ΒΡΕ ΚΑΛΩΣ ΤΟ ΜΟΥ!

Ronin.gr - widget IP και λειτουργικού

31 Ιουλ 2009

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ!

Όπως είχα γράψει στην προηγούμενη ανάρτηση, πήγα στο Λονδίνο για δέκα μέρες.

Με άριστα το 100, δίνω με πολύ επιείκεια ένα 70 στο Λονδίνο.

Και επειδή γνωρίζω ότι πολλοί φίλοι που διαβάζουν τις αναρτήσεις μου θα παρεξηγηθούν, να γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι θα πω κακίες.

Το αεροπορικό ταξίδι ήταν σχετικά άνετο. Το θέμα του ύψους και των τριών μας που ξεπερνά το 1,80 το προσπερνώ για να μην αρχίσω να τα βάζω με τις αεροπορικές εταιρείες που βάζουν τις θέσεις πολύ κοντά για να είναι περισσότερες!

Και φτάνουμε αισίως στο Stansted. Φύγαμε πολύ πρωί και 09:30 είμασταν εκεί. Κρύο. Είχαμε πάρει κάτι ελαφρά ζακετάκια, βόρεια λέμε, πάμε ας πάρουμε και το κατιτίς μας να είμαστε πιο άνετα. Τι άνετα? Ψοφήσαμε από το κρύο.

Στο αεροδρόμιο άρχισε να φαίνεται ο ρατσισμός των βρετανών. Αν ήσουν κίτρινος, μαύρος, σκούρος, σου ψάχνανε μέχρι και το σωληνάριο της οδοντόκρεμας. Εμείς δεν κινδυνέψαμε. Είμαστε ολόλευκοι και έτσι παραμείναμε γιατί ήλιο στο Λονδίνο είδαμε στις δέκα μέρες, μέχρι και 3 ώρες σύνολο!

Η διαδρομή στο Λονδίνο ήταν σχετικά γρήγορη.

Το μετρό τους ήταν απαράδεκτο. Βρώμικο, παντού πεταμένες χαρτοπετσέτες, ποτήρια πλαστικά, μπουκάλια και γενικά απομεινάρια γευμάτων γιατί επιτρέπεται να φας και να πιεις μέσα στα βαγόνια. Δεν έχει κυλιόμενες σκάλες ή ανελκυστήρα σε όλους τους σταθμούς και άμα είσαι τρία επίπεδα κάτω, άντε να ανεβάσεις τη βαλίτσα στην κορυφή να βγεις στο επίπεδο του δρόμου! Δε χάνεσαι, πρέπει να είσαι τουλάχιστον χαζός για να χαθείς στο μετρό. Πάει παντού, έχει ενημερωτικά παντού αλλά είναι πενταβρώμικο και δε βρήκαμε πουθενά ένα κάδο απορριμάτων γιατί φοβούνται τις τρομοκρατικές ενέργειες.

Παντού, όπως το γράφω παντού, υπάρχουν κάμερες. Περιμένοντας να βγάλουμε κάρτα απεριορίστων διαδρομών με το μετρό και τα λεωφορεία μέτρησα μόνο 7 σε ένα χώρο όχι παραπάνω από το σαλόνι ενός αξιοπρεπούς διαμερίσματος.

Οι δρόμοι τεράστιοι, όχι καθαροί γιατί αφού δεν έχει κάδους, πετούν τα πάντα κάτω. Η συγκοινωνία είναι πολύ καλή. Η κίνηση στους δρόμους όχι ιδιαίτερη. Τα λεωφορεία έρχονται γρήγορα, είναι λίγο πολύπλοκο το σύστημα με τις στάσεις των λεωφορείων, αλλά είναι αποτελεσματικά.

Τα κτήρια είναι εντυπωσιακά. Έργα τέχνης. Όλα σχεδόν με σκαλισμένα αγάλματα ή θυρεούς. Εντυπωσιάστηκα πολύ.

Τα ξενοδοχεία πανάκριβα αλλά η ποιότητά τους κάτω του μετρίου. Πλήρωσα 2500 λίρες Αγγλίας για δέκα μέρες για ένα δίκλινο το οποίο είχε θέα τον απέναντι τοίχο, ήταν υπόγειο και ήταν και μάστερ σουίτ!!! Χωρούσαμε με το ζόρι με τον Ιάσιο, έχουμε και τα κιλάκια μας, σαν καρδερίνες σε κλουβί μινιατούρα ήμασταν. Το πρωινό φτωχό ως πάμφτωχο, έπαιρναν τα πάντα από το σούπερ μάρκετ της γωνίας. Το διαπίστωσα ένα πρωί που πήγα να κάνω ένα τσιγαράκι έξω από την κεντρική είσοδο του ξενοδοχείου.

