ΒΡΕ ΚΑΛΩΣ ΤΟ ΜΟΥ!

Ronin.gr - widget IP και λειτουργικού

31 Μαΐ 2011

ΞΕΝΟΜΑΝΙΑ;



Μετά την πρότασή της
  η Διαμαντοπούλου, αρχίζει να το πετυχαίνει τώρα.
Μπορεί να έχουν περάσει κάποια χρόνια αλλά μια ιδέα δε σταματά να σου τριβελίζει το μυαλό!
Ξύπνησα αργά και παρακολουθούσα μια ταινία. Στα διαλείμματα οι διαφημίσεις, τελείωναν στα αγγλικά. Ναι ναι, τελείωναν στα αγγλικά.
Και αναρωτιέμαι. Είναι ένα καινούργιο κόλπο για να συνηθίζουμε τα όσα μας ετοιμάζουν ώστε να μην είναι τόσο έντονες οι αλλαγές, ή προσπαθούν οι διαφημιστές να μας πουλήσουν τα προϊόντα τους ποντάροντας στην ξενομανία μας, ή θέλουν να μας θυμίσουν οι διαφημιστές την προϋπηρεσία τους στο εξωτερικό.

Αν πρόκειται για το πρώτο, δηλαδή να μας προετοιμάζουν για να δεχτούμε την αγγλική γλώσσα ως δεύτερη επίσημη, τότε καλά κάνουν και μας φέρονται έτσι. Αφού δεν αντιδρούμε και δεχόμαστε να μας χειραγωγούν, καλά να πάθουμε. Έχουμε την αρχαιότερη και ωραιότερη γλώσσα του κόσμου. Την πιο πλούσια, την πιο εύχρηστη και κυρίως τη μοναδική που η λέξη χαρακτηρίζεται από αυτό που σημαίνει. Διάβαζα σε ένα μπλογκ ορθογραφικό πώς να ξεχωρίζεις τις λέξεις που θέλουν ύψιλον. Όταν δείχνουν περιεχόμενο. Πχ, έγκυος, βυθός, στάχυ και πάει λέγοντας. Αυτό ήταν ένα πολύ μικρό παράδειγμα. Αφού εμείς οι ίδιοι γράφουμε στα ελληνικά με αγγλικούς χαρακτήρες καλά να πάθουμε. Λες και είναι δύσκολο να αλλάξεις το πληκτρολόγιο στα ελληνικά. Το ίδιο κάνουν τα παιδιά με τα κινητά. Μέχρι και οι ράδιο αρβύλα το έκαναν θέμα στα διαφημιστικά της εκπομπής τους και εμείς εκεί το χαβά μας! Τα θέλει και ο πισινός μας, οπότε ας μην παραπονιόμαστε.

Αν ισχύει το δεύτερο, δηλαδή ποντάρουν στην ξενομανία μας, έπεσαν διάνα! Είμαστε το άκρον άωτον της ξενομανίας. Έχουμε αλλάξει λέξεις και λέξεις με την αγγλική τους έκφραση. Επαγγέλματα: δε λέμε κομμώτρια, λέμε χέρ στάιλιστ, δε λέμε γραμματέας, προτιμούμε το πέρσοναλ ασίσταντ. Λέξεις άλλες, δε λέμε πρωινό, αλλά μπρέκφαστ, δε λέμε μετά το μεθύσι, λέμε χαγκόβερ.
Προτιμάμε να αγοράσουμε πετσέτες από τη Γερμανία, γιατί είναι γερμανικές και μετά ανακαλύπτουμε στην φτωχοελλαδίτσα μας ότι είναι Κλωτσοτύρας, μέιντ ιν τρίκαλα (μη γελάτε, το έπαθε μια συνάδελφος). Θα πήγαινε καμιά μας να ψωνίσει από μια τύπισσα αν αυτή έφερνε ρούχα από την Κοζάνη ή τα Γρεβενά; Όχι βέβαια, αλλά αν τα φέρνει από τη Γαλλία ή την Αγγλία; Τρέχετε σαν παλαβές, μην το αρνείστε! Αν ένα μαγαζί έχει εσώρουχα ελληνικά, καμία ελπίδα έχει να επιβιώσει, αν όμως πει ότι είναι λινζερί και έχει γαλλικά προϊόντα, τότε κάτι μπορεί να γίνει.
Μαϊμούδες τσάντες υπάρχουν και εδώ, δεν είναι ανάγκη να πας στην Τουρκία να πάρεις μία. Αλλά από την Τουρκία έχει άλλη αξία. Δερμάτινα αγοράζουμε από την Τουρκία και ας έρχονται οι ρώσοι και αγοράζουν τα δικά μας γιατί είναι ανώτερα ποιοτικά! Τα θέλουμε και τα παθαίνουμε…

