ΒΡΕ ΚΑΛΩΣ ΤΟ ΜΟΥ!

Ronin.gr - widget IP και λειτουργικού

1 Μαρ 2011

ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΑΙΟΣ



Πάει, πέρασε και ο Φεβρουάριος…
Πόσο νομίζετε ότι μένει μέχρι το Μάιο; Δυο μήνες όλο και όλο!
Και μετά αρχίζουν τα δύσκολα.
Είναι περίοδος εξετάσεων.

Όχι δικών μου καλέ.
Του παιδιού.
Μεταξύ μας, τα έχω παίξει.
Όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο έκδηλο είναι το άγχος μου. Ο μικρός, τι μικρός δηλαδή, μόνο ένα κεφάλι με περνάει, δεν το έχει χάσει το μυαλό του. Πολύ ψύχραιμος είναι.
Εγώ πάλι, καθόλου.
Ξυπνώ το βράδυ, σκέφτομαι εναλλακτικές λύσεις, προσπαθώ να του δίνω κουράγιο (που δεν το χρειάζεται), του αναπτερώνω το ηθικό όταν απαιτείται, μπροστά του δε, είμαι τέρας ψυχραιμίας. Έχει το πουλάκι μου τις ανησυχίες του, ας μην του προσθέσω και άλλες εγώ!
Όταν όμως είμαι μόνη, ανεβαίνουν οι σφύξεις μου και βλέπω αστράκια. Έχω ρίξει και δυο λιποθυμίες ενώ σκεφτόμουν τις εξετάσεις και τα αποτελέσματα. Το τι τεχνικές χαλάρωσης έχω εφαρμόσει δε λέγεται. Αλλά τρίχες είναι όλα. Όλα ξεκινάνε από το μυαλό μας.

Οι γονείς, επειδή γνωρίζουμε ότι διακυβεύεται το μέλλον των παιδιών μας, έχουμε περισσότερο άγχος από τα βλαστάρια μας. Δεν ξέρω αν τα παιδιά συνειδητοποιούν την εξέχουσα σημασία της επιτυχίας τους στις πανελλαδικές εξετάσεις, οι γονείς όμως, σίγουρα.

Του έχω πει να δηλώσει και Πάντειο πανεπιστήμιο. Του έχω φέρει χίλια δυο επιχειρήματα. Αλλά στάθηκε μάταιο το όλο εγχείρημα.

Μου λέει και κάτι για δημοσιογραφία και μου έρχεται σκοτοδίνη. Μου πετάει και μερικά περίεργα και κάθε μέρα είμαι και πιο χάλια…

Μέρα με τη μέρα, παραλογίζομαι στο θέμα αυτό όλο και πιο πολύ. Και φοβάμαι μήπως το παιδί το καταλάβει και του μεταφέρω το άγχος μου.

Έχω κανονίσει άδεια για την περίοδο των εξετάσεων. Έχω κανονίσει άδεια για τα αποτελέσματα των εξετάσεων.
Δηλαδή, δεν έχω δηλώσει τίποτα ακόμα. Δεν ξέρω πότε γράφουν, δεν ξέρω πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα. Με ρωτούν στη δουλειά πότε θα πάρω άδειες για να βγουν οι υπηρεσίες του έτους, και εγώ δεν ξέρω. Ευτυχώς μόνο δυο αξιωματικοί που εμπλεκόμαστε σε αυτές τις υπηρεσίες έχουμε παιδιά που δίνουν πανελλαδικές και οι άλλες δείχνουν κατανόηση.

Θυμάμαι όταν ήμουν έγκυος, ήταν καλοκαίρι, ήμουν στο μήνα μου και κάθε μέρα περίμενα να γεννήσω. Η τηλεόραση μετέδιδε συνεχώς για τις πανελλαδικές που έδιναν τα παιδιά. Καθόμουν στη βεράντα με θέα την ακρόπολη και χάιδευα την κοιλιά μου και έλεγα να με ακούσει το μωρό «αγόρι μου, εμείς έχουμε δεκαοχτώ χρόνια να ανησυχήσουμε για τις πανελλαδικές»! Λοιπόν, παιδιά, έφτασε ο καιρός! Τώρα ανησυχούμε εμείς για τις πανελλαδικές.

