ΒΡΕ ΚΑΛΩΣ ΤΟ ΜΟΥ!

Ronin.gr - widget IP και λειτουργικού

26 Απρ 2011

ΑΜ ΔΕ!!!


Αυτό με την κατάνυξη των ημερών δεν το έχω καταλάβει.
Ούτε την τάση που έχουν οι άνθρωποι λόγω των ημερών, να συγχωρούν.
Δηλαδή όλο το χρόνο δε συγχωρούμε και το Πάσχα δίνουμε άφεση!

Μωρ’ τι μας λες!!!

Γιατί να συγχωρέσω; Όταν με πλήγωνες, με έκανες να κλαίω, να πονώ και να χτυπιέμαι από τη στενοχώρια, εγώ δεν είχα ψυχή;

Εμένα ποιος με συγχώρεσε για να συγχωρέσω;

Γιατί εγώ να είμαι μεγαλόκαρδη και εσείς όλοι μικρόψυχοι;
Εγώ τι έχω και πρέπει να κάνω πίσω και να τα καταπίνω αμάσητα; Κακίες, μικρότητες, ύπουλες συμπεριφορές, λόγια, έργα…
Εγώ έχω ουρά; Έχω κέρατο; Έχω φτερά αγγέλου;;;

Όχι δεν έχω. Γιατί λοιπόν, εγώ (όπου εγώ, βάλτε τον εαυτό σας), να αδιαφορήσω για όσα μου έκανες και να σε συγχωρήσω;

Σε ένοιαξε εσένα όταν μου έβγαζες το μάτι (μεταφορικό είναι, σας τα κάνω λιανά γιατί με τόση χοληστερίνη αυτές τις μέρες, το κάψατε το νιονιό!), το πώς ήμουν εγώ και αν με πείραξε η συμπεριφορά σου; Όχι. Εμένα γιατί να με νοιάξει και να το παίξω σήμερα κυρία;

Δεν είμαι. Δε συγχωρώ, θα συνεχίσω να θυμάμαι και θα στο ανταποδώσω εν ευθέτω χρόνω… μήπως εσύ έτσι δεν έκανες;

Είσαι και μαλάκας, (ο οποιοσδήποτε, μην τσιμπάτε, αυτός που με/σε πλήγωσε), θες να κάνεις το κακό σε εμένα, αλλά περιμένεις και να σε συγχωρήσω κάποια στιγμή. Ίσως, στο νεκροκρέββατό μου. Αλλά τώρα όχι.

Δικαιολογίες και ελαφρυντικά, δεν αναγνωρίζονται. Όταν κύριε, ή και κυρία, έκανες ότι έκανες, με σκέφτηκες; Κάθισες να αναλογιστείς πόσο θα πονέσω με αυτό που κάνεις; Στο μικρόκοσμό σου για να κάνεις τη δουλειά σου, χρησιμοποίησες όλα τα μέσα που μπορούσες να έχεις. Και με το οπλοστάσιο αυτό με χτύπησες. Λίγο, πολύ, αλύπητα… Δεν έχει σημασία το κίνητρο. Εκ του αποτελέσματος κρινόμαστε. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Τα λόγια σου, οι ενέργειές σου, οι πράξεις σου, η συμπεριφορά σου, με πλήγωσαν. Γιατί περιμένεις τώρα να σε συγχωρέσω;;;

Πόθεν πως;;;
Εσύ είσαι γεμάτος ενοχές και εγώ θα σε ανακουφίσω; Αμ δε!

Δεν είναι ανωτερότητα, είναι αδυναμία. Και όχι, δε θα σε συγχωρέσω. Γιατί δεν είσαι τριών χρονών να μη διαχωρίζεις το καλό από το κακό… Ήξερες τι έκανες. Τώρα θα υποστείς τις συνέπειες.

Αυτή η ανάρτηση έγινε μετά από συζήτηση που είχα με το γιο μου και επειδή σε πολλά μπλογκ είδα μια τάση άφεσης αμαρτιών σε άτομα που κατά καιρούς τους τραυμάτισαν, ψυχικά, ηθικά, σωματικά.

Όχι ρε φίλε. Δεν είναι λύση η συγχώρεση. Αν τον συγχωρέσεις, θα το ξανακάνει. Γιατί πρέπει εσύ να είσαι ο υπεράνω, για να μπορούν οι άλλοι να σε πληγώνουν;;;

Αδυναμία είναι η συγχώρεση. Δεν είναι δύναμη. Δύναμη είναι να το θυμάσαι και να πράττεις ανάλογα. Όχι να πεις, δε γαμιέται, δεν αλλάζει τίποτα… Γιατί όντως δε θα αλλάξει. Αν όμως εσύ, εγώ, ο άλλος, του δείξουμε ότι θυμόμαστε, θα αλλάξει αυτός συμπεριφορά.

