ΒΡΕ ΚΑΛΩΣ ΤΟ ΜΟΥ!

Ronin.gr - widget IP και λειτουργικού

7 Ιουν 2008

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ; ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ

Καλημέρα φίλοι μου.
Οικογενειακές υποχρεώσεις με ανάγκασαν να μην είμαι και τόσο συνεπής στις απαντήσεις που όφειλα να δώσω στα σχόλιά σας.
Χθες το μεσημέρι βγήκα από τα ρούχα μου. Είμαστε καμιά δεκαριά μαμάδες και περιμέναμε τα βλαστάρια μας. Όπως ήταν φυσικό η κουβέντα περιστράφηκε στις πανελλαδικές που σε τρία χρόνια θα έχουν να αντιμετωπίσουν τα παιδιά μας.
Και ενώ γνωρίζω λίγο πολύ την οικονομική κατάσταση των υπολοίπων, εκπλήσσομαι με τη βλακεία τους.
Θέμα μας τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Προσωπικά είμαι υπέρ και σας καταθέτω το σκεπτικό μου. Ο γιoς μου είναι ένα πανέξυπνο παιδί και άριστος μαθητής με έφεση στις ξένες γλώσσες. Είναι όμως παιδί. Βαριέται τη μονοτονία, και είναι στερημένο από παιχνίδι. Η κόπωση επέρχεται αθροιστικά. Ήδη είναι σε σχολείο εννέα χρόνια και σε τάξη δεκατρία αν υπολογίσω και τα χρόνια του παιδικού σταθμού. Σε τρία επιπλέον χρόνια δε γνωρίζω πως θα αντιδράσει στο στρες των πανελλαδικών εξετάσεων. Αν περάσει στη σχολή που θέλει (δεν υπάρχει εναλλακτική στο μυαλό του), έχει καλώς. Αλλιώς θα ξαναδώσει εξετάσεις, αν περάσει με τη δεύτερη, θα έχει χάσει ένα χρόνο αλλά το όνειρό του θα γίνει πραγματικότητα. Αν δεν περάσει θα πρέπει να φύγει στο εξωτερικό. Ποια είμαι εγώ που θα βάλω φρένο στα όνειρα ενός παιδιού και μάλιστα του δικού μου;
Αν υπάρχει η σχολή που θέλει το γιοκαρίνι μου σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο, θα είμαι βλάκας να το στείλω στο Λονδίνο ή το Παρίσι ή το Βερολίνο. Θα τελειώσει τη σχολή που θέλει χωρίς να βιώσει τη μοναξιά στην ξένη χώρα. Χωρίς να τεθεί το δίλλημα αν θα επιστρέψει και χωρίς να με αρμέξει οικονομικά. Αν περάσει το παιδί μου στην Ελλάδα και όχι στην Αθήνα, θα μου κακοφανεί. Θα θέλω μηνιαίως με έναν αδρό υπολογισμό γύρω στα 1200 ευρώ. Η παρηγοριά μου όμως θα είναι ότι τα χρήματα θα μείνουν στην Ελλάδα. Αν θα τον στείλω στο εξωτερικό, θα πληρώνω εκτός από το πανεπιστήμιο, τη διαμονή, τη διατροφή, τη διασκέδαση, τα εισιτήριά του. Χώρια το άγχος της μάνας που έχει παιδί στο εξωτερικό. Σε ξένη νοοτροπία, ήθη, έθιμα. Σε διαφορετικό τρόπο ζωής.
Αν υπάρχει ιδιωτικό πανεπιστήμιο, θα πληρώσω μεν, αλλά θα μου έρθει φτηνότερα γιατί θα πληρώνω μόνο τα δίδακτρα. Και επιπλέον τα χρήματα έστω και αν το πανεπιστήμιο είναι εκτός Αθηνών, θα κινούν την Ελληνική κοινωνία.
Σήμερα, χιλιάδες νέοι σπουδάζουν στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία την Ιταλία την Ουγγαρία. Οι γονείς στεγνώνουν οικονομικά, και το συνάλλαγμα κινεί τις οικονομίες των χωρών αυτών.
Δηλαδή οι κυρίες που ξέρω πολύ καλά ότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό, με ποιο σκεπτικό προτιμούν να τα στείλουν στη Ρουμανία από το να τα γράψουν στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο;
Και επιμένουν χωρίς επιχειρηματολογία. Τουλάχιστον εγώ λέω: Αν δεν περάσει στην Ελλάδα, θα το στείλω στο εξωτερικό μόνο αν δεν υπάρχει ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην εδώ που να έχει τη σχολή που θέλει. Και αν υπάρχει ιδιωτικό, φυσικά και θα το πληρώσω αγόγγυστα. Προτιμώ τα χρήματα που θα δίνω να μένουν στη χώρα μου και να κινούν την Ελληνική οικονομία.
Χώρια που στην περίπτωση που υπάρξουν ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας θα έρθουν και ξένοι φοιτητές που θα αφήνουν συνάλλαγμα και στη χώρα. Θα υπάρξουν και θέσεις εργασίας. θα καταπολεμηθεί η παραπαιδεία γιατί δε θα πληρώνουν οι γονείς σε ιδιαίτερα και φροντιστήρια όταν θα γνωρίζουν ότι έστω και χωρίς άριστη βαθμολογία θα μπορέσει να σπουδάσει στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο. θα βελτιωθεί η παροχή γνώσης στα δημόσια, γιατί θα υπάρχει συναγωνισμός. θα πάψουν οι καθηγητές να θεωρούνται αυθεντίες και να ζητούν 300 ευρώ επίσκεψη στα ιατρεία τους.
Ποιο είναι το μείον των ιδιωτικών πανεπιστημίων?
Το ότι επειδή οι γονείς θα πληρώνουν, τα παιδιά θα είναι πιο κόσμια και δε θα αλητεύουν στο χώρο του πανεπιστημίου; Το ότι δε θα κάνουν αυτά που κάνουν στα δημόσια; Ή μήπως ότι τα αριστερά κόμματα δε θα έχουν τη διείσδυση που θα επιθυμούσαν σ’ αυτό το χώρο; (όπως συμβαίνει στα παιδιά που σπουδάζουν στο εξωτερικό)
Γύρισα χθες βράδυ σπίτι μου και τα νεύρα μου ήταν τσατάλια. Και παρότι δεν μου καθάρισε τον υπολογιστή ο Ιάσιος έκανα την ανάρτηση αυτή.
Καλό σαββατοκύριακο.

57 σχόλια:

  1. ΚΙ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ,ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ.ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΟΥ ΓΛΥΤΩΝΕΙΣ ΑΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ ΠΧ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Η ΤΟ ΣΤΕΙΛΕΙΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΠΟ ΚΑΜΙΑ ΜΟΛΟΤΟΦ,ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ,ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΓΟΜΕΝΟ ΑΣΥΛΟ..........

    ΤΙ ΕΙΠΑΤΕ?ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΩ?


    Ο ΝΟΩΝ ΝΟΗΤΩ..............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υ.Γ.


    ΡΙΑ ΣΒΗΣΕ ΤΟ ΜΙΚΡΗ ΑΡΒΥΛΑ,ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ....
    ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΕΤΣΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητή Ρία,
    θα σού μεταφέρω τους υπολογισμούς (πριν 20 χρόνια) ενός μπογιατζή μου, ο οποίος είχε δύο αγόρια ηλικίας τότε +- του δικού σου.
    Δεν θα τά στείλω φροντιστήρια, μού είπε. Θα μαζέψω τα λεφτά και θα τα στείλω έξω. Λογαριάζοντας και τα λεφτά που θα πληρώνω, αν πετύχουν σε Σχολή άλλης πόλης, μού έρχεται φτηνότερα. Και γλιτώνουν και το άγχος, το πλήρες μπλοκάρισμα, 3-4 χρόνια μέχρι να πετύχουν κάπου εδώ.

    Κοντός ψαλμός, αλληλούϊα:
    1. Μην τον στείλεις σε κανένα φροντιστήριο. Ας κανει μιά ακόμα γλώσσα. Ή μουσική ή ό,τι άλλο θέλει. Ας παίξει και λίγη μπάλα...
    2. Μην μάς φοβίζει το «έξω». Πολλές χώρες είναι φτηνότερες από κάποιες επαρχιακές μας πόλεις... Κάτι ξέρω κι εγώ. Έχω 4, μεγάλα πιά, παιδιά.
    3. Θα έχετε ευκαιρία ως γονείς να κάνετε και ταξειδάκια. Με 59 ευρά διαφημίζει μιά αεροπορική εταιρεία, σε πάει και σε φέρνει παντού στην Ευρώπη...
    4. Μην σάς φοβίζει η ξενητειά. Θυμήσου το ομηρικό:
    «Πολλών ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνω».
    5. Ξέχνα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια εν Ελλάδι. Ήταν, είναι και θα είναι μπαρούφα (όπως και πολλά άλλα...)

    Καλό υπόλοιπο ΣαΚυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υ.Γ.
    Φυσικά και να δώσει, τελειώνοντας την Μέση, πανελλήνιες, πανελλαδικές, πανψωροκωσταινικές ή όπως θα τις λένε τότε..., εξετάσεις.
    Αν πετύχει εκεί που θέλει (που μάλλον ναι εφόσον έιναι όπως λές άριστος, συμβαίνει κι αυτό, χωρίς φροντιστήρια...) όλα καλά.
    Αν όχι, έξω !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια το μόνο που θα καταφέρουν να κάνουν στην Ελλάδα του σήμερα (καταλαβαίνετε για ποια Ελλάδα μιλάμε, έτσι; κοιτάξτε γύρω σας και πάρτε τα μάτια από τον εαυτό σας όλοι) είναι να υποτιμήσουν και να υποβαθμίσουν και άλλο τα ήδη υποβαθμισμένα δημόσια - από τη στιγμή που ο καθένας θα μπορεί να πάρει τη μόρφωση που μπορεί (να νομίζει) πως θέλει, απλά καταθέτωντας το απαραίτητο αντίτιμο κάπου, το δημόσιο πανεπιστήμιο δεν θα έχει ουσιαστικό λόγο ύπαρξης και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα αντικαταστήσουν τα φροντιστήρια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αφού από τα σχολεία θα βγαίνουν αμόρφωτα και απαίδευτα ξόανα.

    Προσωπικά είμαι κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων ΟΣΟ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΑΛΙΑ! Ας φτιαχτεί πρώτα η δημόσια παιδεία, ας βγάζει μορφωμένους ανθρώπους (ωραίες βλακίες λέω, επαναλαμβάνω, κοιτάξτε σε ποια Ελλάδα ζούμε) και μετά, για όσους έχουν την δυνατότητα και δεν γουστάρουν την δημόσια τριτοβάθμια παιδεία για τους δικούς τους λόγους, (όπως δεν γουστάρουν και την δημόσια δευτεροβάθμια), ας υπάρχουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

    Εγώ προτείνω να αποκοπεί εντελώς από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση το σύστημα των εξετάσεων. Δεν μπορεί το μέλλον του οποιουδήποτε να κρίνεται στα 18 του, ενώ δεν έχει κατασταλλάξει καθόλου, ούτε έχει μορφωθεί (έχει αλλάξει μορφές, δηλαδή) ώστε να ξέρει ποιος είναι, από πέντε - έξι διαγωνίσματα γελοιότητας που προσφέρονται για 19 και 20, για τα ηλίθια παπαγαλάκια του κάθε σχολείου που θεωρούνται οι "αριστούχοι" μαθητές που καταλήγουν φερέφωνα της κομματικής τους γραμμής, ενώ δεν μπορούν να μιλήσουν ή να συντάξουν μια λογική πρόταση, πόσο μάλλον να σκεφτούν σοβαρά κάτι - επαναλαμβάνω, στα 18, αλλά η κατάσταση δεν γίνεται καλύτερη όσο περνάνε τα χρόνια. Πρόσφατα τελείωσα και ξέρω για τι μιλάω - και με ενοχλεί αφάνταστα που μεπειδή μπορεί να κατέληξα σε ένα μικρό ΤΕΙ της επαρχίας, να θεωρούμαι από κάποιους, ακόμα και από τους γονείς μου, σαν αποτυχημένος εκπαιδευτικά. Και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια απλά θα κάνουν αυτό το "χάσμα" μεγαλύτερο και εμένα να ντρέπομαι που τελείωσα ένα ΤΕΙ.

    Τέλος πάντων, δεν έχει σημασία, αφού ζούμε στο απόλυτο χάος της παράνοιας και είναι γεγονός πως στη σημερινή Ελλάδα, και ιδιωτικά πανεπιστήμια να φτιαχτούν, θα αντανακλούν τον πολιτισμό μας. Και ο πολιτισμός του νεοέλληνα είναι γύρος, φραπεδομαγκιά και τάβλι.

    ΥΓ: Να αφήσεις τον γιο σου να μεγαλώσει. Φοιτητική ζωή μέσα στο σπίτι των γονιών, δεν είναι φοιτητική ζωή, αλλά συνέχιση των σχολικών χρόνων. Εμπειρίες χρειάζεται ο άνθρωπος, όπου ο ίδιος θα αυτοσχεδιάσει με τον τρόπο του, για να επιζήσει. Ούτε θα φτιαχτεί στρατιωτική μονάδα για τις μανάδες που δεν θέλουν τα βλαστάρια τους εκτός Αθηνών - γιατί εκεί θα φτάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ως γονιός
    με παιδί στην ίδια περίπου ηλικία νιώθω την αγωνία για το έτσι κι αλλιώς αβέβαιο μέλλον των παιδιών...
    ΑΒΕΒΑΙΟ και δύσκολο όχι φυσικά μόνο εξαιτίας του ότι δεν υπάρχουν ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ...
    Ως εκπαιδευτικός, τριάντα χρόνια στη Μέση Εκπαίδευση, πονάω πιο πολύ που στο όνομα δήθεν "εκσυγχρονισμών", ψευτο-αλλαγών και εξεταστικών μεταρρυθμίσεων", την Παιδεία την έχουμε γραμμένη...(όχι μεταφορικά)
    Κατά την ταπεινή μου γνώμη συλλογική είναι η ευθύνη για τα χάλια της...
    Φταίει βέβαια πιο πολύ η λεγόμενη πολιτική βούληση, αλλά ας μην κρύβουμε πίσω απ' το δάχτυλό της (νίβοντας τας χείρας...) την ευθύνη που έχουμε κι όλοι οι άλλοι: εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές...
    Με αυτή την έννοια θα περίμενα πριν την αγωνία για το τι θα γίνει με το Πανεπιστήμιο, να υπήρχε από τους γονείς κι ενα αντίστοιχο ενδιαφέρον για όλα αυτά που δεν γίνονταιτώρα στα σχολεία!!!
    Δυστυχώς δεν είναι ράδιο αρβύλα ότι έχουμε πιάσει πάτο.
    Ας αρχίσουμε ν' ανησυχούμε σοβαρά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν θα έλεγα ναι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα το έκανα υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις. Επειδή αυτές και ανεφάρμοστες είναι και απαιτούν τεράστιο χώρο για να τις αναπτύξω θα παραμείνω προσωρινά στην άποψη να αναβαθμίσουμε τα ήδη υπάρχοντα δημόσια πανεπιστήμια και να βελτιώσουμε τις συνθήκες εκπαίδευσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Ο γιoς μου είναι ένα πανέξυπνο παιδί και άριστος μαθητής με έφεση στις ξένες γλώσσες."
    Επίσης εδω πρέπει να σας πώ οτι εγω η μαμά του είμαι πολύ καλή,συμπονετικιά,καλόβολή,κουκλαρα καραλάτσα,όμορφη και χρυσοχέρα.Η Μετριοφροσύνη είναι η πρώτη απο τις 20.000 αρετές μου.
    Αν βγώ Σταρ Ελλάς θέλω να καταπολεμήσω τη φτώχια στον τρίτο κόσμο και να κάνω Ντουέτο με τη Τζουλια Αλεξανδράτου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. σπύρο

    και στην κωλοπετινίτσα να γίνει το πανεπιστήμιο, θα τον στείλω γιατί τα χρήματα θα κινούν την ελληνική οικονομία.
    την αρβύλα θα τη βγάλω αργότερα. άλλωστε μικρή είναι, μόνο 38 νούμερο. μια βδομάδα έψαχνα στο μοναστηράκι όταν μου τις κλέψανε οι διαρρήκτες που μπήκαν στο σπίτι μου. αρβύλα 38 νούμερο σπάνια υπάρχει. σαν παπούτσι του μούγερ ήταν.



