ΒΡΕ ΚΑΛΩΣ ΤΟ ΜΟΥ!

Ronin.gr - widget IP και λειτουργικού

7 Φεβ 2011

ΤΙ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΤΗ...





Σήμερα είχε μια εκπληκτική ημέρα. Λιακάδα, ελαφρύ αεράκι, νέφος βέβαια, αλλά έχουμε μάθει να ζούμε μαζί του.

Ιδανική μέρα για βόλτα.

Και σκέφτομαι το πουλάκι μου, το γιο μου. Από τις οκτώ κλεισμένος μέσα στο φροντιστήριο για εντατικά μαθήματα και διαγωνίσματα.

Και όχι μόνο ο δικός μου γιος. Τα παιδάκια όλου του κόσμου που είναι στην τρίτη λυκείου. Που αντί να βγουν μια βόλτα να ξελαμπικάρουν, κάθονται σε ένα γραφείο και διαβάζουν. Λύνουν ασκήσεις, κλίνουν ρήματα στα αρχαία, διαβάζουν λατινικά και γράφουν εκθέσεις.

Χάνουν τις μέρες τους για να κερδίσουν το μέλλον τους. Ποιο μέλλον ακριβώς; Οι επιστήμονες είναι άνεργοι, οι διδάκτορες επίσης. Αν θες να προκόψεις πρέπει να έχεις μέσον. Χωρίς αυτό δεν κάνεις τίποτα. Χωρίς τις γνωριμίες δε γίνεται κάτι. Με γνωστούς θα προσληφθείς. Με φίλους θα διοριστείς. Με την αξία σου, κλάφτα Χαράλαμπε!

Στην πολυκατοικία μου μένει κοπέλα που τελείωσε στο Βόλο πληροφορική. Τέλειωσε στον προκαθορισμένο χρόνο. Και είναι άνεργη. Έκανε ένα μεταπτυχιακό για να μην κάθεται. Έκανε και άλλο ένα γιατί ήταν άνεργη για να μην είναι όλη μέρα σπίτι. Τώρα δεν την παίρνουν στη δουλειά γιατί έχει περισσότερα προσόντα από όσα χρειάζονται. Την άλλη εβδομάδα φεύγει για τη Γερμανία. Έστειλε ένα βιογραφικό και της πρόσφεραν δουλειά σε δυο μέρες.

Στον τρίτο όροφο, μένει ένα παλικάρι 25 χρονών. Μόνιμα η  μάνα το έκλαιγε γιατί δε διάβαζε. Είναι ο μοναδικός στην πολυκατοικία μας που έχει μερσέντες, αγόρασε σπίτι δυο δρόμους παρακάτω και το διαμορφώνει για να το νοικιάσει. Φτιάχνει και εξοχικό. Τι δουλειά κάνει;;; υδραυλικός. Μάλιστα. Υδραυλικός και έχει και τρεις υπαλλήλους. Ακριβοθώρητος. Για να έρθει να φτιάξει το καζανάκι περίμενα τρεις μέρες. Και έβαλα μέσον τη μαμά του που της κάνω κάτι ενέσεις για το πόδι της.

Χάνουν τις μέρες τους τα παιδιά μας, χάνουν την ανεμελιά της νιότης, την άοκνη ξενοιασιά τους. 
                      
 (Η ανάρτηση γράφτηκε Κυριακή πρωί, είναι προγραμματισμένη).

28 σχόλια:

  1. Δεν έχεις και άδικο βρε Ρία..
    δεν το βλέπουμε? Σε λίγο θα ντρεπόμαστε να λέμε ότι δουλεύουμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχ, Ρία μου, χωριό και πάλι χωριό λέω εγώ... τα παιδιά παλεύουν, γιατί; ...για να φύγουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν έχεις καθόλου άδικο... Εγώ είμαι από την μεριά των φροντιστών, αυτών που ταλαιπωρούν τα παιδιά επιπλέον της σχολικής επιβάρυνσης.

    Ή μάλλον ήμουν, μέχρι και πέρσι. Φέτος, δεν βρήκα φροντιστήριο στη νέα πόλη που μετακόμισα και έχω μείνει με το πουλί στο χέρι.

    Το πρόβλημα έχει πολλές προεκτάσεις. Πριν 20-30 χρόνια, δηλαδή όταν ήταν μαθητές οι γονείς των σημερινών 18άρηδων, με ένα πτυχίο πανεπιστημίου γαμούσες και έδερνες. Αυτό οδήγησε τους τότε 18άρηδες και σημερινούς γονείς να σπρώξουν τα παιδιά τους προς την ανώτατη εκπαίδευση.