Τα πάντα είναι πανάκριβα. Αλλά όταν έχουν εκπτώσεις, έχουν εκπτώσεις. Μέχρι και 70% κάτω ίσως και περισσότερο. Τα μαγαζιά είναι ανοιχτά και τα σαββατοκύριακα. Ναι ναι, και τα σαββατοκύριακα. Πρέπει και οι δημόσιοι υπάλληλοι να ψωνίζουν τα πάντα. Ανοίγουν στις 12 το μεσημέρι και κλείνουν στις 18:00! Για τις Κυριακές μιλάω!

Τα μουσεία τους είναι πολύ οργανωμένα. Μερικά είναι δωρεάν, τα περισσότερα όχι. Έχουν καταφέρει να εκμεταλλευτούν τα πάντα. Την ιστορία τους, το υπέδαφός τους, τη φύση. Ακόμα και τα κτήριά τους αποτελούν αξιοθέατα. Οι εκκλησίες τους έχουν τουλάχιστον 12 λίρες είσοδο. Ακόμα όμως και μέσα σε αυτές, υπάρχουν καταστήματα αναμνηστικών δώρων και μερικές φορές οι τιμές τους είναι εξωφρενικές.

Παντού υπάρχουν ανταλλακτήρια συναλλάγματος που όμως λειτουργούν και σαν καταστήματα σουβενίρ.(καλύτερα να τα αποφεύγετε όπως ο διάολος το λιβάνι).

Όσοι εργάζονται ως πωλητές σε καταστήματα, οδηγοί, σερβιτόροι, ασφάλεια στο δρόμο ή στο μετρό, είναι όλοι μαύροι, ινδοί, κινέζοι.
Οι βρετανοί είναι αστυνομικοί και οτιδήποτε φοράει κουστούμι. Δεν είδα βρετανό να καθαρίζει, να σερβίρει ή να φυλάει κάτι.

Ο καιρός χάλια. Ξυπνάς και πονούν τα κόκαλά σου από την υγρασία. Βγαίνεις στο δρόμο, έχει ήλιο και σε δυο λεπτά με το περπάτημα ζεσταίνεσαι και βγάζεις το μπουφανάκι σου, σε λίγο είσαι μούσκεμα από τη βροχή που ούτε κατάλαβες πως έγινε! Έχει σταματήσει και εσύ μένεις με την απορία γιατί έβρεξε αφού έχει ήλιο. Σχιζοφρένεια. Δεν κάνω πλάκα.

Εκπληκτικά τα βιβλιοπωλεία τους. Έχουν τα πάντα. Πολύ οργανωμένα, ενημερωμένα, φτηνά, με φοβερές προσφορές. Μόνο μη ζητήσεις κάτι που έχει σχέση με την Ελλάδα! Στο βιβλιοπωλείο FOYLES βρήκα βιβλία σχετικά με τις πρωτεύουσες όλου του κόσμου, εκτός της Αθήνας. Βιβλία με φωτογραφίες από όλες τις χώρες εκτός της Ελλάδας. Ιστορικά ντοκουμέντα από παντού πλην της χώρας μας και της Κύπρου. Τουρκικά, άφθονα.

Το μουσείο (το βρετανικό, τρόπος του λέγειν), ήταν εντελώς γεμάτο με θησαυρούς από όλον τον κόσμο. Ξεχάστε ελληναράδες μου τα ελγίνεια. Δε θα τα πάρουμε ποτέ. Το μουσείο δεν έχει ΤΙΠΟΤΑ ΜΑ ΤΙΠΟΤΑ βρετανικό μέσα. Αν επιστραφούν τα μάρμαρα του Παρθενώνα, θα απαιτήσουν τα δικά τους εκθέματα και οι Αιγύπτιοι, και οι κινέζοι και οι λαοί του Ιράν, Ιράκ, Περού και Κορέας και φυσικά και οι ισλαμιστές. Χαμένη υπόθεση η επιστροφή των μαρμάρων.

Είδα πολλά, μίλησα με πολλούς, βρετανούς και μη και το συμπέρασμά μου είναι πως πιο ρατσιστικός λαός από τους βρετανούς δεν υπάρχει, απλά δεν το λένε!

Κήποι, πάρκα, πλατείες, παγκάκια, αγάλματα παντού. Ο Ιάσιος και ο γιος μου το λάτρεψαν το Λονδίνο. Εγώ πάλι, όχι. Αθήνα και ξερό ψωμί.

Η μόδα χάλια, σε ρούχα παπούτσια τσάντες. Χίλιες φορές καλύτερα εδώ. Οι τιμές, εξαρτάται από πού πας να ψωνίσεις, αλλού καλές, αλλού εξωφρενικές. Το HARRODS θα μπορούσε να είναι σε κάποια ισλαμική πρωτεύουσα. Λευκό εκτός από έλληνες, δεν έβλεπες μέσα. Τόπος συνάντησης των απανταχού ισλαμιστών στο Λονδίνο είναι.