    ν.α. λάμπης.

    αν δεν περάσει θα φύγει έξω αν δεν υπάρχει εναλλακτική λύση εδώ. επενδύει σε γλώσσες αλλά δεν είναι δυνατό να μην κάνει ιδιαίτερα γιατί πρέπει να παίζει με τους κανόνες του παιχνιδιού που άλλοι έχουν θεσπίσει. όταν συμμετέχεις στο παιχνίδι, παιζεις με τους κανόνες του.




    εχετλαίε

    η παιδεία στην ελλάδα είναι για τα μπάζα. διάβαζα και έγραφα διαγωνίσματα στο λύκειο σε ένα σωρό ηλίθια μαθήματα που ποτέ δε με ενδιέφεραν και δε θυμόμουν λέξη δέκα λεπτά μετά που παρέδιδα την κόλλα μου στον επιτηρητή καθηγητή. αυτό δε γίνεται να το αλλάξουμε. όχι όσο υπάρχουν άνθρωποι που επιλέγουν να γίνουν δάσκαλοι επειδή θα κάθονται τρεις μήνες το καλοκαίρι. και μην ακούσω κανένα να λεει ότι οι καθηγητές προετοιμάζουν το απόγευμα το μάθημα της επομένης γιατί θα τον πνίξω.είναι δυνατό να διδάσκεις αρχαία 10 χρόνια στο λύκειο και να μην έχεις μάθει απ' έξω το παραμικρό των βιβλιων όταν κάθε χρονιά έχεις τουλάχιστον τρία τμήματα? τότε εσύ που κάνεις τα ίδια τόσα χρόνια επί τρία, γιατί έχεις απαιτήσεις από τους μαθητές που τα κάνουν πρώτη φορά και μόνο μία?
    ή ο δάσκαλος της πέμπτης θέλει ώρα για να ετοιμάσει τι? την διδασκαλία της γεωγραφίας ή της ιστορίας?
    έλα μην μας κοροϊδεύουν όσοι κάθονται και πληρώνονται και τη δουλειά τους την κάνουν οι γονείς!
    αφού όμως αυτό δεν αλλάζει, γιατί να μην αναγνωριστεί το πτυχίο του παραρτήματος του χ πανεπιστημίου της αγγλίας ή της γαλλίας ή της γερμανίας αντί να διώξω το παιδί στο εξωτερικό? εγώ τι έπαθα που σπούδασα στην αθήνα? και όλα τα παιδιά που πέρασαν στην πόλη που μεγάλωσαν?

    όσο για το στρατό, του είπα του μάγκα μου, μετά απ' όσα τράβηξα με όλες τις μαλακισμένες μάνες που θέλουν το παιδί τους στο βρακί τους, το μόνο που θα κάνω για σένα αγόρι μου είναι να σου στέλνω φράγκα και να έρχομαι να σε βλέπω στη λήμνο και το βίτσι που θα υπηρετήσεις. αθήνα θα βλέπεις μόνο στις άδειες μάγκα. ελλάδα δεν είναι μόνο η αθήνα. να δεις και τον έβρο, τη σάμο, τη χίο, την κρήτη (ωραιότατη και μεγάλη) σαντορίνη και μύκονο (ναι έχει και εκέι μονάδες) θα πας διακοπές. φαντάρος όχι! και σε τρία χρόνια εδώ θα είμαστε θα σας δείξω φωτο από την ορκομωσία του στην τριπολη.



    Flying Libido With A Ukulele

    αγαπητέ, ο φτωχός ελπίζοντας πεθαίνει χαίροντας, λεει ο φτωχός λαός μας.



    μπλογκούλη,

    από τη στιγμή που θα πληρώνουμε, πίστεψέ με καλύτερα θα είναι. παλιότερα που πλήρωναν οι φοιτητες στα πανεπιστήμια, είδες εσύ κανένα να κάνει τα έκτροπα που βλέπουμε τον τελευταίο καιρό στις ειδήσεις?



    θεία ντόννα

    ο μάγκας διαβάζει τριάντα λεπτά τη μέρα και βγάζει δεκαεννιά. αν διάβαζε τρεις ώρες θα έπαιρνε νόμπελ. και είναι και κούκλος.

    και κόψε το δούλεμα γιατί δεν είναι το κουκουβαγάκι μου, είναι αετόπουλο. να δούμε τώρα στις εξετάσεις πως θα πάει. δε διαβάζει. αν περάσει σε μέσο όρο το δέκαοχτώ καλά θα είναι.


    σου έυχομαι και μις υφήλιος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Επειδή σπούδασα στο εξωτερικό έχω πολλά να πω.
    Μόνο που θα τα πω αργότερα ή αυριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χμμμ... Σχετικά απλή φαίνεται η σκέψη, εγείρει όμως ορισμένα ερωτήματα.
    Καταρχάς, γιατί θα πρέπει όλοι μα όλοι μας να πάμε σε πανεπιστήμιο; Δεν μπορεί απλώς το κάθε παιδί να αποφασίσει να πάει και να κάνει ό,τι θέλει; Και εάν εντέλει δεν θέλει και δεν κάνει για πανεπιστήμιο, ας μην πάει.
    Στο κάτω-κάτω, πώς το παιδί που βγάζει 13-14 θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις ενός πανεπιστημίου;
    Έπειτα, άλλη απορία. Πώς βγαίνουν τα 1200 ευρώ μηνιαίως τα έξοδα; Γύρω στα 400 ενοίκιο και πάγια, άλλα τόσα τα έξοδα (μην ξεχνάμε ότι η ζωή στην επαρχία είναι φτηνότερη), 800 βγαίνει το μήνα χοντρικά.
    Από την άλλη, αυτή τη στιγμή ετοιμάζονται να γίνουν "πανεπιστήμια" όλα τα ΙΕΚ με τις αμφιβόλου ποιότητας υπηρεσίες τους. Με το που περνάει ο νόμος, κατεβάζουν τις ταμπέλες που γράφει ΙΕΚ και θα ανεβάσουν τις άλλες που θα γράφουν ΑΕΙ. Είμαστε σίγουροι ότι θέλουμε τα παιδιά μας να πάνε εκεί;
    Για να διδάξει κανείς σε πανεπιστήμιο, πρέπει να έχει διδακτορικό-δημοσιεύσεις κτλ. Ποιος από αυτούς που θα διδάξουν στα μελλούμενα ιδιωτικά έχουν αυτά τα στοιχεία; Να κινδυνολογήσω λέγοντας κανένας;
    Ευτυχώς η αγορά κάνει ξεσκαρτάρισμα. Και γι αυτούς τους λόγους ένας απόφοιτος πχ Deree βρίσκει δυσκολότερα δουλειά από έναν απόφοιτο σοβαρού ελληνικού οικονομικού πανεπιστημίου. Ομοίως και στο Πολυτεχνείο και ούτω καθεξής...
    Απλές σκέψεις, απλού ανθρώπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτή η αντίληψη ότι δεν κάνουν τίποτα οι δάσκαλοι,
    ΚΑΘΟΝΤΑΙ και πλρώνονται,
    είναι ότι πιο αντιδραστικό υπάρχει για την παιδεία.
    Όχι γιατί δεν υπάρχουν αυτοί που κάθονται και κοροϊδεύουν ή κοιμούνται μες στην τάξη για να είναι ξεκούραστοι το απόγευμα στα ιδιαίτερα...
    Είναι αντιδραστική γιατί κρύβει την ιδέα μας για τον ασήμαντο και τιποτένιο ρόλο που πιστεύουμε ότι τους αναλογεί... (ήδη η εξίωσή σου δείχνει το επίπεδο στο οποίο τους τοποθετείς: ΔΑΣΚΑΛΟΙ=γεωγραφία και πρόσθεση, αρχαία και γραμματική)
    Αφού τέτοιους τους ονειρευόμαστε, τέτοιοι μας αξίζουν και πολύ μας είναι...
    Έλεγα στο προηγούμενο σημείωμα μου πως γι' αυτά τα χάλια της δημόσιας παιδείας φταίει περισσότερο η πολιτεία... Λάθος εκτίμηση. Με γονείς, που άλλο δεν τους νοιάζει παρά πως θα πετύχουν σχολεία με καλούς "αλβανούς" φύλακες για να παρκάρουν τα παιδιά τους, μάλλον και πολλά έχει κάνει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. μαρουλάκο

    περιμένω τις απόψεις σου γιατί και εγώ δεν έχω πρόβλημα με το να πάει το παιδί να σπουδάσει στο εξωτερικό, πλην του ότι θέλει να γίνει δικηγόρος από οκτώ ετών!


    κίτσοςμήτσος

    φυσικά και δεν είναι ανάγκη να σπουδάσουν όλοι, το πρόβλημα της χώρας μας είναι ότι έχει πολλούς επιστήμονες και όχι άτομα για την παραγωγή.
    οι μαθητές του 13 και του 14 είναι όμως αυτοί που φεύγουν στο εξωτερικό να σπουδάσουν, αυτοί είναι που σπουδάζουν στη βουλγαρία και την ουγγαρία. έχω ξαδέρφη που σπούδασε δασκάλα στη γιουγκοσλαβία και τώρα έχει διοριστεί. μου τηλεφώνησε όταν τα παιδιά μας ήταν στην έκτη (η κόρη της και ο γιος μου έχουν την ίδια ηλικία) για να της λύσω άσκηση μαθηματικών που δεν ήξερε για να διαβάσει την κόρη της. μη σου πω ότι τη λέξη κλειδί τη γράφει με δυο ιώτα! αυτή η κοπέλα σπούδασε στο βελιγράδι και έμαθε ότι τα σκόπια είναι μακεδονία και τώρα διδάσκει ιστορία σε παιδάκια.
    το ίδιο επίπεδο μορφωτικό παρέχει ένα πανεπιστήμιο του πρώην ανατολικού μπλοκ με τα παραρτήματα των πανεπιστημίων της αγγλίας και της γαλλίας και της γερμανίας που ήδη υπάρχουν στη χώρα μας?



    fling libido with a ukulele

    είναι ψέματα ότι τα παιδιά στο δημοτικό δεν γυρνούν από το σχολείο και δεν έχουν καταλάβει γρι απ' ότι τους διδάσκουν; άν καταλάβαιναν, δε θα κάθονταν οι μανάδες να προσπαθούν να μάθουν τα παιδιά να συλλαβίζουν και να προσθέτουν. το έχω περάσει και ξέρω και το ίδιο κάνανε και άλλες συνάδελφοι γιατί αρχικά νόμισα ότι έφταιγε η δασκάλα μας. άσε που στην τετάρτη δημοτικού γράψανε τα παιδιά ιστορια και όλη η τάξη πήρε από τέσσερα ως και επτά. τηλεφωνώ στις μανάδες των συμμαθητών του παιδιού και πάμε όλες μαζί (επειδή η δασκάλα δεν τους εξηγούσε τις λέξεις του βιβλίου, ήταν το μοναδικό μάθημα που ασχολιόμουν με το διάβασμα του γιού μου και στο συγκεκριμένο διαγώνισμα ήξερα ότι ήταν διαβασμένο το παιδί) και βρίσκουμε τη δασκάλα και μας λέει όιτ είναι αδύνατο το τμήμα. ζητούμε να δούμε τα γραπτά, πάμε στη διευθύντρια και διαπιστώνει και η ιδια ότι το διαγώνισμα ήταν με ερωτήσεις έξω απότην ύλη που έιχαν τα παιδια στο διαγώνισμα και ότι η δασκάλα τα έιχε πετσοκόψει στη βαθμολογία. ο γιός μου είχε πάρει τέσσερα και όταν τα διόρθωσε η διευθύντρια πήρε εννιά και μισό, το μεγαλύτερο βαθμό. κι όλα τα παιδάκια πήρα από επτά και μισό ως εννιάμισι!
    το σχολείο τα κάνουν οι δάσκαλοι και όχι οι φύλακες ή οι καθαρίστριες, παρεπιπτόντως, επειδή αν και χωρισμένη και στρατιωτικός που σημαίνει ότι δε φεύγω ποτέ νωρίτερα από τη δουλειά μου, το παιδί μου δεν κάθισε ποτέ φύλαξη γιατί οι γονείς μου το έπαιρναν μόλις τέλειωνε το μάθημα. (αυτό για τη φύλαξη. άλλες μητέρες το βρίσκουν εξαιρετικά εξυπηρετικό γιατί αντιμετωπίζουν προβλήματα με το ωράριο. και ένα σχολείο πρέπει να βοηθά και τους γονείς όχιμόνο τους δασκάλους!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα
    Ήρθε η ώρα να εκθέσω τις απόψεις μου για τα Ελληνικά και τα ξένα δημόσια πανεπιστήμια.

    Πριν όμως το κάνω αυτό, θέλω να πω 2 λογάκια για την κατάσταση στα σχολεία.
    Δεν φταίει το κράτος και μόνο για την κατάντια των σχολείων μας.
    Φταίνε και οι πολίτες, οι οποίοι λόγω του εύκολου (συγκυριακού) διορισμού στα σχολεία δηλώνουν πρώτη επιλογή τις παιδαγωγικές σχολές. Το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι όλοι άξιοι να γίνουν δάσκαλοι και θα πρέπει να περνάνε και άλλες εξετάσεις (ψυχολογικές και άλλες) ώστε να συμπεράνουν οι αρμόδιοι ότι είναι ικανοί να διδάξουν τσα παιδιά.
    Για παράδειγμα εγώ ακόμα κι αν τελείωνα μία παιδαγωγική σχολή με άριστα, πιστεύω ότι δεν θα γινόμουν καλός δάσκαλος, διότι δεν έχω το ταλέντο να μεταδώσω γνώση σε άλλους.

    Στο θέμα για τα πανεπιστήμια τώρα.
    Εγώ δεν έδωσα παννελλήνιες (έδωσα, αλλά για πλάκα) γιατί οι γονείς μου είχαν κανονίσει να φύγω στην Αγγλία και να σπουδάσω φαρμκευτική.
    Ξεκινάω από τα θετικά:
    1)Δεν είχα παρα ελάχιστο άγχος κατά τις 2 τελυταίες τάξεις του Λυκείου.
    Θα μπορούσα να πω ότι πέρασαν άνετα ασχολούμενος με διάφορα άλλα πράγματα.
    2)Η Αγγλία έχει πανεπιστήμια (και γενικότερα έναν δημόσιο τομέα)που είναι οργανωμένα σε βαθμό αηδίας.
    3) Αν κάποια οικογένεια δεν έχει μεγάλο εισόδημα, τότε τα δίδακτρα πληρώνονται από το Βρετανικό κράτος. Και για να πληρώσει κάποιος όλο το ποσό των διδάκτρων πρέπει να είναι πολυ ευκατάστατος. Σαν μέλη της Ε.Ε. έχουμε τα ίδια δικαιώματα με του Βρετανούς στην Βρετανία.
    Επομένως τα έξοδα που θα επωμισθεί μία οικογένεια είναι πάνω κάτω τα ίδια με την Ελλάδα.

