ΒΡΕ ΚΑΛΩΣ ΤΟ ΜΟΥ!

Ronin.gr - widget IP και λειτουργικού

5 Νοε 2011

ΠΟΣΟ ΕΥΚΟΛΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ...

Με αφορμή τα πολιτικά γεγονότα των τελευταίων ημερών, θυμήθηκα το χαρακτηρισμό του λαού μας από έναν αμερικανό πριν 80 χρόνια.
Δεν είναι τυχαίος ο χαρακτηρισμός των Ελλήνων από το δικαστή Kelly, που τον Ιούλιο του 1931 κέρδισε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό για τον ευστοχότερο χαρακτηρισμό ενός λαού, που προκήρυξε η εφημερίδα «Κόσμος» της Ουάσιγκτον.
Ορίστε το τι έγραψε:

«Μπροστά στο δικαστήριο της αδέκαστης ιστορίας αποκαλύφτηκε ο Έλληνας, εξαρχής κατώτερος των περιστάσεων, αν και κατείχε τα πρωτεία από άποψη διανόησης. Ο Έλληνας είναι: Ευφυέστατος αλλά και αλαζόνας. Δραστήριος αλλά και αμέθοδος. Φιλότιμος αλλά και πολεμιστής. 
 
Έχτισε τον Παρθενώνα και τον άφησε αργότερα να μεταβληθεί σε ερείπια. Ανέδειξε τον Σωκράτη, για να τον καταδικάσει να πιει το κώνειο. Θαύμαζε τον Θεμιστοκλή και τον εξόρισε. Ανακήρυξε δίκαιο τον Αριστείδη, αλλά τον εξοστράκισε. Δημιούργησε το Βυζάντιο και το άφησε να πέσει στους Τούρκους. Έκανε την επανάσταση του 1821 και τη διακινδύνευσε. Κάλεσε τον Καποδίστρια και τον δολοφόνησε. Τριπλασίασε την Ελλάδα και την εξέθεσε στον κίνδυνο να τη χάσει.  Παράδοξο πλάσμα, ατίθασο, ημίκακο, αβέβαιων διαθέσεων, σοφόμωρο και εγωπαθές. Αν θέλετε, θαυμάστε τον. Αν προτιμάτε, λυπηθείτε τον. Αν μπορείτε, ταξινομήστε τον». 

Μας πήρανε χαμπάρι πολύ νωρίς. Εμείς σήμερα, απλά τους επιβεβαιώνουμε...


20 σχόλια:

  1. Ο Τζονις ή ο Τζώρτζις;;; χαχαχαχχα!!!
    Έδωσε τέτοια πετυχεσά στο χαρακτηρισμό ε; Μπράβο..
    Καλημέρα Ρία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και εγώ σας καμαρόνω.
    Το μόνο που δεν μου άρεσε ήταν: "Αν μπορείτε, ταξινομήστε τον", καθόλου.

    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγω παλι θυμαμαι τι ειπε ενας αμερικανος υπουργος εξωτερικων : αν θες να κατακτησεις τους Ελληνες "χτυπα" τους στην θρησκεια, τη γλωσσα και την ιστορια !
    ή καπως έτσι το είπε, το νοημα παραμενει ιδιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάντως, για να λέμε και του στραβού το δίκιο,

    - Τον Παρθενώνα τον τίναξε στον αέρα μια βόμβα. Δεν τον άφησαν οι Έλληνες να μεταβληθεί σε ερείπια.
    - Τον Σωκράτη τον "ανέδειξε" ο Πλάτων στους μετέπειτα. Οι σύγχρονοι του δεν τον είχαν αναδείξει στην σημερινή του υπόληψη.
    - Το Βυζάντιο το άφησαν να πέσει στον Μεχμέτ οι Δυτικοί που έστειλα βοήθεια 700 Γενοβέζους.
    - Την Επανάσταση του 1821 την ...χειρίστηκαν οι Μεγάλες Δυνάμεις που στο τέλος μας κάθισαν τον Όττο.

    Μην αρχίσουμε να λέμε τώρα για την μόρφωση του μέσου Αμερικανού περί θεμάτων πέρα των συνόρων του.