Αν πάλι ισχύει το τρίτο, δηλαδή οι διαφημιστές μας πωλούν τις ικανότητές που απέκτησαν στο εξωτερικό, τότε είναι λυπηρό. Γιατί ρε κακομοίρη, αν ήσουν καλός θα σε κρατούσαν εκεί που ήσουν, θα σου κάνανε προσφορές που δε θα μπορούσες να αρνηθείς. Απλά πήγες, πασάλειψες λίγο αυτά που ήξερες, και ξαναγύρισες γιατί γνωρίζοντας την ξενομανία μας, θα ανέβαζες τις μετοχές σου. Και δεν είχες άδικο. Αλλά μη μας θυμίζεις το τρίμηνο που πέρασες κάνοντας χαμαλίκια στη Νέα Υόρκη. Και εσένα υποτιμά, και εμάς! Αν είσαι τόσο μάγκας, κάνε παιχνίδι με την ελληνική γλώσσα. Αν μπορείς και ξέρεις!

26 σχόλια:

  1. Αυτά τα greeklish μου φαίνεται μισούν τα φωνήεντα. Προσφάτως ανακάλυψα -αφού διάβασα την ίδια πρόταση 5 φορές μέχρι να καταλάβω τι διάολο λέει- πως το p σημαίνει που, το tr τώρα, και πάει λέγοντας. Αδυνατώ να καταλάβω για ποιον λόγο επιλέγει κάποιος να γράφει έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρία, τα είπες όλα!

    Όσοι επιμένουν να γράφουν με αυτό το ΥΒΡΙΔΙΟ, τα «γρικλις»,
    ΜΕΘΟΔΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΤΙΝΙΚΟ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΟΤΙ Η ΠΑΡΑΜΕΛΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ, ΘΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΡΙΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ ΜΕ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δώσε Ρία, δώσε. Το θέμα είναι τι κάνουμε τώρα? Πως τη συμμαζεύουμε αυτή την κατάσταση?
    Προσωπικά θα ΄θελα να ξεκινήσω από την έφηβη ανηψιά μου και τις greeklish αναρτήσεις της στο facebook. Της πρότεινα να γράφει αγγλικά αν θέλει, αλλά ούτε αυτά αξιώθηκε να τα μάθει καλά...
    Με δημοκρατικές διαδικασίες σκέφτομαι να την κουρέψω και να την βάλω να αντιγράψει 1000 φορές την "Ιλιάδα"

    Μπάχαλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ένα θέμα με την ορθογραφία το εχω,προτιμώ να με κοροϊδεύουν παρά να γράφω έτσι,πες τα φιλενάδα, πες τα...
    καλημέρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το πρώτο η το δεύτερο μου κάνει περισσότερο..
    Και όσον αφορά στα γκρικλις, είναι άθλια!!!!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. έχεις ποτέ διαβάσει αστερίξ;
    για εκείνο το γαλάτικο χωριό που αντιστάθηκε στους ρωμαίους;

    αυτό είναι η ελληνική γλώσσα.
    μια αντίσταση στη δουλεία της παγκοσμιοποίησης...
    και οι εντεταλμένοι "σωτήρες" μας έχουν εντολή να τη σκοτώσουν... να την κάνουν νεκρή γλώσσα που θα την μαθαίνουν λίγοι μόνο ... γιατί είναι γλώσσα επικίνδυνη... ρέμπελη... κρύβει νοήματα πίσω από λέξεις σύνθετες...

