ΒΡΕ ΚΑΛΩΣ ΤΟ ΜΟΥ!

Ronin.gr - widget IP και λειτουργικού

17 Ιουλ 2017

ΜΑΝΑ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ
Και λίγα λέω. Και εξηγούμαι.
Το βλαστάρι μου τελείωσε αισίως τη στρατιωτική του θητεία και άρχισε να διαμορφώνει τα σχέδια για το μέλλον του. Τουλάχιστον έτσι είπε στη μανούλα.
Η αλήθεια ήταν  άλλη όμως. Έψαχνε από καιρό να βρει ένα καλό μεταπτυχιακό στην πόλη του φωτός. Και το βρήκε. Ενώ ήταν ακόμη σμηνίταρχος. Και έκανε τα χαρτιά του και τα έστειλε. Εγώ το έμαθα όταν ήρθε η ώρα να πληρώσω τα μεταφορικά του φακέλου που ανέρχοντο στο ευτελές ποσό των 100 ευρώ.
Δεν είπα τίποτα, δε μου έπεφτε και λόγος, άλλωστε. Δεν πολυπίστευα πως θα τον έπαιρναν γιατί από γνωστά μου παιδιά, που έκαναν το ίδιο, αυτά είχαν στείλει δεκάδες βιογραφικά. Το δικό μου μόνο ένα και μετά από πολύ έντονες πιέσεις, άντε και άλλο ένα στην Ολλανδία. Στη γαλλία δε, το πανεπιστήμιο αυτό, δέχεται μια στις 120 αιτήσεις, το δικό μου γιο θα παίρνανε;;;