    Βεβαίως έχει και αρνητικά:
    1) Πριν πάω εκεί όλοι μου έλεγαν να κάνω παρέα με άγγλους και όχι μόνο με Έλληνες για να μάθω την γλώσσα και άλλες μαλακίες. Το πρόβλημα είναι ότι οι Άγγλοι έχουν τόσο χαμηλό επίπεδο που όσο και να προσπάθησα δεν κατάφερα να βρω πολλά κοινά στοιχεία και να κάνω παρέα μαζί τους (περιοριζόμουν να μιλάω με άγγλους αποκλειστικά για τα θέματα της σχολής μου).
    2) Το πανεπιστήμιο μοιάζει περισσότερο με συνέχεια του σχολείου. Ασθανόμουν σαν μαθητής και όχι σαν φοιτητής.
    3) Διασκέδαση χάλια. Βαρέθηκα να βλέπω μεθυσμένους να κατουράνε, να ξερνάνε, να σφάζονται την ώρα που έκλειναν οι παμπ. (Εκτός κι αν κάποιος είναι στο Λονδίνο το οποίο αποτελεί κράτος μέσα σε κράτος).

    Σε τελική ανάλυση θα προτιμούσα να ξεσκιζόμουνα να περάσω στην Ελλάδα και αν ήθελα να ζήσω την εμπειρία του εξωτερικού θα διάλεγα ένα μεταπτυχιακό να το κάνω εκεί.
    Θα προτιμούσα να ερχόταν όλη η τεχνογνωσία και η οργάνωση ενός αγγλικού πανεπιστημίου στην Ελλάδα σε ένα ιδιωτικό ΑΕΙ.

    Ρία πάντως για δικηγόρος καλύτερα να περάσει στην Ελλάδα από το να πάει σε κάποια χώρα του εξωτερικού, διότι υπάρχουν διαφορές το ελληνικού με τα ξένα δίκαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. 1) νομίζω ότι ο ν.α. λάμπης το θέτει ορθοτατα..Τα κόστη για ένα φοιτητή στη Θεσσαλονίκη είναι κατα 200 ευρώ (υπολογισμένα) περισσότερα απο ένα φοιτητη σ οποιαδηποτε γερμανική πόλη πλήν του Μονάχου και του Αμβούργου(επαναλαμβάνω υπολογισμένα)
    2)η δημιοργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων ειναι απλά η κατάργηση των προσχημάτων..ήδη αυτός που οικονομικά είναι ισχυρός, μπορεί ν αεξασφαλισει στο παιδί του ένα πτυχίο..
    3)το θέμα είναι ότι η δημιοργία τους δε θα πρεπε να νοείται στο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων για την βελτίωση της παιδείας- ποιας παιδείας γαμω το@@@@@2@?-
    4)δε θα πρεπει να αποτελούν προτεραιότητα..σώστε τα δημόσια που τόσο απαξιώνονται και κινδυνεύουν με πλήρη απαξίωση και μετά κάντε ότι ΄΄αλλο θετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ως τεταρτοετής πλέον φοιτητής έτυχε να ζήσω όλες τις περιέργες καταστάσεις των τελευταίων χρόνων.

    Δυστυχώς Ρία το επιχείρημα του "να μένουν τα λεφτά στην Ελληνική Οικονομία" για να υποστηριχθεί η ίδρυση των Ιδιωτικών "Πανεπιστημίων" είναι τουλάχιστον αποπροσανατολιστικό. Δε με νοιάζει αν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια γίνουν σαν τα περίπτερα, κάθε γειτονιά να έχει το δικό της.
    Το ουσιαστικό ζήτημα είναι τι γίνεται με την Ελληνική Παιδεία (και κατ' επέκταση Εκπαίδευση, δυστυχώς οι όροι δεν έχουν πάντα κοινά σημεία, εδώ τουλάχιστον). δεν πιστεύω σε καμία περίπτωση ότι υφίσταται το θέμα του ανταγωνισμού που θα βελτιώσει τα δημόσια πανεπιστήμια. Απλά δεν μπορώ να φανταστώ τους καθηγητές στα δημόσια πανεπιστήμια να λένε "Α, ιδρύθηκαν ανταγωνιστικά ιδρύματα. Εμπρός όλοι μαζί να κάνουμε το πανεπιστήμιο καλύτερο. Για την ψυχή της μάνας μας ρε γαμώτο και για την Ελλαδάρα μας!". Αντιθέτως, αυτό που βλέπω να γίνεται είναι ότι οι καλοί καθηγητές (ναι υπάρχουν και τέτοιοι) θα πάρουν καλύτερους μισθούς (και αν υποθέσουμε ότι για έναν τέτοιο άνθρωπο ο μισθός δεν είναι το πρωτεύον ζήτημα) θα έχει στη διάθεση του καλύτερες εγκαταστάσεις, εργαστήρια κοκ.

    Τώρα επειδή ακριβώς μιλάμε για Παιδεία, πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό ξεκινάει από το σπίτι. Θέλω να πιστέυω ότι οι γονείς μου είναι που με έμαθαν να μην μαθάινω ευκαιριακά αλλά ουσιαστικά, άσχετα με το τι συνέπειες θα είχε αυτό για τους βαθμούς, το πλέον τυπικο και ηλίθιο κομμάτι του συστήματος αυτού. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι οι "αριστούχοι" μαθητές είναι συνήθως οι χειρότεροι φοιτητές. Είτε γιατί δεν μπορούν να λειτουργήσουν καλ΄΄α σε ένα ανοιχτό περιβάλλον όπου πλέον πρέπει να διακριθε΄λις με την αξία σου και όχι με την αποστήθηση, είτε γιατί έχουν πλέπν "κάψει" κάθε εγκεφαλικό κύτταρο μέσα από την προσπάθεια αριστείας στις Πανελλήνιες, είτε γιατί απλά έχουν την, λεγόμενη, "κατάρα του μεγάλου βαθμού", δλδ δεν ξέρουν τι θέλουν και απλά περνούν στη σχολή με το μεγα΄λύτερο βαθμό. Έχω τέτοιους φίλους και γνωστούς και το μόνο που τους έχει πρισφέρει το σύστημ,α μέχρι τώρα είναι ένα μεγάλο βαθμό και τη δυνατότητα να δώσουν με 10% και να μπουν σε 100 διαφρετικές σχολές δοκιμάζοντας και χάνοντας χρόνο. Αυτή την ηλίθια "ποινικοποίηση" της επιλογής για μη "επιστημονική" εκπαίδευση ποτέ δεν την κατάλαβα. Είναι λογικό λοιπόν όταν ένας γονιός είναι κολλήμένος να πιέζει το παιδί του να "μάθει" άχρηστα πράγματα μόνο και μόνο για να "πετύχει" και να εκπληρώσει κάποια ηλίθια προσδοκία που του κληροδοτήθηκε. κατά συνέπεια ένα τέτοιο παιδί και θα αντιδρά στην μάθηση και θα συμπεριφέρεται με "λάθος" τρόπο απέναντι στην εκπαιδευτική διαδικασία. Από την άλλη υπάρχουν οι ανάλογοι δάσκαλοι και καθηγητές, δημιουργόντας ένα φαύλο κύκλο που κατά ένα μαγικό τρόπο συντηρείται. Και με ένα μαγικό πάλι τρόπο οι "σωστοί" μαθητές, δάσκαλοι και καθηγητές που προσπαθούν ουσιαστικά να χάνονται μέσα στο σύνολο και το σύστημα που τους πνίγει.

    Δεν ξέρω αν όλα τα παραπάνω βγάζουν κάποιο νόημα, είναι σκόρπιες σκέψεις πάνω στο θέμα(τα). Το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να ασχοληθούμε πολύ σοβαρά με το θέμα και να μην αναμασάμε την επικρατούσα λογική του οπορτουνισμού στην εκπαίδευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Επειδή την "δική μου" απάντηση για την Παιδεία τήν έχω δώσει, σε έκταση μάλιστα, στο ...φερώνυμο μπλογκ μου, εδώ θα παραθέσω μόνο το ΒΑΣΙΚΟ ερώτημα:

    Ως γονείς (έχω 4) ως κοινωνία, θέλουμε τα παιδιά μας να είναι αυτάρκεις, αυτεξούσιοι, άφοβοι πολίτες
    ή
    καλά αμειβόμενα βέβαια..., εργαλεία παραγωγής;

    Πάω και λίγο παρακάτω:
    Εμείς οι έμφοβοι, οι υποταγμένοι στην ασύδοτη αγορά, οι εγκεφαλοπλυμένοι από το εμπόριο φόβου και τις διαφημίσεις μη αναγκαίων, τη μόδα, το life-style, θεωρούμε τους εαυτούς μας ικανούς, επαρκείς, αμερόληπτους να αποφασίσουμε για λογαριασμό των παιδιών μας τί είναι ΚΑΛΗ ζωή, τί είναι ΚΑΛΗ δουλειά, τί είναι ΚΑΛΗ αμοιβή;

    Γιά σκεφτείτε το λίγο βαθύτερα.
    Μήπως απλώς τους προσφέρουμε, τα οδηγούμε στις δικές μας ΜΗ-λύσεις, υπαγορευμένες από τις ανασφάλειές μας, από τα σύνδρομά μας, από τους ανεκπλήρωτους πόθους;;;

    αγάπη-αφοπλισμός-ειρήνη
    Ναπολέων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αγαπητέ Θάνο,
    γράφαμε σχεδόν ταυτόχρονα εδώ...

    Μού άρεσε πολύ η -έστω σκόρπια, όπως την χαρακτηρίζεις- ανάλυσή σου.

    Θα σέ παρακαλέσω και εσένα αλλά και τους:
    ΕΧΕΤΛΑΙΟ
    ΚΙΤΣΟΜΗΤΣΟ
    Flying Libido With a Ukalele
    MAΡOYΛAKO

    που είναι τώρα μέσα στην Εκπαίδευση είτε έχουν φρέσκιες εμπειρίες, να διαβάσετε την δικιά μου θέση για την Γεν. Παιδεία (και, λίγο, τα Πανεπιστήμια) στο μπλογκ μου και να μού δώσετε τη γνώμη σας.

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων
    α-α-ε
    Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αν γιορτάζεις όντως σήμερα, χρόνια σου ποοοολά!!!

    Και εγώ υπέρ είμαι για τα ιδιωτικά. Λειτουργούν ήδη 20 στην Ελλάδα με πλάγιους τρόπους. Γιατί να μην έρθουν κι άλλα? οεο?

    PS: To ICBS έχει μέχρι και ομάδα μπάσκετ στη 2η κατηγορία παρακαλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. μαρουλάκος

    το πρόβλημα είναι στο σύστημα εξετάσεων. δηλωνεις πενήντα σχολές. ξεκινάς για γιατρός και καταλήγεις δάσκαλος. θες να γίνεις δικηγόρος και καταλήγεις δάσκαλος.θα έπρεπε να δηλώνεις μόνο μια σχολή. αυτή που θες και τίποτα άλλο.

    το σχολείο τουλάχιστον το δημοτικό, θα έπρεπε να δίνει βάσεις. να μάθει το παιδί τα βασικά και μετά να γνωρίζει πως να κινηθεί, να διεκδικήσει τα δικαιώματά του, τι είναι αστυνομικός, γιατρός, δικηγόρος, παπάς και δάσκαλος. να σέβεται, να κοινωνικοποιείται. και στο γυμνάσιο να ανακαλύπτει τις κλίσεις του και στο λύκειο να προετοιμάζεται για το πανεπιστήμιο. αυτή είναι η δική μου άποψη για το πως θα έπρεπε να είναι το σχολείο.

    τώρα, τα σχολεία είναι όπως είναι και τα πανεπιστήμια κάθε χρόνο γίνονται και χειρότερα. γιατί άραγε; πριν πενήντα χρόνια, οι φοιτητές πλήρωναν για να σπουδάσουν και έβγαιναν πράγματι επιστήμονες. σήμερα είναι τσάμπα και βγαίνουν όταν βγαίνουν άχρηστοι.




    μίμης ζερβός

    ένα δυάρι στην κομοτηνή, που είναι γνωστή φοιτητούπολη στοιχίζει γύρω στα 300 ευρώ. με τα κοινόχρηστα, το φως το νερό το τηλέφωνο και το ίντερνετ πάμε στα 500. φαγητό, διασκέδαση, μεταφορικά στην αθήνα δε θέλει άλλα 500? να ντυθεί να αγοράσει βιβλία και ότι άλλο απαιτείται για τις σπουδές? ερχόμαστε στα 1200. και να σκεφτεί κανείς, ο γιός μου είναι και λίγο τσιγγουνάκος (που έμοιασε αυτό το παιδί? ούτε εγώ ούτε ο πατέρας του φημιζόμαστε για το σφιχτό πορτοφόλι μας. ο μακαρίτης ο πατέρας μου τρύπιο τρουβά με αποκαλούσε!)



    θάνο

    δεδομένου ότι το δικό μου παιδί θέλει νομική και είναι λίγο σκούρα τα πράγματα άν πάει στο εξωτερικό να γυρίσει πίσω μετά, θα μιλήσω για άλλα παιδιά που θε΄λουν να γίνουν ιατροί γυμναστές κλπ. αν κάποιος έχει τη δυνατότητα να πληρώσει ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο για να γίνει πχ γιατρός, γιατί να πάει στη βουλγαρία και να δώσει τα λεφτά του αντί να τα δώσει στην αθήνα ή τη θεσσαλονίκη?
    μήπως αυτό δε γίνεται τώρα? όσοι αποτυγχάνουν στην ελλάδα πάνε για αρχιτέκτονες στην ιταλία και γιατροί στη ρουμανία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. mad

    πράγματι, έχω τα γενέθλιά μου σήμερα και κλείνω τα σαράντα.
    είμαι πλέον μια τρελή τρελή σαραντάρα!!!!!

    ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!




    γούφας

    σαλάμ αλέκουμ

    εγώ μπορώ να παραγγείλω για την επόμενη ζωή ένα πτυχίο να το κρατώ με τη γέννησή μου? θέλω να γίνω πελματολόγος καφεμάντης!!! και με διδακτορικό παρακαλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΒΟΗΘΕΙΑ!!!ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ ΤΟ ΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ!!!ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΧΕΠΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΝΟΣΗΛΕΥΕΤΑΙ ΕΝΑ ΑΓΟΡΑΚΙ6 ΕΤΩΝ ΜΕ ΟΞΕΙΑ ΛΕΥΧΑΙΜΙΑ.ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΑ ΓΙΑ ΔΟΤΕΣ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ. Η ΟΜΑΔΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΤΟΥΠΑΙΔΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΒ+ (ΡΕΖΟΥΣ ΘΕΤΙΚΟ) .ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΑΚΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΕΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝΜΕΤΣΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ -ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΧΕΠΑ (παιδο-ογκολογικό ) ( 2310 993506 & 2310 993944 )ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ, ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. pote se klepsane?exei poli kairo?ekanes sxetiki anartisi gia to thema?den tin diavasa gi'ayto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΑ (ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ)!!!
    Ατμόσφαιρα: (Σημαιάκια, τούρτες, μπαλόνια, κεράκια, καραμούζες... κ.λπ.)!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Πολύχρωμη κι εντοιχισμένη!!