    Οι μισές αλήθειες, είναι μισά ψέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον thinks και θα συμπληρώσω ότι ο Σωκράτης είχε δικαίωμα επιλογής, μπορούσε να είχε εξοριστεί αν το επέλεγε, μπορούσε να πληρώσει το πρόστιμο με τα χρήματα που συγκέντρωσαν οι μαθητές του (αφού ο ίδιος ήταν πάμφτωχος), μπορούσε ακόμη-ακόμη και να αποδράσει. Μόνη προϋπόθεση ήταν το μη φιλοσοφείν. Και αρνήθηκε. Δεν ξέρω αν τέτοιες αποφάσεις μπορούν να τις πάρουν όλοι αυτοί που μας κρίνουν εκ του ασφαλούς. Ας μην τα βάζουμε όλα σε έναν ντουρβά, δεν είναι όλα όπως μας τα παρουσιάζουν, ας υπάρχει και λίγη κρίση από εμάς και να μπορούμε να ξεχωρίζουμε την λάσπη όταν την βλέπουμε. Όσο για το Βυζάντιο, δεν θυμάμαι να ήταν Έλληνες αυτοί που δεν άφησαν τίποτα όρθιο στην Κωνσταντινούπολη το 1204, ούτε Έλληνες εκτελούσαν ολόκληρα χωριά ανά την Ελλάδα το '40, οι 'πολιτισμένοι' εταίροι μας ήταν, όλοι αυτοί που έρχονται σήμερα ως 'σωτήρες' και κριτές μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για αυτόν τώρα τι θα πουν; ότι ένας μαλάκας και μισός έκανε όλο τον κόσμο κουβάρι; και ακομα τον βλέπουμε!!
    καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ωραιος ο αγγουρακης!!!!!!!πολυ καλο!!!!!καλο σκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χμ, ωστε ολα αυτα τα ειπε ο κυριος ταδε για τον Ελληνα;

    Δε κοιτάει τωρα και τα χαλια τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φτιάξαμε τον Παρθενώνα 2500 χρόνια πριν και ακόμη κι αν οι "πολιτισμένοι" δεν τον βομβάρδιζαν μια φθορά του χρόνου θα την είχε.Δεν αναδείξαμε τον Σωκράτη είχαμε πολλούς σοφούς εκείνη την εποχή δεν ευθυνόμαστε και για όλες τις αποφάσεις του.Θαυμάζαμε τον Θεμιστοκλή αλλά είχε και πολιτικούς αντιπάλους πιστέψτεμε με υπάρχουν και σήμερα δεν εξαφανίστηκε το είδος.Απ το βυζάντιο και μετά οι σύμμαχοι μας έδρασαν στα πάντα.Τον Καποδιστρια αυτοί τον σκότωσαν.Και ναι υπάρχει ταξινόμηση.Στην μοναδική κατηγορία με το μοναδικό μέλος: ΕΛΛΗΝ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΣ ΑΝΙΚΗΤΟΣ ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΑΜΙΜΗΤΟΣ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΣ ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΑΡΧΩΝ ΑΥΘΥΠΑΡΚΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ούτε Johny ούτε george!Jeffrey λέμε!Ετσι τον φώναζε η μαμά Μargaret σαν ήταν παιντι! Και δεν ενηλικιώθηκε ποτέ. Μόνο πιο πονηρός και μοχθηρός έγινε με την άροσο των χρόνων! Γιωργάκης ο Μικρός ή αλλοιώς Εφιάλτης κατά πως θα τον ταξινομήσει η Ιστορία. Μόνο που κρίμα, εμεις δεν θα ζούμε τότε να το δούμε!
    Που να ταξινομήσει κανεις τα..αταξινόμητα Ρια μου! Δεν το έχουμε πει? Είμαστε λαός αναδελφος!Δες το μειλ σου! Eχεις βιντεάκι ! :D
    Βρε φιλεναδα, η φωνή που απάντησε το τηλ στο επιτελείο της Αεροπορίας με ποιας μοιάζει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Hfaistiwnas

    μια χαρα τα είπε, δυστυχώς για μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Verónica Marsá

    και όμως έτσι είναι φιλενάδα. έχουμε τόσα προσόντα που όμως δίνουμε μια και τα γκρεμίζουμε όλα...
    δεν υπάρχει τέτοια κατηγορία για να μας ταξινομήσουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ἅ λ ς

    ο κισσινγκερ ήταν κοριτσάκι, ο κισσινγκερ το είπε αυτό. για΄τι άραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. thinks

    εδώ θα διαφωνήσουμε δημήτρη.

    οι ελληνες έβαλαν τρούλο στον παρθενώνα και τον έκαναν εκκλησία της παναγίας.

    ο πλατωνας τον έκανε φίρμα το σωκράτη γιατί τον θαύμαζε. γιατί ηταν ένα φωτεινο παράδειγμα που ΄θυσίασε τη ζωή του για τα πιστεύω του.

    το βυζάντιο έπεσε γιατί ο κάθε ένας φεουδάρχης, έστελνε το γιο του καλόγερο και όχι στρατιωτη. οι έλληνες δεν υπερασπίστηκαν την πατρίδα τους, θα την υπερασπίζονταν οι ξένοι; γιατί; ας πολεμούσαν και ας μην έφτιαχναν χιλιάδες μοναστήρια με εκατομμύρια μοναχούς που καλοπέρναγαν ενώ ο λαός πεινούσε και αγωνιζόταν για την επιβίωσή του.

