ΒΡΕ ΚΑΛΩΣ ΤΟ ΜΟΥ!

Ronin.gr - widget IP και λειτουργικού

25 Μαΐ 2011

ΕΦΗΒΕΙΑ...

Γαμώ την εφηβεία σας γαμώ!

Αυτόν τον έξυπνο που ανακάλυψε τον όρο εφηβεία και έδωσε άφεση αμαρτιών σε όλους παραλογισμούς τους, δε θα τον τσακώσω; Θα τον τσακώσω. Έεεε και να τον πιάσω στα χέρια μου. Θα τον κάνω τ’ αλατιού! Έχουμε τώρα τη λύση, η εφηβεία. Μη χέσω… όλο το θράσος, η ξεδιαντροπιά, η αυθάδεια, τα νεύρα, το άγχος, έχουν την εξιλέωσή τους. Εφηβεία… πφφφ.
Εφηβεία δεν είχαν τα παιδιά του μεσοπολέμου; Δεν είχαν τα παιδιά της κατοχής; Είχαν. Αλλά άμα σε απασχολεί το βιοποριστικό, δε σκέφτεσαι τι άλλοθι θα δώσεις στις ιδιοτροπίες των νέων!
Μόλις λύσαμε όλα τα άλλα προβλήματα, εφηύραμε και την εφηβεία. Λες και ο ανθρώπινος οργανισμός και η υπερέκκριση ορμονών, είναι πρωτοφανές φαινόμενο και μόνο της εποχής μας.
Αμ καλά έλεγε η μακαρίτισσα η γιαγιά μου η Ρία. Δουλειά δεν είχε ο διάολος…

Ρε απολειφάδια, ποια νομίζετε ότι είστε και μας μιλάτε με τέτοιο τρόπο;
Έχετε υπ’ όψιν σας, ότι η ζωή δεν είναι αυτό που νομίζετε εσείς, αλλά αυτό που βιώνουμε εμείς;
Πάρτε το χαμπάρι, βιώνετε μια εικονική πραγματικότητα.
Ζείτε σε ένα προστατευμένο περιβάλλον.
Δε σας έχει απασχολήσει ποτέ αν υπάρχει ζεστό νερό, αν υπάρχει ρεύμα, αν υπάρχει νερό, πόσο ήταν τα κοινόχρηστα.
Γιατί φρόντιζε άλλος για να τρέξει στις δημόσιες υπηρεσίες να πληρώσει τους λογαριασμούς.
Δε σας έχει απασχολήσει ποτέ το εργασιακό ή φορολογικό ή συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο.
Δε σας έχει απασχολήσει ποτέ το πώς θα βγάλετε το μήνα με τα 890 ευρώ και να πληρώνετε και ενοίκιο.

Ε, λοιπόν, δεν είναι η πραγματική ζωή αυτή που ζείτε!

Η ζωή δεν είναι μόνο το συναισθηματικό κομμάτι της που πιστεύετε.
Η ζωή έχει και οικονομικό, και κοινωνικό, και επαγγελματικό, και ερωτικό, και οικογενειακό χαρακτήρα.

Όλα αυτά είναι έξι. Τα άλλα πέντε, τα περνάτε στο ντούκου.

Βάλτε το καλά στο μυαλό σας, η ρεαλιστική πραγματικότητα που όλοι θέλετε να αλλάξετε, επηρεάζετε από χίλιους δυο παράγοντες και δεν έχει σχέση με το ουτοπικό παραλήρημα που έχετε κατά νου! Γι αυτό και εκατομμύρια πριν από εσάς δεν τον άλλαξαν τον κόσμο. Γιατί κάποια στιγμή συνειδητοποιούν ότι η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή και οι γονείς τους είχαν πολύ περισσότερο δίκιο από όσο νόμιζαν όταν ήταν έφηβοι…

Ρε μυγοφτύματα, μην νομίζετε ότι επειδή πέντε αποτυχημένοι γιατροί και δικηγόροι κατάφεραν να γίνουν καθηγητές και σας φλομώνουν το μυαλό φούμαρα, ότι είστε οι φωτεινοί παντογνώστες. Ξυπνήστε. Δεν έχετε το αλάθητο του πάπα, δεν είστε αυθεντίες, δεν είστε διάνοιες. Άντε γιατί πολύ σας ανεχτήκαμε και πολύ υπομονή κάναμε.