    Εξακολουθώ να πιστεύω όμως ότι το θέμα το θέτεις σε λάθος βάση. Αν το ζήτημα είναι να μένουν τα λεφτά στην ελληνική αγορά, τότε υπάρχουν ήδη ιδωτικά ιδρύματα. Οπότε μιλάμε πλέον για την αναγνώριση τους ως Πανεπιστήμια. Αν λοιπόν, υποθέσουμε ότι κάποιος δεν έχει το κόμπλεξ του "επιστήμονα" μπορεί κάλλιστα να ξοδέψει τα λεφτά του σε ένα ιδιωτικό ίδρυμα. Επίσης, αν υποθέσουμε ότι κάποιος ενδιαφέρεται όντως για τις σπουδές του και όχι απλά για την απόκτηση ενός χαρτιού τότε θα φύγει στο εξωτερικό έτσι κι αλλιώς (και δεν εννοώ στη Βουλγαρία Ρουμανία και άλλες βαλκανικές χώρες). Αυτό το τελευταίο το βλέπω και με τον εαυτό μου που ετοιμάζομαι για μεταπτυχιακό στο Λονδίνο, γιατί πολύ απλά η νοοτροπία και ο τρόπος που δουλεύουν τα πράγματα εδώ δε με καλύπτουν πλέον ως ακαδημαϊκή οντότητα.

    Απλά θέλω να πω ότι το πρόβλημα της παιδείας δεν θα το λύσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αν τελικά αυτό είναι το πρόβλημα που μας απασχολεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Φίλη ria καλημέρα. Αναγνωρίζω την αγωνία σου για το μέλλον του παιδιού σου, και του εύχομαι καλη επιτυχία.

    Ολα νομίζω εξαρτώνται απο το ΤΙ θέλει κάποιος. Αυτό θα αποφασίσει πρώτα. Το δεύτερο είναι ΠΟΥ θά πάει να πάρει τη γνώση, το τρίτο έιναι ΣΕ ΠΟΙΑ ΑΓΟΡΑ θα απευθυνθει.

    Αν κάποιος επιθυμεί διορισμό, και ένταξη στα γνωστά ελληνικά κατεστημένα, δεν έχω να προτείνω τίποτα.

    Αν κάποιος επιθυμεί να μορφωθεί καλά και στη συνέχεια να μπεί δυνατά στο χώρο της εργασίας, τότε θα πρότεινα τα εξής -

    (1)Ρουμανία, Βουλγαρία, Βελιγράδι,Ιταλία μην ασχολείστε καθόλου. Ξεχάστε επίσης Ανατολικές ευρώπες. Μην ξεχνάτε πως ο φοιτητής είναι ο πελάτης, και το πανεπιστήμιο πουλάει μια υπηρεσία. Αν η υπηρεσία δεν αξίζει, μήν ασχολείστε. Για τις παραπάνω χώρες είμαι κατηγορηματικός. Δεν θα τους έδινα δεκάρα.

    (2)Η Αγγλία έχει δεκάδες σχολεία, σε διάφορες κατηγορίες. Προτείνω να κάνετε μία έρευνα. Αγγλία και Γερμανία προσφέρουν καλές υπηρεσίες, και μιά σοβαρή νοοτροπία και δομή σκέψης. Ναί, εχει πολλούς μεθυσμένους η Αγγλία, αλλά αυτό ας μή μας απασχολεί. Καλός και ο Καναδάς.

    (3)Η πρότασή μου είναι να αριστεύσει κάποιος σε κάποιο ελληνικό πανεπιστήμιο, ή πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Οι αρχικές σπουδές δεν μετράνε πολύ στην ιδιωτική αγορά. Εκείνο που μετράει είναι το ΜΑΣΤΕΡΣ, και αυτό κάντε το στο καλύτερο δυνατόν σχολείο. ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. Θα πρότεινα Αμερική ανενδοίαστα.

    Αυτά τα λίγα για τώρα. Καλή εβδομάδα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Χρόνια πολλά πάντως, με υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλημέρα ria,
    Πολύχρονη και Ευτυχισμένη.
    _____________

    Η αγωνία για το μέλλον των παιδιών μας, καταλήγει εφιαλτική.
    Πέρα απ΄ όσα ειπώθηκαν παραπάνω -τα περισσότερα με βρίσκουν σύμφωνη, ιδίως η τελευταία τοποθέτηση του "locuspublicus"- αυτό που θα ήθελα να προσθέσω είναι ότι η ποιότητα των σπουδών είναι το εχέγγυο για επαγγελματική κατoχύρωση, μπροστά σ΄ένα μέλλον με μεγάλο ανταγωνισμό.
    Τα Ιδιωτικά Πνευματικά Ιδρύματα, πιστεύω ότι δεν θα λύσουν το πρόβλημα της ελληνικής παιδείας. Όχι ότι στα δημόσια γίνεται κάτι συνταρακτικότερο.
    Από ΄κεί και πέρα μια εις βάθος συζήτηση, δεν είναι δυνατόν να γίνει σε μια ανάρτηση.
    Θέτονται οι βάσεις μόνον για κάποιο προβληματισμό...

    Την καλημέρα μου σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ρία "μου",
    Χρόνια πολλά {και καλά} κι από μένα κι ό,τι επιθυμείς (ως προς τα Πανεπιστήμια τουλάχιστον...) να μην το πάθουμε.


    Κράτα αν θέλεις τη γνώμη σου για τα Ιδιωτικά (αφού δεν σέ προβληματίζει ούτε η νέα "ταυτότητα" της λέξης ως φράγκικο αντιδάνειο[*] ούτε η πενιχρή συμπαράσταση από τους συμπλογκίστες), όμως τo παράκανες νομίζω, καλή μου, θεωρώντας ότι πρέπει η Γενική Παιδεία να περιοριστεί στα 9 χρόνια {για να μην πω στα 6 του Δημοτικού, αν διαβάσει κανείς «πίσω» από τα γραφόμενά σου} και τα 3 του "Λυκείου" να είναι φροντιστήριο για τα ΑΕΙ...
    Ούτε τα 12 ΔΕΝ φτάνουν για την Γενική Παιδεία, καλή μου. Κάποιες χώρες τα έχουν ήδη κάνει 13 και υπάρχουν σκέψεις για 14, με την τόση ανάπτυξη-επέκταση της γνώσης...
    Τό "φροντιστήριο" πρέπει να γίνεται ΜΕΣΑ και από τις ΙΔΙΕΣ τις Ανώτατες Σχολές.
    Τα άλλα είναι «λόγια για τον μύλο» πού 'λεγε κι η μακαρίτισα η μάννα μου..
    αγάπη-αφοπλισμός-ειρήνη
    Ναπολέων

    Υ.Γ.
    Όσο για το άμεσο πρόβλημα του γυιού σου και εφόσον είναι μάλλον απίθανο ν' αλλάξεις "άρδην" γνώμη, η καλλίτερη σύσταση είναι νομίζω αυτή του Locus Publicus. Την έχω ακούσει κι από αρκετούς άλλους.

    Σε συνδυασμό μάλιστα με την του μπογιατζή.

    -------------
    [*] ασφαλώς ξέρεις τι σημαίνει «ιδιωτία», την διαδρομή της όμως την ξέρεις;;; Το πώς έφτασε να σημαίνει ό,τι σημαίνει;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Kαταρχήν χρόνια πολλά.
    Κατά δεύτερον, σε γενικές γραμές συμφωνώ μαζί σου αλλά με αρκετές ενστάσεις.
    Γιατί τόση λάσπη στους εκπαιδευτικούς? Κι εγώ εκπαιδευτικός είμαι, όχι στο δημόσιο τομέα αλλά στον ιδιωτικό, όμως και στο δημόσιο να ήμουν θα ξεσκιζόμουν να κάνω καλά τη δουλειά μου.
    Και γνωρίζω εκπαιδευτικούς του δημοσίου που κάνουν επίσης μια χαρά τη δουλειά τους.
    Και δεν κάνουν όλοι ιδιαίτερα γιατί υπάρχουν παιδιά στο σπίτι (ενώ ο μισθός τους μένει καιηλωμένος στα 11οο εδώ και αιώνες..)

    Όσον αφορά στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, είμαι υπέρ. Γενικώς. Όμως μιλάμε για την Ελλάδα. Ο.κ? Έχω λοιπόν μια υποψία πως εφ'όσον τίποτα πλέον σ'αυτή τη χωρα δε γίνεται για καλό, πως το θέμα θα αποτελέσει μίας πρώτης τάξεως αρπαχτή για τους γνωστούς νταβατζήδες και τα ξαδέρφια τους που...ως εκ θαύματος θα γίνουν καθηγητές εκεί!

    Εφ'όσον λοιπόν μιλάμε για μια τέτοια κατάντια, δεν έχω κανένα πρόβλημα να φεύγει το συνάλλαγμά μου και να ταξιδεύει σε χώρες στις οποίες αξίζει τον κόπο να σπουδάσει το παιδί μου. Εχουν πολύ καλύτερα πανεπιστήμια συγκριτικά με τα κωλοχανεία που ήδη υπάρχουν και πρόκειται να δημιουργηθούν εδώ και καλά κάνουν και μαζεύουν φοιτητές από όλο τον κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Καταρχάς, χρόνια πολλά και ευτυχισμένα! Ό,τι επιθυμείς!

    Για το θέμα τώρα, φυσικά και τα ΡουμανοΒουλγαροτρεχαγύρευε πανεπιστήμια παράγουν χαρτιά-πτυχία, όπως και πολλά αντίστοιχα αγγλικά (ήταν οι πρώτοι που κατάλαβαν τη φάση και ανοίξανε πάσης φύσεως ιδρύματα). Στο ξαναλέω, η αγορά ξεσκαρτάρει το σάπιο πράγμα, μην ανησυχείς γι αυτό. Αν αξίζει, θα είναι μια χαρά ο δικός σου.
    Γι αυτά που θα ανοίξουν εδώ, δεδομένου ότι δεν υπάρχει καθόλου έλεγχος, τότε θα έχουμε μια απ'τα ίδια και χειρότερα. Και ναι, τα παραρτήματα που λειτουργούν εδώ είναι πολύ χειρότερα γιατί πολύ απλά διδάσκουν άνθρωποι χωρίς τα αντίστοιχα προσόντα.
    Ελπίζω να μην σε βάρυνα μέρα που είναι :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. spyros1000

    σπύρο έχει αρκετό καιρό που με κλέψανε. δεν είχα τότε μπλογκ αλλά και να είχα, ήταν τόσο το σοκ που είχα υποστεί που δε θα έκανα ανάρτηση!




    μπλογκούλη

    ευχαριστώ, το κομμάτι της τούρτας τι φρούτο θες να έχει? φράουλα ή ανανά?



    θάνο

    ευχαριστώ (πρωτότυπη και έξυπνη ευχή)
    το να μη θέλουμε να έχει η παιδεία στη χώρα μας τα χάλια που έχει είναι φυσιολογικό. όπως είναι φυσιολογικό να θέλει κάποιος να ελπίζει ότι υπάρχουν τρόποι να βελτιωθεί η παιδεία στη χώρα του. τώρα αν τελικά δεν είναι εφικτό δεν εξαρτάται από εμάς άμεσα. το παράπονό μου όμως είναι ότι φτάσαμε στο σημείο να λέμε κάθε πέρσυ και καλύτερα!



    locuspublicus

    έχουμε πλήρη ταυτότητα απόψεων. ευτυχώς ο μικρός έτσι σκέφτεται, γιατί άσχετα με το τι θα ήθελα εγώ,έχει ισχυρή προσωπικότητα και θα κάνει το δικό του. και μέχρι στιγμής λέει ότι μόνο στην αμερική θα κάνει μάστερ (τώρα πως μπορεί να γίνει αυτό με τη νομική που θέλει και το βίτσιο του να αγορεύει στο δικαστήριο, δεν ξέρω. χθες η ευχή του ήταν: χρόνια πολλά μάνα, να είσαι καλά να με καμαρώσεις στον άρειο πάγο! έχουμε οικογενειακώς χιούμορ)



    εχετλαίε

    ευχαριστώ. ότι επιθυμείς σου εύχομαι!



    ζαμπία

    ευχαριστώ πολύ.
    αυτό δεν κάνουμε οι γονείς; προσπαθούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας τα καλύτερα προσόντα για την απόκτηση της ιδανικής εργασίας για να είναι πετυχημένα ώστε να έχουν οικονομικές απολαβές που θα τους επιτρέψουν να κάνουν τη ζωή που θέλουν. σίγουρα τα ιδιωτικά δε θα λύσουν το πρόβλημα, αλλά από τη στιγμή που όντως φεύγουν τα παιδιά για το εξωτερικό, το ερώτημά μου είναι γιατί να μην κάνουν το ίδιο στη χώρα τους!




    ναπολέων

    ευχαριστώ και ελπίζω ο καθένας να πάθει ότι θέλει.
    έχω την εντύπωση ότι δεν κατάλαβες τι διάβασες ή δε θες να καταλάβεις.
    και είκοσι χρόνια να κάθονται στα θρανία με τα μαθήματα που κάνουν οι μαθητές δεν πρόκειται να βγουν σωστοί και ενημερωμένοι πολίτες όπως θα έπρεπε να βγαίνουν τα παιδιά μετά το πέρας της υποχρεωτικής εκπαίδευσης!
    αν πάλι θεωρείς ότι το να προετοιμαστούν σωστά τα παιδιά για το πανεπιστήμιο είναι φροντιστήριο, δεν μπορώ να σε πείσω. ο καθένας αντιλαμβάνεται τα πράγματα όπως θέλει και τα βλέπει πίσω από τα δικά του πρίσματα.




    πατσιούρι

    ευχαριστώ για τις ευχές.
    δάσκαλος σημαίνει όχι μόνο διδάσκω για να περάσω το εξάωρο της δουλειάς αλλά και να περάσω αρχές και αξίες στα παιδιά.
    επαναλαμβάνω, ότι αν δάσκαλοι γίνονταν αυτοί που το ήθελαν και όχι αυτοίπου απέτυχαν να σπουδάσουν αυτό που ήθελαν και η βαθμολογία τους τους έριξε στις ακαδημίες, τότε ίσως να ήταν διαφορετικά τα πράγματα. όταν όμως ξεκινάς από γιατρός και καταλήγεις δάσκαλος και το σπουδάζεις για να μη χάσεις χρόνο και να μπεις στην παραγωγή και την οικονομική απολαβή γρηγορότερα, τότε σίγουρα κάτι δεν πάει καλά.
    δεν έχει τύχει να ακούσεις ότι οι γονείς των παιδιών στο δημοτικό κάνουν οι ίδιοι τη δουλειά του δασκάλου στο σπίτι; γιατί εγώ μόνο αυτό ακούω. δεν έχει τύχει να ακούσεις το τετριμμένο επιχείρημα ότι διαβάζουν στο σπίτι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές για να προετοιμάσουν το μάθημα της επομένης ημέρας; και σε ρωτώ. όταν ένας φιλόλογος ή ένας μαθηματικός, φοιτά στο πανεπιστήμιο και μετά διδάσκει για χ χρόνια στο γυμνάσιο ή το λύκειο, συγκεκριμμένα κομμάτια των όσων έχει διδαχτεί σε τέσσερα χρόνια και τα επαναλαμβάνει στα τμήματα που διδάσκει τόσα χρόνια τι διάολο θα προετοιμάσει που πρέπει να ξέρει τα πάντα ακόμα και αν του είχαν κάνει λοβοτομή; η τι προετοιμάζει ο θεολόγος ή όποιος διδάσκει βιολογία?
    για να μην πω για τους δασκάλους. τι ακριβώς προετοιμάζει η δασκάλα της δευτέρας δημοτικού για τα παιδάκια?
    για έξι (επιεικώς) μήνες που εργάζονται το χρόνο οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, και για το έργο που δεν κάνουν παίρνουν πάρα πολλά λεφτά. εγώ δεν περιμένω να πω στον ασθενή τι να κάνει και να το κάνει η μαμά του ή μόνος του. το κάνω εγώ. τό ίδιο και ο εφοριάκός, ο υπάλληλος στην τράπεζα κλπ. ο δάσκαλος λέει και η μαμά πρέπει να κανει αυτό που είναι δουλειά του δασκάλου.




