ΒΡΕ ΚΑΛΩΣ ΤΟ ΜΟΥ!

Ronin.gr - widget IP και λειτουργικού

3 Οκτ 2012

ΓΕΝΟΣΗΜΑ... ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ!



Καλημέρα!
Τι έγινε παίδες; Σας έλειψα; Εμένα μου λείψατε. Η ανταλλαγή σχολίων, είναι τελικά μερικές φορές, πιο εύγλωττη από την ίδια την ανάρτηση. Μαθαίνω πολλά από σας.

Μου ήρθαν δυο προσκλήσεις για μπλογκοπαίχνιδα που τα λατρεύω. Είμαι γνωστή ψωνάρα άλλωστε!
Και θα απαντούσα σε αυτά, αλλά το πρωί, μεταξύ στρωσίματος κρεβατιού και σφουγγαρίσματος, άκουσα κάτι στην τηλεόραση και θα ήθελα να σας ενημερώσω για μερικά πράγματα, λόγω δουλειάς.

Ο λόγος είναι τα γενόσημα φάρμακα!

Θα σας το κάνω λιανά να το πιάσετε.

Εγώ είμαι φαρμακοβιομήχανος. Προσλαμβάνω χημικούς, γιατρούς, τεχνικούς, πειραματόζωα και κάνω προσπάθειες να βρω ένα φάρμακο για το έλκος του στομάχου. Μετά από έρευνες μιας δεκαετίας, μετά από πειράματα αποτυχημένα και ξόδεμα εκατομμυρίων, καταλήγω σε μια φόρμουλα που πράγματι είναι το φάρμακο που ψάχνω. Το ονομάζω ria και το βγάζω στην αγορά αφού πρώτα περάσει από ελέγχους και πάρει έγκριση.
Δεδομένου των εξόδων που έκανα όλα αυτά τα χρόνια, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας μου δίνει το δικαίωμα για μια δεκαετία να έχω την αποκλειστική πατέντα. Βέβαια με υποχρεώνει στο χαρτάκι μέσα στο φάρμακο, να έχω και όλες τις πληροφορίες για το μόριο της δραστικής ουσίας του φαρμάκου. Σε δυο χρόνια, επειδή το φάρμακό μου είναι καινούργιο και αποτελεσματικό, όλος ο κόσμος, κυριολεκτικά, αγοράζει μόνο το δικό μου φάρμακο το οποίο είναι πρωτότυπο και ταυτόχρονα αποτελεσματικό, έχω κάνει απόσβεση των εξόδων που έκανα όλα αυτά τα χρόνια που πλήρωνα στρατιές επιστημόνων για να το φτιάξουν. Μετά τη διετία, ότι βγάζω από αυτό το φάρμακο, είναι κέρδος καθαρό. Και πλουτίζω. Με αυτά τα πλούτη, ξεκινώ έρευνα για άλλο φάρμακο.

Περνά όμως η δεκαετία. Τώρα άλλες φαρμακοβιομηχανίες έχουν δικαίωμα να βγάλουν φάρμακο σαν το δικό μου, το ria. Επειδή όμως έχουν έτοιμη τη φόρμουλα, δεν πληρώνουν έρευνα, φτιάχνουν ένα ίδιο φάρμακο γιατί ξέρουν πως, το χαρτάκι μέσα στο ria  τους λέει πως, και το ονομάζουν vagelitsa. Κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά. Απλά επειδή δεν κόστισε έρευνα στη φαρμακευτική εταιρία που το βγάζει, είναι φτηνότερο. Αυτό το vagelitsa, είναι ένα γενόσημο φάρμακο.

Το γενόσημο φάρμακο, είναι ακριβώς όπως και το αυθεντικό. Απλά από άλλη εταιρία.

Πολλές ελληνικές φαρμακευτικές εταιρίες που δεν έχουν τα κεφάλαια των πολυεθνικών για να κάνουν πρωτότυπες έρευνες για καινούργια φάρμακα, παράγουν γενόσημα. Τα οποία είναι εξίσου αποτελεσματικά, με τις ίδιες παρενέργειες με τα αυθεντικά, με τα ίδια υπέρ και κατά. Απλά είναι φθηνότερα κατά πολύ.

Ο ασφαλιστικός φορέας του ασθενή, όταν θα πάρει το ria,  θα χρεωθεί την αξία του πρωτότυπου φαρμάκου. Αν όμως πάρει το vagelitsa θα πληρώσει και θα χρεωθεί πολύ πολύ λιγότερα χρήματα.