    την επανάσταση όι έλληνες την έκαναν, αυτοί έχυσαν το αίμα τους. αν εξαιρεσεις μερικά φωτεινά παραδείγματα ξένων, ποιος άλλος προέταξε τα στήθη του στον τούρκο; πάλι καλά που πλήρωσαν και μερικά τουφέκια οι ξένοι.

    δε με νοιάζει τι κάνει ο αμερικανός. ο έλληνας με νοιάζει να ξέρει την ιστορία του. έχει και μερικές πολύ ένδοξες σελίδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. evaggelia-p

    απάντησα στο δημήτρη κοπελιά.
    όσο για το σωκράτη, υπήρξε φωτεινή προσωπικότητα της εποχής, αλλά και πάλι του απαγόρευσαν να είναι αυτός που ήταν. τι θα έκανε; θα σταματούσε να φιλοσοφεί; αυτό δε θέλανε; ε, δεν το έκανε. αυτό που είπε ο δικαστής είναι ότι είχαν μια τέτοια διάνοια και την αφάνισαν. και είναι γεγονός!

    το βυζάντιο έπαθε τόσες ζημιές γιατί δεν είχε στρατό γιατί δεν το ήθελαν οι φεουδάρχες. προτιμούσαν να θρησκολογούν παρά να στρατευτούν!
    για δες πόσα μοναστήρια και πόσο πλούσια ήταν όταν το κράτος ηταν εξαιρετικά φτωχό.
    σε ένα πόλεμο, υπάρχουν απώλειες. κυρίως αμάχων πληθυσμών. και μην ξεχνάς ότι στα καλάβρυτα, το μακελειό έγινε γιατί οι κομμουνιστές σκότωσαν ένα περίπολο και ειδοποίησαν τους δικούς τους μονο να φύγουν από τα καλάβρυτα. τους άλλους δεν τους ειδοποίησαν. και το λένε οι ίδιοι οι καλαβρυτινοί!

    στον πόλεμο, δε δίνουν στραγάλια και λουκούμια. σκοτώνουν. δε μιλώ για το τι είναι οι γερμανοί και οι γάλλοι και οι ιταλοί. μιλώ για μας. δυστυχώς αλήθειες λέει ο δικαστής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΦΟΥΛΗ

    και για φαντάσου να μας τον πούνε και ήρωα!!!
    εκεί να τραβάς τα μαλλιά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. christina

    έχω και άλλα τέτοια κοριτσάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Coula

    μια χώρα που δεν έχει ομοιογένεια, δεν μπορεί να εχει κοινο παρελθόν. και οι αμερικανοί έτσι είναι. ολες οι φυλές είναι στη χώρα τους. εμένα αυτό δε μου αρέσει, αλλά αυτοί έμαθαν να ζουν έτσι.

    μας ενοχλεί η αλήθεια, πάντα πονάει, αλλα΄είναι γεγονότα αυτά που λεει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ανώνυμε.

    και εσένα σου αρέσουν αυτοί οι χαρακτηρισμοί;
    γιατί εμένα δε μου αρέσουν. για΄τι έλληνες είμαστε και όταν οδηγούμε στη φραγκφούρτη, είμαστε υπόδειγμα οδηγού. εδώ στη χώρα μας όμως, σε εκατό μέτρα οδήγησης καταπατούμε το μισό ΚΟΚ!
    γιατί στη σουηδία είμαστε νομοταγείς και στη χώρα μας όχι;
    γιατί στην αμερική διαπρέπουμε και εδώ μας τρώνε τα πηγαδάκια και οι κλίκες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Λιακάδα

    δεν τηλεφώνησαν στην αεροπορία, στο υπουργείο για την αστυνομια πήραν.
    και όχι δεν είναι η δική μου φωνή...

    για φαντάσου να πουν μετά από χρόνια ότι ο τζέφρυ παρότι πήρε ψήφο εμπιστοσύνης παραιτήθηκε και να τον κάνουν ήρωα!!! να τραβάς τα μαλλιά σου φιλενάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

οι δικές σου σκέψεις ποιές είναι;

σχόλια γραμμένα με αγγλικούς χαρακτήρες θα σβήνονται αμέσως. αν δε γνωρίζετε πως γυρνά το πληκτρολόγιο στα ελληνικά, ρωτήστε να μάθετε!

Από το Blogger.

ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ ΕΔΑΦΗ

ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ ΕΔΑΦΗ
ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΙΝΕΨΕΙΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΠΕΦΤΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΛΑΚΩΝΕΙ

Αναγνώστες