Αν θέλετε να συνεχίσετε να ζείτε στην οικογενειακή θαλπωρή και ασφάλεια, ρίξτε τους τόνους γιατί όπως λέτε και εσείς, η υπομονή έχει τα όριά της!

Αφορμή της ανάρτησης, ήταν οι συζητήσεις που άκουσα όλες τις μέρες των πανελλαδικών έξω από το εξεταστικό κέντρο που έδινε εξετάσεις το βλαστάρι μου. Το τι έχω ακούσει αυτές τις μέρες, ούτε που το φαντάζεστε! Το τι κοινά έχουμε όλες οι μάνες με τα έφηβα παιδιά μας, καλύτερα να μη σας το πω και σας  και κάνετε βολβοστροφή…


42 σχόλια:

  1. Πολύ σωστά τα λες Ρια! Το πότε χάλασε τόσο πολύ ο έφηβος δεν ξέρω. Στα χρόνια μου δεν είχαμε αυτά τα χάλια τα σημερινά. Φυσικά άλλη ζωή η τότε, υπήρχαν τριγύρω μας λιγότερα για να μας κακομάθουν έτσι.
    Αλλα όλα είναι προσωρινά και κάθε κατεργάρης θα μπει στη θέση του. Θα έρθει κι η σειρά τους.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι δίκιο έχεις, τώρα, αν μου τα έλεγες στα 15 μου, θα σου έλεγα, δεν μας χ*ζεις ρε νταλάρα... σόρυ κιόλας, αλλά δεν θα καθόμουν να σκεφτώ τι περνάνε οι άλλοι και δεν περνάω εγώ, αλλά μόνο εγώ.. ήταν δύσκολη εποχη.. βέβαια δεν την περνάνε όλοι με τον ίδιο τρόπο..
    Καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πωπωπωπω γκρίνια!
    Σκάσε μωρή που κακό χρόνο να μην έχεις! Μαλάκω!Εξετάσεις δίνει το παιδί!
    Λες και δεν ξέρω γω για ποιόν τα γράφεις....κούνια που σε κούναγε σκάσε για θα πάρω τη μάνα σου τηλέφωνο και θα βγάλω στη φόρα τα δικά σου!!!!
    :-Ρ
    Μαλακισμένο μη μου συγχίζεσαι και δεν θα χω λεφτά να τρέχουμε στους μποτοξαδες μωρή χαζή!
    έλα να σε φιλήσω τωρα που σε έκανα συσκατη!
    ΣΜΟΥΤΖ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σήμερα το πρωί άρχισα να νιώθω τις παρενέργειες της εφηβείας. Και μαζί μου τις ένιωσε όλη η γειτονιά που άκουσε τις φωνές μου.
    Πως θα την παλέψω μέχρι να ενηλικιωθούν, μου λες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Evie

    μα είναι δυνατό ξαφνικά και χωρις κάτι το ιδιαίτερο στη βιολογική τους ανάπτυξη να αλλάζει, να εχουμε τρελλαμένους εφήβους;
    φταίνε οι καθηγητές, φταινε τα μμε, αλλά σίγουρα δε φταίνε οι γονείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Hfaistiwnas

    φίλε μου, γιατί οι γονείς σου δεν έκαψαν τον κόσμο; γιατί ξαφνικά μόνο η δική σας γενιά έχει νεύρα και φωνές και μας μιλάτε λες και ειμαστε ο χειρότερος εχθρος σας;

    σας το καλλιέργησαν ότι περνάτε εφηβεία. άλλο οι ορμονικές και σωματικές άλλαγές και άλλο η ψυχολογία σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Panos Konstantinidis

    οι καιροί και τα ήθη άλλαξαν αγαπητέ μου πάνο, όχι η βιολογία. επί εκατομμύρια ετών ίδια ήταν. πως ξαφνικά τα κωλόπαιδα έχουν τόσα άλλοθι για τις συμπεριφορές τους;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Aunt Donna

    θείτσα μου, τι να σου πω! χθες είχαμε βγει οι μαμάδες που κάθε πρωι ήμασταν στο σχολειο απ' εξω. και αρχίσανε τα παράπονα. αν εξαιρέσεις τις φωνές που έβαζε ο δικός μου όταν του λέγαμε ότι δε διαβάζει, σε γενικές γραμμές, δεν εχω προβλήματα.