Βρε πως περνάει ο καιρός!!!



30 σχόλια:

  1. Ρια καλημέρα,

    Από ό,τι βλέπω τα έχεις παίξει, ε; Κουράγιο σου εύχομαι :)

    Βλέπω ότι αναρωτιέσαι αν θα μεταδώσεις το άγχος σου στο παιδί σου. Σωστή είναι αυτή η ερώτηση που θέτεις στον εαυτό σου και ναι, το παιδί δεν θα μείνει ανεπηρρέαστο, όσο κι αν δεν το δείχνει. Προσπάθησε να κουλάρεις.

    Βλέπω ότι λες ότι στις πανελλήνιες διακυβεύεται το μέλλον των παιδιών. Αυτό, επέτρεψέ μου, είναι εν μέρει σωστό. Σαφώς και πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές δοκιμασίες που έχει να περάσει ένας 18χρονος, αλλά δεν είναι ο μονόδρομος για την επιτυχία.

    Αν κάποιο παιδί αποτύχει στις εξετάσεις, υπάρχει πάντα η ευκαιρία να ξαναδώσει και δυο και τρεις και δεκατρείς φορές. Και μην ακούσω τις χαζομάρες ότι θα χάσει έναν χρόνο από την ζωή του, γιατί είναι προτιμότερο να περάσει σε μια σχολή που θα γουστάρει, έστω και έναν χρόνο αργότερα, παρά να περάσει όπου να'ναι.

    Και φυσικά δεν είναι μόνο τα πανεπιστήμια μονόδρομος, έτσι; Υπάρχουν χίλια δυο άλλα πράγματα που μπορείς να κάνεις μετά το λύκειο, αρκεί να τα ψάξεις.

    Βλέπω ότι λες ότι προσπάθησες να πείσεις το παιδί να δηλώσει συγκεκριμένη σχολή. Ένα θα σου πω. Άσε το παιδί να κάνει ό,τι γουστάρει, να επιλέξει την σχολή που γουστάρει, είναι δική του επιλογή αυτή. Με την ψήφο του βγάζει κυβέρνηση, δεν μπορεί να διαλέξει μια σχολή της αρεσκείας του; Στο κάτω κάτω, αν η επιλογή του αποδειχτεί λάθος ή σωστή, είναι ο πρώτος που θα δεχτεί τις συνέπειες, αυτόν αφορά η επιλογή.

    Νιώθω ότι σου βάζω λίγο χέρι ρε Ρια, αλλά έτσι τα νιώθω και έτσι τα λέω. Προσπάθησε να κρατηθείς στο ύψος των περιστάσεων, τόσο για καλό δικό σου, όσο και του παιδιού σου.

    Αν θέλεις και έχεις χρόνο, μπορείς να διαβάσεις επίσης κάποια παλιότερα ποστ από το μπλογκ μου, προφανώς από την εποχή που δεν αλληλοδιαβαζόμασταν:

    Την γνώμη μου για το μηχανογραφικό: http://sourotiri.blogspot.com/2010/06/blog-post.html

    Την γνώμη μου για την χρονιά των πανελληνίων: http://sourotiri.blogspot.com/2009/07/17.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βρε μη τρελαινεσαι! Ολα καλα θα πανε!
    Και ο,τι ειναι να γινει θα γινει για καλό!
    Πεισε το παιδι να αποφυγει τη δημοσιογραφία! Δεν αξιζει το κοπο αυτο το επαγγελμα, κατα τα αλλα ολα καλα!

    φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. βρε ηρέμησε και όλα καλά θα πάνε...
    καλό μήνα τα φιλιά μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. χαλάρωσε... το παιδί είναι δυνατό όπως φαίνεται...
    και μην τρελαίνεσαι για τις επιλογές του... να κάνει αυτό που αγαπάει, για να το κάνει καλά!!!!!!!!
    Στέλνω γλυκό φιλί και τις θετικές μου σκέψεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προτείνω να χαλαρώσεις!!!!!!
    Δεν βγάζει πουθενά το δικό σου άγχος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. α) Τὸ sourotiri νομίζω ὅτι ἔχει ἀπόλυτο δίκιο.
    β) Τὸ ἄγχος θὰ πρέπει νὰ τὸ ἔχεις μετὰ ὅταν θὰ περάσει καὶ τὰ ἔξοδα θὰ αὐξηθοῦν. Ξέρω ὅτι ἡ παρομοίωση πονάει ἀλλὰ εἶναι σὰν τὰ πετράδια σου ἡ ἐπεξεργασία ἑνὸς πολύτιμου λίθου εἶναι πάντα ἀκριβή καὶ δύσκολη, γιατὶ θέλει προσοχή ὥστε νὰ μὴν καταστραφεῖ. Ἔτσι δὲν εἶναι καὶ ἡ παιδεία; Τώρα εἶναι ὥρα γιὰ μία ἀκόμη κατεργασία Τοῦ πετραδιοῦ σου, ἄστο νὰ βγάλει τὴν λάμψη του ὅπου θέλει· λάμπουμε ὅταν εἴμαστε εὐτυχισμένοι. Ἄλλωστε ἐσὺ θὰ εἶσαι πλάϊ του σὲ κάθε πιθανὸ λάθος του γιὰ νὰ τὸ στιλβώνεις. Σκέψου ὅμως πὼς αὐτὸ τὸ πετράδι δὲν μπορεῖ νὰ σοῦ τὸ κλέψει κανείς.
    γ) Ὥστε θὰ ἀνησυχοῦσες σὲ δεκαοκτὼ χρόνια ἔ! Δὲν πειράζει Γοργονία, μόνο τὰ πρῶτα ἑκατὸ χρόνια ἀνησυχεῖς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ρία δικαιολογημένο το άγχος σου αλλά πρέπει να ξέρεις ότι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν είναι ο μόνος δρόμος για την επιτυχία.

    Και στο κάτω κάτω, αν ο μη γέννοιτο, δεν τα καταφέρει υπάρχει πάντοτε και η λυ΄ση του εξωτερικού :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ααα, μπορείς να είσαι σίγουρη ότι τα βλαστάρια μας διαισθάνονται το άγχος μας πριν το διαισθανθούμε εμείς! Εγώ πάντα έλεγα στον δικό μου, παιδί μου, το μυστικό της ζωής είναι να είσαι πραγματικά ήρεμος και ευτυχισμένος, είτε είσαι σκουπιδιάρης, είτε επιστήμονας. Και τώρα, φεύγει αύριο από το Πανεπιστίμιό του, όλα πληρωμένα από την εφημερίδα του για ένα σεμινάριο συντακτών εφημερίδων στο Χόλυγουντ, και την άλλη βδομάδα θα είναι στο Μπατόν Ρουζ, στην Λουιζιάνα για άλλο σεμινάριο, έχει τις περισσότερες πληρωτέες ώρες από όλους του εκπαιδευτές της σχολής και συνεχίζει για το μάστερς του. Και ο δικός σου εύχομαι, και πιστεύω, ότι θα σε κάνει υπερήφανη! Από ότι ακούω από αυτά που λες, τον βλέπω με το κεφάλι βιδωμένο σωστά στους ώμους του. Αλλωστε, τι περισσότερο θέλει ένας γονιός από το να είναι το παιδί του ευτυχισμένο, ότι και να διαλέξει να κάνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΣΕ ΧΑΙΡΟΜΑΙ !
    ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ,
    ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΣΟΥ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΑ !
    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΝΑ (ΘΑ) ΕΧΕΙ !
    ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΠΑΤΡΙΔΑ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ria αν θες μια συμβουλή πες στον γιο σου να γίνει υδραυλικός (εγώ το μετάνιωσα)….. κωλόχαρτο για το εφέ είναι το πτυχίο πλέον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. αχ μου θύμισες όταν έδινα... διάβαζα, χτύπησε το τηλέφωνο, ανοίγω την πόρτα του δωματίου μου και προχωράω στο σαλόνι και βλέπω τον πατέρα μου ο οποίος μιλούσε ψιθυριστά:

    - καλησπέρα...
    -
    - όχι, όχι δεν κοιμάται κανείς
    -
    - το παιδί διαβάζει
    -
    - καλά, δίνουΜΕ αρχαία αύριο.