Το να γράψει ένας γιατρός τη δραστική ουσία πχ παρακεταμόλη, για τη μια εταιρία είναι depon, για μια άλλη apotel, για μια τρίτη paracetamol. Όλα το ίδιο είναι. Εντελώς το ίδιο. Απλά κάποια είναι πιο φθηνά.

Τώρα, τι πρέπει να κάνει ο άρρωστος. Χμμμ, εδώ είναι τα δύσκολα.
Σίγουρα δεν πρέπει να ρωτήσει το φαρμακοποιό. Λυπάμαι αν υπάρχει φαρμακοποιός που με διαβάζει, γιατί θα στενοχωρηθεί με όσα θα γράψω.

Καλώς ή κακώς, ο φαρμακοποιός είναι στη σημερινή εποχή ένας πωλητής φαρμάκων. Ο φαρμακοποιός που έφτιαχνε τα φάρμακα που έπρεπε να πάρει ο ασθενής είναι πλέον παρελθόν πάνω από πενήντα χρόνια. Τώρα απλώς παίρνει τα φάρμακα από τη φαρμακαποθήκη και τα πουλά στον πελάτη. Τίποτα άλλο.

Πως λοιπόν, πάει ο αφελής ο πολίτης στο φαρμακοποιό και λέει θέλω τα φάρμακά μου και θα καθορίσει ο φαρμακοποιός τι φάρμακα θα πάρει ο ασθενής;

Αν ο ιατρός γράψει τη δραστική ουσία, ο φαρμακοποιός είναι υποχρεωμένος να δώσει στον ασθενή λίστα με όλα τα σκευάσματα που έχουν τη δραστική αυτή ουσία και ο γιατρός ή το ασφαλιστικό ταμείο του ασθενή θα επιλέξουν ποιο σκεύασμα θα πάρει ο ασθενής/πελάτης του φαρμακείου.

Όταν το ΙΚΑ έδωσε λίστα με τα φάρμακα που έπρεπε να γράφονται, σωστά έπραξε. Γιατί επέλεξε για το ταμείο του τα καλύτερα και φθηνότερα γενόσημα. Τα οποία μάλιστα ήταν και ελληνικών εταιριών που είχε ως αποτέλεσμα να ενισχύει και την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και τους έλληνες εργαζομένους. Γι αυτό και μέχρι τώρα μπορεί να καλύπτει τις υποχρεώσεις του το ΙΚΑ.

Και ξαναπερνώ στους φαρμακοποιούς γιατί τους έχω μεγάλο άχτι. Και εξηγούμαι. Καθημερινά, έχουμε ανάγκη από καινούργια αντιβιοτικά γιατί τα μικρόβια εξελίσσονται και κάνουν στελέχη ανθεκτικά στα αντιβιοτικά που κυκλοφορούν σήμερα. Πως γίνεται αυτό;
Οι φαρμακοποιοί φταίνε. Και γιατί φταίνε; Γιατί πάει η κυρά Μαριγώ στο φαρμακοποιό και του λέει: πονάει ο λαιμός μου και βήχω, τι να πάρω; Και ο φαρμακοποιός εντελώς ανεύθυνα, της δίνει αντιβίωση. Γιατί ρε φίλε δίνεις αντιβίωση;
1.    δεν γνωρίζεις αν πρόκειται για μικρόβιο ή ιό. Αν είναι ίωση, θα κάνει τον κύκλο της και θα περάσει. Δεν υπάρχουν αντιικά φάρμακα.
2.    αν είναι μικροβιακή λοίμωξη, γιατί δίνεις αντιβίωση χωρίς καλλιέργειες; Όλα τα μικρόβια δεν είναι ευαίσθητα σε όλα τα αντιβιοτικά. Ούτε γνωρίζεις ποια μικρόβια έχουν έξαρση κάθε φορά.
3.    που ξέρεις εσύ τι προβλήματα έχει η κυρά Μαριγώ και της δίνεις το χ αντιβιοτικό; Αν αυτή έχει πρόβλημα με τα αυτιά της, μπορεί να της προκαλέσεις κώφωση. Αν έχει πρόβλημα με το έντερο της μπορεί να της κάνεις ψευδομεμβρανώδη κολίτιδα. Αν το έχει πάρει στο παρελθόν μπορεί να της είχε κάνει ευαισθητοποίηση και τώρα να κάνει όψιμη αλλεργική αντίδραση.
4.    που ξέρεις εσύ πως ήρθε σε επαφή με το μικρόβιο; Αν κάνει διάρροιες, μπορεί να είχε πάρει στο νοσοκομείο ή από γιατρό, αντιβίωση που της προκάλεσε αντίδραση. Αν εσύ της δώσει άλλη αντιβίωση ή φάρμακα για τη διάρροια, την έκαψες τη γυναικούλα.
5.    και αν εσύ της δώσει συνθετική πενικιλλίνη και κάνει αλλεργία και πεθάνει;