    οι άλλες όμως, ως επι τω πλείστον χωρισμένες, τα είχανε δει ολα. μονο ξύλο που δεν έχουν φάει. άσε εγώ τι άκουγα με τις φωναρες τους μόλις έβγαιναν από το εξεταστικό κέντρο και τα ρωτούσαν οι μανάδες τους πως έγραψαν!

    δεν τα γράφω για το δικό μου το γομαράκι, τα γράφω εκ μέρους όλων των μαμάδων που λέγαμε τους πόνους μας χθες βράδυ...

    το μπότοξ το έχω στο πρόγραμμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. nefelokokkugia

    αμάν κοπελιά!
    άν ξεκινησε σήμερα, έχεις πολύ δρόμο μπροστά σου!

    και είναι και εις διπλούν το δικό σου το πρόβλημα!

    κουράγιο;;; υπομονή;;; αδιαφορία;;;

    τι να σου πω; σάματις το έζησα; η μαμά μου τράβηξε το λούκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Βρε Ρία το άλλοθι είναι λόγω ηθών, όχι λόγω βιολογίας. Η βιολογία όπως λες κι εσύ δεν άλλαξε και πολύ. Αυτές οι ορμές υπήρχανε ανέκαθεν. Απλώς τότε λόγω ηθών δεν βγαίνανε στη φόρα ενώ τώρα βγαίνουνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Panos Konstantinidis

    εμείς επιτρέψαμε να βγουν στην επιφάνεια! εκει είναι που βγαίνω από τα ρούχα μου, γιατί έχουμε χάσει την ουσία και κολλάμε στη λεπτομέρεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. na pw ki egw ta dika mou;o gios mou eikosi xronwn,perase kai den akoumphse h efhveia,mesa se ola to paidaki mou.me thn korh mou,16 xronwn,ta eida,milaw se prwto eniko giati o pateras apla theaths,ki ap thn kalh ki ap thn anapodh.ta panta ola.gaidourinh ypomonh files,vevaia yparxei ki allh ekdoxh to arpagma ap to malli,den to tolmhsa omws.mia pantremenh.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος

    o γιος μου ή δεν το πέρασε σε άσχημη μορφή, η δεν το έμαθα εγώ γιατι δε ζω με το παιδί. με δυο δουλειές δεν τον αφήνεις ελεύθερο παντελώς, τον έστειλα στη μάνα μου να υπάρχει έλεγχος.

    οι πατεράδες είναι μόνο διακοσμητικοί. σπάνιες περιπτωσεις ανδρών να έχουν ένα τόσο δα μικρό ανακάτεμα με τα παιδιά.

    κουράγιο. μαλλί δε θα τραβήξεις, γιατί θα χάσεις το παιχνίδι από χέρι! υπομονή, χιούμορ και συναισθηματική φόρτιση. μονο αυτά πιάνουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου... όμως θα διαφωνήσω στο σχόλιο σου ότι σίγουρα δεν φταίνει οι γονείς! Βασικά φταίνε και τα παιδιά και οι γονείς!
    Και εξηγώ..
    Τα μεν παιδιά γιατί όπως λες δεν έχουν ποτέ στην θέση των γονιών και είναι στον κόσμο τους! Κι εγώ ήμουν εν μέρει, αλλά είχα αίσθηση... και έρχομαι στους γονείς... μπορεί να μην έτρεξα στην εφηβεία μου να πληρώσω λογαριασμούς, περνούσα όμως τα βράδια με τους γονείς μου παρέα και συζητούσαμε τί θα κάνουμε που το μαγαζί δεν πάει καλά, που τρέχουν οι επιτεγές, τρέχουν οι λογαρισμοί, τρέχει το νοίκι!
    Αυτό που θέλω να πώ, είναι ότι και τα γονίδια δεν πρέπει να μας κλείνουν σε γυάλα και να νομίζουμε ότι ο κόσμος είναι αγγελικά πλασμένος!
    Εγώ μπορώ να πώ ότι δεν μου έλειψε ποτέ, αλλά μόνο και μόνο επειδή δεν έλειψε ούτε και στους γονείς μου! σε περιόδους οικονομικών κρίσεων της επιχείρησης μας, το τράβαγα κι εγώ το αγγούρι!!!!