    (το τι γέλια έκανα... είχαν αγχωθεί περισσότερο από εμένα!
    Ψυχραιμία και όλα θα πάνε καλά. από ένα σημείο και πέρα η ξεκούραση παίζει σημαντικό ρόλο.
    Με το καλό να γίνουμε συνάδελφοι :) )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΑΦΗΝΩ ΤΙΣ ΕΥΧΕΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΦΩΤΕΙΝΟ ΜΗΝΑ.
    ΜΗΝ ΑΓΝΩΝΕΙΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΑΦΗΣΕΤΟ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΟΠΟΥ ΘΕΛΕΙ.ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΝΤΩΣ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΔΥΣΚΟΛΑ.ΤΑ ΠΕΡΑΣΑ ΠΡΙΝ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΥΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπητή φίλη
    Η ζωή είναι όπως οι ασθένειες.Την ώρα της κρίσης μπορείς να μπαλώσεις μόνο καταστάσεις τις πραγματικές προσπάθειες τις έκανες πολύ καιρό πριν. Έτσι και η τώρα. Όσα ήταν να κάνεις για το παιδί το έκανες από την στιγμή που γεννήθηκε. Τώρα είναι η ώρα του και εσύ πρέπει να του συμπαρασταθείς και να του θυμίζεις ότι η ζωή δεν σταματά σε αυτά. Άλλωστε τον δρόμο τους, πίστεψε με θα τον τραβήξουν ότι και να γίνει. Απόλαυσε λοιπόν το ταξίδι και δώσε χαμόγελο και χαρά στο παιδί που τόσο θα το έχει ανάγκη την ώρα των εξετάσεων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Kουράγιο και ψυχραιμια Ρια μου!
    Τωρα ειναι που σε θελει διπλα αθορυβα διπλα του! Υπομονη... Μπηκατε στην τελικη ευθεια για τη δοκιμασία!
    Το παν εκτος απο την προαιτημασια πιστευω πως ειναι να τον βοηθησεις να διατηρησει την ψυχραιμια του κι τη βλεπεις εσυ καποιες φορες για αδιαφορια! Η ψυχουλα τους το ξερει!
    Κατανοώ την ανησυχία σου .. αλλα κανε υπομονη γιατι βρε φιλενάδα αυτη είναι η αρχη της ανηφορας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Sourotiri

    τα έχω παίξει είναι το λιγότερο. άσε που το παιδί το κατάλαβε και μου λέει, μάνα, όταν περάσω δε θα σου το πω. θα σε πάω στο νοσοκομείο, θα φωνάξω και το διευθυντή σου και όταν θα είμαι σίγουρος ότι δε θα λιποθυμήσεις, ή και να λιποθυμήσεις, θα έχεις ιατρική περίθαλψη άμεση, θα σου πω που πέρασα, δηλαδή σε ποια πόλη!

    προσπάθησα να του μιλήσω για τη στρατιωτική νομική, αλλά ούτε να ακούσει. το είπα για το πάντειο πανεπιστήμιο, ούτε αυτό το θέλει.

    αχ, θα δηλώσει καμιά δημοσιογραφία και θα μου έρθει το εγκεφαλικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Coula

    αχ κούλα! αν δηλώσει δημοσιογραφία, θα το κάνω το χαρακίρι!!!