Περνάει ο καιρός, μου το σκάει το παραμύθι, μάνα πρέπει να πάμε Παρίσι και Άμστερνταμ για συνεντεύξεις εκ του σύνεγγυς. Και πάμε. Κρύο... και των γονέων! Και βροχή, πολύ βροχή, και εδώ ήταν αρχές Μαΐου και έκανε ζέστη, επέστρεψα και ζεστάθηκε το κοκκαλάκι μου! Εννοείται πως έγινε δεκτός και στα δυο. Και διαλέγει την πόλη του φωτός.
Το αγόρι μου, το αγόρι μου, το αγόρι μου, γλυκό και τραγανό σαν καραμέλλα, έγινε δεκτό στο τέταρτο καλύτερο πανεπιστήμιο του κόσμου, το SiencesPo!
Χαρές η μανούλα, πιο πολλές χαρές ο υιός, μου το σκάει το παραμύθι, ότι υπάρχει δυνατότητα παραμονής στην παγκόσμια εστία των πανεπιστημίων στο Παρίσι, τη σιτέ ουνιβερσιτέ, δεν το γράφω στα γαλλικά γιατί θα γελάσει ο κάθε πικραμένος με τα παμπτώχου γαλλικά μου. Κάνουμε τις αιτήσεις μας στο φοντασιόν ελλενίκ, και στο φουαγιε ελλενίκ και για να είμαστε και προετοιμασμένοι, αρχίζω και ψάχνω και για σπίτια.
Και εκεί μου ήρθε το πρώτο εγκεφαλικό. Οι γάλλοι, μην πω τίποτα για το σόι τους, είναι καρακλεφταράδες του κερατά. Ένα σπίτι 9 (εννέα, ναι, εννέα τετραγωνικά), (η κρεββατοκάμαρά μου είναι 20 –είκοσι-, τετραγωνικά), στον 8ο (όγδοο) όροφο, χωρίς ασανσέρ και με κεκλιμένο το επίπεδο του ταβανιου (τύπου σοφίτα), με τροποιημένη ντουλάπα σε ντουζιέρα, (οι ντουλάπες έχουν ύψος 1,80, ο γιος μου είναι 1,94) και χωρίς χέστρα στο δωμάτιο, η χέστρα στο διάδρομο του κτιρίου να τη μοιράζεσαι με άλλα 3-4 παρόμοια διαμερίσματα (;), το νοικιάζουν μόνο στο ευτελές ποσό των 900 ευρώ μηνιαίως, χωρίς να υπολογίζεις ασφάλεια, ρεύμα, νερό, wifi, γκάζι και φόρο δήμου γιατί διαμένεις στο Παρίσι!
Δε μιλάω για τις εγγυήσεις, 2000 ευρώ ο ιδιοκτήτης της βίλας των 9 τετραγωνικών, 2000 ευρώ η ΔΕΗ για να σου συνδέσει το ρεύμα, 2000 ευρώ το νερό για να συνδεθεί, 2000 ευρώ το ίντερνετ, 2000 ευρώ το γκάζι. Δηλαδή με το καλημέρα Παρίσι, θες επιεικώς, ένα ποσό 10.000 για πέταμα.
Και αυτά είναι τα πιο φτηνά. Γκαρσονιέρα όπως τις θεωρούμε εμείς στην ελλάδα τις γκαρσονιέρες, με κουζινίτσα, πλήρες μπάνιο, και βεραντούλα, αυτά εις Παρισίους, ανέρχονται στα 3.200 ευρώ το φτηνότερο που είναι και μία ώρα έξω από το Παρίσι...
Επιπροσθέτως, στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, έχουμε capital controls, που σημαίνει πως η μανούλα θα έχει τη δυνατότητα να στείλει μόνο 1000 ευρώ το μήνα έξω.
Και πες πως δεν τον παίρνουν τον  κανακάρη μου στις εστίες, οι ιδιωτικές, έχουν ενοίκιο το λιγότερο 800 ευρώ και χωρίς νερό, θέρμανση, ηλεκτρισμό και φυσικά ούτε λόγος για τουαλέτα στο δωμάτιο! Πες ότι νοικιάζει μια τρύπα, γιατί τί άλλο μπορεί να νοικιάσει; Με τί θα φάει το παιδί όταν μόνο το ενοίκιο είναι 900 ευρώ; Με καναβούρι; Και το καναβούρι λεφτά θέλει. Το παιδί πρέπει να πληρώνει μηνιαίους λογαριασμούς, να τρέφεται, να μετακινείται, να επικοινωνεί με τη μανούλα... με αέρα θα τρέφεται μου φαίνεται!
Καταλάβατε τώρα γιατί λέω μάνα σε απόγνωση;;;
Καπάκι, πάω για ανανέωση του διαβατηρίου μου. Και την ώρα που πάω στην τράπεζα, χαζεύω ένα τριςχαριτωμένο σκύλο ράτσας μπόξερ, όχι πάνω από δυο μηνών, δεν προσέχω που πατάω και σκάω κάτω σαν καρπούζι. Πεζοδρόμιο – Ρία, σημειώσατε 1! Το δεξί γόνατο έχει ένα οικόπεδο που για να πληρώσω τον έμφιά του πρέπει να εκδοθώ, ο δεξιός αγκώνας μελανός, ο αριστερός αστράγαλος έγινε σε dt διπλάσιος σε περίμετρο και πήρε το χρώμα της θάλασσας σε όλες της τις αποχρώσεις. Πάω στο νοσοκομείο, Παρασκευή μεσημέρι, μου λέει ο ορθοπεδικός, να κάνω εισαγωγή γιατί το πόδι πρέπει να είναι ψηλά, με πάγο και να μην το πατήσω για 15 ημέρες! Σιγά μην έκανα εισαγωγή! Με έβγαλε 4 ημέρες ελεύθερη υπηρεσίας, πήρα τις πατερίτσες μου ξανά, και την Τρίτη, πήγα και έκανα εισαγωγή και πήρα  30 μέρες αναρρωτική. Και τώρα είμαι με το πόδι ψηλά, με νάρθηκα και πατερίτσες να περιμένω την Παρασκευή που μας έρχεται να το πατήσω.