Είδα πολλούς επαίτες και άστεγους. Δυο φορές μας ζήτησαν τσιγάρο και πολλές χρήματα. Όταν μάλιστα το μόνο κέρμα που είχα ήταν ένα δίλιρο, ο επαίτης έκανε σαν τρελλός από τη χαρά του! Ζητούσε καμιά πένα και πήρε δυο λίρες! Κοιμόταν κάθε βράδυ σε μια εσοχή ενός mall και δυο φορές του πήγαμε με το γιό μου ένα χάμπουργκερ και κόκα κόλα. Μας χαιρετούσε καθημερινά βγάζοντας το καπέλο του.

Όσον αφορά την περιβόητη γρίπη, μόνο εδώ εχουμε υστερία. Εκεί οι άνθρωποι ούτε που τη σκέφτονται. Έχουν σύνολο 100.000 κρούσματα. 2 θανάτους και σιγά το πράγμα σε μια χώρα με 90.000.000 κατοίκους που οι μισοί είναι αλλοδαποί και οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι έξω από τα βρετανικά δεδομένα!

Και επειδή η ανάρτηση βγήκε όχι σεντόνι αλλά τέντα για το ΟΑΚΑ, το κλείνω εδώ το κουτάκι με τις κακίες.

Μια φωτογραφία μόνο και είναι από αυτές που τράβηξα εγώ..

30 σχόλια:

  1. Αχουυυ να σε ακούσει η νύφη μου ,του αδελφού μου η γυναίκα είναι Εγγλέζα
    από το LESTER...
    Λένε ότι πας σε μεγαλοκατάστημα,
    παίρνεις ένα ρούχο για γάμο, το φοράς με την ταμπέλα από μέσα, και μετά το πας πίσω και λες, (δεν μου ταιριάζει) και τέλος...
    Αν ποτέ χωρίσω, και ξαναπαντρευτώ θα πάω να πάρω το νυφικό ετσι χιχιχι.
    Δεν πειράζει που δεν σου άρεσε, μάζεψες εμπειρίες....
    Καλό μήνα αύριο ντε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. φιλεναδα/ανιψια
    ματς μουτς καλως μας ηρθες
    η αναρτηση ειναι αο αυτες που προσωπικα ξερεις η θειουλα λατρευει...
    λοιπον περιμενω και αναρτηση Νο 2 για τα γκομενακια και φυσικα το εκτενεστερο σοπινγκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. χαχαχα γέλασα απίστευτα!!!
    "σαν καρδερίνες σε κλουβί μινιατούρα ήμασταν" καλύτερη ατάκα!
    Επίσης τι να βάλουν βρε οι Βρετανοί στο μουσείο; Το Στόουνχετζ;;
    λολολολ!
    Καλώς όρισες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άντε και σε καμιά παραλία τώρα να έρθεις στα ίσια σου!

    Καλό Αύγουστο να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν θα σταθώ σε όλα όσα δεν σου άρεσαν, ή σου ξίνισαν, ή σε χάλασαν...Σε πολλά συμφωνούμε, εξάλλου είναι τόσο χαριτωμένα γραμμένα που το ΄φχαριστήθηκα.
    Θα σταθώ όμως στο Ξενοδοχείο, που σίγουρα την πάτησες και από άποψη κόστους και από άποψη σέρβις.
    Με πολύ, ΠΟΛΥ λιγότερα, έχεις φοβερή εξυπηρέτηση και τέλειο δωμάτιο.
    Το Continental Breakfast ή το English Breakfast, σε όλα όσα έχω πάει - και δεν είναι λίγα - είναι από τα καλύτερα πρωινά, που μπορεί κάποιος να γευτεί στην Ευρώπη! Μιλάμε τρως και πίνεις (καφέδες και χυμούς) του σκασμού, με φοβερή ποιότητα και ποσότητα, η οποία σε κρατά μέχρι αργά το απόγευμα χορτάτο.
    Τα παράπονά σου στο πρακτορείο, που...επιεικώς σε έγδαρε!
    A propos, αν θες, στείλε μου με μαίηλ το όνομα του Ξενοδοχείου, μην τύχει και την πατήσω.
    Φλκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για αυτό οι εγγλέζοι λυσσάνε μόλις έρθουν Ελλάδα, δεν είναι να απορεί κανείς!

    Έτσι, πες τα ρια , για να μην νομίζουμε ότι είναι Ευρωπαίοι και κάτι τρέχει στα γύφτικα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ρία σε κάποια από αυτά που λες έχεις δίκαιο, σε κάποια άλλα όχι. Δε θα κάτσω να αναλύσω την καταχώρησή σου, είναι αρκετά μακροσκελής :) Ελπίζω μόνο να πέρασες καλά γιατί το Λονδίνο είναι όντως διαφορετικό από την Αθήνα, πολύ διαφορετικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΦΟΥΛΗ

    kαλό μήνα φούλη μου!
    δεν είναι ότι δε μου άρεσε. είναι ωραία πόλη, απλά με απογοητευσε!