    κίτσος μήτσος

    ευχαριστώ για τις ευχές, να είσαι καλά.
    πορευόμαστε με αυτά που έχουμε. το πρόβλημα της εξαγωγής φοιτητών υπήρχε πριν τα διάφορα κολλέγια που εμφανίστηκαν στην ελλάδα. τώρα που μπορούμε να μην τους εξάγουμε τους φοιτητές γιατί δεν το κάνουμε; μήπως γιατί σ' αυτά τα κολλέγια αν πας ένα τενεκέ λάδι πάλι δε θα πάρεις πτύχιο ενώ στην βουλγαρία θα αρχίσεις και διδακτορικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Αγαπητή Ρία,
    δεν κατάλαβα πώς κατάλαβες ότι δεν κατάλαβα τις απόψεις σου γράφοντας:
    «και είκοσι χρόνια να κάθονται στα θρανία με τα μαθήματα που κάνουν οι
    μαθητές δεν πρόκειται να βγουν σωστοί και ενημερωμένοι πολίτες όπως θα
    έπρεπε να βγαίνουν τα παιδιά μετά το πέρας της υποχρεωτικής εκπαίδευσης!»

    Προφανώς διάβασες "διαγώνια" {έκφραση κι αυτή...} ή/και δεν είχες το χρόνο να διαβάσεις το άρθρο μου (του Φεβρουαρίου), όπως παρακάλεσα, για το περιεχόμενο και την στόχευση της Γενικής Παιδείας, για τα ΜΑΘΗΜΑΤΑ που κατά τη γνώμη μου πρέπει να διδάσκονται τα παιδιά ώς 18-19 χρονών.

    Τό παραθέτω, παρότι "παράπλευρο" και όχι "ad hoc" στο πόστ σου.

    Γενική Παιδεία: Αυτάρκεις, αυτεξούσιοι, άφοβοι πολίτες
    Πρέπει πρώτα να απαντήσουμε ως γονείς, ως κοινωνία, τί θέλουμε να γίνουν τα παιδιά μας: Αυτάρκεις, αυτεξούσιοι, άφοβοι πολίτες ή ...καλά αμειβόμενα εργαλεία παραγωγής.
    Αν απαντάτε το δεύτερο, μην διαβάζετε παρακάτω. Θα χάσετε το χρόνο σας... Που είναι χρήμα, λένε...

    Ο δρόμος για την "κατάκτηση" του ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ, που ανάφερα στο Προίμιο, είναι ένας και μοναδικός, δεν στοιχίζει πολλά, δεν θα συναντήσει πολλά κοινωνικά αντισώματα, δεν θα προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στην επιφάνεια. Πολιτική βούληση χρειάζεται μόνο και μια στοιχειώδη προετοιμασία.
    Ο δρόμος, ο μοναδικός δρόμος, είναι η Γενική Παιδεία, από 6 έως 18-19 χρονών. Δεν προαπαιτεί ούτε να περάσουν αμέσως όλοι οι δάσκαλοι κι οι καθηγητές από μετεκπαιδεύσεις ούτε να αλλάξουν πολλά πράγματα σε κτίρια. Κάποια λεφτά για εξοπλισμούς των σχολικών χώρων θέλει, όχι όμως δυσβάστακτου ύψους. Άντε να στοιχίσουν καμιά εικοσαριά ...Μιράζ ή F-16/17/18... Ή απλώς τις «μίζες» που πέφτουν σε τέτοιες αγορές όπλων...
    Η στόχευση της Γενικής Παιδείας είναι που πρέπει ν' αλλάξει ριζικά.
    Εκεί η ανατροπή θα είναι μεγάλη: Θα πρέπει να "παράγει" νιάτα όχι στουπωμένα με ξερές γνώσεις και παπαγαλίες, όχι εξετασοτρομοκρατημένα άτομα και υποψήφιους Δημόσιους Υπάλληλους, αλλά νιάτα που να ξέρουν ΤΙ είναι, νιάτα που να μπορούν να βρούν μόνα τους ΠΟΥ να πάνε.
    Θα το αντέξει αυτό η κοινωνία των μη-νέων;;; Εκεί θα παίξει το ρόλο της η αριστερή Αριστερά: Να πείσει την κοινωνία να το αντέξει!

    Το «Αναλυτικό Πρόγραμμα» της 12ετούς (ή 13ετούς, αν χρειάζεται) Γενικής Παιδείας με στόχευση την ανάδειξη ΑΥΤΑΡΚΩΝ (άρα και αυτεξούσιων, άφοβων...) ατόμων σημαίνει «χοντρικά»:
    1. Να ξέρουν γραφή, ανάγνωση, αριθμητική, διατύπωση σκέψης. Και πληκτρολόγηση βέβαια... και κάνα δύο ξένες γλώσσες.
    2. Να έχουν γνώση του σώματός τους, των άλλων υπάρξεων και του περιβάλλοντος, των νόμων που τα ορίζουν (φυσικοχημεία), και γνώσεις ιστορίας, γεωγραφίας, κοσμολογίας.
    3. Να έχουν καλή επαφή με τον πολιτισμό (λογοτεχνία, μουσική, θέατρο, καλές τέχνες κλπ) αλλά και την φιλοσοφία. Και βέβαια να ξέρουν να ζωγραφίζουν, να τραγουδούν και να χορεύουν! Και να κολυμπούν φυσικά!
    4. Να έχουν "εκπαιδευτεί" στοιχειωδώς στις απλές τέχνες από ράψιμο και χτίσιμο έως κλάδεμα και μελισσοκομία.
    5. Να ξέρουν πώς να χρησιμοποιούν το πλυντήριο ή την κουζίνα κλπ, πως να αλλάζουν μια ηλεκτρική ασφάλεια και τα ανάλογα... Κι ακόμα (γιατί όχι;) πως να οδηγούν αυτοκίνητο. Και, ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ, πώς να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες!!!
    6. Να ξέρουν πώς να κρατούν ένα βιβλίο εσόδων-εξόδων, πώς να συντάσσουν μια απλή φορολογική δήλωση ή μια κατάσταση ΦΠΑ ή ΙΚΑ... Πώς να αρχειοθετούν...
    7. Να ξέρουν την δομή και οργάνωση της κοινωνίας και τους κράτους, σε όλες τους τις εκφάνσεις. Και βέβαια τα σύν και τα πλήν των διαφόρων λειτουργημάτων/επαγγελμάτων.
    8. Να έχουν "εκπαιδευτεί" στις ανθρώπινες σχέσεις, την ομαδική ζωή, τις δημοκρατικές διαδικασίες.

    Αυτά τουλάχιστον... Μπορεί να έχω ξεχάσει μερικά αλλά νομίζω είναι σαφής η θέση μου.

    Μάλλον αρκεί γι' αυτά η δωδεκάχρονη, υποχρεωτική, θητεία στα σχολεία. Αν όμως όχι, ας προστεθεί ένας χρόνος ακόμη. Δεν θα στάξει η ουρά του γαϊδάρου... Ίσα-ίσα που θα μειωθεί και το επίσημο ποσοστό ανεργίας.
    Και φυσικά μιλάμε πάντα για ολοήμερα σχολεία, υποχρεωτικά πλέον για την σημερινή διάρθρωση της κοινωνίας και της εργασίας.
    Θα έχουμε όμως έτσι 18χρονους ή 19χρονους ΑΡΤΙΟΥΣ πολίτες, που δεν θα φοβούνται το κράτος ή τη ζωή... Εκεί είναι το «κουμπί»! Κι εκεί είναι η ρίζα της επίλυσης και άλλων δυσχερέστερων, πιό περίπλοκων προβλημάτων, όπως της ανεργίας π.χ.: Όποιος ΔΕΝ φοβάται τη ζωή, σπάνια δεν θα βρει τρόπους για να μην μετατραπεί σε κοινωνικό πρόβλημα. Ας τό σκεφτούμε καλά αυτό!

    Στη συνέχεια, αν θελήσουν να γίνουν επιστήμονες ή ειδικοί σε κάποιον τεχνολογικό, εμπορικό κλάδο, ο δρόμος τους θα είναι ανοιχτός είτε για ΑΕΙ είτε για ΤΕΙ. Με ένα χρόνο όμως ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΙΚΟ, καθαρό "φροντιστήριο" δηλαδή, στον ανάλογο κλάδο, που θα το κάνουν μέσα στις ίδιες τις ανώτατες σχολές, από καθηγητές τους.

    Αυτά γράφω εκεί και τά γράφω κάτι πολλά χρόνια σε διάφορα "μέσα". Από τον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ώς τον «Παρατηρητή της Ηπείρου»...
    Κα τά 'χω ...εξαποστείλει σε διάφορες κατευθύνσεις...
    Ακόμα και στο Υπουργείο τά 'χα στείλει κάποτε ως ...αίτηση. Δεν απάντησαν...

    Δεν "αντέχω" να μην αποκαλύψω και κάποια προσωπικά μου.
    1. Και τα τέσσερα παιδιά μου έχουν ξεσκολίσει πιά.
    2. Δεν πήγαν σε ιδιωτικά σχολεία, παρότι οικονομικά ήταν εφικτό.
    3. Έκαναν ελάχιστα φροντιστηριακά μαθήματα.
    4. Δεν έγιναν όλα επιστήμονες...

    Ζητώ συγγνώμην για το "σεντόνι" και ευχαριστώ όσους έφτασαν διαβάζοντας ώς εδώ.

    Καλό μας κουράγιο.

    αγάπη-αφοπλισμός-ειρήνη
    Ναπολέων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Υ.Γ.

    "Ν.Α.Λάμπης" και Ναπολέων Παπαδόπουλος είναι το ίδιο πρόσωπο.
    Το πρώτο είναι ψευδώνυμο (αρχαίο...).

    α-α-ε
    Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ειμαι κατά των ιδωτικων πανεπιστημιων ,

    Η γνωμη μου είναι ότι όλα δεν θα πρεπει να εξαργυρωνονται και αναγονται στο κοστος και στο τι μας συμφερει οικονομικα.
    Αν είναι ετσι δεν εχει νοημα να μιλαμε για κοινωνια και τελικα μαζι με την μικρη αρβιλα στο πανω μερος του ποστ θα αναγκαστεις να βγαλεις και εκεινο το κοματι στα αρχαια που τελικα μου φαινεται ότι δυσκολευομαι να βγαλω το αρχικο του νοημα.

    Εχω απαιτηση από την κοινωνια μου να μου παρεχει, δεν είναι τυχαιο που στην αρχαιοτητα ο οπλιτης και ο πολιτης είναι τα ιδια γραμματα με διαφορετικη σειρα .
    Υπερασπιζομαι μια κοινωνια και εχω απαιτηση να μου παρεχει και θεωρω από τα βασικοτερα την παιδεια , την υγεια , και την ασφαλιση( ακολουθουν και αλλα )

    Δεν ειμαι ικανοποιημενος από την λειτουργια των δημοσιων , αλλα αυτό δεν σημαινει ότι πρεπει να τα υποβαθμισουμε και αλλλο .
    Εχω την απαιτηση να γινουν καλυτερα , ξερουμε τον τροπο αλλα βλεπεις όλα λειτουργουν για το κομματικο συμφερον τελικα. Γιατι όλα πρεπει να να ανηκουν στην σφαιρα επιροης των κομματων?

    Το θεωρεις δεδομενο ότι οι γοννεις θα πληρωνουν και τα παιδια δεν θα αλητευουν όμως στο εξωτερικο (σχετικα προσφατα ακουσα ερευνα για την γαλλια) εχεις ακουσει πως κοπελλες εξασφαλιζουν τα διδακτρα και τα νοικια τους όταν οι γοννεις τους δεν μπορουν να ανταποκριθουν?

    Ναι τα παιδια κινδυνευουν από ιδεολογιες αλλα μην ξεχνας ότι μια από αυτές είναι και η ιδεολογια του χρηματος ή της αναξιοκρατιας. Και η δομη της κοινωνιας κινδυνευει από τετοιες συγχρονες θεωρησεις

    Δεν σε κατηγορει κανεις αν για το παιδι σου κανεις το καλυτερο και το στειλεις σε ιδιωτικο ή φροντισεις για το καλυτερο, ισα ισα σε τιμα , δεν θα συμφωνησω όμως ότι προς το συμφερον της κοινωνιας είναι τα ιδωτικα πανεπιστημια και να εφυσηχασουμε.
    Πρεπει να εχουμε απαιτησεις και στην συγκεκριμενη περιπτωση καλυτερα δημοσια πανεπιστημια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Τεράστιο κι ανεξάντλητο νομίζω το θέμα. Κι όπως είπα και σ' έναν άλλον φίλο πρόσφατα, η Παιδεία (μαζί με την Υγεία) είναι στην Ελλάδα τα 2 πιο μεγάλα Μπ-άχαλα, για να μην πω και πάλι την άλλη λέξη από Μπ- και υπάρχουν προβλήματα. Σε αυτά τα 2 θα έπρεπε λοιπόν να πέσουνε με τα μούτρα (όπως ακριβώς την πέφτουν στις... ρεμούλες), αν με ρωτάς, γιατί τούτα δω είναι οι καθρέφτες κάθε κοινωνίας. Και προς το παρόν αυτή η κοινωνία νοσεί βαθύτατα. Δεν θέλω να παίξω τον ξερόλα, γιατί η λύση είναι ζήτημα που δεν ανήκει στις γνώσεις μου, εκείνο που ξέρω όμως και πιστεύω ακράδαντα είναι πως η Παιδεία και η Γνώση θα έπρεπε να είναι (σε έναν κόσμο ιδανικό ίσως...) αγαθά που παρέχονται χωρίς κόστος και όπου όλοι θα έχουν πρόσβαση κι όχι μόνον οι λεφτάδες ή αυτοί "που έχουν τον τρόπο τους". Εάν λοιπόν δημιουργούνται "καθεστώτα" όπου η γνώση πρέπει να ακριβοπληρώνεται, τότε κάτι τέτοιο δεν μας οδηγεί ολοταχώς πίσω στο Μεσαίωνα??? Τρομακτικό, αν με ρωτάς. Τις καλησπέρες και τα φιλιά μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Και συγνώμη, μ' αυτά και μ' αυτά, ξέχασα: ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ λοιπόν, χαρούμενη, πολύχονη και πολύχρωμη! Πρώτα πρώτα υγεία και μετά ό,τι αγαπά η καρδιά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Αφηνω και εγω τα χρονια μου πολλα φυσικα!
    Συμφωνω με τον Γουφα!
    Κατι ξερει αυτος.
    Και παραπεμπω στην ετυμολογια της λεξης ιδιωτης!
    Στη αρχαια της ριζα.
    Υγ... ενα καρο κοσμος,σκοτωνεται να βρει θεση να σπουδασει σε.. Ελληνικα Πανεπιστημια.
    Το αν θα ειναι Δημοσιας χρησεως η "Ηλιθια" ειναι το ερωτημα;
    Na eisai kala Kyria mou!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Aααα Χρόνια Πολλλάααααααα!!Ό,τι επιθυμείς!!

    Μωρέ κι εγώ υπέρ είμαι αλλά ας μην τα βάζουμε με το εξωτερικό.

    Πρώτον,σε πληροφορώ πως τα παν/μια της Ουγγαρίας είναι από τα καλύτερα της Ευρώπης, ΚΑΜΙΑ σχέση με Βουλγαρία, Ρουμανία, ψάξτο.

