνετε εσείς και γενικότερα. (Εχμ πώς λέγεται στα αγγλικά ίσως? χεχε, και που στέκεται σε σχέση με την υπηκοότητα, την εθνικότητα και την φυλετικότητα? :p Αλήθεια απορία το έχω γιατί το είχα για ουδέτερο όρο και μπορεί να κάνω πολλά σαρδάμ αλλά έχω ελληνική ιθαγένεια και ...ωραία!! ...no? :) Το αβορίγινας χρησιμοποιείται και απαξιωτικά ας πούμε? :s (Καλά το αφήνουμε και για άλλη συζήτηση δεν έγινε και τίποτα πάντως)
ΑπάντησηΔιαγραφήΌχι καλή μου δεν το πήρα για αναστήλωση, απλά λέω ότι υπάρχει και η επιστήμη που ασχολείται με αυτό και είναι πολύ ενδιαφέρουσα γιατί ...τέλεια λύση δεν υπάρχει! Δε λέω, όλο και κάποιος μπορεί να βρεθεί να δώσει λεφτά να γίνει καμιά θεματική Κνωσός λίγο πιο πέρα από την Κνωσό, αλλά εγώ στην Κνωσό θα πήγαινα, είτε ως επισκέπτρια, είτε ως επιστήμονας. Άσε που εκεί θα ήθελα να πέσουν τα λεφτά τελικά :p
Las Knosos hehe. Γραμμένο με κεφαλαία γεωμετρικά αρχαιοίζουσα γράμματα. λολ
Ναί ασυζητητί
ΑπάντησηΔιαγραφήυπέροχη ιδέα,θα τη στήριζα μέ όποιον τρόπο μπορούσα!
Θα μας έδινε πολύ περισσότερα απ ΄όσα μας έδωσαν οι Ολυμπιακοί αγώνες !
να τα κανουν οχι ομως σε νησια!
ΑπάντησηΔιαγραφήσε νομους που δεν εχει τουρισμο να ανεβασουν λιγο και ξεχασμενες περιοχες!
εξοχη ιδεα παντος!
καλο μηνα φιλενας!!
Σαν ιδέα ακούγεται πολύ υπέροχη. Αλλά το θέμα είναι ποιοι και που θα τα κάνουν όλ' αυτά. Ακόμη κι αν επιλεγεί ένα εγκατελημμένο νησί θα βρεθούν αρκετοί που θα προσπαθήσουν να βάλουν εμπόδια στο έργο. Γι' αυτό και οι ξένοι αποφεύγουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Ένα σύγχρονο κράτος θα βοηθούσε, αλλά δυστυχώς αυτό παραμένει άπιαστο όνειρο για τη χώρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ λέω να τροφοδοτήσουμε τη ρημάδα την παιδεία μας με τα λεφτά που της αξίζουν αντί το κόκκινο σπιτάκι που το έχουμε καντατήσει...
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ιδέα αυτή είναι απλά καταπληκτική, ωστόσο προϋποθέτει τεράστια κεφάλαια προς επένδυση, επομένως θα πρέπει να υλοποιηθεί από γκρουπ ιδιωτών, που θα εκμεταλλεύεται το ιστορικό πάρκο επί κάποια έτη. Εδώ βρίσκεται και το λεπτό, αλλά σημαντικό σημείο της παρέμβασης-ελέγχου από δημόσιο φορέα (συγκροτημένου από ιστορικούς, αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες κλπ.), ώστε να μη μετατραπεί σε τερατούργημα το εγχείρημα και μάλιστα με έντονο το φόβο του κιτς και της βεβήλωσης τότε της πλούσιας ελληνικής ιστορίας. Ακριβώς κάτι σαν τη Madurodam σκεφτόμουν κι εγώ! Φυσικά θα πρέπει να συνεχιστεί η ανάδειξη και συντήρηση των "αυθεντικών" αρχαιολογικών χώρων, που θα λειτουργούν αλληλένδετα στο επίπεδο της γνώσης και την ανάδειξη του αρχαίου ελληνικού πνεύματος στα πέρατα της γης. Σήμερα, άκουσα συμπτωματικά στη ΝΕΤ, ότι κάπου στη Σπάρτη λειτουργεί σύλλογος ατόμων, που ντύνονται όπως οι αρχαίοι και αναπαριστούν μάχες με ασπίδες,κλπ. ή άλλες εκφράσεις της ζωής των προγόνων μας...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν και δεν είναι άσχημη ιδέα μάλλον θα συμφωνήσω με τον Κώστα ότι πρέπει να αναδείξουμε τα ήδη υπάρχοντα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό την άλλη όμως ίσως να είναι ήδη αργά αφού η Αθήνα δεν κτίστηκε όπως έπρεπε.