    δεν ξέρω για τα ρούχα αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα επιστροφής, αυτό που ξέρω είναι ότι τα πραγματικά καλά ρούχα με γούστο και ποιότητα, είναι πανάκριβα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Aunt Donna

    τι διάβασα ρε θειά στο μπλογκ σου?
    τι μαλακία έκανες πάλι?

    πήγαμε στο λονδίνο με 2500 λίρες και γυρίσαμε πίσω με 13 λίρες.
    είναι πανάκριβα. μόνο ένα ζευγάρι παπούτσια πήρα με την ασορτί τσάντα τους βέβαια και αυτά γιατί τη μια μέρα είχαν 90 λίρες και την άλλη 17!!! ναι 17 λίρες. γιαυτό και τα πήρα.
    πήρα βιβλία, και εγώ και ο ιάσιος πήραμε πάνω από 25 βιβλία, πανάκριβα, μοναδικά. εγώ πήρα και κάτι πένες που τις έχω μέντα. γυάλινες, με φτερά χήνας, φτερό στρουθοκαμήλου, στυπόχαρτο και για να βάζω σφραγίδες, τέτοιες μαλακίες και φυσικά μελάνια για πένες σε ότι χρώμα φανταστεις.
    τα κοσμηματοπωλεία χάλια. καλά διαμάντια, καλές τιμές μόνο στα διαμάντια, είχα πάρει και το φακό μου μαζί, τα σχέδια λίγο ως πάρα πολύ κιτς.
    το burberry's χάλια μόδα. απορώ γιατί το έχουν περί πολλού!
    οι γκόμενοι χάλια. εγώ τον άνδρα τον θέλω πιο μπρουτάλ, αυτοί λίγο σαν ξεβαμένοι και φλούφληδες. γκομενο άγγλο δε θα έπιανα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Hfaistiwnas

    άμα έχω κέφια δεν πιάνομαι, ηφαιστιωνάκο.

    νά ηξερες πόσες φορές σε σκέφτηκα που είσαι στην καστοριά με τις γούνες με το κρύο που φάγαμε, δε λέγεται.

    άμα δεν έχουν να βάλουν στο μουσείο, να το κλείσουν το ρημάδι. να μας επιστρέψουν σε όλους τους λαούς ότι κατέκλεψαν και να πάνε από εκεί που ήρθαν.

    επαναλαμβάνομαι αλλά τα ελγίνεια ξεχάστε τα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Mistirios

    καλό μήνα!
    τι παραλία, από τη δουλειά τη δεύτερη είμαι καραντίνα. άσε που γύρισα με καταρροή και δέκατα.

    και δεν έχω και άλλη άδεια...
    σνιφ.

    του χρόνου έχει παρίσι, ελπίζω να είναι καλύτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ζ.

    αχ, πολύ φοβάμαι πως δε φταίει το πρακτορείο αλλά οι παραπλανητικές φωτογραφίες που είχε το ίντερνετ.
    μόνη μου τα έκλεισα.
    έμενα στο kensington rooms, crowmwell road 131-137!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. athinovio

    έχω ταξιδεψει αρκετά φιλενάδα.
    η πόλη που μου άρεσε περισσότερο ήταν η βιέννη. μετά η κοπενχάγη και μετά το λονδίνο.
    έχει εκπληκτικά κτήρια, με άφησαν άναυδη, αλλά η νοοτροπία και η παγκοσμιοποίηση εμπράκτως, με χάλασαν εντελώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Panos Konstantinidis

    όπως μου είπε στο τηλέφωνο η φίλη χειμωνιάτικη λιακάδα, το λονδίνο ή το λατρεύεις ή όχι. ε, εγώ δεν το λάτρεψα.

    θεωρώ ότι είναι υπερεκτιμημένο. ίσως φταίω εγώ που είχα πολύ μεγάλες προσδοκίες και απογοητεύτηκα.
    δε διαπίστωσα κουλτούρα. ένα συνοθύλλευμα από διαφορετικά στύλ, μια εμμονή στο παλιό, πραγματικά μερικές φορές ήταν κιτσ και φυσικά ρατσισμό και όχι μόνο στη ράτσα αλλά και στο πάχος!
    μπήκα σε ένα μαγαζί με ρούχα και όταν ρώτησα άν έχει large όχι πιο μεγάλο μου είπαν ότι πρέπει να αδυνατίσω. λυπάμαι, αλλά αυτό δεν είναι και ότι καλύτερο. δε με λες και φάλαινα, αλλά δεν είμαι και μινιόν.
    με ενοχλεί αυτή η ψηλομύτικη αντιμετώπιση που δεν είχαν οι μη εγγλέζοι υπάλληλοι σε καταστήματα.
    μπορεί το χάροντς να είναι το απόλυτο κακόγουστο συνοθύλλευμα αλλά οι υπάλληλοι ηταν κάτι παραπάνω από πρόθυμοι να σε εξυπηρετήσουν. και ας ήταν όλοι αφρικανοί και ινδοί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ρία ακριβώς (μα ακριβώς λέμε) το ίδιο αισθάνομαι κι εγώ για την Αθήνα κάθε φορά που έρχομαι. Από τη νοοτροπία των υπαλλήλων μέχρι την "κουλτούρα".