Θα συγχωρέσετε το δοσίλογο, το συνεργάτη των γερμανών που στην κατοχή έστειλε τον άντρα σας, τον αδερφό σας, το γιο σας στο γερμανικό απόσπασμα; Συγχωρέστε τον, αλλά τα δικά σας παιδιά, ανίψια εγγόνια δε θα είχαν για μια ζωή πατέρα να τα φροντίσει, να τα προστατέψει, να τα συμβουλέψει, να τους συμπαρασταθεί…

Ακραίο το παράδειγμα, αλλά πραγματικό πέρα ως πέρα!!!

Ελπίζω να το πιάσατε το νόημα. Άντε, φιλιά, γιατί έχω και ένα ταξιδάκι στα πέριξ να κάνω!


18 σχόλια:

  1. Όπως το νιώθει ο καθένας Ρια μου,δεν μου έχει τύχει κάτι το τόσο τραγικό να μην μπορώ να συγχωρέσω..
    Καλημέρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ με την προλαλήσασα!!
    Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Ρία. Ένα δίκιο το΄χεις δε μπορώ να πω...
    Πάντα όμως πρέπει ν΄αξιολογούμε τις καταστάσεις.
    Ούτε συγχώρεση παντού, αλλά μην τους πετάμε και όλους στην πυρά χωρίς δίκη. Κάποιοι έχουν και το ακαταλόγιστο...
    Φιλιά και καλημέρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ πάντως γενικώς δεν μπορώ να καταλάβω τη συγχώρεση. Συγχώρεση γιατί; Αν είμαι ακόμα πληγωμένος δεν πρόκειται να συγχωρήσω. Ξεπερνάω ναι, συγχωρώ όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μη μασας Ριακι .. δεν εισαι αλλωστε ο Παπας για να του δωσεις συχγωροχαρτι!
    Aπο οτι κατααβα περασε η υπερκοπωσις και βγηκαμε στις ρουγες? χιχιχι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΦΟΥΛΗ

    δε μιλάω μόνο σε τόσο τραγικά θέματα φιλενάδα.
    ακόμα και για κάτι πιο απλό μιλάω. όπως να σου πάρει η φίλη σου το γκόμενο. ή να σου κλέψει μια γνωστή το φουλάρι που άφησες στο καφέ...
    απλά πράγματα. όταν εσύ πονάς για κάτι που σου προκάλεσε κάποιος, γιατί θα πρέπει να ξεχάσεις τον πόνο, τη θλίψη και την απογοήτευση; για να αισθανθεί ο άλλος καλύτερα;

    όχι μαντάμ, πόνεσα. δε σου το συγχωρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Hfaistiwnas

    καλημέρα. που είναι οι φωτό από το χωριό στο καρπενήσι, ηφαιστιωνάκο;

    διάβασε την απάντηση στη φούλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. nefelokokkugia

    το ακαταλόγηστο φιλενάς, ανήκει σε όποιον δεν ξεχωρίζει το καλό από το κακό. δε θα κρατήσω κακία στο πιτσιρίκι που τρέχοντας επεσε με το παγωτό στο υπέροχο μεταξωτό μου φόρεμα.

    αλλά στη φίλη που μου το έκαψε με το τσιγάρο έστω και καταλάθος, ναι δε θα το ξεχάσω. και δε θα τη συγχωρήσω.

    δε μιλάω να με πατήσει κατά λάθος γιατι δε με είδε που ήμουν πίσω της. μιλάω για τη φορά που ενώ ήξερε ότι ήμουν δίπλα της/του έριξε το κοκκινο κρασί πάνω μου.

    μικρό καθημερινό απλό παράδειγμα. δε μου έχουν τύχει, αλλά συμβαίνουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Panos Konstantinidis

    άλλο ξεπερνώ και θυμάμαι, και άλλο συγχωρώ. όσο και να ξεπέρασα και προχώρησα και άλλο το ξέχασα και το συγχώρεσα. όχι δε συγχωρώ την κακία και τη μοχθηρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. liakada

    μπα, δεν πρόλαβα. κάθε μέρα έχω κόσμο στο σπίτι. ήρθαν για να μου κάνουν παρέα, αλλά καταλήγουμε σε ξενυχτάδικα καθε βράδυ...

    δε μου έχουν τύχει τα περιστατικά που έγραψα, αλλά θα γράψω εδώ κάτι αληθινό. από κακία κάποιας, βιώνω καθημερινα μια δύσκολία. δε με εμποδίζει ιδιαίτερα, αλλά θα τη συγχωρέσω; όχι βέβαια. θα το θυμάμαι εσαεί! και ίσως μου δοθεί η ευκαιρία να της το ανταποδώσω! τι θα σταθώ υπερανω;;; όχι, ποτέ. θα την πληρώσω στα ισα! ήδη την τακτοποίησα μία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είμαι με σένα, φιλενάδα.

    Γιατί να σε συγχωρέσω όταν ήξερες τι έκανες; Ποτέ.


    Μου άρεσε αυτά που λες, έτσι είναι.


    Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Verónica Marsá

    φιλενάδα μου, πολύς κόσμος σκέφτεται όπως εγώ. απλά ντρέπονται ή φοβούνται να το πουν μηπως και χαρακτηριστούν ως εγωιστές και εκδικητικοί!