    Φιλί Διαμαντένιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μαρί Ρια εμείς πότε την περάσαμε αυτή την πουτάνα την εφηβεία,χαμπάρι δεν πήρα αχουυυυυυ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. next_day

    είναι πολύ λίγοι οι γονείς που θα εξηγήσουν στα παιδιά τους, είτε γιατί δε θέλουν να τα αποπροσανατολισουν από το διάβασμα, είτε γιατι δεν προλαβαίνουν.

    το θέμα είναι όμως, ότι εκτός από το οικονομικό, είναι και το θέμα σεβασμός, φρόνηση, αγωγή που πάνε περίπατο λόγω εφηβείας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΦΟΥΛΗ

    άντε ντε, εμείς πότε το περάσαμε αυτό το μοδάτο;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. οι δικές σου σκέψεις ποιές είναι;

    Ποιες είναι? Χμμμ... έχουν καταντήσει τα παιδιά να μην ονειρεύονται,να μην ελπίζουν και στο τέλος να μην υπάρχουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εγω παντως βλεπω τους συνομηλικους και τους λιγο μικροτερους μου στην εφηβεια και μου ερχεται να τους σπασω το κεφαλι.. Αδιαφορια για τα παντα. Για το αν ενοχλουν, αν στεναχωρουν, οτιδηποτε. Συμπεριφερονται λες και ειναι μονοι τους στον κοσμο, λες και δεν υπαρχει κανεις γυρω τους εκτος απ τον εαυτο τους (αντε και την παρεα τους). Και προσωπικα πιστευω πως γι αυτο φταινε σε μεγαλο βαθμο οι γονεις. Οταν βλεπω ας πουμε πως η αδερφη μου βλεπει τβ ολη μερα και στην 9 το βραδυ θυμαται οτι θελει βοηθεια στα μαθηματικα και οι γονεις μου αντι να την αφησουν να παει αδιαβαστη για να μην το ξανακανει καθονται και τις τα λυνουν ποιος φταιει; Και μετα αναρωτιουνται γιατι συνεχεια τα θυμαται 9 το βραδυ που αυτοι ειναι πτωματα. Καπως ετσι γινονται οι εφηβοι οπως γινονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Gi Gaga Kouni Beli

    και ποιοι φταίνε για μια τέτοια κατάσταση; οι γονείς; οι ίδιοι οι έφηβοι; ποιοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος

    ρόλος του γονιού εινια να συμπαρασταθεί στο παιδί του με καθε τροπο.

    όταν η μικρή το θυμάται στις εννιά το βράδυ, αν οι γονείς δεν τη βοηθήσουν, η μικρή θα διαμαρτύρεται μια ζωή για το ψυχολογικό τράυμα που της προξένησαν οι γονείς της που δεν τη βοήθησαν όταν το είχε ανάγκη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Τοτε οι γονεις δεν εχουν δικαιωμα να γκρινιαζουν συνεχως οτι τα παιδια δεν τους ακουν!
    Δεν ειπαμε να μην τη βοηθησουν οταν δεν ξερει κατι, αλλα να μην της επιτρεπουν να το θυμαται στις 9 το βραδυ που ειμαστε ολοι πτωματα. Οταν αυτο συμβαινει καθε βραδυ, καθε βραδυ οι γονεις λενε "παιδακι μου τωρα το θυμηθηκες; Δε θα βλεπεις τηλεοραση αν δεν κανεις πρωτα τα μαθηματα σου. Δε θα σε ξαναβοηθησω αν δεν καταλαβεις οτι δε μπορει να το θυμασαι λιγο πριν κοιμηθεις" και καθε βραδυ καθονται και βοηθανε.. τοτε δε θα μαθει ποτε οτι και οι αλλοι εχουν δικαιωματα. Οτι δε μπορουν να εχουν οτι θελουν, τη στιγμη που το θελουν. Η μικρη παιρνει σαντουιτς καθε μερα απ το σχολειο και συχνα η μανα μου παιρνει απ το φουρνο σ αυτη και οχι σε μενα... ε αν καμια φορα τυχει να παρω κατι για μενα και το φερω στο σπιτι χωρις να εχω και γι αυτη αρχιζει να γκρινιαζει που αυτη δεν εχει και να κλειδωνεται θυμωμενη στο δωματιο. Παιρνει καθε μερα αυτα απ το φουρνο, παιρνει απ το σχολειο και θελει και το δικο μου που θα φερω 1 φορα το μηνα. Πως περιμενεις οτι θα γινει αυτο το παιδι οταν μεγαλωσει; Οτι θα παει στους γιατρους χωρις συνορα; Με τη συνεχη τους υποχωρηση οι γονεις μαθαινουν στο παιδι το "τα δικα μου δικα μου και τα δικα σου δικα μου".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Mη θυμώνεις καλέ,θα του περάσει.Το δικό μου δεν θέλει τίποτα απο μένα.Έχει αυτοανακηρυχθεί σε ορφανό.Νομίζεις ότι αυτό είναι καλύτερο;και δεν τολμώ να πάω έξω από το σχολείο,εδώ και πολλά χρόνια.Και είμαι σίγουρη ότι μιλάς για αγόρι.Τι φταίει;ότι στην προσπάθεια να τα προφυλάξουμε τα κάνουμε μαλθακά.Για να τον είχες να δούλευε απο το δημοτικό,άλλη νονοτροπία θα είχε αναπτύξει.Σονόρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος

    χμμμ, διαβλέπω μια υποβόσκουσα δυσθυμία απέναντι στη μικρή σου αδελφή. πόση διαφορά έχετε; αν εσύ είσαι 15 και αυτή 8, τότε μην της δίνεις σημασία, αν όμως είναι 13 τότε τα πράγματα αλλάζουν και απλά σας χρησιμοποιεί όλους!

    βάλτην εσύ σε τάξη. προσπάθησε τουλάχιστον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος (μάνα γιου)

    γιο έχω και εγώ, αλλά τουλάχιστον το δικό μου δεν κάνει τέτοια ή δεν τα ξέρω γιατί δε ζω μαζί του. αλλα μιλάω για αγόρια και κορίτσια και αυτά που έλεγαν στις μανες τους που περιμένανε έξω από το εξεταστικό κέντρο. και μας θέλουν, και μας τα χώνουν αν ρωτήσουμε πως έγραψαν!

    σχιζοφρένεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Sorry κι ολας πατε καλα?Πως μπορειτε να κατηγορειτε ετσι τους εφηβους επιδη εσεις δεν ζησατε την εφηβια σας?Μαζευτηκατε ολοι μαζι και βριζετε τους εφηβους,και ειστε και γονεις,τα καϊμενα τα παιδια σας τα λυπαμαι,επιδη εσεις ζησατε μια καταπιεσμενη εφηβια με αποθυμενα δεν μπορειτε να μας κατηγορειτε ολους ετσι...Εν μερη ομως εχετε ενα δικιο[διοτι πολλοι εφηβοι ειναι ετσι],αλλα δεν μπορειτε να βαζετε ολους τους εφηβους στο ιδιο "σακι" τωρα αν τα παιδια σας ειναι ετσι λογο της ανατροφης που εσεις οι ιδοι τους δωσατε δεν φταινε και οι υπολοιποι εφηβοι...α! και οσον αφορα για το ποιοι ειναι υπαιτιοι αυτης της καταστασης 1ον ειναι απο τον χαρακτηρα τον οποιο διαμορφωσατε στο παιδι σας και 2ον ειναι και στο DNA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ανώνυμε

    σιγά ρε μεγάλε μη σκίσεις κανένα καλσόν!

    θες να πεις ότι τα γονίδια που δώσαμε εμείς δεν είναι καλά. ας το δεχτώ. αλλά είναι αυτά που πήρα και εγώ δεν ξέχασα τις έννοιες σεβασμό και αυθάδεια και θράσσος. και είναι τα ίδια γονίδια που πήραν από τους γονείς μου που και αυτοί δεν ήταν έτσι. και αυτοί από τους δικούς τους και πάει χρονια αυτή η κολώνια.

    δεν είχαν εφηβεία τα παιδιά της κατοχής;;; δεν είχαν εφηβεία τα παιδιά του 1821;;; απλά ειχαν πιο σοβαρά θέματα να απασχοληθούν και δεν έβρισκαν άλλοθι για τις απρέπειες των νέων.

    γίνε πρώτα γονιός και μετά μίλα. και μη μου πεις ότι είσαι γονιός, γιατί φαίνεται από τον τρόπο που γράφεις.