    Είναι θέμα το πως το βλέπει κάποιος μάλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Kαλώς επέστρεψες! Κριτικό αλλά και σωστό βλέμμα της παρέας, δεν χάρισες κάστανα στα εγγλεζάκια! Θα σου σχολιάσω άλλη στιγμή εκτενέστερα...
    Προς το παρόν πρέπει να προλάβω ανοιχτό το φαρμακείο γιατί εχω πα΄ρει ένα "αστακι" χρώμα στο δερματάκι μου ! Δεν θα μαυρίσει? Τότε θα δείτε!
    ανάρτηση αργά το βράδυ ...
    ταπεράκι δεν υπόσχομαι( γίνεται χαμός από παραγγελιες ppp)
    Υπόσχομαι τουρτα στη γιορτη σου ..
    ( I mean it .. )
    Φιλιαααααα
    Πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Rια μου τα ειχαμε πει ...
    Αχ βρε φιλενάδα... τυχαία νομίζεις έχει βγει το bloody foggy London σαν εκφραση? Φαγητό μηδέν ( fish and chips η συνεισφορά τους τους στη διεθνή κουζίνα.Μόνη σου ελπίδα να φας σε κανα καλο Κινέζικο ή Ινδικό στο Σόχο) )το κλίμα τους χάλια, μπόλικοι άστεγοι να κοιμονται στις εσοχές των βιτρινών, 99% οι εισπαρακτορες στα red buses Κινέζοι. Α δεν σου είπα οτι οι Burburies είναι κυρίως made in Taiwan ή Malaysia? κι αν ήθελες αυθεντική you had to say so?
    Το British Museum μουσείο κλοπιμαίων ...τι φωνάζουμε τόσο καιρό!
    Οσο για το ρατσισμό τους έχει αναζωπυρωθεί κι άλλο τελευταία?
    Οχι δεν είναι καθόλου ρατσιστές! Δες εδω:
    http://egxoiridio.wordpress.com/2009/08/03/transplantsandimmigration/

    Λοιπόν το επόμενο ταξίδι θα σου πω που θάναι ...
    Ετοιμάζομαι να αναρτήσω ποστ για το που χτυπάει η καρδιά της Ευρώπης! ( κατά την απόψή μου , λέμε)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Panos Konstantinidis

    όπως είπες και συ, είναι θέμα το πως το βλέπει κανείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. xeimwniatikhliakada

    υποθέτω ότι περνάς υπέροχα φιλενάδα εκεί στη μεγαλόνησο!

    με λίγη μπεπανθόλ, θα γίνει το κόκκινο μπρονζέ!

    καλές βουτιές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. xeimwniatikhliakada (παρτ του)

    το φαγητό είναι εντελώς χάλια, πουτίγκα με σοκολατα και η σαντιγύ είναι αλμυρή, το βούτυρο είναι αλατισμένο και άντε να αλείψεις σοκολάτα ή μαρμελάδα πάνω στο φρυγανισμένο ψωμί!

    χρυσούς τους κάναμε αυτούς που είχαν εστιατόρια με ιταλική κουζίνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Leviathan

    καλώς ήλθες.
    όντως πολύ ακριβά. και από γούστο μηδέν. καθόλου ωραία η μόδα τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Οφείλω να ζητήσω συγγνώμη που εξαφανίστηκα. Ο Έλληνας supervisor ου μπήκε φαντάρος και μαζί του έτρεχα κι εγώ! Γιατί τόσο απογοητευμένη όμως δε μπορώ να καταλάβω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Thanos

    είχε εφαρμογή το ρητό, όπου ακούς πολλά κεράσια κράταγε μικρό καλάθι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. διαφωνω σε ολα. τι ''αθηνα και ξερο ψωμι'' λετε; ελεος η περηφανεια του ελληνα...εγω ξερω οτι οταν ερχονται ξενοι μαλλον εμεις γινομαστε ρεζιλι...και γιατι δηλαδη ο ελληνας μολις παει εξωτερικο να παει να βρει ελληνικα βιβλια; δηλαδη παμε που παμε σε αλλη χωρα παλι κολλημενοι με την ελλαδα ειμαστε; εγω ξερω οτι το λονδινο θεωρειται απο τις καλυτερες ευρωπαικες πολεις...και οχι η Αθηνα. και πως γινεται αυτα που περιγραφεις να ειναι τοσο διαφορετικα απο αυτα που λεει καποιος εδω: http://nenyaki.blogspot.com/2008/07/blog-post.html
    τελοσπαντων, εγω λονδινο θα παω σε λιγο καιρο και θα δουμε ποιος εχει δικιο......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ανώνυμε...