    τι κάνεις; πως είναι ο χουάν αντόνιο; θες να σου στείλω κάτι από την ελλάδα;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η συγνώμη στα ανθρώπινα σφάλματα δεν θα έπρεπε να έχει καμία σχέση με θρησκείες. Νομίζω ότι πρέπει να ισχύει ως θεσμός, ανεξάρτητα από γιορτές και παράτες. 'Ολοι διαπράττουμε σφάλματα και αλοίμονο αν στεκόμαστε με το σπαθί στο χέρι για τα σφάλματα των άλλων. Αλλά καμία σχέση με θρησκευτικά παραμύθια που είναι και το πάσχα και όλες οι άλλες γιορτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. χμμ, κι όμως, όσο δύσκολο κι αν είναι με τη συγχώρεση ακόμη και των χειρότερων πραγμάτων (που πάντα σου κάνει κάποιος άνθρωπος) σου φεύγει ένα βάρος, μέχρι πρόσφατα είχα τη δική σου αντιμετώπιση αλλά μόλις αποφάσισα να το αλλάξω νιώθω πολύ καλύτερα, δε μιλάω με τη τον Χριστιανικό ορισμό της συγχώρεσης αλλά με τον προσωπικό, αυτός που σε βλάπτει με οποιοδήποτε τρόπο είναι ήδη υπόλογος για αυτά που κάνει, αν δεν τον συγχωρέσεις θα είσαι κι εσύ μαζί του μέχρι να ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος, κι οι κύκλοι καλό είναι να κλείνουν για πάντα, ειδικά αυτοί που μας κάνουν κακό, συγγνώμη για το μεγάλο σχόλιο αλλά μου έχει πάρει χρόνια να το πετύχω αυτό και θα μπορούσα να γράψω και διατριβή... φιλιά ούτως ή άλλως και να είστε καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το 7χρονο παιδί έχασε το μάτι του από το βαρελότο του ανεγκέφαλου, και ο ιερέας πατέρας του δήλωσε ότι δεν επιθυμεί την τιμωρία του. Ρία, δεν ζητώ συγγνώμη αφού δεν τη δίνεις τόσο εύκολα, αλλά αυτό το θεωρώ μεγαλείο ψυχής και δεν δέχομαι κανέναν από τους χαρακτηρισμούς που δίνεις στη συγχώρηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Heliotypon

    πράγματι, αν κάποιος θέλει να συγχωρέσει, δεν πρέπει να έχει αφορμή μια γιορτή να το κάνει.

    αν όμως συγχωρεί με τις γιορτές... τότε, μάλλον είναι συγχώρεση μόνο στα λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. BLUEPRINTS

    πόσο ειλικρινής είσαι με αυτό που λες;
    δηλαδή, αν σου δινόταν η ευκαιρία να μαυρίσεις στο ξύλο αυτον που τελικά συγχώρεσες, δε θα το έκανες;;;

    γιατί εγώ συγκρατούμαι λόγω των συνεπειων, οχι ότι συγχωρώ!

    και όπως μου είπε ο φίλος μου ο νίκος που κάνει πόρτα σε νυχτερινά κέντρα, ο πιο μάγκας που γνώρισε ηταν μια γυναίκα που τον πλήρωσε να κάνει τ' αλατιού τον πρώην άντρα της και αυτή ήταν κάπου κρυμμένη και το απολάμβανε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Α. Παπαγιάννης

    μπράβο του παπά, άφησε έναν βλαμμένο να περιφέρεται στους δρόμους, και όχι όποιονδήποτε, αυτόν που έβγαλε το μάτι του δικού του του παιδιού, και του δίνει την ευκαιρία να το ξανακάνει του χρόνου!

    εφ' όσον δε ζούμε σε ιδανική κοινωνία, μας δόθηκε η ευκαιρία να τρομοκρατήσουμε τους απανταχού της ελλάδος ηλίθίους που πετούν βαρελότα, και ο παπάς με το μεγαλείο ψυχής όπως το αποκαλείς εσύ, με τη βλακεία του όπως το θεωρώ εγώ, μας έκοψε τα χέρια. αν πέφτανε μερικές χοντρές καμπάνες σε κάτι τέτοια, τότε όλο και λιγότεροι θα έριχναν βαρελότα κάθε χρόνο, μέχρι να εκλείψει οριστικά αυτή η χαζομάρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

οι δικές σου σκέψεις ποιές είναι;

σχόλια γραμμένα με αγγλικούς χαρακτήρες θα σβήνονται αμέσως. αν δε γνωρίζετε πως γυρνά το πληκτρολόγιο στα ελληνικά, ρωτήστε να μάθετε!

Από το Blogger.

ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ ΕΔΑΦΗ

ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ ΕΔΑΦΗ
ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΙΝΕΨΕΙΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΠΕΦΤΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΛΑΚΩΝΕΙ

Αναγνώστες