Και είχα τόσα πράγματα να κάνω! Να ψωνίσουμε κοστούμια του παιδιού, υπολογιστή φορητό γιατί το γαλλικό σύστημα έχει αλλιώς τα γράμματα από την Ελλάδα  (δεν ξέρω πως το λένε το σύστημα αυτό, μου το εξήγησε ο υιός), να πάρουμε ένα πολύ χοντρό μπουφάν και άλλες τέτοιες χαζομαρίτσες, και εγώ είμαι με το πόδι στον τοίχο και διαβάζω...
Εντάξει, είδα και το πρώτο επεισόδιο του έβδομού κύκλου του game of thrones,  αλλά θα προτιμούσα να είμαι επί ποδός.
Γιατί τις 20 μέρες που θα πάω στο Παρίσι, θα νοικιάσω το σπίτι στο rbnb και θα βγάλω και τα έξοδά μου και κάποιος θα είναι στο σπίτι για να μην το ξανανοίξουν! Και εγώ είμαι με το πόδι ψηλά...
Αυτά. Πρέπει να ξαναξαπλώσω. Πολύ καθυστέρησα και αρχίζει και ξαναπρήζεται το άκρο μου! Φιλιά!!!

10 σχόλια:

 1. Αρχικά, συγχαρητήρια δια τον υιό και τις προόδους του!
  Και δεύτερον, καλά κουράγια στη μητέρα του, ούτως ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις καινούργιες της υποχρεώσεις!
  Επίσης να ευχηθώ περαστικά και να γίνει γρήγορα καλά το πόδι!

  Αν δεν απατώμαι, είναι η πρώτη φορά που πέφτεις χαζεύοντας κουτάβι μπόξερ, ε; Συνήθως έπεφτες μόνο όταν φόραγες ίσια παπούτσια!
  Τι; όχι;

  Κίσιζ Ριάκι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. πρώτη φορά χαζεύω ένα κουκλι σκυλάκι και πέφτω, πράγματι. βέβαια, χαλάλι το πέσιμο, το σκυλάκι ήταν υπέροχο. αλλά μένουν πίσω οι δουλειές μου. το κακό είναι πως κάθομαι και δεν μπορώ να πάω ούτε για ένα μπάνιο.

   ευχαριστώ για τα συγχαρητήρια!

   Διαγραφή
 2. Καλημέρα Ρία μου.
  Συγχαρητήρια για τον γιο σου, εύχομαι ολόψυχα ό,τι καλύτερο και παντα εις ανώτερα να είναι!
  Δεν ήξερα πως είναι τόσο ακριβά και χωρίς τουαλέτες κτλ.
  Υπομονη και ΄πιστέυω όλα καλά θα πανε.

  Περαστικά για το ποδι σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ευχαριστώ για τα συγχαρητήρια. είμαι πάρα πολύ περήφανη για το γιόκα μου!
   είναι πάρα πολύ ακριβά στο παρίσι όπως και στη νέα υόρκη. μητρόπολη γαρ. αλλά αυτό με τις τουαλέτες που δεν είναι μέσα στο σπίτι και τις μοιράζεσαι με άλλα διαμερισματα (ο θεός να τα κάνει διαμερίσματα) με ξένισε αφάνταστα. σ' αυτόν τον τομέα οι γάλλοι βρίσκονται στην εποχή του λουδοβίκου που πετούσαν τα δοχεία νυκτός από τα παράθυρα στις βερσαλίες
   ευχαριστώ για τα περαστικά.

   Διαγραφή
 3. Συγχαρητήρια στο παιδί !Αγχώθηκα με όσα έγραψες ,λες και θα τον πληρωνω εγω ένα πράμα!Τα αξίζει όμως γι αυτο καλά κουράγια Ρία μου και να προσέχεις τον ευατό σου περισσότερο!Εχεις ροπή στα ατυχήματα...
  Πολλα φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ευχαριστώ πολύ νάσια μου. τα κατάφερε ο μπαγάσας!!!
   αξίζει και ότι πρέπει να κάνω για να μορφωθεί, θα το κάνω. απλά έχω κατααγχωθεί με το πόδι και κάνω ότι μου είπαν οι γιατροί για να μπορώ να περπατώ στο παρίσι.
   άμα το μυαλό σου δεν είναι εκεί που περπατάς, αυτά παθαίνεις... δεν πειράζει. αξίζε το μποξεράκι!!!