    παρεπιπτόντως, εγώ είχα έναν πατέρα που τέτοιος δεν ξαναυπήρξε, δεν καταπιέστηκα δεν χειραγωγήθηκα δεν άκουσα φωνή ή αντίλογο. όσο για τη μάνα μου, και την ψυχή της δίνει για μένα, την αδερφή μου και τα εγγόνια της. αν εσύ δεν ένιωσες ποτέ αποδοχή, αυτό είναι δικό σου πρόβλημα. εμείς την είχαμε την έχουμε και θα την έχουμε την αποδοχή των γονιών μας! άλλο αποδοχή άλλο ανοχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. "φταίνε οι καθηγητές, φταινε τα μμε, αλλά σίγουρα δε φταίνε οι γονείς!"

    "τι να σου πω; σάματις το έζησα; η μαμά μου τράβηξε το λούκι!"

    "o γιος μου ή δεν το πέρασε σε άσχημη μορφή, η δεν το έμαθα εγώ γιατι δε ζω με το παιδί. με δυο δουλειές δεν τον αφήνεις ελεύθερο παντελώς, τον έστειλα στη μάνα μου να υπάρχει έλεγχος."

    "είναι πολύ λίγοι οι γονείς που θα εξηγήσουν στα παιδιά τους, είτε γιατί δε θέλουν να τα αποπροσανατολισουν από το διάβασμα, είτε γιατι δεν προλαβαίνουν."

    Συγγνώμη, αλλά μετά από όλα αυτά επιμένετε να λέτε ότι φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από τους γονείς για οτιδήποτε συμβαίνει στα παιδιά κατά την εφηβεία???
    Αν ο γονιός δεν κουβεντιάζει με το παιδί του και δεν το κάνει κοινωνό της πραγματικότητας,σίγουρα δε φταίει ο έφηβος, που περνά την πιο κρίσιμη-μετά τη βρεφική-περίοδο της ζωής του σε γνωστικό, ψυχολογικό, συναισθηματικό επίπεδο, για τις έντονες αντιδράσεις του κι ίσως και για την παραβατική, κάποιες φορές, συμπεριφορά του. Πόσω μάλλον να μη ζει καν μαζί του στο όνομα της οικονομικής "εξασφάλισης" του ίδιου του παιδιού, όπως διατείνονται οι γονείς σε τέτοιες περιπτώσεις.
    :(
    Κατερίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ανώνυμος (κατερίνα)

    όταν γίνεις γονιός, θα συζητήσουμε επί άλλης βάσης.

    αλλά επί του παρόντος, ας αρχίσουμε.

    τα παιδιά φεύγουν από το σπίτι στις επτά και μισή και επιστρεφουν στην καλύτερη περίπτωση στις δύο και μισή.
    οι γονείς επιστρέφουν μετά τις τρεις ή και τέσσερις. καθημερινά θα έχουν ή φροντιστήρια, ή ξένη γλώσσα, ή όργανο, ή αθλοπαιδειά ή και δυο μαζί. επίσης έχουν να διαβάσουν για την επομένη, για το διαγώνισμα στο φροντιστήριο. και έχουν και να ξεκουραστούν να κάνουν μπάνιο και να κοιμηθούν. πότε ακριβώς θα τα ενημερώσουμε για τα οικονομικά ή άλλα προβληματα της οικογένειας;;;

    όπως πολύ σωστά είδες, εγώ με το δικό μου γιο, δεν έχω τέτοια προβλήματα. το σαββατοκύριακο που τον έβλεπα, δε διαπιστωσα αυθάδεια, νεύρα, θράσσος ή παλαβομάρες. αν τώρα όλη την εβδομάδα έπρηζε τη μάνα μου και αυτή δε μου το είπε...
    έπειτα κατά γενική ομολογία, ο γιος μου είναι πολύ σοβαρός και μετρημένος.

    εσύ όταν κάνεις παιδιά, να τα αφήνεις χωρίς έλεγχο όταν θα είναι από δεκατεσσάρων μέχρι δεκαοχτώ! γιατί έγώ το δικό μου δεν το άφησα.

    τα μαθήματα στο σχολείο, οι ξένες γλώσσες που είναι πλέον προχωρημένο το επίπεδό τους, η προετοιμασία για τις εξετασεις, τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα, το άγχος για τα καθημερινά διαγωνίσματα και θα καθίσει ο κάθε γονιός να φορτώσει περισσότερο τα παιδιά του με προβλήματα;;; μπράβο του, πολύ υπεύθυνος είναι!