Με τούτα και με εκείνα, οι φαρμακοποιοί κάνουν τη δουλειά τους που είναι να πουλούν φάρμακα, αλλά ταυτόχρονα βοηθούν τα μικρόβια να αναπτύξουν ανθεκτικά στελέχη με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βοηθηθεί ο ασθενής όταν θα έχει πραγματικά ανάγκη από αντιβιοτικά.

Φταίει η άγνοια του κόσμου που ρωτάει το φαρμακοποιό. Φταίει. Όμως η ευθύνη του φαρμακοποιού είναι μεγαλύτερη. Δεν πρέπει να δώσει αγωγή. Είναι γραμμένο; Έχει συνταγή; Να την εκτελέσει. Ο ίδιος όμως,  δεν είναι αρμόδιος να χορηγήσει αγωγή. Μόνο να εκτελέσει αυτά που συστήνει ο θεράπων. Δεν είσαι γιατρός μίστερ. Πτυχιούχος πωλητής φαρμάκων είσαι!

Σόρυ φαρμακοποιοί, αυτή είναι η γνώμη μου.

Αυτά. Κουράστηκα να γράφω.
Τσιμπάτε και ένα ωραίο ανέκδοτο με φαρμακοποιό.

Πάει η τύπισσα στο φαρμακείο και ζητά 200 γραμμάρια στρυχνίνη.
Τι το θέλετε; Ρωτάει ο φαρμακοποιός. Να το δώσω στον άντρα μου, απαντά η κυρία. Μα είναι δυνατόν κυρία μου, να μου ζητάτε δηλητήριο και να μου λέτε ότι θα το χρησιμοποιήσετε να κάνετε κακό σε άλλο άνθρωπο και περιμένετε να σας το δώσω κιόλας; Κάνει έτσι η κυρία και βγάζει μια φωτογραφία με τον άντρα της να πηδάει τη γυναίκα του φαρμακοποιού. Τη βλέπει ο φαρμακοποιός και της λέει: Συγνώμη κυρία μου, δεν ήξερα πως έχετε και συνταγή!!!



30 σχόλια:

  1. Ρία, δεν έχω κανένα πρόβλημα με τα γενόσημα, τουλάχιστον τα Ευρωπαϊκά. Ο προβληματισμός μου είναι με τα Ασιατικα ή τα Αφρικανικά (αν υπάρχουν). Εχουμε υπηρεσίες στελεχωμένες κατάλληλα για τον έλεγχο τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ελεγκτικός μηχανισμός υπάρχει. και μάλιστα πολύ αυστηρός. συνήθως όμως, ακόμα και τα γενόσημα, παίρνουν την πρώτη ύλη, δηλαδή τη δραστική ουσία από την αρχική φαρμακοβιομηχανία γιατί μετά τη δεκαετια, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν τα γενόσημα, κοιτάει να βγάλει πάλι κέρδος. και έτσι δίνει την ουσία που πλέον την παράγει και έχει απόθεμα.
      τώρα, υπάρχουν πολλές ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, καλύτερα θα ήταν να παιρναμε τα δικά τους γενόσημα. έστω και αν είναι λίγο πιο ακριβά από τα ασιατικά ή αφρικανικά. αφρικανικά δεν υπάρχουν. λέμε τώρα. τα ασιατικά πάλι, δεν έχουν φτάσει στην ελληνική αγορά. δεν είναι τσάντες και ηλεκτρικές συσκευές. πρέπει να περάσουν από τον εοφ και εκεί τα πράγματα είναι δύσκολα αν δεν πληρούν αυστηρές προδιαγραφές.

      αλλά υπάρχουν και τα ευρωπαϊκά που μέχρι τώρα κατακλίζουν την ελληνική βιομηχανία φαρμάκων. οπότε μάλλον σοβαρός κίνδυνος δεν υπάρχει.