    όμως η γλώσσα αυτή έχει μαγικό φίλτρο και θα αντισταθεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ὁ λόγος ποὺ γυρνάει κάποιος μπορεῖ νὰ εἶναι καὶ ὅτι ἡ καρδιά του δὲν ἔφυγε ποτὲ ἀπὸ ἐδῶ. Ἄλλωστε καὶ ὅταν κάποιος βρίσκεται στὴν Ἀθήνα, δὲν σημαίνει ὅτι ἡ καρδιά του δὲν εἶναι στὸ χωριουδάκι του μὲ τοὺς γονεῖς, τοὺς παπποῦδες, τὰ ἀηδόνια καὶ τὰ πουλιά ποὺ τὸν ξυπνούσανε τὸ πρωΐ, τὶς βόλτες μὲ τὸ ἄλογο, τὶς διακοπὲς καὶ τὸ κολύμπι μὲ τοὺς φίλους. Αὐτοὶ ποὺ δὲν ἀγαπηθήκανε στὴν Ἑλλάδα δὲν ἀγαπηθήκανε καὶ ἔξω. Αὐτοὶ ποὺ πήρανε ἀγάπη δὲν τὴν χάνουνε γιὰ ὅσα χρήματα κι ἂν τοὺς δώσουνε. Ἡ καρδιά τους εἶναι καὶ ἔξω ἀλλὰ τὸ μεγαλύτερο μέρος της εἶναι πάντα ἐδῶ. Αὐτοὶ ποὺ θέλγονται ἀπὸ τὰ λεφτὰ εἶναι γιατὶ δὲν ἀγαπηθήκανε οὔτε ἐδῶ, οὔτε ἐκεῖ.
    Ὅπως δέ ἔχει πεῖ καὶ ἡ Sagan, "ἀγαπιέσαι σὰν ἀγαπᾶς μόνο", αὐτοὶ ἀγαπήσανε τὰ λεφτὰ ἄρα θὰ ἀγαπηθοῦνε μόνο ἀπὸ αὐτά.
    Ὑπάρχουνε βέβαια καὶ αὐτοὶ ποὺ ἀναγκαστήκανε νὰ μείνουνε ἔξω.
    Ἂς ἔχει ὁ καθένας αὐτὸ ποὺ ἀγάπησε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σωστά, Ρία μου: και πια είναι η διαφορά: Στην Σουηδία, Νορβηγία, Δανία και Ολλανδία πολύ δύσκολα θα βρεις ένα άνθρωπο να μην ξέρει Αγγλικά σαν Άγγλος, σαν δεύτερη γλώσσα, τιμώντας όμως την πρώτη του χωρίς να την μπασταρδεύει. Στο Γκρης, γιου νόου, πρέπει να αποδείξουν όλοι ότι δεν είναι Γρκηκς αλλά ανώτερα όντα, εφ' όσον πήγαν μια φορά με ένα γκρούπ να ψωνίσουνε στο Όχφορντ στρητ , να 'ούμε!

    Όσο για τους διαφημιστές, που χρησιμοποιούν στα σποτ αυτές τις βελούδινες φωνές γεμάτες αυτοπεποίθηση να μιλάν τέλεια Ελληνικά και μετά να κωτσάρουνε τα Αγγλικά για να δώσουν κύρος στο διαφημιζόμενο προϊόν, κάνω κι εγώ εμετό μόλις τα βλέπω το αραιά και που, όταν βρίσκομαι στο Φάληρο.