    Δεύτερον,κι εγώ έξω είμαι και ξέρω πως η ξενητιά έτσι όπως την ήξερε η γιαγιά μου με τη σημερινή δεν έχουν κ α μ ί α σχέση. Στο εξωτερικό ο φοιτητής θα μάθει να φροντίζει τον εαυτό του μόνος του, θα αναλάβει τις ευθύνες του και το σημαντικότερο από όλα θα διευρηνθούν οι ορίζοντές του κατά ποοολύ..

    Τρίτον, το οικονομικό είναι ένα θέμα, αλλά μην νομίζεις ότι το να σπουδάζει στην Ελλάδα, ας πούμε στην Αθήνα θα είναι καλύτερο έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα.
    Υποθέτω πως τα παιδιά που θα θέλουν να σπουδάσουν σε ιδιωτικό παν/μιο της Αθήνας στην πλειοψηφία θα είναι Αθηναίοι και θα μένουν με τους γονείς. Ε και για ένα νέο δεν είναι και ό,τι καλύτερο κι ας πιστεύουν οι γονείς το αντίθετο :))))
    Άσε που όπου κι αν σπουδάζει ο Έλληνας Γιος η μανούλα θα του στέλνει με το ΚΤΕΛ τα πλυμμένα και σιδερωμένα ρούχα και κανα ταπεράκι με φαγητό. Μην τρελαθούμε τώρα..

    3.Τώρα για το επίπεδο των ιδιωτικών παν/μίων,κανείς δεν ξέρει που θα είναι αυτό,και αυτό ήταν που θα έπρεπε να μας ανησυχεί περισσότερο.


    άσχετο υγ. στο ποστ με το μπωτέ άφησα τις πληροφορίες για τη μάσκα τσαγιού!

    xx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. ν.α.λάμπης
    η γνώμη μου είναι ότι τα σχολεία, δημοτικό και γυμνάσιο, θα έπρεπε να δίνουν πρακτικές γνώσεις για να τα βγάλει πέρα κάποιος στην κοινωνία. πχ, να μαθαίνει τα παιδιά να διαβάζουν αν οι γονεις είναι αγράμματοι ή αδιάφοροι ή πολυάσχολοι, να τα κοινωνικοποιεί, να τα καλλιεργεί με κάποιο απλό τρόπο..., να μαθαίνουν έννοιες οπως η κοινωνία η ανακύκλωση, κώδικα οδικής κυκλοφορίας, πατρίδα, αξίες. στο γυμνάσιο θα μπορούσαν να μάθουν τι κάνει η εφορία, τις βλαβερες συνέπειες των ναρκωτικών, μεθόδους αντισύλληψεις, πρόληψη σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων και απλά καθημερινά πράγματα. να μάθουν να διεκδικούν τα δικαιωματά τους, και φυσικά επαγγελματικό προσανατολισμό.
    το να ξέρει ένα παιδί που θα πάει για φιλόλογος ότι οξύ και βάση παράγουν άλας και νερό, είναι μάλλον περιττό. αυτό ας το μάθει κάποιος που θα ακολουθήσει μια πιο πρακτική επιστήμη. αυτό εννοώ όταν λέω ότι με δώδεκα χρόνια στα σχολεία τα παιδιά βγαίνουν αγράμματα.




    κόκκινο και μαύρο
    αν η παιδεία στη χώρα μας ήταν τέτοια που να προσφέρει ιδανική επιμόρφωση, ποιος θα ήθελε ιδιωτικά πανεπιστήμια?
    αλλά και τώρα αν οισυνθήκες ήταν κατάλληλες, θα μπορούσαν τα πανεπιστήμια να είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα. όταν όμως οι φοιτητές το μόνο που σκέφτονται είναι οι φοιτητικές εκλογές, τι να περιμένει κανείς;
    έπειτα, οι γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους σε πανεπιστήμια χωρών του πρώην ανατολικού μπλογκ, δεν είναι και τίποτα ζάμπλουτοι! αν ήταν τα παιδιά θα πήγαιναν στην αμερική την αγγλία και τη γερμανία να σπουδάσουν. εκτός όμως από το υψηλό κόστος ζωής, εκεί απαιτείται και υψηλή αυτοπειθαρχία, διάβασμα, νοημοσύνη. ίσως και γι' αυτό να προτιμούν πανεπιστήμια χαμηλότερα του ΜΙΤ ή του χάρβαρντ!
    από τη στιγμή όμως που το πρόβλημα των φοιτητών που πηγαινουν στο εξωτερικό για σπουδές υπάρχει εδώ και τουλάχιστον 40 χρόνια, γιατί να εξάγουμε συνάλλαγμα και να μη μένει στη χώρα.
    η άποψή μου είναι ότι οι πρώτοι που θα πάνε καθηγητές σε ελληνικά ιδιωτικά πανεπιστήμια, θα είναι καθηγητές που ήδη είναι καθηγητές στα δημόσια πανεπιστήμια. αυτό είναι και καλό και κακό. καλό γιατι δε θα διδάσκει κάθε αποτυχημένος που έχει μέσον και κακό γιατί και αξιόλογοι καθηγητές των δημοσίων θα φύγουν και ίσως υποβαθμιστούν τα δημοσια περισσότερο απ' όσο είναι τώρα. μεγάλη συζήτηση. ας την περιορίσω εδώ.




    ny anna
    έχεις απόλυτο δίκιο. η παιδεία και η δημόσια υγεία είναι ο καθρέπτης της κοινωνίας μας. όμως μην τα περιμένουμε όλα από το κράτος. φταίμε και οι πολίτες για τα χάλια και της παιδείας και των νοσοκομείων. αν και επειδή είμαι στο χώρο της υγείας, η άποψή μου είναι ότι στην υγεία τα πράγματα δεν είναι και τόσο χάλια. η έλλειψη νοσοκομείων και η μονιμότητα είναι που τα έχει χαλάσει σ' αυτόν τον τομέα. και η ψωνάρα μας που προτιμούμε να μας χειρουργήσει ο καθηγητής (και ας έχει γεμίσει δυο νεκροταφεία) παρά ο γιατρός του δημοσιου που εφημέρευε εκείνο το βράδυ που κάναμε εισαγωγή.
    στην παιδεία, φταίμε πιο πολύ όλοι, αν δίναμε στα παιδιά μας αγωγή, δε θα είχαμε αιώνιους φοιτητές. δε θα είχαμε φοιτητές που δε σέβονται τους καθηγητές και το χώρο των πανεπιστημίων που σαν φορολογούμενοι πολίτες όλοι πληρώνουμε για να αποκαθίστανται οι ζημιές μετά από κάθε εκλογική δραστηριότητα ή συλλαλητήριο.
    γιατί όταν πριν 50 χρόνια ήταν επί πληρωμή οι σπουδές δε γίνονταν τέτοια έκτροπα?
    ευχαριστώ για τις ευχές.




    κώστας βράκας
    ευχαριστώ για τις ευχές.
    είμαστε όλοι υπέυθυνοι για τα χάλια της παιδείας, αλλά πιο πολύ όσοι δεν επιτελούν το έργο τους λίγο πιο υπεύθυνα. υπάρχουν δάσκαλοι που περνούν χρόνια και χρόνια και τους μνημονεύουμε για το έργο τους και αλλοι που δε θέλουμε να θυμόμαστε ότι μας δίδασκαν!




    άλλιεν λόβερ
    στο πετσ της ουγγαρίας είναι το τέταρτο καλύτερο πανεπιστήμιο ιατρικής της ευρώπης. αλλά δεν μπορώ να πω το ίδιο και για τα άλλα πανεπιστήμια της ουγγαρίας.
    για φοιτητή το να είναι μακριά από την οικογένεια έχει τα καλά του αλλά και τα κακά του. είτε είναι στην αγγλία είτε στην κόρινθο για μια μάνα είναι το ίδιο. εμένα ο γιός μου προτιμά την αθήνα για καθαρά πρακτικούς λόγους. εργάζεται (!) ήδη, στο δικηγορικό γραφείο του θείου μου (αν αυτό δεν είναι βίτσιο τότε τι είναι;)
    εγώ που δεν σπούδασα εκτός της πόλης μου, διεύρυνα τους ορίζοντές μου με ταξίδια και διάβασμα. δεν είναι απαραίτητο να σπουδάσεις έξω για να διευρύνεις τους ορίζοντές σου. ούτε να για να μάθεις την αυτοσυντήρηση.
    ευχαριστώ για τη μάσκα τσαγιού. θα τη δοκιμάσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Το τυράκι το είδες τη φάκα δεν την είδες?

    Με άλλα λόγια τα πανεπιστήμια που θα έρθουν στην Ελλάδα (πληρώνοντας τους ημέταιρους ) θα είναι τις πλάκας (ποιός θα επενδύσει στην Ελλάδα για την προώθηση της γνώσης των παιδιών της?). Τα δημόσια ήδη με την περικοπή των χρηματοδοτήσεων παραπαίουν, με την είσοδο των ιδιωτικών και με πρόσχημα τον υγιή ανταγωνισμό, θα σταματήσουν και τα ψίχουλα που δίνουν και πάπαλα.
    Ο κανακάρης σου θα καταλήξει με ένα πτυχίο που δεν θα αξίζει και θα βλέπει να τον προσπερνούν αυτοί του "εξωτερικού".

    Πίκρα και θα το έχουν κάνει με την συναινεσή σου.

    ΥΓ. Για όσους δεν γνωρίζουν, πανεπιστήμιο χωρίς ερευνα είναι όμιλος συζητήσεων και έρευνα σημαίνει χρηματοδότηση. Δεν ξέρω εάν γνωρίζετε σε ποιά θέση βρισκόμαστε στην Ε.Ε. και στον τομέα της έρευνας... σας αφήνω να μαντέψετε... Αυτό σήμερα. Αύριο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. ντιμ

    καλημέρα και καλώς μας ήρθες
    και εσύ όπως και όλοι δεν έχεις καταλάβει το πνεύμα μου.
    δεν θα ήθελα τα πανεπιστήμιά μας να έχουν το χάλι που έχουν, δυστυχώς όμως δεν μπορώ να κάνω κάτι γιαυτό. ακόμα και οι ίδιοι οι καθηγητές δεν μπορούν να κάνουν κάτι, το θέμα είναι στα χέρια των φοιτητών. αυτοί δημιουργούν τα πάντα.
    από τη στιγμή όμως που τα ιδιωτικά υπάρχουν ήδη και λειτουργούν καλύτερα από τα δημόσια και εφ' όσον υπάρχουν γονείς που κάνουν το σκατό τους παξιμάδι για να στείλουν τα τούβλα τους στο εξωτερικό, γιατί να μην τα στέλνουν στο εσωτερικό. αυτό είναι το θέμα. γιατί προτιμούν την αλλοδαπή από την ημεδαπή πραγματικότητα.
    αν είναι καλά ή όχι δεν μπορώ να το πω. βλέπω όμως τι γίνεται με το ντιρί, δε δίνει πτυχίο συγκεκριμμένο, όμως οι φοιτητές όχι μόνο το προτιμούν αλλά φίλοι μου λένε ότι λειτουργεί πολύ καλύτερα από τα δημόσια και επιπλέον οι απόφοιτοι βρίσκουν και δουλειά.
    σήμερα ένα πτυχίο δεν φέρνει εργασία αν δεν συνοδεύεται και από ένα μεταπτυχιακό. γιατί λοιπόν να πάρουν πτυχίο από τη βουλγαρία και όχι από την ελλάδα και μετά να πάνε για μεταπτυχιακό στο εξωτερικό?
    αυτή είναι η απορία μου. γιατί προτιμούν το εξωτερικό από το να αφήσουν τα λεφτά τους στη χώρα τους που έστω και λίγο θα βελτιώσει τα οικονομικά της αφού δε θα φεύγει συνάλλαγμα στο εξωτερικό.
    όπως λεει και ο φίλος γκλεν, δεν αγαπάμε τη χώρα μας και δεν επενδύουμε σ' αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Εγώ είμαι αδιάφορος απέναντι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Πιστεύω ακράδαντα, μια κι έχω φάει τη ζωή μου στα ΑΕΙ, ότι δε θα λύσουν τίποτα, αλλά ούτε και θα επιφέρουν απαραίτητα κάποια ζημιά.

    Άλλα είναι τα προβλήματα της ανώτατης παιδείας, τα οποία δε λύνονται με τη θεσμοθέτηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων (που καλό είναι να υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο γι'αυτά, ώστε να τελειώνουμε με τα "κολέγια" κάθε είδους) ούτε με τα ημίμετρα στα οποία μας έχουν συνηθίσει οι κυβερνήσεις.

    Αν έχεις χρόνο, μπορώ να σου το τεκμηριώσω εκτενώς κάποια άλλη στιγμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. αιρετικέ

    όποτε θες ανέπτυξε τις απόψεις σου. εγώ, βλέπεις, επειδή τέλειωσα στρατιωτική σχολή δεν ξέρω πως λειτουργούν τα πανεπιστήμια. όταν όμως περνάω έξω από τη νομική ή το χημείο κάτι μου έρχεται όταν βλέπω τα άνωτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε τέτοιο χάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Ρία, πρέπει να κατανοήσουμε πρώτα απ'όλα την ειδοποιό διαφορά μεταξύ πανεπιστημίου και επαγγελματικής σχολής.

    Σε μια επαγγελματική σχολή ο μαθητής ή ο φοιτητής μαθαίνει ένα επάγγελμα, μια τέχνη. Σ'αυτήν ακριβώς την κατηγορία εμπίπτουν οι εξής εκπαιδευτικοί φορείς:

    1. Εκκλησιαστικές σχολές
    2. Τεχνικές-επαγγελματικές σχολές (π.χ. του ΟΑΕΔ)
    3. ΙΕΚ δημόσια και ιδιωτικά
    4. Κολλέγια
    5. Κέντρα ελευθέρων σπουδών
    6. Στρατιωτικές σχολές

    Στο τελευταίο ξέρω ότι θα υπάρξει αντίδραση, γιατί είναι ισότιμες με πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ. Όμως, ο χαρακτήρας και ο προσανατολισμός τους είναι τέτοιος ώστε οι απόφοιτοί τους να πηγαίνουν κατ'ευθείαν στην εργασία που έμαθαν να κάνουν, ενώ είναι πολύ δύσκολο να βρούμε σ'αυτές το μεγάλο "ατού" των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

    Ποιο είναι αυτό; Μα, φυσικά, η ΕΡΕΥΝΑ.

    Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν αγαπήσαμε την έρευνα. Για πολλά χρόνια τα πανεπιστήμιά μας δεν προσέφεραν καν μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών - αν είναι δυνατόν! Και το χειρότερο είναι ότι, λόγω των αγκυλώσεων της διαβόητης πια ΠΟΣΔΕΠ, τα ερευνητικά προγράμματα στην Ελλάδα τελούν υπό διωγμόν. Να τολμήσει καθηγητής να πάρει ΒΑΡΒΑΤΟ ερευνητικό πρόγραμμα και να βάλει φοιτητές να δουλέψουν σ'αυτό, να πληρώνονται και να αποκτήσουν εμπειρία κι επαφές με συναδέλφους τους και καταξιωμένους επιστήμονες της αλλοδαπής; Μη γένοιτο!

    Δυστυχώς, στην Ελλάδα τα πανεπιστήμια τα αντιμετωπίζουμε ως γκλαμουράτες επαγγελματικές σχολές, κι αυτό τα υποβαθμίζει τραγικά.