    και βέβαια δε φταινε οι γονείς. άκουσες ποτέ κανένα γονιό να αρχίζει και να λέει στα παιδιά του, τώρα που έίσια στην εφηβεία και λοιπές αρλούμπες; όχι βέβαια, αυτό το φρούτο το χρησιμοποιούν στο σχολείο. το άκουσα πολλές φορές και από πάμπολα στόματα. το ίδιο και στην τηλεόραση. και αυτό είναι που δίνει στο παιδί την ωραιότερη δικαιολογία!

    και εν κατακλείδι, δε θα με κρίνεις εσύ αν ζω με το παιδί μου ή όχι. δεν έχεις το δικαίωμα. και όταν θα εισαι μάνα, τα ξαναλέμε!!! ειδικά αν είσαι μόνη σου και έχεις δυο δουλειές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Πώς εξήχθη το συμπέρασμα ότι δεν έχω παιδιά; Έχω και μάλιστα δεν είναι ούτε στη βρεφική ούτε στην παιδική ηλικία. Και ξέρω ότι χρόνος για να μιλήσουμε, παρά το φορτωμένο πρόγραμμα όλων μας, βρίσκεται.
    Και ναι, έχω ακούσει πάμπολλους γονείς από τη μια να λένε στα παιδιά τους όσα κι εσείς σχετικά με την εφηβεία κι από την άλλη να τη χρησιμοποιούν ως δικαιολογία προς τρίτους είτε για τις χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο είτε για την αχαρακτήριστη πολλές φορές συμπεριφορά τους.
    Κι αυτό γιατί οι ίδιοι δεν μπόρεσαν ποτέ να βρεθούν δίπλα στο παιδί τους ουσιαστικά.
    Και εννοείται πως δεν κρίνω κανέναν, εσείς το εκλάβατε έτσι. Την άποψή μου εξέθεσα στα πλαίσια μιας ανοιχτής κουβέντας κι ευχαριστώ που μου μάθατε ότι από δω και πέρα θα πρέπει να προσέχω πού την εκφράζω...
    Καλά σας αποτελέσματα στις εξετάσεις.
    Κατερίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Μην τα βαζεις με τον εφηβοοοο , λεεεμε..:D!
    Ελα στη θεση του..προσπαθησε να τον καταλαβεις..
    Οι συνθηκες κατω απο τις οποιες βιωνει την εφηβια του δεν εχουν καμμια σχεση με τις δικες μας,oπως δεν εχουν και οι απαιτησεις που ειχαν απο μας με τις απαιτησεις που εχουμε σημερα απο τα παιδια μας!
    Το Μανα Κουραγιο σου λεει τπτ?
    Μια φορα ειναι η εφηβια Ρια! Ασε το παιδι να τη χαρει( που νομιζω οτι τη χαιρεται χωρις να ξεφευγει απο τα ορια που του εχεις θεσει) και μη γκρινιαζεις...
    Υπομονηηηηηηη, βρε φιλεναδα!
    Λαβε φιλι καταφατσο και μη γκρινιαζειςςςςς ή μαλλον γκρινιαζε εδω να ξεσπας μη σκοτωθειτε! χχιχι
    Ευχομαι καλα αποτελεσματα να εχει στις εξετασεις -δοκιμασια που εδωσε και υπομονηηηηη! Μεγαλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. 'Ελα, τα ίδια δεν μας έλεγαν κι εμάς οι "τότε" μεγάλοι; Τι να γίνει! Το γνωστό "χάσμα των γενεών" δεν λέει ποτέ να φύγει... Μου άρεσε και η τελευταία φωτογραφία... No Shirt!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Μάνες Εστίες, μπολιάστε τα παιδιά σας Φυσικότητα, Αλήθεια, Δημιουργία,Αγάπη για εκεί που αξίζει και Πείρα σεβασμό σε αυτά που ήδη έχουμε ένα μπούσουλα. Θα τα φκιάξουν σίγουρα τα πράγματα καλύτερα από μας!
    Καλή επιτυχία στις εξετάσεις έδινε και το δεύτερο βλαστάρι μου, δεν μπόρεσα φέτος νάρθω στο Αμφιθέατρο της Αεροπορίας. Πάμε πλατεία;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Καλά τα λες..Άγια..όταν οι κόρες μου ήταν ανύπαντρες μαζί μας .δεν έτρωγαν το ίδιο φαγητό την ίδια μέρα..όταν παντρεύτηκαν το κρατούσαν για μέρες στο ψυγείο και τα τρώγανε όλα! Βλέπεις ΑΥΤΑ ήταν πληρωμένα με τα δικά τους λεφτά που τα έβγαζαν με κόπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ανώνυμος
    (κατερίνα)