   Διαγραφή
 4. Πολλά πολλά συγχαρητήρια για τον γιο σου και του εύχομαι τα καλύτερα!
  Είχα ακούσει για τα παράλογα ενοίκια του Παρισιού και αναρωτιόμουν πόσα στο καλό βγάζουν οι Παριζιάνοι για να δίνουν τόσο τρελά λεφτά! Μα και σπίτι να έχουν δε θα έδωσαν ένα παράλογο ποσόν για να το αποκτήσουν;
  Ελπίζω να είσαι καλύτερα και να το πάτησες το πόδι με επιτυχία!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ευχαριστώ μαρία!
   τα ενοίκια είναι εξωφρενικά γι αυτό και θησαυρίζουν αυτοί με δωμάτια σαν κάψουλες ιαπωνέζικες με τις τουαλέτες κοινές στο διάδρομο του ορόφου. δεν ξέρω τί μισθούς παίρνουν αλλά τώρα καταλαβαίνω γιατί πολλοί γάλλοι αγοράζουν ή νοικιάζουν διαμερίσματα στην αθήνα. για αυτούς είναι τζάμπα...
   το πάτησα προχθές το πόδι. 15 μέρες με πατερίτσες είναι αρκετές. φοράω βέβαια το νάρθηκα αλλά εν όψη παρισιού, κάνω ότι ακριβώς λένε οι γιατροί γιατί πρέπει να είμαι σε τέλεια φόρμα σε 15 ημέρες.
   ευχαριστώ

   Διαγραφή
 5. Ρία καλησπέρα, λκατ' αρχάς συγχαρητήρια για το βλαστάρι σου, ό,τι καλύτερο σας εύχομαι, κα ικατά δεύτερο περαστικά με το πόδι σου.

  Για τα ενοίκια που λες τώρα, υπάρχει λύση, και λέγεται συγκατοίκηση. Μένουνε 3-4 στο ίδιο σπίτι και διαιρούνται όλα τα έξοδα. Θα είναι βέβαια και αυτό ακριβό αλλά όχι τόσο, κάτι θα γλυτώσεις.

  Ελπίζω να τη βρείτε την άκρη διότι θα είναι μοναδική εμπειρία η φοίτηση στο Παρίσι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ευαριστώ πάνο. πράγματι είναι μοναδική ευκαιρία και εμπειρία η φοίτηση στο παρίσι και μάλιστα σε αυτό το πανεπιστήμιο, αλλά ακόμα και με τη συγκατοίκηση, τα έξοδα πάλι θα είναι κοντά στο χιλιάρικο και εγώ μόνο μπορώ να στέλνω χρήματα στο παιδί, οπότε πάλι θα έχω πρόβλημα γιατί πάνω από 1000 ευρώ με τα κάπιταλ κοντρόλ, δεν μπορώ να στέλνω... οπότε θα τρέφεται με αέρα και μάλιστα μολυσμένο.
   δεν πειράζει, ελπίζω να γίνει δεκτός στη σιτέ ουνιβερσιτέ οπότε θα του μένουν χρήματα για να τρέφεται.
   και πάλι ευχαριστώ πάνο.

   Διαγραφή

οι δικές σου σκέψεις ποιές είναι;

σχόλια γραμμένα με αγγλικούς χαρακτήρες θα σβήνονται αμέσως. αν δε γνωρίζετε πως γυρνά το πληκτρολόγιο στα ελληνικά, ρωτήστε να μάθετε!

Από το Blogger.

ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ ΕΔΑΦΗ

ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ ΕΔΑΦΗ
ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΙΝΕΨΕΙΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΠΕΦΤΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΛΑΚΩΝΕΙ

Αναγνώστες