    που μόνο ανώνυμος δεν είσαι!
    ελλαδίτσα και ξερό ψωμί! έχει ωραιότατο καιρό, δεν πονούν τα κόκκαλά σου από την υγρασία. έχει γούστο στη μόδα, μπορείς να βρεις τα πάντα και σε όλες τις τιμές. λέμε πως είμαστε ρατσιστές οι έλληνες, αλλά δε βάζομε τους αλβανούς να μαζεύουν σκουπίδια όπως κάνουν οι βρεττανοί με τους μαύρους. δεν βάζουμε τις αλβανίδες να κάνουν τις πωλήτριες όπως αυτοί τις ινδές και τις κινέζες.
    δεν πήρα ρε κρετίνε ελληνικά βιβλία από το λονδίνο, αλλά ιατρικά στην αγγλική και λογοτεχνικά στην αγγλική που δεν τα έβρισκα εδώ. όμως αν είσαι σε ένα τέτοιο βιβλιοπωλείο και δεν κάνεις μια βόλτα σε όλους τους διαδρόμους και τα ράφια, είσαι ανόητος. είδα λοιπόν, τα πάντα, πως να εξορύξεις νερό, πως να φτιάξεις ηλεκτρογεννήτρια, πληροφορίες για όλες τις πρωτεύουσες του κόσμου και σε αυτή τη φάση, σε τρώει η περιέργεια να δεις τι γνώμη έχουν για τη χώρα σου. όταν βρίσκεις πληροφορίες για την κένυα, για τη μομπάσα, για το τιμπουκτού, ε, του πούστη, θες να δεις και για την αθήνα, δεν είναι η ουλάν μπατόρ καλύτερη από την αθήνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Τώρα είδα αυτή την σελίδα..λίγο αργοπορημένα βέβαια..αλλά δεν πειράζει..!Επειδή μου έλειψε το Λονδίνο είπα να μπω να χαζέψω λίγο και έπεσε το μάτι μου εδω.. Και η αλήθεια είναι πως μέχρι τώρα ήταν η μοναδική σελίδα με αρνητικά..!! Σίγουρα κάποιοι έγραφαν και αρνητικά αλλά ελάχιστα πράγματα!

    Έχω πάει δύο φορές Λονδίνο, (έχω και συγγενείς) και ξετρελάθηκα!! Η πρώτη φορά ήταν το 2009 τον Ιούλιο (τότε με την γρίπη, και ναι όντως οι Βρετανοί ήταν πολύ κουλ με το όλο θέμα, κι εγώ είχα πάρει μαζί μου μάσκα..χαχα, ευτυχώς δεν την φόρεσα να γίνω ρεζίλι), και η δεύτερη φόρα ήταν πριν λίγους μήνες (Απρίλη)!!

    Εγώ πιστεύω ότι το Λονδίνο ή θα το λατρέψεις ή απλά θα σου φανεί αδιάφορο, γιατί δεν έχει τίποτα ενοχλητικό ή άσχημο και μάλιστα τόσο ώστε να το μισήσεις!

    Το μετρό λογικό είναι να είναι βρώμικο αφού είναι προπολεμικό και τεραααάστιο! Εμείς αν το είχαμε από τότε αφήστε το καλύτερα πως θα το είχαμε καταντήσει! Εδώ στην Αθήνα και δεν έχει παντού κυλιόμενες σκάλες θα χει στο Λονδίνο που είναι τόσο παλιό (που έχει αλλά λέμε τώρα, μόνο σε κάποιους πολύ παλιούς σταθμούς ίσως να μην έχει)! Δε λέω πως είναι καλύτερο από το δικό μας, για όνομα του Θεού.. αλλά είμαι επιεικής λόγω παλαιότητας..

    Γράφεις ότι ήταν πολύ βρώμικα και λογικό επειδή δεν υπήρχαν κάδοι στους δρόμους τα πετούσαν κάτω.. Έμενα πάντως όταν με ρωτάει κάποιος τι μου έκανε εντύπωση στο Λονδίνο λέω το πόσο ΚΑΘΑΡΓ πόλη είναι.. Δεν είδα ΚΑΝΕΝΑ σκουπίδι κι ούτε γκραφίτι σε τοίχους.. Εκεί τα σέβονται τα κτίρια τους, όχι σαν τους δικούς μας τους κανίβαλους που έχουν καταστρέψει όλα τα κτίρια στην Αθήνα!! Και φυσικά δεν είμαι η μόνη που το λέει αυτό εκτός του ότι το έχω διαβάσει σε πολλά φόρουμ και blogs, μου το έχουν πει και άτομα που ξέρω και έχουν πάει! Οπότε δε νομίζω να είναι της φαντασίας μου..