    πριν αρχίσεις να κατηγορείς, που μάλλον για εκπαιδευτικό σε κόβω, διάβασε την ανάρτηση ξανά. δεν έχω εγώ προβλήματα με το παιδί μου, ίσως γιατί δεν το έζησα, ίσως γιατί μεγάλωσε με μεγάλους ανθρώπους και ωρίμασε πολύ νωρίτερα από τα άλλα. ισως επειδή είναι ώριμο η συμπεριφορά του δε μου έχει δημιουργήσει προβλήματα.

    αλλά το ότι δεν έχω εγώ προβλήματα, δε σημαίνει ότι άλλοι γονείς δεν έχουν. το είδα με τα μάτια μου. και τυχαίνει κάποιους από τους γονείς να τους ξερω. και να ξέρω και τον αγώνα τους.

    όντως δεν έχεις παιδιά. μπορείς να ισχυρίζεσαι ότι θες, αλλά από αυτά που γράφεις δεν έχεις επαφή με παιδιά σε ηλικίες τέτοιες. εκτός και αν τα παιδιά σου είναι μικροί αϊνστάιν και γεννήθηκαν γνωρίζοντας αγγλικά, γερμανικά, αρχαία και τέλεια μαθηματικά. για΄τί κάθε γονιός που σέβεται τον εαυτό του, φροντίζει τα παιδιά του να έχουν τα ίδια εφόδια με τα άλλα που θα βγουν στην κοινωνία. δε μιλάω για ένα όργανο ή ένα άθλημα. μονο για τα βασικά μιλάω.

    και μη μου πεις ότι παιδιά στα δώδεκα δεν κάνουν δυο γλώσσες γιατί θα ψεύδεσαι ασυστόλως. ακόμα και στο δημοτικό κάνουν δυο γλώσσες πλέον!

    ευχαριστώ για την επιτυχία, θα την έχει το πουλάκι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. xeimwniatikhliakada

    όπως σου έχω πει πολλές φορές, ο δικός μου δεν έχει τέτοια προβληματα.

    ευτυχώς ή δυστυχώς δεν έχει παρουσιάσει φωνές, αυθάδεια, ξερολίαση, ανυπακοή. είναι παιδί διαμάντι, πως να το κάνομε...

    περιμένοντας έξω από το εξεταστικό κέντρο, είχα όμως εκπληκτικές εμπειρίες. θα τα πουμε τηλεφωνικώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Heliotypon

    άλλο το χάσμα των γενεών και άλλο αυτο το χάλι. έφηβοι ήταν και το 1920 και το 1453 αλλα΄δε θυμάμαι να αναφέρεται πουθενά η αντίδρασή τους στο οικογενειακό και κοινωνικό στάτους πουθενά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. DIONYSOS

    ευχαριστώ διόνυσε για τις ευχές.

    πάμε πλατεια από την παρασκευή. ωραία είναι αλλά ψιλοφοβαμαι το βράδυ γιαυτό και επιστρέφω νωρίς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. αχτίδα

    εγώ τα ξέρω αχτίδα μου, η ανώνυμη κατερινα θεωρεί οτι είμαι εκτός πραγματικότητας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Να εφαρμόσεις το Νόμο 4000. Μια χαρά ταιριάζει στα μυαλά σου άλλωστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Ανώνυμος

    μάλιστα, της γενιάς μου είσαι λοιπόν, ο γιος μου το νόμο αυτό δεν τον ξέρει!

    απ' έξω από το χορό, πολλά τραγούδια λενε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

οι δικές σου σκέψεις ποιές είναι;

σχόλια γραμμένα με αγγλικούς χαρακτήρες θα σβήνονται αμέσως. αν δε γνωρίζετε πως γυρνά το πληκτρολόγιο στα ελληνικά, ρωτήστε να μάθετε!

Από το Blogger.

ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ ΕΔΑΦΗ

ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ ΕΔΑΦΗ
ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΙΝΕΨΕΙΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΠΕΦΤΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΛΑΚΩΝΕΙ

Αναγνώστες