Τελευταία υπάρχει μια τάση εκ των έσω να παρουσιάσουν ως κατώτερο τον ελληνικό πολιτισμό.
Βλέπω και κάτι ντοκιμαντέρ για την πολιτιστική επίδραση των Κελτών στην Ευρώπη...!!!
Μάλλον πρέπει να συμφωνήσω και με το πρώτο σχόλιο. Δεν τους ενδιαφέρει.
Ίσως μέχρι και έναν - τολμώ άραγε; - Νέο Παρθενώνα! Ο παλιός της Μακρονήσου έχει κλείσει βλέπεις...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ έχω μια ακόμα ιδέα:
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι θα λέγατε αν μαζευόταν μια καλή ομάδα που να αποτελείται από έναν ψαγμένο μουσικό με γνώσεις αρχαίας ελληνικής μουσικής, έναν ζωγράφο/animator που να παίζει στα δάχτυλα το photoshop και τα σχετικά εργαλεία, δυο καλούς προγραμματιστές κι έναν σεναριογράφο (κι έναν σύμβουλο σε θέματα αρχαίας ιστορίας και μυθολογίας) για να φτιάξουν μερικά homebrew (δηλαδή ανεξάρτητη παραγωγή, εκτός του κυρίως ρεύματος της βιομηχανίας λογισμικού, γιατί εκεί βλέπουμε κάθε πρότζεκτ να απασχολεί πλέον καμιά πεντακοσαριά άτομα και προϋπολογισμούς συγκρίσιμους με αυτούς των κινηματογραφικών παραγωγών του Χόλλυγουντ) adventure παιχνίδια στα πρότυπα του Monkey Island;
Εργαλεία υπάρχουν γι'αυτήν τη δουλειά (π.χ. το Adventure Game Studio) και νομίζω ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει μια καλή προσπάθεια.
Jparalias: τέτοιοι σύλλογοι υπάρχουν σε όλα τα μέρη του κόσμου. Είναι revivalists και ασχολούνται με την ακριβή αναπαράσταση του τρόπου ζωής άλλων εποχών. Τους προσλαμβάνουν συχνά για ταινίες και ντοκυμανταίρ εποχής. Μερικοί προσπαθούν να περάσουν μια τέτοια αισθητική και στην καθημερινή τους ζωή. Νομίζω μάλιστα ότι ο Ritchie Blackmore κάπου εκεί κινείται.
ΑπάντησηΔιαγραφήtrol
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν κατάλαβες, δε θα φτιάξουμε μια καινούργια κνωσσό, ούτε ένα νέο παρθενώνα. θα φτιάξουμε ένα παραδοσιακό αρχαίο χωριό, με ναούς και λοιπά απαραίτητα κατά την αρχαιότητα. τα ξενοδοχεία με αρχαία αρχιτεκτονική και διακόσμηση. ανέσεις αρχαίες κλπ!
και επ ουδενί όχι δημόσιο κατασκεύασμα! είδαμε όλα τα δημόσια!
kostaslogh
ΑπάντησηΔιαγραφήαν κάποιος το έφτιαχνε, πράγματι θα έβγαζε τρελλά λεφτά!
stella
ΑπάντησηΔιαγραφήέξοχη και η ιδέα σου για τις ξεχασμένες περιοχές! μόνο που μια θαλασσίτσα τη θέλει ο τουρίστας. από παραλίες δε στερείται και η ηπειρωτική ελλάδα!
Λακης Φουρουκλας
ΑπάντησηΔιαγραφήλυπάμαι που θα συμφωνήσω μαζί σου, είμαστε μια χώρα στο 2009 με νοοτροπία 1909!
έτσι είναι όπως τα λες!
μυστήριε
ΑπάντησηΔιαγραφήμήπως εννοείς το σπιτάκι με το κόκκινο φωτάκι?
η παιδεία μας από τότε που μπήκε στα σχολεία η πολιτική χάθηκε!
Jparalias ή απλά...Γιάννης
ΑπάντησηΔιαγραφήκεφάλαια δε θα πεις τίποτα. γιαυτο και η ιδέα αυτή είναι και θα παραμείνει όνειρο!