    Κάπως έτσι, η χώρα γέμισε από πτυχιούχους που δυστυχώς δεν έχει που να τους βάλει. Οι άνεργοι πτυχιούχοι των καθηγητικών σχολών έμεναν αδιόριστοι, και αυτό ώθησε στην άνθηση των φροντιστηρίων, γιατί, που αλλού θα δουλέψει ο άνεργος πτυχιούχος μαθηματικός/φιλόλογος/φυσικός και πάει λέγοντας;

    Φυσικά, εδώ μπήκε και ο παράγοντας διατήρησης αυτής της κατάστασης, γιατί, αν χτυπηθεί η παραπαιδεία (πράγμα που το ακούω εδώ και 15 χρόνια), θα μείνουν στον δρόμο εκατοντάδες χιλιάδες επιπλεόν πτυχιούχοι. Αυτοί που δυστυχώς πληρώνουν το μάρμαρο, είναι οι γονείς.

    Σε όλα αυτά, βάλε και τον μιμητισμό που επικρατεί μεταξύ των γονέων, γιατί να πηγαίνει το παιδί του άλλου φροντιστήριο, θα πάει και το δικό μου, να γράψει καλύτερα, να περάσει σε καλύτερη σχολή.

    Φυσικά, με τόση ζήτηση για την ανώτατη εκπαίδευση, έχει γεμίσει η χώρα με σχολές τύπου ψυχολογία πέστροφας, που δεν έχουν καμία αποκατάσταση, και αυτό το πράγμα έχει λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης των τοπικών μικρών κοινωνιών. Βλέπεις, ο φοιτητής δεν ξοδεύει απλά, είναι μια καταναλωτική μηχανή. Και τώρα δεν μπορούν να κλείσουν αυτές οι σχολές γιατί φωνάζουν οι κάτοικοι ότι τους γαμάνε την οικονομία. Δηλαδή επειδή η ταβέρνα του Κυρ-Κωστα στο Μεσολόγγι θέλει έσοδα, να πληρώνει ο μαλάκας ο γονιός.

    Μας έχουν πείσει εδώ και πολλά χρόνια ότι το πανεπιστήμιο είναι μονόδρομος. Και εδώ και πολλά χρόνια η χώρα παράγει ΧΙΛΙΑΔΕΣ πτυχίουχους κάθε χρόνο, ενώ παραβλέπουμε πως οι τεχνίτες είναι ελάχιστοι. Παίρνεις τηλέφωνο έναν υδραυλικό και σου λέει ότι μπορεί σε 5 μέρες.

    Το βίτσιο του Έλληνα γονιού, οι μόδες με τις σχολές (πληροφορικές και οικονομικά πριν λίγα χρόνια, παιδαγωγικά πρόσφατα, κτλ) και αυτά που σου προανέφερα μας έχουν φέρει σε αυτήν την κατάσταση.

    Και δυστυχώς είναι θέμα νοοτροπίας, παιδείας και χίλιων άλλων συναφών παραγόντων, που είναι δύσκολο να αλλάξουν.

    Είχα γράψει κάποτε και ένα αντίστοιχο ποστ, ρίξε μια ματιά:

    http://sourotiri.blogspot.com/2008/08/blog-post_28.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όπως τα λες Ρια μου...
    Οι άνεργοι θα βλέπουν μνησίκακα αυτούς που έχουν μια δουλειά και ας παίρνουν 580 ευρω...χάλια μαύρα
    Φιλιά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με λίγα λόγια στα 12 χρόνια που λείπω από την πατρίδα δεν άλλαξε τίποτε και πάλι τίποτε...

    Καλή επιτυχία και καλό κουράγιο στον γιό σου και να μην πάψει ποτέ να ελπίζει σε ένα καλύτερο μέλλον.

    Ο δικός μου είναι στον δρόμο να γίνει υδραυλικός ;-)

    φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. υστυχως αυτη ειναι η πραγματικοτητα Ρια μου.Ευτυχως που την ειχα "ψιλιαστει την δουλεια" απο πριν και δεν εσπρωξα ποτε τα παιδια μου στο να μπουν σε μια καλη σχολη(ο αντρας μου παντα μου φωναζε βεβαια γιατι ηταν αντιθετος)και το αποτελεσμα ηταν να σπουδασει η κορη μου τουριστικες επιχειρησεις( οι μαμαδες και οι συμμαθητριες μα κοιτουσαν με περιφρονηση θυμαμαι! οταν ειχαν βγει τα αποτελεσματα) και ο γιος μου να τελειωσει μονο το Λυκειο!! Τελικα, η κορη μου με το που τελειωσε πριν απο 2 χρονια, εκανε την πρακτικη της στο καλυτερο ξενοδοχειο της πολης μας(Ναυπλιο) ο διευθυντης την εκτιμησε και την εκανε μονιμη.Ο γιος αν είναι κομπιουτερακιας και θα μπορουσε να εκμεταλευτει τις γνωσεις του,προτιμισε να μεινει στο μαγαζι με τον πατερα του( ταπετσαριες επιπλων).
    ΟΛα καλα θα μου πεις!!! Ελα μου που η οικονομικη κριση εχει αφησει τα ιχνη της παντου και το ξενοδοχειο απελυσε ατομα,ευτυχως οχι την δικια μου αλλα για να μην την απολυσουν της εδωσαν για 1 μηνα αδεια ανευ αποδοχων!! και θα δουμε!! και το μαγαζι μας δεν παει καθολου καλα και τωρα ο γιος ψαχνει για δουλεια!! Αστα βραστα και φασκελωστα ετσι οπως εχουμε γινει:-(
    Υπομονη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σωστές παρατηρήσεις, μακάρι να τις κάνουμε δράσεις!
    Μέχρι τότε, καλή επιτυχία στο παιδί! Μάνα κουράγιο ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αναρωτιέμαι λοιπόν κάθε μέρα, δύο πτυχεία, ένα master και δύο διδακτορικές διατριβές ... μισή ζωή μελετώντας! Και;

    Μία αγκαλιά με άρωμα άνοιξης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Απο την άλλη τι θα εκανες αν ερχόταν ο γιος σου και σου έλεγε: Μάνα,θελω να γίινω υδραυλικός! Θα τον αφηνες;

    Δεν ξέρω! Πιστευω πως αν η ανεργία χτυπά την πόρτα όσων έχουν κάποια εφόδια μια φορά, θα χτυπήσει εκατό φορές αυτών που δεν έχουν διόλου εφόδια!

    Η αλήθεια είναι πως τόσους πιτσαδόρους μορφωμένους άλλη χώρα δεν έβγαλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η αλήθεια είναι πως χρειαζόμαστε τεχνίτες κι αυτοί είναι λίγοι και καλοπληρωμένοι.
    Επίσης αλήθεια είναι πως η παιδεία είναι ύψιστο αγαθό και επιθυμία.

    Εχει όμως συνδεθεί η μόρφωση και η εκπαίδευση με το "πόσο θα βγάζω όταν τελειώσω".

    Όταν ο νέος αγαπάει αυτό που σπούδασε και θέλει να αφοσιωθεί στην επιστήμη του, πιστεύω, κάποια μέρα θα δικαιωθεί.
    Αν το έκανε μόνο και μόνο για να τα κονομήσει με το πτυχίο του , τότε καλύτερα να μάθει μια τέχνη για να τα κονομήσει ούτως ή άλλως.

    Εμείς οι γονείς πρέπει να σταθούμε κοντά τους είτε ηθικά ,
    είτε (αγόγγιστα) και στο χαρτζηλίκι τους ,
    όσο μπορούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έχω κι εγώ δυό μικρά παιδιά Ria και δεν ξέρω τι θα γίνει όταν μεγαλώσουν. Τί είναι το σωστό. Να σπουδάσουν, αν αποδειχτεί ότι το μυαλό τους είναι ικανό, ή να διαλέξουν μια τέχνη; Είναι δύσκολο να ληφθεί μια απόφαση, πρώτα από τα ίδια τα παιδιά και μετά από του γονείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 25 χρονών, τελείωσα μια σχολή που έχει βάση 18, πήγα στρατιώτης, και τώρα κάθομαι μέχρι να γνωρίσω το κατάλληλο γνωστό.... Καλή επιτυχία στο γιο σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χαρα στην καταπιεση που περνανε τα βλασταρια μας!
    Μαλλον χασαμε την κριτικη ματια στο τι συμβαινει διεθνως.
    Και γιατι συμβαινει διεθνως κατι τετοιο,
    ειναι γιατι τα βλασταρια μας,
    δεν εχουν την ικανοτητα να δουν..
    Μια ικανοτητα που μαλλον εμεις τους την στερησαμε,
    με λαθος επιλογες και κριτηρια,
    στο τι ειναι καλο για αυτα στο μελλον!
    Πιο απλα δεν μπορω να εκφρασθω;)

    Υγ..Το μηλο,
    δεν πεφτει παντα κατω απο την μηλια!
    Αμα ειναι κεκλιμενος ο χωρος που βρισκεται το χωραφι,
    προσγειωνεται και κατω απο την κερασια;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Hfaistiwnas