      δεν ξέρω αν σε κάλυψα...

      Διαγραφή
    2. Με κάλυψες σε σημαντικό βαθμό. Δεν προέρχομαι από τον κλάδο της υγείας, οπότε δεν μπορώ να παραστήσω την αυθεντία στο θέμα. Η ενημέρωση μου είναι κύρια από συνάδελφους μηχανικούς που αναφέρονται πολύ κολακευτικά για τις Ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες με τις οποίες ήρθαν σε επαφή. Από την άλλη, παίχθηκε προ μηνός περίπου στην κρατική τηλεόραση ντοκυμαντέρ Γάλλου ερευνητή δημοσιογράφου, όπου περιγράφονταν μέθοδοι κατασκευή και συσκευασίας ("θα είναι 100mg και στο κουτί θα γράφουμε 500mg") που σε κάνουν και ανατριχιάζεις.

      Διαγραφή
    3. αυτό φαίνεται και απο την πορεία της βελτίωσης της υγείας του ασθενή. αλλά αν πραγματικά συμβαίνει κάτι τέτοιο, στον εοφ θα φανεί!

      Διαγραφή
  2. δεν είχα ιδέα τι ειναι τα γενόσημα...τα άκουγα ,αλλά κι εγω ,χωρις να το ψαξω ,νόμιζα πως μας κοροΐδεύουν και πως είναι άχρηστα....μπράβο για την τόσο απλή ,κατατοπιστική ενημερωσή σου!
    πράγματι ,ορισμένοι-οχι όλοι-φαρμακοποιοί ,το παίζουν γιατροί!
    καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δεν είναι όλοι οι φαρμακοποιοί, τσαρλατάνοι, αλλά πολλοί είναι. φαρμακοποιός στην καρδίτσα, είπε στη θεία μου να βάλει αλοιφή για τους μύκητες στα πόδια της, να βάλει σακούλες στα ποδια με την αλοιφή για 24 ώρες και μετά να τη βγάλει. άλλη έξυπνη η θειά, το έπραξε. όταν έβγαλε τα σακουλάκια τα πολυμπαγκ από τα πόδια της, βρώμαγε ο τόπος και δεν ήξερε τι να κανει. τι μπεταντίν, τι οινόπνευμα, η μπόχα μπόχα! μου τηλεφωνεί κλαίγοντας. βάλτα σε πυκνό διάλυμα αλατόνερου της είπα για 30 λεπτά. και σώθηκε. το έκανε ένα μήνα, της είπα τι να κάνει και με τα παπούτσια και τις κάλτσες και απαλλάχτηκε από τους μύκητες!

      χαίρομαι που σε βοήθησα!

      Διαγραφή
  3. Χθες αυτή τη συζήτηση είχαμε και προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τι γίνεται! Μου λύθηκαν πολλές απορίες, αλλά θα ήθελα να απαντήσεις και στην ερώτηση του πρωτου σου σχολιαστή, γιατί είχαμε σκεφτεί και αυτό το ενδεχόμενο. Μας διασφαλιζει κανείς ότι δεν θα βγαίνουν στην αγορά κακής ποιότητας γενόσημα τώρα που το κρατος είναι υπό διάλυση και δεν υπάρχει έλεγχος σε τίποτα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ο εοφ δεν είναι για πλάκα. εδώ παίζονται ζωές κατερινάκι. και μπορεί να είναι των ίδιων τους των παιδιών. δε ρισκάρει κανείς για τέτοια θέματα. δες την απάντηση στον πρώτο ανώνυμο!

      Διαγραφή
  4. Κατατοπιστικότατη και εξαιρετική. Καλό θα ήταν επιτέλους να ενημερωθεί ο κόσμος για όλα αυτά που τον ενδιαφέρουν, και για τα γενόσημα αλλά και για τη τσάμπα αντιβίωση. Σαν καραμέλλες τα παίρνουμε χωρίς να έχουμε ιδέα το γιατί...

    φιλί γλυκό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαίρομαι που σε βοήθησα γλυκέ μου! κόψε τις αντιβιόσεις, κάνε σεξ και όλα περνούν!

      καλά στην αφρική θεωρούν ότι αν κάποιος με έιτζ κάνει σεξ με 100 παρθένες θεραπεύεται! και αντιλαμβάνεσαι ποσο έντονο πρόβλημα έχουν στην αφρική με το συγκεκριμμένο ιό!