    Φταίμε όλοι σ'αυτό. Ας ξεκινήσω από τους γονείς, εκ των οποίων κάποιοι πιέζουν τα παιδιά τους να ακολουθήσουν συγκεκριμένο επάγγελμα, κι ας μην το αγαπούν, προκειμένου να συνεχιστεί το ιατρείο/δικηγορικό γραφείο/επιχείρηση του πατέρα. Άλλοι πάλι λένε στο παιδί να πάρει "το χαρτί", ανεξαρτήτως του πόσα χρόνια θα κάνει να το πάρει, ανεξαρτήτως του τι θα το κάνει μετά, ανεξαρτήτως του αν τελικά θα έχει ουσιαστικό αντίκρυσμα αυτό το χαρτί, για να έχει μόρια για το ΑΣΕΠ. Να μην πω τίποτα για εκείνη την κατηγορία γονέων που πιέζουν ένα παιδί που ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ να μπει στη διαδικασία της ανώτατης παιδείας να πάει στο πανεπιστήμιο, γιατί "το παιδί του γείτονα πέρασε".

    Έχουμε λοιπόν από τους γονείς τους εξής κακούς καρπούς:

    1. Την υποβάθμιση του πανεπιστημίου στα μάτια του παιδιού, γιατί καταντά ένα εκδοτήριο "χαρτιών"
    2. Τη μετατροπή της ανώτατης παιδείας σε ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ, την οποία ο φοιτητής θα αντιμετωπίσει σαν αγγαρεία
    3. Την υπερπροσφορά υποψηφίων για τις πανεπιστημιακές σχολές

    Πάμε τώρα να δούμε τις ευθύνες της Πολιτείας:

    Ασκείται "αναπτυξιακή" πολιτική με όπλο τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Είναι το δόγμα "κάθε ραχούλα κι ΑΕΙ, κάθε στρούγκα και ΤΕΙ" που, σε συνδυασμό με το δόγμα Αρσένη και Παπανδρέου "κάθε απόφοιτος λυκείου θα μπαίνει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση" οδήγησε στα εξής προβλήματα:

    1. Υπερκορεσμό των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ με εγγεγραμμένους τους οποίους δε μπορούν να υποστηρίξουν
    2. Δέσιμο του λυκείου στο άρμα του πανεπιστημίου και των πανελληνίων
    3. Μετατροπή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε προέκταση του λυκείου, άρα υποβάθμισή της
    4. Με την εισαγωγή σωρείας υποψηφίων σε σχολές, κι ας είχαν δώσει ΛΕΥΚΗ ΚΟΛΛΑ στις πανελλήνιες, υποβαθμίστηκε το υλικό που μπαίνει στις σχολές, άρα πάει περίπατο και το επίπεδο των αποφοίτων

    Άλλο έγκλημα της Πολιτείας είναι η ανεπαρκής χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, η οποία, συνδυασμένη με το δόγμα "κάθε ραχούλα κι ΑΕΙ, κάθε στρούγκα και ΤΕΙ", κόβει την έτσι κι αλλιώς μικρή πίτα σε ακόμα μικρότερα κομμάτια.

    Επίσης, και οι μισθοί των πανεπιστημιακών είναι, κυριολεκτικά, της πλάκας. 1300 περίπου ευρώ το μήνα ένας επίκουρος καθηγητής που έφαγε τουλάχιστον 10 χρόνια σπουδάζοντας κι άλλα πέντε τουλάχιστον δουλεύοντας ήλιο με ήλιο για να βγάλει τις απαιτούμενες επιστημονικές δημοσιεύσεις; Σοβαρολογούμε;

    Για να μην πω τίποτα για το γεγονός ότι, επί τόσα χρόνια, κανείς δεν τόλμησε να προβεί σε ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ καθηγητών και σχολών.

    Ν'ανοίξω το στόμα μου για την κομματική διαπλοκή στα πανεπιστήμια; Έχω γράψει γι'αυτά και στο ιστολόγιό μου, δεν έχω όρεξη να τα ξαναγράφω.

    Ή να πω για το απροϋπόθετο... Δεν πα'να κάνεις κι εκατό χρόνια να πάρεις το πτυχίο, το παίρνεις όποτε σε βολεύει, χωρίς παρακολούθηση μαθημάτων, χωρίς τίποτα! Απλά να πας να εξεταστείς και να ξέρεις τα θέματα.

    Ας δούμε όμως τον προορισμό του πανεπιστημίου:

    Βγάζει ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ. Ανθρώπους που ξέρουν πολύ καλά την "τέχνη" που σπούδασαν. Μάλλον, την ξέρουν τόσο καλά, ώστε μπορούν να την πάνε παραπέρα, με πρακτικούς και θεωρητικούς τρόπους, με έρευνα κι επιστημοσύνη. Κι όχι μόνον αυτό, αλλά μπορούν και να δώσουν και σ'ένα φοιτητή να καταλάβει το πώς και το γιατί.

    Η έρευνα όμως απαιτεί σοβαρή χρηματοδότηση. Θέλει από πίσω εργαστηριακή υποδομή (πανάκριβη) κι επιστήμονες που θα είναι ικανοί να την αξιοποιήσουν. Όποιος νομίζει ότι με 3 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο μπορεί να ανταπεξέλθει στις ερευνητικές και διδακτικές του ανάγκες ένα ΑΕΙ τεσσάρων σχολών και 1000 φοιτητών γελιέται. Κανονικά θέλει μόνο τουλάχιστον 10.

    Έρευνα διεξάγεται ΚΑΙ στα ΤΕΙ.

    Ποιος απ'όλους αυτούς τους... σούπερ-ντούπερ-ουάου επιχειρηματίες της Ελλάδας θα ρίξει τόσα λεφτά για να λειτουργήσει ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο σαν πραγματικό πανεπιστήμιο;

    Σοβαρά, τους έχουμε σε τόση εκτίμηση; Αυτοί κλείνουν τα εργοστάσιά τους και τα πάνε στη Βουλγαρία και την Αλβανία μπας και καταφέρουν να είναι ανταγωνιστικοί στην εγχώρια αγορά και δεν τολμάνε να βγούνε παραέξω, στας Ευρώπας, να δούμε τι ψάρια πιάνουν (μάλλον ξέρουμε: ό,τι ψάρια πιάνουν και οι ποδοσφαιρικές μας ομάδες στο Champions League). Τους έχει κανείς εμπιστοσύνη ότι θα καταφέρουν (ή θα τους νοιάξει) να στήσουν ένα στοιχειωδώς σωστό ΤΕΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Και μια διευκρίνιση για το λόγο που, από πλευράς αποστολής, κατατάσσω τις στρατιωτικές σχολές στις επαγγελματικές και όχι στις ερευνητικού προσανατολισμού:

    Οι ένοπλες δυνάμεις λειτουργούν με γνώμονα το "προβλεπόμενο" και την τήρηση παγιωμένων διαδικασιών. Ειδικά στη συντήρηση των μαχητικών, οποιαδήποτε παρέκκλιση από τις εργοστασιακές οδηγίες καταλήγει σε προστριβές με τον κατασκευαστή, ο οποίος αρνείται να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη αν έχει γίνει κάτι "μη προβλεπόμενο", ακόμη κι αν είναι εντελώς άσχετο με το πρόβλημα που ανέκυψε.

    Έτσι, διδάσκεται η νοοτροπία του "τυφλοσούρτη" και του "μπούσουλα", όχι του ψαξίματος και της έρευνας, γιατί απλά δεν υφίσταται τέτοια ανάγκη σ'αυτόν το χώρο.

    Μ'αυτό, βεβαίως, δεν έχω καμμία απολύτως πρόθεση να μειώσω κανένα στέλεχος των ενόπλων δυνάμεων. Ο πατέρας μου υπήρξε στρατιωτικός, έχω φίλους στρατιωτικούς, κάποιοι υπέροχοι άνθρωποι που μου'χουν σταθεί στη ζωή μου ανήκουν σ'αυτόν τον χώρο. Αλλά πρέπει να αναγνωρίζουμε λίγο τι απαιτήσεις έχουν οι ένοπλες δυνάμεις σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση των στελεχών τους. Αφού οι ένοπλες δυνάμεις θέλουν τήρηση διαδικασιών, τέτοια εκπαίδευση παρέχουν.

    Όμως, ένα πραγματικό πανεπιστήμιο πρέπει να σου διδάσκει να σκέφτεσαι πέρα απ'τον τυφλοσούρτη (thinking outside the box). Σκέψου λίγο πόσα παιδιά πάνε να μάθουν κιθάρα και όλη την ώρα παίζουν τα ίδια πεντάτονα lick κι ακούγονται το ένα σαν το άλλο, παρασυρμένα από κάτι βιβλία της κακιάς ώρας, τα οποία υποτίθεται ότι θα σου διδάξουν τα κορυφαία περάσματα για να παίζεις ή από δασκάλους που απλώς έχουν πάρει ένα μπούσουλα και τον ακολουθούν τυφλά... Κι ακούς μετά τον Eric Johnson να παίζει το "Desert Rose" και λες "τι κάνει ο άνθρωπος".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. αιρετικέ

    δεν με πειράζει που κατατάσσεις τις στρατιωτικές σχολές στις σχολές επαγγελματικής εκπαίδευσης.


    αυτό που με ενοχλεί είναι που θεωρείς ότι γίνεται έρευνα στα πανεπιστήμια.

    τι ακριβως ερευνούν στη φιλοσοφική, τι στη θεολογική και τι στη γυμναστική ακαδημία?

    έρευνα ίσως μπορεί να γίνει -και γίνεται το γνωρίζω πολύ καλά γιατί ο ξάδερφός μου συμμετέχει σε ένα τέτοιο πρόγραμμα- στην ιατρική, στο πολυτεχνείο στο τμήμα φυσικής, μαθηματικών ή χημείας.

    που αλλού γίνεται έρευνα? και πως να γίνει έρευνα όταν οι καθηγητές δεν είναι ικανοί να εμπνεύσουν πειθαρχία στους φοιτητές? δες τι έγινε στα ΤΕΙ του πειραιά. στο νοσοκομείο ένας καθηγητής.

    άντε να συνέβαιναν αυτά στο λονδίνο, τη βοστώνη ή καπου άλλου!


    δε με νοιάζει άν το πτυχίο θα είναι αναγνωρίσιμο από ξένη ή ελληνική αρχή, με ενδιαφέρει να έχει αντίκρυσμα στις γνώσεις του πτυχιούχου.

    ο ιάσιος τέλειωσε ιατρική στο πετσ της ουγγαρίας σε ένα αγγλόφωνο ιδιωτικό πανεπιστήμιο που θεωρείται από τα τέσσερα καλύτερα της ευρώπης. ερχόμενος στην ελλάδα ήξερε τριάντα φορές περισσότερα από τον πτυχιούχο που τέλειωσε την ιατρική αθηνών. και έδωσε και στο δικατσά!

    αν υπήρχε σωστός επαγγελματικός προσανατολισμός, αν ήταν υποχρεωτική η παρακολούθηση μαθημάτων, αν δεν ήταν δωρεάν, όσοι θα περνούσαν θα έστρωναν τον κώλο τους κάτω και θα έπαιρναν πτυχίο. δυστυχώς όμως στα πλαίσια της ελεύθερης παιδείας για όλους, χάσαμε τον πραγματικο στόχο και τα κάναμε μπάχαλο.

    χίλιες φορές καλύτερα τότε που τα πανεπιστήμια δεν ήταν δωρεάν. αυτοί που πραγματικά ήθελαν να σπουδάσουν το έκαναν. οι υπόλοιποι το βρήσκαν ωραιότατη αφορμή και ασχολιόνταν με κάτι άλλο.

    έτσι γεμίσαμε σήμερα γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, καθηγητές και δεν έχουμε υδραυλικούς και ηλεκτρολόγους που τους εισάγουμε από την αλβανία!

    και αν είμαι λάθος διόρθωσέ με.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Ρία, σου έχω ήδη πει ότι στη χώρα μας η κατάσταση στα πανεπιστήμια είναι στρεβλή και, λόγω της νοοτροπίας μας, τα έχουμε κάνει ΙΕΚ γοήτρου αντί για χώρους έρευνας και διδασκαλίας που θα έπρεπε να είναι.

    Στη θεολογική σχολή προφανώς είναι αδύνατο να υπάρξει οποιαδήποτε έρευνα. Σου υπενθυμίζω άλλωστε την κατάληψη της ομιλίας του Αγκύρας Θεόδοτου στην Γ' Οικουμενική Σύνοδο του 431 μ.Χ.: "πίστευε το θαύματι και μη ερεύνα λογισμοίς το γενόμενον. μή καταλύσηις τό θαύμα, ευρείν τόν λόγον φιλονεικών: ου γάρ μένει τό θαύμα ού ο λόγος γνωρίζεται. ει τού γενομένου γνώριμος ο λόγος, ουκέτι σημείον ουδέ θαύμα τό γεγονός: ει δέ σημείον καί θαύμα, καταλιπών λογισμούς τήν πίστιν ανάλαβε, ομολογών ένα κύριον 'Ιησούν Χριστόν καί θεόν καί άνθρωπον τόν αυτόν ουδέ επινοίαις ουδέ λογισμοίς διιστάμενον, ίνα μή τά ενωθέντα λογισμοίς διαστήσαντες οικονομίαν σωτήριον αρνησώμεθα." Είναι το διαβόητο "πίστευε και μη ερεύνα", που με περισσή κουτοπονηριά οι παπάδες σήμερα μας το πλασάρουν ως "πίστευε και μη, ερεύνα" ή "πίστευε, και μοι ερεύνα".

    Υπάρχουν σαφέστατα σχολές που δεν έπρεπε να ανήκουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (γυμναστική ακαδημία, όπως ανέφερες, θεολογία και κάποιες άλλες).

    Στη φιλοσοφική σχολή, εάν και εφ'όσον ξεφύγει από το σημερινό της πλαίσιο, δηλαδή την παραγωγή επιπλέον φιλολόγων για τη μέση εκπαίδευση, μπορεί μια χαρά να γίνει έρευνα. Ρώτα οποιονδήποτε ασχολείται με τεχνητή νοημοσύνη, συστήματα υποστήριξης αποφάσεων, συστήματα πολλαπλών πρακτόρων: οι πιο πρωτοπόρες ιδέες σε θέματα λογικής και πρωτοκόλλων επιχειρηματολογίας βγαίνουν από φιλοσοφικές σχολές.

    Και στις φιλολογικές σχολές μπορεί άνετα να γίνει έρευνα: δες το πρόγραμμα TLG (Thesaurus Linguae Graecae), το οποίο αποτελεί μια κορυφαία προσπάθεια καταγραφής της αρχαίας και νέας ελληνικής γραμματείας σε ηλεκτρονική μορφή.

    Και στην Ιστορίας-Αρχαιολογίας το ίδιο, ή στις σχολές που ασχολούνται με την παλαιοντολογία, τη μουσική, την ψυχολογία κ.α. Προσφέρονται τα αντικείμενα αυτά για έρευνα: ό,τι δίνει τη δυνατότητα ψαξίματος, αναζήτησης και αμφισβήτησης προσφέρεται για έρευνα. Όπου όμως μπαίνει το δόγμα ή ο προσανατολισμός είναι καθαρά "επαγγελματικής σχολής", η έρευνα αποκλείεται.

    Έρευνα γίνεται και στα δικά μας πανεπιστήμια, απλώς γίνεται μετ'εμποδίων και ποτέ δεν προβάλλεται. Στο ΕΜΠ έχουν ανατεθεί σοβαρότατες εργασίες για νέες τεχνολογίες κινητήρων για πλοία, οι οποίοι θα είναι πολύ πιο καθαροί από τους υπάρχοντες και ακόμα πιο αποδοτικοί. Στο Πολυτεχνείο Κρήτης ολοκληρώθηκε επιτυχώς - πάλι μετ'εμποδίων - το πρόγραμμα του Eco-Racer, ενός μονοθέσιου οχήματος που συμμετείχε με πολύ καλά αποτελέσματα σε αγώνες οικονομίας (πόση απόσταση θα καλύψει με ένα λίτρο βενζίνης).