    μη μου λες να ηρεμήσω, νόμιζα ότι υπερέβαλλα μέχρι που είδα δυο συναδέλφους, που έχουμε παιδιά στην τρίτη λυκείου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΦΟΥΛΗ

    ευχαριστω φούλη μου, επίσης, αν και εμένα δε μου μπήκε με τους καλυτερους οιωνούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. next_day

    ευχαριστώ ρε κοπελιά. αλλά μάνα είμαι, αν δεν ανησυχήσω εγώ, ποιος θα το κάνει;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Hfaistiwnas

    δίκιο έχεις ρε ηφαιστιωνάκο, αλλά δεν μπορώ να το ελέγξω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος

    κατ' αρχάς, πως μπορώ να βάλω και εγώ πολυτονικό στον υπολογιστή μου;

    ήρθε η ώρα της ανησυχίας. πέρασαν σχεδόν δεκαοχτώ χρόνια.

    δε με νοιάζει για τα έξοδα. με νοιάζει να περάσει στη νομική. σκάλες που λέει ο λόγος θα σφουγγαρίσω, αλλά δε θα του λείψει τίποτα!

    ελπιζω να περάσει στη νομική και όλα θα τα ρυθμίσει η μανούλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Panos Konstantinidis

    σαφώς και δεν είναι μονόδρομος, αλλα΄αν ήταν μια σχολή άλλη, πχ ιατρική, γυμναστική, βιολογία, θα υπήρχε όντως η λύση του εξωτερικού, έλα όμως που η νομική δε λέει για το εξωτερικό! γιατί μετά έχει εξετάσεις για την άσκηση επαγγέλματος που είναι τα μαθηματα που διδάσκονται στα ελληνικά πανεπιστήμια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. thinks

    σιγά μην καταλαβαίνει!
    αυτό κάθε σαββατοκύριακο, έξω είναι και ξενυχτάει. πως ξυπνά για το φροντιστήριο, ενας θεός ξέρει!

    να είναι ευτυχισμένο θέλω. από έξι χρονών, θέλει νομική, αν περάσει φιλοσοφική, τι θα γίνει;;; θα ξαναδώσει;

    άσε μου ανεβαίνουν οι σφύξεις!


    μπράβο στο γιο σου. μπράβο μέσα από την καρδιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

    ευχαριστω πατρίδα!
    και αν περάσει, έχει γλέντι για το σόι στα χίλια δέντρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Kafros

    να σου πω ότι έχεις άδικο, δε θα το κάνω, γιατί αλήθεια είναι.

    ο υδραυλικός τα έχει τα φράγκα. ο δικηγόρος μάλλον χαρτζηλικώνεται από τη μαμά του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. sunnefoula

    εμείς το παιζουμε κάθε μέρα αυτό το σενάριο. η μαμά μου οταν τηλεφωνώ, μιλά σιγά γιατί το παιδί διαβάζει.
    η μαμά μου θα έχει πίεση είκοσι στις πανελλαδικές!

    ωχ παναγία μου!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS

    άρα το έχεις πρόσφατο το σοκ!

    τα έχω δει όλα πάντως!

    καλό μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ

    δίκιο εχεις.
    και το πουλάκι μου, έχει αποδείξει ότι μπορει να επιτύχει!
    πάντως εγώ τα έχω παίξει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. liakada

    ποιας ανηφόρας; αυτός είναι ο γολγοθάς. αν περάσει εκεί που θέλει, το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να ρίχνω φράγκα, αυτό είναι το δύσκολο. να περάσει. άσε που έχω τη δυνατότητα να τον φέρω αθήνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ὑποθέτω ὅτι ἔχεις windows γιὰ λειτουργικό.
    Γιὰ windows 2000 ἢ XP, ἀκολούθησε τὶς ὁδηγίες: http://support.microsoft.com/kb/750106/el.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ανώνυμος

    δε μας χέζεις ρε φίλε.
    εσύ το χαβά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

οι δικές σου σκέψεις ποιές είναι;

σχόλια γραμμένα με αγγλικούς χαρακτήρες θα σβήνονται αμέσως. αν δε γνωρίζετε πως γυρνά το πληκτρολόγιο στα ελληνικά, ρωτήστε να μάθετε!

Από το Blogger.

ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ ΕΔΑΦΗ

ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ ΕΔΑΦΗ
ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΙΝΕΨΕΙΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΠΕΦΤΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΛΑΚΩΝΕΙ

Αναγνώστες