ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΝ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ
Θα μου πείτε, και με το δίκιο σας, τί με έπιασε πρωινιάτικα. Θα σας πω. Διάβαζα μια διαδικτυακή εφημερίδα για να ενημερωθώ κυρίως για το θέμα που απασχολεί την ανθρωπότητα, τον κορονοϊό. Κατεβάζοντας τον κένσορα προς τα κάτω είδα και άλλα θέματα αλλά ένα μου έκανε εντύπωση. Μπήκε σήμερα ο Δεκέμβριο, Καλό μήνα κιόλας, και είπε ο συντάκτης του άρθρου να μας ενημερώσει πότε ξεκίνησαν να εορτάζονται τα Χριστούγεννα. Το 376 έγινε η πρώτη σοβαρή προσπάθεια, εντάθηκε το 386 από τις ομιλίες του Αγίου Ιωάννη του Χρυστοστόμου και επίσημη πραγματική αργία έγινε από το 529 όταν ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου, ο Ιουστινιανός, απαγόρευσε να εκτελούνται πάσης φύσεως εργασίες στις 25 Δεκεμβρίου. (Όχι για να μη λέτε πως δε μαθαίνετε πράγματα στο ιστολόγιό μου!)
Αρχικά την ημερομηνία εκείνη εορταζόταν η γέννηση του Μίθρα, θεού τους φωτός στην Περσία, τη λατρεία του έφεραν Ρωμαίοι στρατιώτες στην Ρώμη και άλλο που δε θέλανε οι κάτοικοί της, γιορτάζανε έναν επιπλέον θεό που μάλιστα στη μέση του χειμώνα τους έδινε ευκαιρία για ξεφάντωμα και ελπίδα. Μέχρι εδώ όλα καλά με το άρθρο. Όμως παρακάτω μου το χαλάει. Σας παραθέτω ακριβώς τι γράφει το άρθρο:
Γι’ αυτό οι πατέρες της Εκκλησίας βρήκαν ένα δοκιμασμένο μέσο, την «υποκατάσταση». Όρισαν δηλαδή την 25η Δεκεμβρίου σαν ημέρα γέννησης του Χριστού, δηλαδή του νέου Ήλιου που έδιωξε τα σκοτάδια της ειδωλολατρίας, από τις ψυχές των ανθρώπων και τις πλημμύρισε με χριστιανικό φως. Έτσι στις 25 Δεκέμβρη ο ένας Ήλιος υποκατέστησε τον άλλο με αποτέλεσμα η ημερομηνία να οριστεί ως η επίσημη ημερομηνία γέννησης του Χριστού.
Λοιπόν, τί σας κάνει εντύπωση στο παραπάνω κείμενο; να σας βοηθήσω. Στο κείμενο αναγράφεται ...που έδιωξε τα σκοτάδια της ειδωλολατρίας... Σύμφωνα με το λεξικό: Ειδωλολατρεία, σύμφωνα με την επιστήμη της θρησκειολογίας, αποκαλείται η απόδοση λατρείας σε αγάλματα που εικονίζουν Θεούς, ενώ κατά το χριστιανισμό ως ειδωλολατρεία κρίνεται η απόδοση λατρείας σε οποιοδήποτε κτιστό αντικείμενο, δηλαδή σε οποιοδήποτε αντικείμενο είναι δημιούργημα του ακτίστου και αιωνίου Θεού, όπως μαρτυρείται και από την Παλαιά Διαθήκη.
Και αναρωτιέμαι η πτωχή πλην τίμια κορασίς: Όταν ο κόσμος λατρεύει εικόνες, τίμιες ζώνες, ή το λείψανο κάποιου που θεωρείται άγιος, αυτό τί ακριβώς είναι; Πριν μερικούς μήνες, βούιξε το σύμπαν από την περιφορά κάποιου σκηνώματος ενός μητροπολίτη, δε βάζω εικόνες αλλά μπορείτε να τις ψάξετε, γιατί δε μου είναι ευχάριστο το θέαμα. Όταν περιφέρονται στους δρόμους τα σκηνώματα των αγίων, αυτό τί είναι; Όταν έρχεται μια εικόνα από το οποιοδήποτε μοναστήρι και τρέχει ο κόσμος και προσκυνά και αφιερώνει και διάφορα πράγματα αξίας, αυτό τί είναι;
Αλλά είπαμε, την ιστορία την γράφουν οι νικητές. Αν αντί για χριστιανική η κοινωνία μας ήταν βουδιστική θα θεωρούσαμε τις μονοθεϊστικές θρησκείες ότι κοροϊδεύουν τον κόσμο. Οι καταστάσεις διαμορφώνονται από αυτόν που έχει τη δύναμη. Και ακόμη και σήμερα, η εκκλησία έχει δύναμη. Είπαν οι ιερείς ότι στην εκκλησία δε μεταδίδεται ο κορονοϊός, τίγκα στη γριά οι εκκλησίες, (τώρα βλέπουν τα ραδίκια ανάποδα αλλά θα μου πείτε άλλο αυτό).
Άρχισαν να νοσούν οι ιερείς, βρε σα να αρχίζουν να υπάρχουν φωνές λογικής από μερικούς (τους οποίους βέβαια οι γραίες θεωρούν αιρετικούς). Έχει τόση δύναμη η εκκλησία που βγήκε επιστήμων άνθρωπος και είπε πως δε μεταδίδεται στους ναούς και με τη μεταλαβιά ο ιός. Αναρωτιέμαι, την ώρα που τα έλεγε αυτά στους δημοσιογράφους, πώς να αισθανόταν ως επιστήμονας, δεν ντράπηκε; δε λυπήθηκε τα χρόνια που έφαγε στα θρανία και τις μελέτες; τί γραμμάτιο ξεχρέωσε;
Αυτά, πάλι καλά που βρήκα λίγο χρόνο, μέσα στη λαίλαπα του κορονοϊού να κάνω μια ανάρτηση. Φιλάκια, να προσέχετε τον εαυτό σας, να φοράτε μάσκα, να πλένετε τα χεράκια σας πολλές πολλές φορές και να θυμάστε, πόμολα, διακόπτες και κουμπιά είναι οι ύπουλοι φορείς του ιού.(Μέχρι και τέσσερις μέρες σε μέταλλα και πλαστικά ο ιός παραμένει ενεργός...)
Μπορεί να κάνουμε μαύρα μάτια να δούμε ποστ σου (λες και τα είχαμε ποτέ γαλανά...), αλλά πάντα είσαι του δε πόιντ, που λένε εδώ γύρω!
ΑπάντησηΔιαγραφή