    Και υπάρχουν κι ένα σωρό ακόμα αξιόλογες προσπάθειες, οι οποίες, λόγω ερίδων μεταξύ καθηγητών, αλλά και λόγω του ότι δεν έχουν μέσα σκάνδαλα οποιουδήποτε είδους (για να μην πω τίποτα για την αγραμματοσύνη των "δημοσιογράφων", οι οποίοι καταλαβαίνουν μόνο από ρεμούλα και ροζ σκάνδαλα), δεν θα προβληθούν ποτέ, διαιωνίζοντας έτσι την εικόνα του ΤΙΠΟΤΑ που βγαίνει από τα πανεπιστήμιά μας.

    Σε ό,τι αφορά τώρα το δωρεάν ή όχι της ανώτατης εκπαίδευσης, είμαι υπέρ του να είναι δωρεάν, αλλά υπό όρους: αν κάποιο μάθημα δεν το περάσεις το πολύ με τη δεύτερη, μετά θα πληρώνεις τα δίδακτρα και εξέταστρά του. Κι όσο μαζεύεις μαθήματα που θα χρωστάς, τόσο θα πληρώνεις τα δίδακτρα και εξέταστρα του καθενός. Δωρεάν λοιπόν, αλλά μόνο για όσους θέλουν να προκόψουν. Έτσι, δίνεις κίνητρο για να στρωθεί ο άλλος κάτω και να διαβάσει και λαμβάνεις πρόνοια και για τους άπορους φοιτητές (άσε που αποφεύγεις και τα δυσβάσταχτα φοιτητοδάνεια των ΗΠΑ).

    Στο θέμα του επαγγελματικού προσανατολισμού με κάλυψες πλήρως. Κατευθύνονται πάρα πολλά παιδιά σε πανεπιστημιακές σχολές, χωρίς να έχουν τα προσόντα ή την πρόθεση ν'ανταπεξέλθουν σ'αυτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Εκ παραδρομής, αντί για "κατάληξη" της ομιλίας του Θεόδοτου έγραψα "κατάληψη".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. αιρετικέ,

    δεν αρνούμαι ότι γίνονται σοβαρές έρευνες σε διάφορα τμήματα του πανεπιστημίου, αρνούμαι όμως να δεχτώ ότι μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση με ημίμετρα.

    όταν κάθε χρόνο μπαίνουν στα πανεπιστήμια χιλιάδες παιδιά και σε μερικά χρόνια μπαίνουν στην αγορά εργασίας και αυτοί που σπούδασαν σε πανεπιστήμια χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ, η κοινωνία δεν είναι σε θέση να απορροφήσει το εργατικό δυναμικό τόσων πτυχιούχων. αυτοί για να μην περιμένουν άδικα για δουλειά κάνουν μεταπτυχιακά, διδακτορικά και δε συμμαζεύεται με αποτέλεσμα να ανεβαίνει ο πήχης και τα στάνταρντ. αυτό θα ήταν ιδανικό αν τα διδακτορικά και τα μεταπτυχιακά και όλα αυτά προέρχονταν από σοβαρά πανεπιστήμια και σε σοβαρά θέματα και αυτοί που τα κατέχουν ανταποκρίνονται οι ικανότητές τους στα πιστοποιητικά που προσκομίζουν. δυστυχώς όμως, πολύ μικρό ποσοστό είναι ικανό να ταυτίζει την ικανότητα με τα πιστοποιητικά.

    έπειτα, αφού έτσι και αλλιώς οι φοιτητές που είναι οι γονείς τους διατεθιμένοι να πληρώσουν για το πολυπόθητο πτυχίο, γιατί τα χρήματα των σπουδών και της διαβίωσης τους στο εξωτερικό να μην παραμείνουν στη χώρα???

    μήπως στα κρατικά πανεπιστήμια, πχ στην ιατρική, οι φοιτητές παίρνουν μέρος σε έρευνες? όχι, ας φτιάξουν λοιπόν μια ιατρική ιδιωτική, ας φτιάξουν γυμναστική ακαδημία, αρχιτεκτονική, τι άλλο σπουδάζουν στο εξωτερικό τα παιδιά? αυτά να φτιάξουν, ας μην κάνουν έρευνες. ας πάρουν γνώσεις που στη βουλγαρία ή την ουγγαρία σίγουρα δεν πήραν τόσο αξιοκρατικά τα πτυχία τους.

    άσε που κατά τη γνώμη μου κάθε χρόνο έπρεπε να περνούν μόνο ελάχιστοι φοιτητές. και αν σε ένα χρόνο η απόδοσή τους δεν είναι ικανοποιητική να εκδιώχνονται.

    είναι δυνατό να πηγαίνει ο άλλος να σπουδάσει αρχιτεκτονική στην ιταλία και να γυρνάει μετά από δώδεκα χρόνια με το πτυχίο?

    ή να περνά στο πολυτεχνείο με μέσο όρο βαθμολογία το δώδεκα και να κάνει δέκα χρόνια να τελειώσει με "καλώς"???

    επαναλαμβάνω ότι το πρόβλημα είναι η έλλειψη σοβαρού επαγγελματικού προσανατολισμού.
    τα παιδιά μας καλούνται στα 16 να επιλέξουν τι θέλουν να κάνουν στην υπόλοιπη ζωή τους! ας έίναι το σχολείο ένα προπαρασκευαστικο στάδιο. να σου δίνει δυνατότητες να ανακαλύψεις και να καλλιέργήσεις τις ικανότητές σου ώστε να μπορείς να επιλέξεις με βάση το τι μπορείς και όχι αν ο μπαμπάς σου είναι φαρμακοποιος και έχεις έτοιμη δουλειά!

    καλησπέρα αιρετικέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Θα συμφωνήσω απόλυτα μ'αυτό που είπες ότι στα πανεπιστήμια πρέπει να μπαίνουν ελάχιστοι - εγώ θα το μετριάσω και θα πω "λίγοι". Έτσι κι αλλιώς, ο αριθμός εισαχθέντων που ζητά κάθε χρόνο οποιαδήποτε σχολή είναι το 1/3 ή το 1/2 των όσων τελικά της ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ το κράτος να πάρει.

    Αυτό, δυστυχώς, εντάσσεται στην "αναπτυξιακή πολιτική με μοχλό τα ΑΕΙ" που κάνουν όλες οι κυβερνήσεις κι έχουν έτσι ρημάξει τα πανεπιστήμια.

    Τώρα, στο αν σ'ένα χρόνο δεν τα'χουν βγάλει πέρα να διώχνονται οι φοιτητές... Θα διαφωνήσω. Πρέπει πρώτα να γίνει ένα ξεσκαρτάρισμα με τους καθηγητές. Ας τους περάσουμε πρώτα ΟΛΟΥΣ από ψυχολογικά τεστ, γιατί υπάρχουν πολλές κομπλεξάρες εκεί μέσα που νομίζουν πως, επειδή πήραν μια (μόνιμη) έδρα, έχουν και το δικαίωμα να παίζουν με το πότε θα περάσει το μάθημα ο φοιτητής. Έχω δει και υποστεί, δυστυχώς, σημεία και τέρατα: καθηγητή να βάζει 1 στα 10 στους μισούς φοιτητές της φουρνιάς μου που έγραψαν ΣΩΣΤΑ τα θέματα του γραμμικού προγραμματισμού, γιατί "δεν είναι δυνατόν με την πρώτη φορά που πήραν το μάθημα να το κατάλαβαν" - κι ας ήταν εύκολα τα θέματα. Δηλαδή τι, πρέπει να "παλιώσει" ο φοιτητής για να έχει μάθει το μάθημα; Κι αυτό δεν είναι τίποτα. Δυστυχώς Ρία, τα Ι1 και Ι2 οι ένοπλες δυνάμεις τα απονέμουν με υπερβολικά μεγάλη ευκολία και ξέρω πάρα πολλούς καθηγητές που θα έπρεπε να περάσουν για διακοπές από τον 1ο όροφο του ΓΝΑ. Ας διασφαλίσουμε λοιπόν στον φοιτητή μια ΔΙΚΑΙΗ εξέταση πρώτα. Μετά, δες τι σύστημα προτείνω:

    1. Αν τα μαθήματα που παίρνεις τα περνάς με την πρώτη, βαριά τη δεύτερη φορά, ΔΕΝ πληρώνεις δίδακτρα. Από την τρίτη φορά και μετά, πληρώνεις κι έχεις δικαίωμα να δώσεις μέχρι πέντε. Αν σ'ένα μάθημα κοπείς πέντε φορές, φεύγεις.

    2. Επαναφορά του θεσμού των προαπαιτουμένων μαθημάτων. Δε μπορείς να πάρεις, π.χ., γραμμικό προγραμματισμό αν δεν έχεις περάσει επιχειρησιακή έρευνα (πανεύκολο), μη γραμμικό προγραμματισμό αν δεν έχεις περάσει γραμμικό προγραμματισμό, δυναμικό προγραμματισμό αν δεν έχεις περάσει μη γραμμικό, γραμμικό προγραμματισμό και επιχειρησιακή έρευνα. Δε μπορείς να πάρεις αριθμητική ανάλυση αν δεν έχεις περάσει γραμμική άλγεβρα. Και πάει λέγοντας.

    3. Μέγιστη διάρκεια σπουδών: Ν+2 (όπου Ν η "προβλεπόμενη" διάρκεια σπουδών). Επιτρέπεται παράταση ενός έτους για κοινωνικούς λόγους (μεγάλη ανάγκη στην οικογένεια) ή λόγους υγείας. Με τη συμπλήρωση Ν ετών σπουδών, ο φοιτητής ΧΑΝΕΙ το δικαίωμα συμμετοχής στα κοινά (γενικές συνελεύσεις, υποψηφιότητα με οποιαδήποτε παράταξη κλπ). Έτσι, πατάσσουμε αμέσως το θεσμό των κομματόσκυλων που κάθονται δέκα χρόνια στο προπτυχιακό για να δείξουν δράση στο κόμμα και για να προετοιμάσουν τη διαδοχή τους. Στο ιστολόγιό μου έχω αναφερθεί πολλές φορές στο πώς λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός.

    4. Δωρεάν τα μεταπτυχιακά, αλλά αν κάποιον τον στέλνει για μεταπτυχιακό μια επιχείρηση, κάποιος κρατικός φορέας, η εκκλησία ή οι ένοπλες δυνάμεις, θα πρέπει ο φορέας που τον στέλνει να επιβαρύνεται με το υπολογιζόμενο από τη σχολή κόστος των μεταπτυχιακών σπουδών δυο φοιτητών.

    5. Πάταξη του φαινομένου της αντιγραφής. Επειδή ΑΗΔΙΑΣΑ με όσα είδα ως επιτηρητής, απαίτησα να μη μου ξαναστείλουν ΠΟΤΕ φιρμάνι ότι πρέπει να επιτηρήσω σε εξέταση. Και το πέτυχα.

    6. Αξιολόγηση καθηγητών και σχολών.

    7. Βάση εισαγωγής το 12 για τα ΤΕΙ και 15 για τα ΑΕΙ. Έτσι, θα κοπεί το φαινόμενο των εισακτέων που μπήκαν έχοντας δώσει λευκή κόλλα.

    8. Ουσιαστικός επαγγελματικός προσανατολισμός στα σχολεία.

    9. Κατάργηση των μετεγγραφών.

    10. Να καθορίζει η εκάστοτε σχολή ποιους θα πάρει.

    11. Να μην είναι σίγουρο ότι αυτός που μπήκε στη σχολή θα πάρει και πτυχίο.

    12. Επαναφορά της διά παντός αποβολής για τα σοβαρά παραπτώματα. Τώρα είναι στα τέσσερα εξάμηνα.

    13. Σοβαρές κυρώσεις σε καθηγητές-απατεώνες, όχι αυτά τα χαδάκια που έχω δει... Που βγάλανε το Σωτηρόπουλο (έκπτωτος "πρύτανης" Πολυτεχνείου Κρήτης) ΛΑΔΙ με υπουργική εντολή που ΑΚΥΡΩΣΕ τους ελέγχους του ΣΔΟΕ και με "λάθος" στη σύνθεση του πειθαρχικού, η οποία τελικά οδήγησε σε ακύρωση της απόλυσής του...

    14. Πάταξη της λογοκλοπής, απ'όποιον κι αν διαπράττεται (φοιτητή ή καθηγητή). Όπως γίνεται στο εξωτερικό, που αποβάλλεσαι από την ακαδημαϊκή κοινότητα αν έχεις διαπράξει λογοκλοπή.

    15. Κατάργηση της μαύρης εργασίας των μεταπτυχιακών και του κατακερματισμού των θέσεων 407 (μια θέση - δηλαδή ένας μισθός - να μοιράζεται σε πέντε-έξι άτομα...) με σοβαρές ποινές.

    Πώς σου φαίνονται; Και υπάρχουν κι άλλα.

    Επίσης, καταλαβαίνω ότι ως μάνα που είσαι, σε τρώει η αγωνία του τι θα κάνει το παιδί σου αν φύγει μακριά για σπουδές. Ξέρεις, καλό είναι τα παιδιά να σπουδάζουν σε μια πόλη μακριά απ'το σπίτι τους, για να νιώσουν πώς είναι να πρέπει να τα βγάλουν πέρα μόνα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Σε ό,τι αφορά δε την έρευνα, θα πρέπει στην αξιολόγηση καθηγητών και σχολών να μετρά. Για να δούμε λίγο, ποιοι καθηγητές τραβάνε μπροστά με ερευνητικά προγράμματα; Ποιοι αναδεικνύουν νέους επιστήμονες; Ποιοι δημιουργούν τεχνογνωσία ή προάγουν τον πολιτισμό μας;

    Και ποιοι απλώς τρώνε τα λεφτά του φορολογούμενου χωρίς να παράγουν τίποτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. αιρετικέ

    σε όσα γράφεις δεν μπορώ να εκφέρω άποψη αν και έχω διαπιστώσει όιτ μερικοί καθηγητές την έχουν δει πάπες με το αλάθητο!

    πάντως φαίνεται να σε καίει ιδιαίτερα το θέμα εκπαίδευση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Φυσικά και με καίει, για τους εξής λόγους:

    1. Η παιδεία είναι που διαμορφώνει τους αυριανούς πολίτες. Χωρίς σωστή παιδεία, το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο.

    2. Από τη μεταλυκειακή εκπαίδευση (ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΕΚ κλπ) εξαρτάται, τουλάχιστον εν μέρει, η αυριανή επαγγελματική εξέλιξη των νέων, αλλά και η οικονομία της χώρας.

    3. Έχω ζήσει το χώρο της παιδείας από μέσα, καθώς τυγχάνω γιος εκπαιδευτικού κι έχω δει πάρα μα πάρα πολλά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

    4. Ως φοιτητής (προπτυχιακός και μεταπτυχιακός) έζησα πολύ έντονα όλα όσα χαλάνε την ανώτατη παιδεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. αιρετικέ

    δε θα διαφωνίσω γιατί έχεις δίκιο σ' αυτά που λες. επιπροσθέτως έχεις και την εμπειρία της οπτικής εκ των έσω λόγω της μαμάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

οι δικές σου σκέψεις ποιές είναι;

σχόλια γραμμένα με αγγλικούς χαρακτήρες θα σβήνονται αμέσως. αν δε γνωρίζετε πως γυρνά το πληκτρολόγιο στα ελληνικά, ρωτήστε να μάθετε!

Από το Blogger.

ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ ΕΔΑΦΗ

ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ ΕΔΑΦΗ
ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΙΝΕΨΕΙΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΠΕΦΤΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΛΑΚΩΝΕΙ

Αναγνώστες