    Πάντως για να τα λέμε και σωστά, η νεα Ελληνική γλώσσα, δεν έχει πάνω από λίγους αιώνες, ή και λιγότερο, ηλικία. Ναι, ναι, είναι δισέγγονο των Αρχαίων Ελληνικών διαλέκτων, αλλά μπασταρδεύτηκε κάργα τον μεσαίωνα με τα Λατινικά. Το κομοδίνο, την πόρτα, την σκάλα, ξέρεις πως τα λένε Ιταλικά; κομοδίνο, πόρτα και σκάλα, και μάλιστα οι ρίζες δεν είναι ελληνικές αλλά Ιταλικές, προς απογοήτευση του μπαμπά της νύφης στο Γάμος αλλά Ελληνικά!

    Αλλά και τα Αρχαία Ελληνικά, με τα οποία λίγη σχέση έχουν τα καθομιλούμενα νέα, δεν είναι και η αρχαιότερη! μη τα παραλέμε! Τα Αρχαία Ελληνικά πήραν την γνωστή τους μορφή σταδιακά: ξεκινώντας από τον Ένατο έως Έκτο αιώνα Προ της Κοινής Εποχής (Αρχαϊκά), Πέμπτο και Τέταρτο (Κλασσικά), και Τρίτο Προ Κοινής Εποχής έως Έκτο Κοινής Εποχής (Ελληνιστικά). Πριν τον Ένατο αιώνα ΠΚΕ, η γλώσσα εκείνη είχε ήδη πάρει μορφή, προ της Αρχαϊκής, γύρω στο 1120 ΠΚΕ. Αλλά πριν τον Δωδέκατο αιώνα ΠΚΕ οι γλώσσες στο νότιο άκρο των Βαλκανίων ήταν Μυκηναϊκά και Κοΐν Ελληνικά, όχι άμεσα συνδεδεμένα με τα Κλασσικά Αρχαία.

    Εν τω μεταξύ οι πραγματικά αρχαιότερες γλώσσες, που επιζούν σήμερα, είναι τα Αιγυπτιακά, από περίπου το 2700 ΠΚΕ, 1500 χρόνια πριν τα Αρχαϊκά Αρχαία Ελληνικά, Πρωτο-Χιτάιτ/Κανανάιτ (Εβραϊκά, 1500 ΠΚΕ) και Παλαιο-Κινεζικά (1200 ΠΚΕ, μαζί σχεδόν με τα προ-Αρχαϊκά Ελληνικά).

    Όσο για τους νεο-Έλληνες και τα νεο-Ελληνικά τους, μην υβρίζομεν τους Αρχαίους Έλληνες συνδέοντάς τους με τούτο το συνονθύλευμα της συμφοράς! Γιου νόου γουατ άϊ μην?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Υπογράφω ευχαρίστως όσα έγραψες. Κανένας δεν μπορεί να σκλαβώσει το πνεύμα μας αν δεν φορέσουμε μόνοι μας τις αλυσίδες της ξενοδουλείας. Φαβούμαι πως μερικοί το αποφάσισαν κιόλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ γέλιο με τις εικόνες!! Τρελάθηκα!
    Εδώ, στην, τηλεόραση δεν έχουμε ούτε μία αγγλική λέξη, αλλά αυτά που λες μ'έκανε εντίποση στην Ελλάδα, το ασανσερ, μακιγιαζ, μονταζ, κομπιουτερ, και της ξένες ταινίες με υπότιτλους.

    Κυριακί είχαμε στο χωριό ένα πολύ "χωριακάτικο" γάμο καιΟΥΘΘΘΘΘΦ!!!! Όλες οι γυναίκες φορούσαν κουνουπίδια στο κεφάλι, όπως και στο αγγλικό γάμο, τι ανοησία!

