Παιδιά!
Η χαρά της ζωής. Η ολοκλήρωση μιας αγάπης.Το πιο γλυκό βάσανο του κόσμου.Το όνειρο κάθε ανθρώπου. Συνειδητά, ή ασυνείδητα.
Λατρεύω τα παιδιά και θα ήθελα να έχω πολλά. Δεν έτυχε. Έχασα ένα, δεν έτυχε μετά, δε θα αναλύσω αυτό. Το θέμα για το οποίο θέλω να εκφράσω τις απόψεις μου είναι ο κατάλληλος χρόνος για να τεκνοποιήσεις!
Και βέβαια δεν εννοώ ποιες είναι οι «καρπερές ηλικίες».
Τα παιδιά, κατά την ταπεινή μου γνώμη, πρέπει να έρχονται όταν και οι δυο γονείς τα θέλουν και τα επιθυμούν. Όχι όταν απλά θα τα ανεχτούν! Το παιδί πρέπει να έρθει στη ζωή ενός ζευγαριού όταν είναι και οι δυο ώριμοι για να αναλάβουν τις ευθύνες του. Όταν τα οικονομικά τους αντέχουν την επιβάρυνση που συνεπάγεται η εγκυμοσύνη, η γέννα, η ανατροφή του παιδιού. Όταν η σχέση τους έχει περάσει από σαράντα κύματα και έχει αντέξει. Για να μη φτάσει κάποιος από τους δυο γονείς να κατηγορήσει το παιδί του γιατί έφαγε στη μάπα τόσα χρόνια τον άλλο σύντροφο. Για να μη νιώσει κανείς από τους δυο ότι εγκλωβίστηκε. Όταν η συμπεριφορά και απόψεις των γονέων επιτρέπουν την ανατροφή παιδιών.
Η εγκυμοσύνη υπήρξε ανέκαθεν μοχλός εκβιασμού. Είτε για να καταλήξει κάποια νυφούλα στην εκκλησία, είτε για να βελτιώσει τη ζωή και τη θέση της στο γάμο ή την ευρύτερη οικογένεια. Είτε για να γεμίσει το κενό που της άφηνε ο τελματωμένος γάμος της. Είτε γιατί κρατούσε απασχολημένη τη συζυγο και ο αφέντης είχε το χρόνο και το άλλοθι των αυξημένων εξόδων άρα περισσότερες ώρες στη δουλειά για τσιλιμπουρδίσματα.
Θα μου πείτε, δεν ξέρεις εσύ οικογένειες που φτιάχτηκαν ενώ τα οικονομικά τους ήταν περιορισμένα, ενώ και οι δυο γονείς τρέχαν από δω και από κει και ήταν το ακρον άωτο της ανωριμότητας? Ναι ξέρω, αυτό δε σημαίνει όμως ότι η ανατροφή των παιδιών ήταν και πετυχημένη!!!
Ένας γνωστός μου παντρεύτηκε μια καρατσουλάρα που δεν είχε αφήσει άντρα στην περιοχή της που να μην του κάτσει, επειδή τρεις μήνες μετά που χώρισαν έπειτα από διάρκεια σχέσης δυο εβδομάδων, του είπε ότι ήταν έγκυος και είχε σκοπό να κρατήσει το παιδί. Το χάπατο, της είπε να ορίσει ημερομηνία γάμου. Και παντρεύτηκαν. Γνωστοί, φίλοι, συνάδελφοι, έκαναν τα πάντα για να τον πείσουν να μην πάει στην εκκλησία. Αυτός ο μ@λ@κ@ς πήγε. Μερικές μέρες μετά από το γάμο και όταν γύρισε σπίτι τη βρήκε στο κρεβάτι. Μόνη της (άτιμα μυαλά που έχετε). Τι έχεις; Τη ρώτησε. Να, είδα λίγο αίμα το πρωί, τηλεφώνησα στο μπαμπά μου και πήγαμε στο γυναικολόγο και είχα χάσει το παιδί και με καθάρισε και γι΄αυτό είμαι στο κρεβάτι τώρα. Περιττό να σας πω ότι το έχαψε και για να κάνουν παιδιά έκαναν μερικές αποτυχημένες εξωσωματικές και τελικά έχουν δυο. Κερασάκι στην τούρτα, το χάπατο είναι και γιατρός!
Όταν το χάπατο ξυπνήσει, που θα ξυπνησει δεν υπάρχει αμφιβολία, μέχρι και οι μ@λ@κες κάποια στιγμή συνέρχονται, δε θα νιώσει εγκλωβισμένος; Δε θα κάνει την επανάστασή του; Και τα παιδιά δε θα είναι στη μέση; Δε θα υποφέρουν; Ρε φίλε, αφού δεν ήξερες τη σύντροφό σου, πως αποφάσισες ελαφρά τη καρδία να της επιτρέψεις να αναθρέψει τα παιδιά σου; Τι αρχές θα τους δώσει; Πόσο την εμπιστεύεσαι; Τι σόι ενήλικες θα είναι μεθαύριο αυτά τα παιδιά με τις εμπειρίες που θα έχουν σ’ αυτό το οικογενειακό περιβάλλον και με τις «αξίες» που θα τα αναθρέψει η μαμά τους;
Γιαυτό και επανέρχομαι στο αρχικό μου θέμα. Πρέπει οι γονείς να είναι ώριμοι οι ίδιοι για να αναθρέψουν σωστά τα παιδιά τους. Όταν τα παιδιά είναι το μέσο για να εξασφαλιστούν οι ίδιοι, τότε τα παιδιά όταν πάψουν να επιτελούν το έργο της εξασφάλισης, θα πάψουν να έχουν και την αμέριστη προσοχή των γονέων. Και τα αποτελέσματα τα ξέρουμε. Δύσκολοι έφηβοι, ιδιότροποι ενήλικες.
Έχουμε υποχρέωση στους εαυτούς μας, τα παιδιά μας, την κοινωνία, να τα αναθρέψουμε σωστά, να τα κάνουμε υπεύθυνα και για να επιτευχθεί αυτό, ο πιο καλός τρόπος είναι να τα διδάξουμε με το παράδειγμά μας. Αν όμως η όλη στάση μας είναι ανεύθυνη, τι διάολο, παράδειγμα θα τους δώσουμε;
Για σήμερα τέρμα η γκρίνια. Έχω αρχίσει να κουράζομαι, δεν έκανα και έστω ένα μπάνιο, αργούν και οι διακοπές μας(αν πάμε τελικά) και είμαι με το δάκτυλο στη σκανδάλη.
Πολύ καλημέρα σας παιδιά!