    αμ δεν ντρεπόμαστε φίλε μου, αν ντρεπόμασταν, θα ήταν αλλιώς τα πράγματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. thinks

    μεγάλη αλήθεια δημήτρη. παλεύουν γιατί ακόμα έχουν όνειρα, γιατί πιστεύουν ότι τα πτυχία και τα μάστερ θα τους βρουν δουλειά. άνεργους θα τους κάνουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Sourotiri

    πουλάκι μου εκπαιδευτικός είσαι!!!
    οπως τα γραφω και όπως τα γράφεις είναι. ένας φαύλος κύκλος που τον πληρώνουν οι γονείς. ξέρεις πόσο δίνω κάθε μήνα στο κεντρικό της αθήνας φροντιστήριο του γιου μου; ξέρεις πόσο έδωσα από 15 μαΐου πέρσι μέχρι 15 ιουνίου;;;; 1830 ευρώ.
    ιδιαίτερα και εγγραφή στο κεντρικό για εντατικά. μόλις μπήκε ο αύγουστος έδωσα και τα υπόλοιπα. για εξι εβδομάδες εντατικών, δηλαδή έξι ώρες τη μέρα και το σάββατο, έδωσα 1100 ευρώ. χώρια τα μηνιάτικα από σεπτέμβρη. τα είδα και τα βλέπω όλα...

    ο ανηψιός μου θέλει να μπει στη στρατιωτική ιατρική. ευτυχως ο γιος μου δε θέλει ιατρική. γνωρίζω τα ζόρια των γιατρών, την ανεργία, την υπερπληθώρα και όλα τα προβλήματα του επαγγελματικού τους βίου. όπως δε θέλει και στρατιωτικές σχολές που θα τον εξασφάλιζαν.

    έχει ένα όνειρο, ποια είμαι εγώ που θα του το στερήσω; θα κάνω ότι μπορώ για να το υλοποιήσει. μετά ας κάνει ότι θέλει. τα εφόδια θα του τα προσφέρω, από εκεί και μετά, δεν μπορώ να τον βοηθήσω άλλο. ας παλεψει στην αρένα που διάλεξε.

    ο μικρός ο ανηψιός μου το δήλωσε. θα βγάλω το λύκειο και μη με πρήζετε. πανεπιστήμιο γιοκ. σύντομος σαφής και περιεκτικός. δε σηκώνει κουβέντα, το τι θα κάνει, ας το βρει μόνος του.

    και όπως σκέφτομαι εγώ, έτσι σκέφτονται και οι περισσότεροι γονείς. και εκεί ίσως σφάλουμε. γιατί δεν εξηγούμε την πραγματικότητα στα παιδιά. άν ξέραν το γολγοθά που τα περιμένει, ίσως να είχαν άλλες φιλοδοξίες. τώρα έχει γεμίσει ο κόσμος επιστήμονες που κάνουν δουλειά δημοσίου υπαλλήλου γιατί με αυτην εξασφαλίστηκαν. και τα χρόνια του χάσανε στο πανεπιστήμιο, και δυσαρεστημένοι είναι από τη δουλειά που κάνουν. άσε που έκατσαν και μερικά χρόνια άνεργοι, θα παρουν σύνταξη στα 85!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΦΟΥΛΗ

    ρε φούλη, για σιγά, 580 ευρώ είναι κοντά 200.000 δραχμές. όταν εγώ βγήκα από τη σχολή πριν 22 χρόνια έπαιρνα 112.000 δρχ. δηλαδή κοντά στα 320 ευρώ. και ένιωθα και περήφανη. σε 22 χρόνια και αυτοί θα κοντεύουν τις 2000 που εγώ ακόμα δεν τις παίρνω.

    δηλαδή μήπως το έχουμε παραξηλώσει;;; δηλαδή αν είχαμε δρχ θα έπρεπε να παίρνει ο πρωτοδιοριζόμενος ή απλός υπάλληλος χωρίς προσόντα 200.000 δρχ το μήνα;;;;

    έλεος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μάτα

    χαίρομαι που το παιδί είναι καλά, μάτα!

    καλά κάνει. δουλειά θα έχει πάντα. και λεφτά. δεν αφήνει κανείς βερεσέ στον υδραυλικό!

    και ναι, φιλενάδα, τίποτα άλλαξε στη χώρα μας, όσο λείπεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΜΑΡΙΒΙΛΗ Τ.