    Μια αγκαλιά και ένα φιλί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Nat

    άντε εξήγησέ μου τι σκατά ευκολία βρίσκουν σε κάτι τέτοια. ειδικά τώρα που τα κινητά έχουν αυτόματη επιλογή των λέξεων αν γράψεις σωστά τα γράμματα στα ελληνικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σείριος

    το καταλαβαίνω και για αυτό ακριβώς το λόγο έκανα την ανάρτηση.
    ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. nefelokokkugia

    τουλάχιστον εμείς ας παραπονιόμαστε και όλο και κάποιος θα ευαισθητοποιηθεί.
    με το να μην κάνουμε τίποτα, πάμε κατευθείαν στον γκρεμό!

    100 φορές την ιλιάδα; και θα την ελέγξεις κιόλας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΦΟΥΛΗ

    ρε φούλη, όλοι κάνουμε λάθη, ειδικά εγώ που τρώγομαι με την ορθογραφία. άμα δεις τι γράφω τις νύχτες, τα βλέπω την άλλη μέρα αναρτημένα και ντρέπομαι. τα διορθώνω και κοκκινίζω μόνη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Hfaistiwnas

    ηφαιστιωνάκο μου, σημασία έχει το αποτέλεσμα. από αυτό κρινόμαστε. δε με απασχολεί το κίνητρο. οι αγγλικούρες μου τη δίνουν στα νεύρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Dr. Aparadektos

    πλήρης η συλλογή των αστερίξ από τα μαθητικά μου χρόνια και σε τέλεια κατάσταση.

    ούτε σαν τους γαλάτες δεν είμαστε. και εμείς δεν έχουμε και μαγικό φίλτρο!!!
    με τα αγγλογραμματα, σκατά φίλτρο έχουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος

    ρε φίλε, εκτιμώ αφάνταστα το ότι έχεις πολυτονικό και γράφεις και σωστά, εγώ δεν είμαι τόσο ικανή, αλλά από τέτοια ανάρτηση σε αυτό κόλλησες;

    λυπάμαι, αλλά έχασες το δάσος βλέποντας το δέντρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. thinks

    εδώ ξένο να είναι και ας είναι και σύσκατο!

    έχουμε χάσει την εθνική μας ταυτότητα με τούτα και με τ' άλλα!

    καλύτερα τα σύγχρονα ελληνικά και ας μην έχουν καμιά σχέση με τα αρχαία. αν και εδώ θα διαφωνίσω. μιλάμε ακόμα τη γλώσσα του ομήρου και ας μην το ξέρουμε. παρακολουθώ κάτι μαθήματα και πραγματικά έχω ντραπεί που είπα ότι η γλώσσα μας δεν έχει σχέση με τα αρχαία όταν μας πρωτορώτησε ο δάσκαλος. δάσκαλος όνομα και πράγμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Α. Παπαγιάννης

    κάποιοι ασυνείδητα, κάποιοι συνειδητά, σημασία έχει πως ανοίξαμε κερκόπορτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Verónica Marsá

    καλά οι φωτογραφίες μου πάντα είναι πρώτες!

    εδώ όλα με υπότιτλους. αλλά το προτιμώ, από το να έρθω στην ισπανία και το βράδυ πριν κοιμηθώ να βλέπω τον μπραντ πιτ να μιλά ισπανικά και να μην καταλαβαινω γρι, δε μου πάει!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ρία μου, δεν είπα ότι τα νέα Ελληνικά δεν έχουν σχέση με τα αρζαία: είπα ότι έχουν αλλάξει πολύ και έχουν δεχτεί επηροές, μια και λεχουμε και Ιταλικές λέξεις, και Τούρκικες, κλπ, και έχουμε αλλάξει κάμποσο τη Γραμματική και το συντακτικό. Αλλά, άλλο "έχει αλλάξει" και άλλο "δεν έχει σχέση". Γεγονός πάντως, ότι η αρχαία Ελληνική ήταν πολύ πιο πλούσια από ότι είναι τώρα η νέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. thinks

    δημήτρη μου χρησιμοποιούμε τις ίδιες ακριβώς λέξεις. απλά δεν το γνωρίζουμε.
    ναι η γραμματική έχει αλλάξει.