    Τώρα για τον ρατσισμό που λες, δεν μπορώ να έχω ολοκληρωμένη άποψη, και λογικό αφού δεν έχω ζήσει εκεί! Αλλά θα μιλήσω με βάση αυτά που είδα κι έχω ακούσει! Στο αεροδρόμιο που γράφεις είναι να μη σου τύχει! Δεν την γλυτώσατε επειδή είστε λευκοί, αλλά επειδή πέσατε σε καλό υπάλληλο.. Ή μήπως νομίζεις επειδή είσαι λευκή δε θα σε αντιμετώπιζαν ρατσιστικά?? Έχω διαβάσει σε φόρουμ περιπτώσεις Ελλήνων που τους έστειλαν πίσω Ελλάδα πακέτο, επειδή κάτι τους χάλαγε! Κι ο ξάδερφος μου που πήγε πριν έναν μήνα του έκαναν εκατό ερωτήσεις..!! Άρα αυτό είναι σχετικό...

    Εγώ πάντως είδα Βρετανούς (λευκούς εννοώ γιατί και οι άλλοι Βρετανοί είναι) να δουλεύουν σε φαστφουντάδικα, να καθαρίζουν τους δρόμους ή να είναι φύλακες.. Δε νομίζω να είναι ρατσιστές, τουλάχιστον τόσο όσο λες.. εμείς σιγά μη βάζαμε μαύρο και Πακιστανό στις θέσεις που μπαίνουν εκεί!Ούτε γι αστείο! Ο ρατσισμός ο δικός μας είναι εκτός πραγματικότητας.. κι αυτό φαίνεται κι από το σημείο που λες για τα Χάροντς "οι υπάλληλοι ήταν κάτι παραπάνω από πρόθυμοι να σε εξυπηρετήσουν.και ας ήταν όλοι αφρικανοί και ινδοί!" τι ήταν αυτό τώρα :-S ? που παρεμπιπτόντως εγώ δεν είδα πολλούς, οι περισσότεροι λευκοί ήταν!! Και όλοι ευγενέστατοι! Όχι μόνο στο Χάροντς αλλά παντού!! Ευγενικοί και εξυπηρετικοί μέχρι αηδίας!! Ψεύτικη ευγένεια τις περισσότερες φορές ναι, αλλά την προτιμώ από την αγένεια!

    Το μόνο πράγμα που δεν μ' αρέσει στο Λονδίνο είναι ο καιρός!!
    Αυτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το λόνδίνο, ή το λατρεύεις, ή όχι. εγώ δεν το λάτρεψα. δε με εντυπωσιασε τόσο όσο τους φίλους μου που μου το εκθειάζαν τόσο. δε συγκρίνεται με τη βιέννη ή την κοπεγχάγη.
      πράγματι, η ευγένεια στα χάροντς ήταν παροιμιώδης. όμως όχι και σε άλλα καταστήματα.
      ναι όντως είναι ρατσιστές. από την ανάρτηση μέχρι στο σχόλιό σου, πήγα άλλες δυο φορές, από σχεδόν ένα μήνα τη φορά. όχι γιατί το ήθελα, απλά έπρεπε.
      και επαναλαμβάνω τα ίδια.
      φτωχή μόδα, ακρίβεια, σνομπισμός στο πάχος και τη φτώχεια, ρατσισμός στο χρώμα και μάλιστα αν είσαι σκούρος την έκατσες τη βάρκα. η δεύτερη φορά είναι μετά τη σφαγή του στρατιωτικού και καταλαβαίνεις, τι κλίμα επικρατεί.
      τα διαμάντια τους καταπληκτικά, οι τιμές τους όντως καλές, τα δεσιματα για κλάματα. καλύτερα να αγοράσεις σκέτες πέτρες και να τις δέσεις εδώ. και φτηνότερα θα έρθει και με μεγαλύτερη ποικιλία σχεδιων.
      τις δυο επόμενες φορές, πάλι μόνη έκλεισα δωμάτιο σε ξενοδοχείο, οι τιμές επίσης ακριβές, τα δωμάτια λίγο καλύτερα. το σέρβις στα δωμάτια καλό, το πρωινό, μέτριο επίσης...
      ευτυχώς που φρόντιζα να είναι το ξενοδοχείο κοντά σε ιταλικά εστιατόρια.
      όσον αφορά το μετρό, άλλο το παλιό, άλλο το βρώμικο. παλιά είναι και τα κάστρα αλλά είναι καθαρά. το μετρό τους είναι βρώμικο. με χαρτιά, ποτήρια, μισοφαγωμένα σάντουιτς και τσιγάρα κάτω. αν δεν υπήρχαν αυτά, δε θα το χαρακτήριζα βρώμικο. το παλιό έχει τη χάρη του. τα σκουπίδια όχι!

      Διαγραφή
  27. Πόσο σε ζηλεύω που έχεις πάει δύο φορές ακόμα, κι έμεινες τόσο καιρό την κάθε φορά!
    Εμένα πάντως μου φάνηκαν ΠΑΡΑ πολύ ευγενικοί!! Και δεν εννοώ μόνο στα καταστήματα εννοώ παντού..και στους δρόμους οι περαστικοί!