    λυπάμαι μαριβιλη, αλλά όλοι την πληρώνουμε την κρίση. άλλος λίγο άλλος πολύ. και μπράβο στο παιδί που διάλεξε να συνεχίσει τη δουλειά του πατέρα του. σε λίγο καιρό θα ανοίξουν οι δουλειές σας. δεν έχει λεφτά ο κόσμος για καινούργια έπιπλα. θα αλλάζει ταπετσαρίες και θα φαίνονται καινούργια. όπως και οι τσαγκάρηδες έχουν δουλειά. ξαφνικά από το πουθενά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. KitsosMitsos

    μάνα κουράγιο και μη δείχνεις την αγωνία σου στο παιδί, για να μην το γεμίζεις άγχος!!!

    κάνω τον καραγκιόζη για να μη ζορίζεται περισσότερο.

    ευχαριστώ για τις ευχές. εσύ για που τις επόμενες ημέρες;;; όλο και κάπου θα τριγυρίζεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Verónica Marsá

    άντε φιλενάδα, για σένα κάθε μέρα άνοιξη θα είναι τώρα!!!

    ένα πτυχίο, δύο μεταπτυχιακά, χώρια άλλες μετεκπαιδεύσεις. μια ζωή στα θρανία και αποτέλεσμα πολύ μικρό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Coula

    κάνεις λάθος κούλα. η αλβανία έχει τόσους μορφωμένους χτίστες, οποιον αλβανό ρωτήσεις, στη χώρα του ήταν δάσκαλος, γιατρός, χημικος, φυσικός, μαθηματικός, δικηγόρος. αλλά ήρθε εδώ και κάνει το δούλο. ψέμματα λένε, αλλα΄πάντα ήθελα να το κοροϊδέψω που μας περνούν για μαλάκες και μας πουλούν τριχες λες και δεν καταλαβαίνουμε.

    αν ο γιος μου ήθελε να γίνει υδραυλικός, αν ήταν η επιθυμία του δε θα είχα καμιά αντίρηση. ηθοποιός και δημοσιογράφος να μη γίνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. bilsot

    θα συμφωνήσω μαζί σου. αν αγαπά αυτό που κάνει ότι και αν είναι, αργά η γρήγορα, θα επιτύχει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. teleytaios

    ότι θέλουν πρέπει να κάνουν. και έξυπνα να είναι και να παίρνουν τα γραμματα μπορεί να θέλουν να γίνουν ξυλογλύπτες. ακόμα και με αυτό θα επετύχουν αν το αγαπούν και τους κόβει. αν δεν παίρνουν τα γράμματα και θέλουν να γίνουν επιστήμονες να ανησυχήσεις...

    σα σωστός γονιός, πρέπει να τα βοήθησεις να υλοποιήσουν τα όνειρά τους. μετά θα βρούν το δρόμο τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Mikros Alitis

    άρχισε το ψάξιμο. σκούρα τα πράγματα αγαπητέ μου. όχι μόνο για σένα, αλλα΄για πολύ κόσμο. είναι και τα νεα μέτρα το ένα χειρότερο από το αλλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Vrakas Kostas

    έχεις φάει μήλο στο κεφάλι γιατί φυσάει και είσαι κάτω από έλατο;;; αν όχι, έλα κατά καρδίτσα μεριά να σου εξηγήσω το όνειρο!

    σωστά το θέτεις. όταν λέμε στα παιδιά διάβασε να περάσεις στο πανεπιστήμιο να γίνεις άνθρωπος, τότε αυτόματα τα οδηγούμε προς μία και μόνο κατεύθυνση...

    εμείς φταίμε. αυτά δεν ξέρουν. αλλά και πως να αρνηθούμε τις επιθυμίες τους; πως να τους πούμε ρε παλικάρι θα είσαι άνεργος; μη γίνεσαι γιατρός, γίνε πατωματάς;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ρία σε αυτό φταίνε και οι γονείς. Έχουνε συνδέσει την επιτυχία με τις σπουδές λες και αν δε σπουδάσεις δε θα επιτύχεις. Τους έχει μείνει κατοχικό σύνδρομο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Panos Konstantinidis

    έτσι είναι πάνο. αν δεν πάρεις ένα πτυχίο, δεν αξίζεις. αυτό είναι το μήνυμα που περνάμε στα παιδιά μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

οι δικές σου σκέψεις ποιές είναι;

σχόλια γραμμένα με αγγλικούς χαρακτήρες θα σβήνονται αμέσως. αν δε γνωρίζετε πως γυρνά το πληκτρολόγιο στα ελληνικά, ρωτήστε να μάθετε!

Από το Blogger.

ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ ΕΔΑΦΗ

ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ ΕΔΑΦΗ
ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΙΝΕΨΕΙΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΠΕΦΤΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΛΑΚΩΝΕΙ

Αναγνώστες