    λέμε παραδείγματος χάρην, λατομείο. λας είναι η πέτρα.
    λέμε λωποδύτης. λώπος, είναι η πτυχή κοινώς τσέπη. δύτης αυτός που βουτά μέσα σε κάτι.

    δυο απλά παραδείγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ορίστε κι άλλα δύο παραδείγματα:

    1. ΙΣΑ ΔΕ ΜΙΝ ΚΕΔΝΗ ΑΛΟΧΩ ΤΙΕΝ ΕΝ ΜΕΓΑΡΟΙΣΙΝ, ΕΥΝΗ Δ' ΟΥ ΠΟΤ' ΕΜΙΚΤΟ ΧΟΛΟΝ Δ' ΑΛΕΕΙΝΕ ΓΥΝΑΙΚΟΣ

    2. Το φθάσιμον εκεί ειν' ο προορισμός σου. Αλλά μη βιάζεις το ταξείδι διόλου.

    Από τα δύο αυτά παραδείγματα, το δεύτερο φυσικά είναι από την Ιθάκη του Καβάφη. Αλλά, Ρία μου, ποιός νεοέλληνας κατάλαβε λέξη από το πρώτο; (Το οποίο είναι ο 13ος και 12ος στοίχος από το τέλος, του 1ου Βιβλίου της Οδύσσειας).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Σχολιάζω ὅταν διαφωνῶ. Ὅταν συμφωνῶ γιατὶ νὰ τὸ σχολιάσω;
    Δέν ἔχασα τὸ δάσος, ἔστησες σωστὸ μονοπάτι. Ἁπλῶς ἔπεσε στὴν ἡμέρα ποὺ μετὰ ἀπὸ μακρὰ περίοδο ἀνεργίας μοῦ προσφέρθηκε ἐργασία μὲ μικρὸ μισθὸ φυσικά καὶ μοῦ τὸ πετάξανε ἔμμεσα ὅτι γιὰ αὐτὸ γύρισες, καὶ φυσικὰ μὲ πόνεσε. Μή δυνάμενος ἐκ τῆς πενίας νὰ πῶ τίποτε ἐκεῖ, διάβασα τὸ σχόλιο καὶ παρασύρθηκα ἐδῶ.
    Συγγνώμη.
    Πάντως συμφωνῶ μὲ τὰ λεγόμενά σου καὶ θὰ ἤθελα νὰ προσθέσω ὅτι ὅσοι χρησιμοποιοῦν τέτοιο λεξιλόγιο καὶ ἐπίδειξη καὶ ἐκεῖ στὸ κλ@σιμο τοὺς εἴχανε καὶ ποτὲ δὲν ἐντάχθηκαν στὴν κοινωνία τους. Ἀντίθετα τὰ σχόλια γιὰ αὐτοὺς ἤτανε ἀνεκδοτολογικοῦ περιεχομένου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. thinks

    όσα παιδάκια έδωσαν πανελλαδικές φέτος στη θεωρητική κατεύθυνση, θα το κατάλαβαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμος

    επειδή πιστεύω στις ελληνικές παροιμίες, θα σου πω κάλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρι!

    έστω και αν ο μισθός είναι πενιχρός, καλύτερα να δεχτεις τη δουλειά. ισως με την ανεργία και την κρίση να μη βρεις άλλη.

    και στην πορεία αν βρεις κάτι καλύτερο, αλλάζεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

οι δικές σου σκέψεις ποιές είναι;

σχόλια γραμμένα με αγγλικούς χαρακτήρες θα σβήνονται αμέσως. αν δε γνωρίζετε πως γυρνά το πληκτρολόγιο στα ελληνικά, ρωτήστε να μάθετε!

Από το Blogger.

ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ ΕΔΑΦΗ

ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ ΕΔΑΦΗ
ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΙΝΕΨΕΙΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΠΕΦΤΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΛΑΚΩΝΕΙ

Αναγνώστες