όσο για το δημόσιο, είδαμε πόσο προσέχει οσα λαμβάνει ως προσφορά, βλέπε ολυμπιακή, οπότε μόνο μια ιδιωτική πρωτοβουλία θα δημιουργούσε κάτι τέτοιο και εφ' όσον θα ήθελε να έχει κέρδος από το δημιούργημά, και έτσι θα αγωνίζεται να το κάνει όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικό!
Λακων
ΑπάντησηΔιαγραφήτώρα που ο πρόεδρος της ηπα είναι μαύρος, να δεις που θα λάμψει πάλι το άστρο της "μαύρης αθηνάς"!
μέχρι και την ασπασία του περικλή θα βγάλουν νέγρα!
ανώνυμε
ΑπάντησηΔιαγραφήδε μας αδειάζεις τη γωνιά???
αιρετικέ
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν κατάλαβα γρί, αλλά πληζ μη μου εξηγήσεις γιατί θα γεμίσω με περισσότερες απορίες!
Ανώνυμε φαίνεται ότι δε σε παίζανε όταν ήσουνε μικρός και τώρα θέλεις παρέα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΡία:
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροτείνω τη δημιουργία παιχνιδιών για υπολογιστές που η πλοκή τους να εκτυλίσσεται στα αρχαία χρόνια (και να μην είναι ανοησίες σαν το Altered Beast της Sega), π.χ. στη Μινωική εποχή, τη Μυκηναϊκή κλπ. Και προτείνω ως είδος παιχνιδιού το "adventure", γιατί απαιτεί σκέψη και επίλυση προβλημάτων από τον παίκτη, ενώ ευνοεί την ανάπτυξη ενός σεναρίου που θα δημιουργήσει ατμόσφαιρα τέτοια που θα απορροφήσει τον παίκτη.
Το Adventure Game Studio είναι μια εφαρμογή που βοηθά στην ανάπτυξη τέτοιων παιχνιδιών.
Panos Konstantinidis
ΑπάντησηΔιαγραφήμην του δίνεις σημασία, δεν τον παίζανε μικρό, δεν τον παίζουνε και μεγάλο! θα τον διαγράφω όποτε ειναι υβριστικός!
αιρετικέ
ΑπάντησηΔιαγραφήδε σου είπα ότι θα έχω πάλι απορίες???
άστο ρε παιδί μου, ρωτάω το γιό μου και γίνομαι ρόμπα!
Δεν είναι άσχημη ιδέα.. έτσι τύπου μουσείου αλλά να το ζεις βρε παιδί μου! Να το νιώθεις.. αλήθεια θα άντεχε κανείς να ζήσει στο τότε;;
ΑπάντησηΔιαγραφήHfaistiwnas
ΑπάντησηΔιαγραφήέλα ντέ? θα άντεχε κανείς να στερηθεί όλες τις ανέσεις που έχουμε μάθει να είναι μέρος της καθημερινότητάς μας?
Καλημέρα! Δύσκολα Ρία μου..
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκτός αν γίνει σαν Ριάλιτι παιχνίδι τύπου survivor!!!
Τι ανατρεπτικές Ιδέες Θεέ μου..
ΑπάντησηΔιαγραφήMy god..
ας ξυπνήσουμε.. στην Ελλάδα είμαστε..
ποιός δεν θα ήθελε κάτι τέτοιο.. μα..
ο Παρθενώνας αναστηλώνεται.. τα τελευταία ας πούμε.. 30-40 χρόνια?
Ξέχασες γλυκιά μου ότι εμείς είμαστε πολύ μεγάλοι μαλάκες και αντί να δημιουργούμε, καταστρέφουμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήHfaistiwnas
ΑπάντησηΔιαγραφήφαντάζομαι ότι θα είναι για όσους αγαπούν την περιπέτεια. εγώ επί παραδείγματι, ούτε για αστείο να ζήσω έτσι!
Ευρύνοος
ΑπάντησηΔιαγραφήέτσι είναι, ο παρθενώνας αναστηλωνεται από το δημόσιο. αν το είχε αναλάβει ο βαρδινογιάννης, θα ήταν ήδη έτοιμος εδώ και 20 χρόνια! αλλά οι δημόσιοι υπάλληλοι κοιτούν μόνο να περάσουν την ώρα τους και να φάνε λεφτά. λυπάμαι αλλά έτσι είναι!
κωλόγρια
ΑπάντησηΔιαγραφήνα πω ότι έχεις άδικο? δε θα το πω.
να πω ότι δεν το έχω δει με τα μάτια μου? ούτε.
γιαυτό παραμένει ιδέα και δε γίνεται πράξη!