      Διαγραφή
  5. Αν κατάλαβα καλά ,η μάνα είναι το URSOFALK, το γεννητούρι του υπάρχει; η ακόμα η μάνα είναι γκαστρωμένη;
    Κατατοπιστικότατη!! φιλιά φιλενάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. έχουν βγει καινούργια πιο εξελιγμένα. ρώτα το γιατρό σου να σου πει. αν θες να ρωτήσω και εγώ το γαστρεντερολόγο του νοσοκομείου, αλλά δεν είναι σωστό. ο γιατρός σου ξέρει γιατί το παίρνεις και γιατί σου έδωσε αυτό και όχι κάποιο άλλο. αν υπάρχει πρόβλημα να το βρεις, ίσως είναι γιατι οι φαρμακαποθήκες ήταν κλειστές και εγώ το αντιυπερτασικό της μαμάς δυσκολεύτηκα να το βρω αλλά υπάρχει κανονικά!

      Διαγραφή
  6. και γω βρε κοριτσάρα μου πάντα αυτό σκέφτομαι... είναι εξίσου καλή η vagelitsa με τη ria;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το ίδιο πράγμα είναι. απλα η μαμά της ρίας είναι η μεγάλη πολυεθνική αλλά η μαμά της βαγγελίτσας είναι μια μικρή ντόπια ή ευρωπαική μικρότερης εμβέλειας εταιρεία. διάβασε την απάντηση στον πρώτο σχολιαστή και αν δε σε κάλυψα, πές μου!

      Διαγραφή
  7. Μπράβο που τα εξήγησες τόσο απλά...αυτό που με κάνει και μένα να ανησυχώ είναι τα "κινέζικα" που κυκλοφορούν ή θα κυκλοφορήσουν στο μέλλον...
    Το "κινέζικα" με όλες τις ερμηνείες που μπορεί να έχει...καλώς ή κακώς ζούμε σε μια χώρα που πάψαμε να εμπιστευόμαστε...μπροστά στο κέρδος τους έχω ικανούς να μας στείλουν όλους μια ώρα αρχύτερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ο εοφ δεν είναι μπακαλοτέφτερο. δεν είναι υπηρεσία που αν γίνει λάθος θα χαθούν χρήματα, θα χαθούν ζωές, και οι ζωές θα μπορούσε να είναι και η δική τους. υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός, υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας!

      Διαγραφή
  8. Τα εγκεκριμένα γενόσημα είναι αξιόπιστα, απ όπου κι αν προέρχονται. Κατά κανόνα τα εγκεκριμένα γενόσημα εγκρίνονται και κυκλοφορούν πρώτα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά και η Ελλάδα να τύχει να είναι η πρώτη χώρα κυκλοφορίας ενός πχ ασιατικού γενόσημου, το σκεύασμα αυτό θα έχει εγκριθεί από τον ΕΟΦ (και τα κριτήρια είναι αυστηρά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ακριβώς έτσι. κινέζικα ακόμα δεν κατέφθασαν, αλλά δε νομίζω να είναι μούφα όπως τα ηλεκτρικά τους!

      Διαγραφή
  9. Γιατί, μανούλα μου, δε διδάσκεις;
    ΓΙΑΤΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δίδασκα αγάπη μου, δίδασκα. αλλά βαρέθηκα. στη νοσηλευτική σχολή καρδίτσας.

      και γιατί δεν πληρώνουν καλά!!!

      Διαγραφή
  10. Τι γίνετε με το blog σου; από χθες μας βγάζει καινούργια ανάρτηση αλλα δε βρίσκουμε τη σελίδα!

    Ο Χριστόφορος είναι το blog ΑΓΝΩΣΤΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
    ΕΔΩ... http://4diastasi.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστώ έλενά μου. το διόρθωσα. και είδα και το χριστόφορο!

      Διαγραφή
  11. Κάνε μου μια χάρη! Μην τους λες φαρμακοΠΟΙΟΥΣ μάνα μου, φαρμακοΠΩΛΗΔΕΣ να τους λες, φαρμακοΠΩΛΗΤΕΣ, φαρμακοΜΠΑΚΑΛΗΔΕΣ, φαρμακοΝΤΙΛΕΡ κλπ κλπ. ΦαρμακοΠΟΙΟΣ είμαι ΕΓΩ που έκανα και μάστερ κάνω και διδακτορικό και ΦΤΙΑΧΝΩ φάρμακα, δεν τα ΠΟΥΛΑΩ! Όχι γιατί το να βλέπω πρώην συμφοιτητές να ανοίγουν φαρμακείο, να ρωτάνε στο φέισμπουκ οδηγίες για το πως να το δουλέψουν και ταυτόχρονα να χαίρουν του ίδιου τίτλου με εμένα, μου ανάβει τα λαμπάκια.