    Στο Λονδίνο έχει άπειρα μαγαζιά, δεν υπάρχει περίπτωση να μη βρεις κάτι του γούστου σου! Μου κάνει εντύπωση πάντως που λες ότι έχει φτωχή μόδα γιατί το Λονδίνο θεωρείται η πρωτεύουσα της μόδας! Τώρα για τα διαμάντια που γράφεις τι να σου πω.. δεν φτάνει μέχρι εκεί η δική μου η τσέπη μου για να ξέρω..

    Η Βιέννη, αν και πιστεύω πως αν πάω θα μ' αρέσει, της ξαδέρφης μου δεν άρεσε καθόλου..Μου είπε συγκεκριμένα πως αν κάποιος είναι λάτρης των μουσείων τότε αξίζει να την επισκεφθεί, αλλιώς όχι. Κι ότι πέρα από τα μουσεία δεν έχει και τίποτα άλλο..παντού πρώτη μούρη ο Μότσαρτ!

    Το μετρό ναι είναι πολύ βρώμικο δεν αντιλέγω..μέχρι και ποντίκι είδαμε.. άλλα η πόλη γενικώς είναι καθαρή! Και μ' άρεσε που δεν έβλεπα γκραφίτι στα κτίρια!

    Ρατσισμός δεν είναι ότι δίνουν δουλειά αυτοί σε αυτόν τον κόσμο, ρατσισμός είναι ότι εμείς δεν μπορούμε καν να φανταστούμε αυτούς τους ανθρώπους να κάνουν αυτές τις δουλειές εδώ, και απλά τους "επιτρέπουμε" να μαζεύουν σίδερα και να πουλάνε cd..

    Η Αγγλία έχει κάνει τεράστια πρόοδο τα τελευταία 50 χρόνια και αντιμετωπίζει την ξενοφοβία και το ρατσισμό με μεγάλες κινήσεις! Το αν υπάρχουν κατάλοιπα και δε δίνονται ίσες ευκαιρίες αυτό είναι ακόμα ένα από αυτά που πρέπει να λυθούν και λύνονται μόνο με αγώνες ενάντια στο ρατσισμό! Που και πάλι οι δουλειές που κάνουν εκεί είναι αξιοπρεπέστατες και φυσικά τις ίδιες δουλείες τις κάνουν και λευκοί Άγγλοι! Εδώ σιγά μην αφήναμε μαύρο να γίνει για παράδειγμα οδηγός λεωφορείων..ζούμε πίσω από τον ήλιο!!

    Είναι αφελές και αστείο λοιπόν το να λέμε πως εμείς δεν είμαστε ρατσιστές επειδή δε δίνουμε τέτοιες δουλειές- γιατί εμείς δε δίνουμε ΚΑΝ δουλειές σε τέτοιο κόσμο!
    Αυτό θέλουν οι μετανάστες που ζουν εδώ (ειδικά οι νόμιμοι). Δουλειές για να ζήσουν και όχι να ζητιανεύουν! Άρα ας κοιτάξουμε τον δικό μας εαυτό που ακόμα δεν έχει συνειδητοποιήσει από το 1992 ότι ζει μαζί με άλλες φυλές και είναι σε άρνηση, και ας αφήσουμε τέτοιες κοινωνίες που ούτε καν
    έχουμε το δικαίωμα να μιλάμε γι' αυτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. η βιέννη είναι τελείως διαφορετική. δεν είναι βρώμικη, είναι όντως γεμάτη απο μουσεία και σε όλα πρώτη μούρη η σισσυ η θρυλική αυτοκράτειρα.
    το φαγητό εξαίρετο. οι άνθρωποι ευγενικοί, με τρόπους, χωρις σνομπισμό και ιδιαίτερα διεκδικητικοί.

    στο λονδίνο δεν είδες προφανώς δυτικο λονδίνο που θεωρείται πολύ λαϊκή περιοχή. εκεί θα έβλεπες σύγχρονες πολυκατοικίες, γκράφιτυ, παρκαρισμένα αυτοκίνητα πολύ παλαιά, αλητοσυμμορίες!

    δεν το πάω στο πολιτικό οπως το γύρισες εσύ. θα σου θυμίσω μόνο πως στη βρεττανία, δεν πας λαθρομετανάστης. έδώ όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, είναι λαθρομετανάστες!!!
    αυτή είναι η διαφορά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

οι δικές σου σκέψεις ποιές είναι;

σχόλια γραμμένα με αγγλικούς χαρακτήρες θα σβήνονται αμέσως. αν δε γνωρίζετε πως γυρνά το πληκτρολόγιο στα ελληνικά, ρωτήστε να μάθετε!

Από το Blogger.

ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ ΕΔΑΦΗ

ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ ΕΔΑΦΗ
ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΙΝΕΨΕΙΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΠΕΦΤΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΛΑΚΩΝΕΙ

Αναγνώστες