    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γλυκέ μου ξενιτεμένε φαρμακοτριφτάκο μου, αυτό ακριβώς λέω!

      είναι πωλητές με πτυχίο! έχεις κάθε δίκιο να τσατίζεσαι και σε συμμερίζομαι, αλλά δεν εκπονώ εγω τους τίτλους.

      και εξήγησα όιτ προ πολλού έχει πάψει να είναι ο φαρμακοποιός φαρμακοπαρασκευαστής που είναι και σωστός όρος για τότε. τώρα ο όρος είναι φαρμακοπωλητής!

      Διαγραφή
  12. Σωστά τα λες, ως συνήθως. Δεν έχω σχόλιο γι' αυτά. Μόνο άλλο ένα ανέκδοτο για φαρμακοποιούς και μάλιστα γυναίκες:
    Κάποιος με μεγάλα "προσόντα" που υπέφερε από πριαπισμό (όσες δεν ξέρουν τι είναι να ρωτήσουν) πάει στο φαρμακείο φορώντας μόνο την καπαρντίνα του. Φτόνοντας στον πάγκο, αφού περίμενε τη σειρά του, ανοίγει την καπαρντίνα του και δείχνοντας στη φαρμακοποιό την κατάσταση ρωτά: "Τι δίνετε γι' αυτό παρακαλώ;" Κι η φαρμακοποιός, τρελαμένη από το θέαμα: "Το φαρμακείο κι ένα ρετιρέ σην Εκάλη"... :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σήμερα έλεγα αυτό το ανέκδοτο στην αθηνά να το πει στην εκπομπή της αφιερωμένο σε ένα φίλο της φαρμακοποιό!

      Διαγραφή
  13. Αααααα, τώρα κατάλαβα γιατί ο φίλος μας ο Χάρης που είναι φαρμακοποιός ποτέ δεν δίνει φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού! Εκτός βέβαια από τα απλά παυσίπονα και αντιπυρετικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και αυτά κακώς τα δίνει. γιατί αν παει μια θεια που παίρνει σιντρόμ και της δώσει ασπιρίνη ως παυσιπονο η αντιπυρετικό, την έστειλε με αιμορραγικό εγκεφαλικό στο νοσοκομείο!

      δεν είναι η δουλειά του να δίνει φάρμακα χωρίς συνταγή. κανένα!

      Διαγραφή
  14. Μια ερώτηση για το ria και το vangelitsa. Αν μετά από 15 χρόνια αποδειχθεί πως το φάρμακο είχε μια εξωφρενική παρενέργεια που δεν ανέφερε (π.χ. Thalomide) ποιος θα είναι υπεύθυνος; Μήπως το vangelitsa θα μπορεί να ισχυριστεί 'δεν ερεύνησα εγώ, το ria με εξαπάτησε';

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. για να πάρει έγκριση ένα φάρμακο από τον εοφ παιρνούν χρόνια, γίνονται πειράματα σε ζώα και ανθρώπους με δόσεις πολύ μεγαλύτερες από τις συνιστώμενες για να διαπιστώσουν παρενέργειες. και το έντυπο που υπάρχει στο κουτί του φαρμάκου τις αναφέρει.
      δεν είναι τοσο εύκολο να γίνουν λάθη τέτοιου τύπου. και ακριβώς λόγω της θαλιδομίδης, οι διαδικασίες έγιναν πιο χρονοβόρες και πιο απαιτητικές.

      Διαγραφή

οι δικές σου σκέψεις ποιές είναι;

σχόλια γραμμένα με αγγλικούς χαρακτήρες θα σβήνονται αμέσως. αν δε γνωρίζετε πως γυρνά το πληκτρολόγιο στα ελληνικά, ρωτήστε να μάθετε!

Από το Blogger.

ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ ΕΔΑΦΗ

ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ ΕΔΑΦΗ
ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΙΝΕΨΕΙΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΠΕΦΤΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΛΑΚΩΝΕΙ

Αναγνώστες